Páteční SOUTĚŽ o balíček hraček
Zítra děti navštíví Mikuláš, čert a anděl, a tak jsme pro vás připravili malou mikulášskou soutěž, abyste si to na zítřek nacvičily 🙂 Napište mi básničku či písničku, kterou jste Mikuláši říkaly jako malé, nebo kterou má na zítřek připravenou vaše ratolest. Anebo nám můžete vy či vaše dítko něco pěkného, nejlépe mikulášského, namalovat či vyrobit. Třeba už pro Mikuláše doma něco připravené máte, abyste ho zítra obdarovaly. A dnešní odměna za příspěvky poslané do soboty 9:00 bude také v dětském duchu, takže výherkyně od nás získá malý balíček z KiKu s hračkami. Dnes se zvlášť těším, co vymyslíte 😉

Mne osobne bylo vždy trapne, když k nam domu Mikulas a spol prisel. Vetsinou jsem podle fotek nekam zalezla (do rohu gauce, k mamce) a tak pochybuji, ze bych nejakou basnicku vůbec rekla. Nicmene k nam Mikulas moc často nechodil, vlastne si to s urcitosti pamatuji tak dvakrát - jednou proto, ze nam prinesl stene jezevčíka. A to jsem vedela, ze prijdou, protože jsem stenatko vybirala tajne s mamkou, bylo pro mou sestru, která si prala pejska.
Se synem jsme nacvili několik tematických basnicek, ale nakonec manzel se synem rikali, ze pry řekl Mikulasovi kolo kolo mlynske. Akorát podle manžela asi tak 20 minut po besídce, když uz byli s manželem na ceste domu - bez pritomnosti Mikulase 🙂
Čerte, čerte nechoď k nám
nemysli si, já tě znám.
Čerte, čerte ty mě zlobíš
vím, že dětem uhlí nosíš.
A kdyby nám anděl něco dal,
ty bys nám to čert všechno vzal.
Moje mladší, dvou a půl letá dcerka pilně trénuje. Jen se jí plete několik básniček do sebe :o) Takže natrénováno má, a to dosloova:
Paci paci pacičky, táta koupil botičky.
A maminka pásek, zavři očka svý :o)
Na dvouletáka dobrý, ne? 🙂
u nás to bude asi hodně zajímavý....Jiříčkovi je 13m a každý den trénujeme jak dělá čert, aby Mikulášovi něco ukázal...no ale Jířa k tomu ještě přidávám vránu,takže Mikuláš možná uslyší ble ble ble a k(r)á k(r)ááááá 😀 to rrrr dělá prazvláštně,ale je tam 😀
Dcera ještě neumí mluvit, ale naučím ji tuto básničku🙂
Ententýky, dva špalíky,
čert chytil dva uličníky,
co maminku zlobili
v pekle budou za chvíli. 🙂
Moc se mi líbí, jelikož dcera je taková malá čertice🙂
Já vím čerte, zlobila jsem,
ale teď už nikdy nebudu,
slibuji to a to vážně
mamce se vším pomohu
Pane, pane Mikuláši
ať se hnedle propadnu,
když maminka dá mi úkol
a já to hodím za hlavu.
Už teď jsem byla skoro hodná
až na malé výjimky,
Kde se vzal, tu se vzal, Mikuláš pod okny stál. V ruce velkou berličku, na hlavě měl čepičku.
Z bílých vousů teplý šál, takhle, děti, vypadal! 😀
Tohle jsme říkaly, jako malé děti se sestrou a ted to učíme naším dětem 🙂
tak mi dejte mandarinky
a aspoň jedny rozinky
.
Až přijde Mikuláš,řeknu mu Otčenáš,nastavím košíček, on mi dá jablíček a já mu zazpívám jak v háji slavíček.... to jsme říkali my, ale dcerky už asi budou říkat něco "modernějšího" 🙂 🙂
Mikuláši, přijď dnes k nám,
písničku ti zazpívám,
přines prosím trochu dobrot,
můžeš je dát třeba do bot.
Dáváš dárky pro radost,
pro každého máš jich dost 🙂.
k nám domů NIKDY tohle nesmí! Jako malá jsem to nesnášela a do teď mám respekt z masek. Kecám respekt ne... bojím se! A nedovolím aby moje děti měli stejné trauma... půjdeme se jen podívat na náměstí na Mikuláše ale domů je tahat nebudeme...
Já jsem se jako dítě na čerta a Mikuláše vždyvky těšila 🙂 Ale samozřejmě sem se čerta bála. Ale vyřešila jsem to a dodnes dává mamka tuhle jistorku k dobrému. Když zazvonili, zavřela jsem oči, řekla jim i básničku a dokud neodešli, tak jsem je měla zavřené 😀 Jinak já říkala takovou tu klasiku. Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni. Hledali, nenašli. Byli oba smutní. 🙂
Můj synovec několik let v šoku z mikuláše znal jen jednu básničku. Neznám ji celou, ale začínala:
žabička zelená, z jara celá blažená....nic moc k tématu 😀
My budeme letos říkat:
čerti a čertidla,
vařili povidla.
a jeden čertíček
spálil si prstíček,
když si chtěl osladit
svůj mlsný jazýček.
Dobry den,
my jsme se pro letosek snazili naucit naseho Pepicka tuto ( vedle toho napisu, jak ji nas trilety certik umi /neumi🙂
Uz je zima, uz je cas, Uz je zima a cas,
Mikulasi maji sraz. Mikulasi maji sraz.
