Řešíte "chemii" v jídle?

lidka_hipp
30. dub 2015

Všechny chceme pro své děti jen to nejlepší a to platí i o jídle. Já sama jsem vždy hodně přemýšlela nad tím, co bude jíst moje holčička. Ne snad, že by nikdy neochutnala čokoládu 😀 Ale chtěla jsem, aby jedla opravdu kvalitní jídlo, ve kterém nejsou zbytečné škodlivé látky. Proto jsem hledala jídlo bez různých umělých aromat, dochucovadel, barviv a konzervantů. Jak to máte vy? Je pro vás kvalita jídla důležitá? Zajímáte se, jestli v potravinách, které dáváte dětem, nejsou škodlivé látky?

twoangels
30. dub 2015

Musím se přiznat, že u dětí složení jídla řeším hodně, ale u nás dospělých už tak moc ne... Budu si muset dát předsevzetí 🙂

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@twoangels No, přiznám sama, že složení zkoumám jen u potravin, které ještě neznám. Jinak kupuji to, co znám a můžu tomu důvěřovat 🙂

sedmiteckas
30. dub 2015

Složení stravy řeším, ale osobně to vidím tak, že dnes už moc nevidím rozdíl v tom, jestli dám dceři příkrm ze skleničky nebo ze zeleniny a masa kupovaného v obchodě - i tato zelenina a maso je nějak ošetřené (nemyslím tím BIO, to je zase jiná kategorie). Beru to tak, že dnes je bohužel chemie v jídle zlo, kterému se jde vyhnout částečně, ale ne úplně. Můžeme sice pěstovat doma úplně vše, když to přeženu, vše mít své BIO bez chemie, ale ani ta půda už dnes není co bývala například před dvaceti lety. V to, že může dítě jíst absolutně bez chemie, nevěřím. Co ale dělám a sleduji, je složení např.kupovaného příkrmu, snažím se hledat bez přidaného modifikovaného škrobu, bez různých éček - i takové "mírnější" příkrmy ve skleničce existují, nebo jde si vybrat menší zlo. Nedávám jí takové ty sladké pitíčka pro děti, sladké sušenky (Sunarky), granulovaný čaj...to vše zatím hlídám a chci zatím hlídat-dle mě toto nepotřebuje. Jsem ráda, že mi pije vodu nebo čaj z pytlíku (bylinkový, pro běžné pití atd. od Apotheke), vím, že některé děti nechtějí pít nic "bez chuti" a nevypijí nic jiného, než je třeba ten granulovaný čaj..

twoangels
30. dub 2015

@lidka_hipp u potravin, které nekupuju běžně taky zkouknu složení, hlavně u výrobků z masa 🙂 aby maso vůbec obsahovaly a nebyly přidané nějaké soli atd.

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@sedmiteckas Díky za zkušenost. Je super, že přemýšlíte nad tím, co kupujete. Žijeme v moderní společnosti a platíme za to daň. Na druhé straně můžeme ovlivnit to, co jíme. Sama jsem chtěla, aby se Anička naučila pít čistou vodu. Samozřejmě, že má ráda ovocné šťávy a džusy. Běžně máme doma velké balení ovocných moštů, ale to hlavní, co všichni pijeme, je voda 🙂

Jinak zelenina a ovoce, která se zpracovává do dětských příkrmů, je více hlídaná a má limity pro obsah škodlivých látek. V HiPP jdeme ještě dál a zpracováváme jen BIO suroviny a velmi přísně je kontrolujeme. Naše vlastní limity jsou ještě přísnější, než udává česká i evropská legislativa. Začínáme už tím, že odebere vzorky půdy, u které uvažujeme, že zde budeme pěstovat naše plodiny. Jen tehdy, když půda vyhoví, můžeme se stát místem, kde poroste naše obilí, ovoce a zelenina. Více o HiPP BIO pečeti kvality najdete tady: http://goo.gl/fTrltc

@twoangels Kontrolovat masné výrobky je nutné. Rozdíl v obsahu masa je obrovský ☹ Moje Anička miluje kvalitní šunku, což jde tak daleko, že když je u babiček, dává jim školení, že musí kupovat nejvíc masíčkové šunky 😀

billi
30. dub 2015

Ano řeším, osobně si myslím, že nejlepší je doma vařené jídlo, ale poslední dobou uvažuju i nad tím, jak moc je kvalitní zelenina, co se dá běžně koupit v obchodech. Dostávám se ke kompromisu, že v létě preferuji hlavně domácí produkci, kdy vím, čím hnojím a co (ne)používáme za postřiky a v zimě buď používám domácí přebytky z mrazáku nebo kupuji i skleničky. Přece jen si myslím a doufám, že jsou dostatečně hlídané.
Většinou už kpuju své ověřené značky a výrobky, pokud chceme zkoušet něco nového, tak čtu etiketu. Ano, občas zhřešíme, ale kolem sebe vidím, že to je potřeba, protože bych byla nerada, aby si to děti jednou vynahrazovaly jinak.

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@billi Dětskou výživu upravuje zákon a je skutečně více "hlídaná" než jídlo pro dospělé. Na druhé straně i v rámci dětské výživy jsou velké rozdíly v kvalitě používaných surovin i hotových výrobků. I proto je zcela správné sledovat etikety a složení.

Jinak jídlo není o tom, aby člověk "zhřešil", ale o tom, abychom z něj měli radost 🙂 Problém není dát si někdy čokoládu nebo další sladkosti, špatně je, když děti neví, jak chutná "skutečné" jídlo a jsou zvyklé jen na fast food.

billi
30. dub 2015

@lidka_hipp vím, že je hlídaná, ale když si pak občas čtu etikety některých skleniček, tak se nestačím divit, co je v jídle, které může být (podle etikety) pro miminka od 4 měsíců.
Jak píšete, v současnosti je potřeba hlídat a číst. Nestačí se spoléhat na to, že co je pro děti, bude dobré.

monikaaa123
30. dub 2015

Dobrý večer,
teď je to měsíc co jsme začali s příkrmy, dlouho jsem zvažovala zda příkrm uvařit nebo koupit již hotovou skleničku. Po konzultaci s pediatrem jsem se rozhodla pro skleničky a až budu mít vypěstovanou svou zeleninu začnu příkrm dcerce vařit. Při nákupu jsem řešila etikety, nestačila jsem se divit když jsem četla etiketu na jiných dětských příkrmech, nepochopila jsem proč je ve skleničce od Hami s nápisem Špenát s bramborem přimíchaná jablečná šťáva a rýže...a to uvádím jen příklad, je toho víc co mě od téhle značky zklamalo☹ Proto jsem ještě víc nadšená s kvalitou od značky Hipp, naprosto jí důvěřuji a dcerce dávám nejraději. Za mě je to jednička mezi příkrmy. A to ještě moc chválím vaší kosmetiku pro miminka, kvalitu od Hipp jsem vyzkoušeli již v porodnici a nyní v ní pokračujeme...opravdu super...jen tak dál!

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@billi Souhlasím s tím, že rozdíly v kvalitě příkrmů jsou a ne zrovna malé ☹ I proto jsem jako matka vsadila na HiPP a teď po letech vím, že jsem udělala dobře.

@monikaaa123 Díky za zkušenost. Každý takový vzkaz od maminek nám dělá velkou radost 🙂 Taky jsem byla před lety překvapená, co všechno se může skrývat v dětských příkrmech, třeba voda tvoří většinu hmotnosti a podobně. Jsem moc ráda, že vám naše příkrmy i kosmetika vyhovují 🙂 Za kvalitu HiPP u nás ručí Stefan a Claus Hipp svým jménem a vědí proč.

lasicek
30. dub 2015

Ano, proto nekupuku hipp, vyšel špatně v testech dětských výživ. Obsahoval větší množství dusičnanů než je dovoleno.

smaug
30. dub 2015

Složení potravin řeším nejen pro dceru, ale i pro sebe a manžela. S příkrmy začínáme, ale dcera má stejně nejraději MM, rostou jí zoubky, takže jsme se zatím nedostali přes pár lžiček. Sice jsem navařila vlastní, ale na cesty a na vyzkoušení nových potravin jsem volila skleničky. U masozeleninových příkrmů jsem vyzkoušela jak hipp, tak hami. Stejně jako u @monikaaa123 mě u hami překvapilo přidání jablečné šťávy a rýže, což ovšem nepovažuji za nijak zásadní vadu. Ovšem u hipp mě velmi nemile překvapilo složení ovocných příkrmů - vyzkoušeli jsme švestku, meruňku a broskev - ve dvou ze tří těchto přesnídávek byl přidán cukr a rýžový škrob. Naprosto nechápu proč jsou v přesnídávkách tyto složky, nehledě na poměrně malé množství ovoce. Tyto přesnídávky bych už nikdy nekoupila a to ani staršímu dítěti.

petramaria
30. dub 2015

Ano. Kvalita, zlozenie jedla pokladam za velmi dolezite. Hlavne ked ide o moje dieta. Aspon kym je malicja chcem, aby mala vsetko bio. Viem, ze v neskorsom veku sa to uz nebude dat vsetko dodrzat, lebo napr.neverim, ze v skole budu varit z bio potravin (tam bohuzial rozhoduje cena pri nakupe potravin). Kazdopadne moju dceru budem viest k racionalnej strave

aemmi
30. dub 2015

Ano řeším. A proto jsem nesáhla (nesahám ani nesáhnu) po Hippu a uvařím si doma 😉

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@lasicek Můžete mi prosím, poslat odkaz na tento test? Ráda se vám k němu vyjádřím.

@smaug Příkrmy švestka a meruňka obsahují malé množství cukru, což je dáno přirozenou nakyslostí těchto druhů ovoce. Množství přidaného cukru je ale zcela minimální. Naprostá většina ovocných příkrmů obsahuje pouze přirozeně se vyskytující cukry a není do nich cukr přidáván. Mírně doslazovány jsou pouze tři ovocné příkrmy a to z toho důvodu, že ovoce, ze kterých jsou vyrobeny, je mírně nakyslé. Bez přidaných cukrů je tedy většina našich skleniček, všechno 100% ovoce v kelímcích a také všechny 100 % ovocné BIO kapsičky jsou vyráběny bez přídavku cukrů.

@petramaria Vy sama jste pro své dítě vzor. Děti od svých rodičů odkoukávají to, jak se stravují a hodně je to ovlivní po zbytek života 🙂

hojda
30. dub 2015

Já se kdysi ptala opakovaně na infolince Hippu, proč je v masozeleninových příkrmech sůl, ale nikdo mi nikdy nedopověděl. Když jsem se dívala na složení samotné zeleniny, nebo masa, tak tam sůl nebyla, ale jak byl masozeleninový příkrm, tak tam sůl byla.

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@hojda Jako zodpovědný výrobce potravin pro kojence a malé děti vždy velmi pečlivě zvažujeme, co je pro děti to nejlepší – a to v i případě obsahu soli.

Kojenci a malé děti mají omezenou kapacitu ledvin, které se teprve vyvíjí, a znamená to, že nemohou snadno udržovat minerální a vodní hospodářství. V důsledku toho jejich příjem soli musí být přiměřený. Zdravé děti s postupem času zlepšují schopnost sodík vylučovat. Proto byly odborníky na dětskou výživu doporučeny vhodné hladiny soli pro děti v závislosti na věku, sůl je tedy ale v konkrétních množstvích povolena v dětské stravě.

Zejména v období uvádění příkrmů je důležité dát možnost dětem ochutnat přirozenou chuť jednotlivých složek pokrmů – proto všechny naše HiPP Zeleninové příkrmy od ukončeného 4. měsíce jsou vyrobeny bez přídavku soli (sodík/sůl je v tomto případě obsažena jako přirozená součást surovin, ze kterých je příkrm složen) – příprava, která je pro nás důležitá již delší dobu. Při pokračovaní s uvedením nových složek stravy jsou naše příkrmy velmi šetrně zpracovány, a naše HiPP Menu od ukončeného 4.měsíce a HiPP Masové příkrmy od ukončeného 4.měsíce jsou také vyráběny bez přídavku soli.

Obecně se má za to, že strava dětí se se zvyšujícím se věkem a u starších dětí, by měla být také bez obsahu soli a bez přídavku kuchyňských bylinek. V lidském těle hraje sůl ale nepostradatelnou roli v regulaci objemu tekutin a krevním tlaku. A proto naše HiPP Menu od ukončeného 7. měsíce obsahují jen velmi malé množství soli. U starších dětí, jejichž strava se stává velmi rozmanitou, vyrábíme příkrmy se sníženým obsahem soli.

Pokud je sůl do našich výrobků přidávána – používáme sůl s obsahem jódu. Proto naše výrobky také představují důležitý zdroj jódu ve stravě Vašeho dítěte – jód je esenciální pro správnou činnost štítné žlázy.

Výroba všech našich výrobků striktně podléhá, a to i co se týče množství přidané soli, požadavkům vyhlášky 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, a současným dalším Evropským nařízením, která regulují složení kojenecké a dětské výživy.

granda
30. dub 2015

a kde berete zeleniny na přípravu stravy.. to tam nikde není napsáno,, zda eu, nebo jinde....

mon_88017
30. dub 2015

Jak to říct, je chemie a chemie.... pod spoustou démonizovaných éček se skrývají celkem neškodný látky. Samozřejmě, že se snažim, aby moje dítě nejedlo nějakej sajrajt, ale vocaď pocaď 😎

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@granda Farmy HiPP jsou rozesety po celé Evropě. Jedním z hlavních důvodů, proč společnost HiPP rozšířila své zemědělské aktivity i mimo Německo, bylo, že němečtí zemědělci začali být až příliš tolerantní vůči geneticky modifikovaným plodinám, což se neslučuje s filosofií firmy.

@mon_88017 Tak chemie je i naše tělo 🙂 Je velký rozdíl mezi tím, jestli je v potravinách třeba vitamín C nebo vápník či azobarviva, která se používají v různých barevných limonádách. I proto je dobré se podívat na složení 😉

peroli
30. dub 2015

Ano řeším, na Hipp jsem kdysi koukala ale odradila mě přemrštěná cena takže když už šáhnu po skleničce tak volím jinou značku 🙂 samozřejmě kvalitní - cena je sice jeden z faktorů (další například i země původu) ale na první místo řadím jen a pouze složení 🙂 bez vyjímky 🙂

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@peroli Řídit se složením je správná volba 🙂 Jinak ceny zásadně ovlivňuje obchodní politika jednotlivých řetězců, což bohužel ovlivnit nemůžeme ☹

monikaaa123
30. dub 2015

@smaug ovocné přesnídávky jsme ještě nezkoušeli, každopádně děkuji za varování a určitě koupi zvážím🙂
zatím jsem to jen hodnotila z pohledu na zeleninové příkrmy🙂

monikaaa123
30. dub 2015

@lasicek prosím odkaz na ten test, ráda si to přečtu, děkuji

granda
30. dub 2015

@lidka_hipp mohla by jste vyjmenovat, kde teda farmy jsou??

hojda
30. dub 2015

@lidka_hipp Děkuji za rychlou odpověď, jen mě mrzí, že nefunguje informační kontakt, který uvádíte na svých stránkách a ani po opakovaném dotazu se mi nikdo neozval. Za sebe si myslím, že mírně osolené příkrmy dětem prostě více chutnají.

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@granda Farmy HiPP jsou zejména v Německu, Rakousku a Maďarsku. Na všech farmách platí stejně přísná pravidla kontroly a certifikace.

@hojda Díky za zkušenost. V pondělí se spojím s kolegy a předám jim vaši stížnost. Mrzí mě, že jste narazila na problém. Určitě se budeme vaší stížnosti věnovat. Jinak nás můžete kontaktovat taky na našich facebookových stránkách, kde pravidelně řešíme otázky maminek a to nejen ohledně našich produktů, ale také dětské výživy: http://www.facebook.com/hipp.cz.sk

Sůl je v určitém malém množství pro větší děti i dospělé potřebná. Je ale důležité přijímat její vhodné množství.

monikaaa123
30. dub 2015

toršku mi padnul kámen ze srdce že nejsou v Polsku 😀

1velrybka
30. dub 2015

Přiznám se, že kvalitu a složení řeším u jídla pro dceru, pro nás s manželem už méně. Jíme to, co nám chutná, i když je to někdy nezdravé. I když teď (zrovna jsem v procesu hubnutí) si dávám víc záležet na tom, co jím.

lidka_hipp
autor
30. dub 2015

@monikaaa123 Dovolím si osobní zkušenost. Pravidelně jezdím do Polska a mám tu hodně přátel. Možná vás to překvapí, ale Poláci nejí méně kvalitní potraviny než my v Česku, spíš naopak 😉 Jsou ale schopni vyrobit vše, co po nich požadují obchodní řetězce a to bez ohledu na to, že tím utrpí kvalita.