Jeden pujde rovnou k nam, Jeden pujde k nam,
Bude brucet, vsak to znam. Bude brucet, to znam!
Cihni se mu na boty, Cihni se mu na boty,
Ahoj tato, jsi to Ty?! Ahoj tato, ses to Ty?!
Tak pokud samym ulekem neonemi, snad mu Mikulas s certem budou rozumnet😀
Mikuláš ztratil plášť, Mikulaska sukni
Hledali, nenašli, byli oba smutní.
Jako malá jsem říkala tuhle: b. Leze žába po blátě, koupíme jí na gatě, na jaké, na jaké, na zelené strakaté 🙂 A jinak se nás letos ještě žádné nacvičování básniček netýká...syn oslaví příští týden 1.rok a ještě toho moc nenamluví 😀
Dcerka má připravenou svoji oblíbenou básničku:
Co to cinká, co to zvoní,
kouzlo Vánoc jako loni.
letos certy jeste nezveme syn ma 2,5 roku takze aby z toho nedostal nejakej psotnik :D kazdopadne se pujdeme asi podivat ven a kdybychom nekoho potkali tak na to ze toho moc nenamluvi souvisle tak umime spolecne mamo, tato v komore je mys..pustime tam kocoura, tentu mysku vytoura ( stourame prstickem :D ) uz tam neni nic 🙂
Tak my pro Mikuláše nemáme žádný dáreček, ale používáme ho jako pošťáka 🙂 Jelikož je Mikuláš kámoš od Ježíška, tak mu vždycky donese dopis, když to má při cestě 😀 Takže připojujeme fotku našeho letošního dopis Ježíškovi. Dcerce jsou 2 roky, tak jsem jí s tím malinko pomáhala.
Jelikož dcerka absolutně bojkotovala jakékoli básničky o zimě (když venku není sníh a svítí sluníčko) a o Mikulášovi, tak bude zpívat písničku, která u nás právě frčí a to Tři malé citrónky.Připojujeme video na jednu z generálních zkoušek 🙂
https://www.facebook.com/anna.kratinova/videos/...
Naše Lucka má teprve 15 měsíců, takže básničku letos ještě Mikulášovi nepoví, ale já si pamatuji básničku-písničku, kterou jsem Mikulášovi zpivavala když jsem byla malá. Jde o "klasiku", tady už několikrát zmiňovanou v různých obměnách. Mik Miku Mik Miku Mikuláš, přišel s čertem na guláš, Mik Miku Mik Miku Mikuláš, přišel s čertem na guláš. Když jsem později už uměla hrát na zobcovou flétnu, hrála jsem mu písničku. Pamatuji si dodnes, jakou jsem mívala trému🙂 a jak mi pak vrtalo hlavou, jakože má ten čert stejné boty jako můj strýc 🙂
Letos Lucka uvidí Mikuláše venku na náměstí, čerty jí moc představovat zatím nebudeme. Dostane od nás, od Mikuláše na Mikuláše balíček ovoce.
My říkávali tuto básničku....spíš teda asi první čtyři řádky 😀
Mik, Miku, Mik, Miku, Mikuláš,
přišel s čertem na koláč.
přinesl nám zimní čas.
Když Mikuláš naděluje,
čertík za ním poskakuje,
přinesl nám zimní čas.
2.
Čer-te, čer-te, chlupatý,
nechej pytel za vraty.
nechej pytel za vraty.
Slibuju ti, slibuju,
že už zlobit nebudu.
nechej pytel za vraty.
Co si pamatuju,tak jsem roztresenym hlasem zazpivala skakal pes pres oves.
A pak me zajimalo,proc ma mikulas tatinkovi backurky 😀
u nás v obměňované verzy frčí pořád jen jedna: už ji má nacvičenou i dcerka od loňska: Mik, mik mikuláš, přišel s čertem na guláš. čerte čerte chlupatý, pytel nechej za vraty. já už zlobit nebudu u maminky raděj budu🙂
dneska měla dcera se synem ve školce pekelný rej...samořejmně přišel i čertík ☹ a mikuláš 🙂
měly nacivčenou básničku,kterou měsíc trénovaly ve školce ...když jsem je odvedla do školky tak mě oba ujištovaly at se nebojím,že je čert neveme a zůstanou mě i tatínkovi doma...
a na otázku jak na to přišly mi dcera řekla.....že se jmenuje Barborka a že má dneska svátek,takže na ní musí být čert hodný a že ani brášku neveme,protože to je její dárek k svátku....jsem na ně hrozně pyšná a málem jsem se tam rozbrečela 🙂 🙂 🙂
Danicku zatim neumime a tak napisi co jsem rikala ja...
Rikala jsem :
Znám křišťálovou studánku,
kde nejhlubší je les,
tam roste tmavé kapradí
a vůkol rudý vřes.
Tam ptáci, laně chodí pít
pod javorový kmen,
ti ptáci za dne bílého,
ty laně v noci jen.
Když usnou lesy hluboké
a kolem ticho jest,
a nebesa i studánka
jsou plny zlatých hvězd
Treba to bude pak rikat i Danecek az se nauci mluvit..🙂 zatim vi ze prijde "bubak" jako lonsky rok.🙂
docela jsi mě překvapila s tím, že už máme možná něco nachystaného pro mikuláše, aby jste ho obdarovali. to se také někde dělá, že se dává něco i mikulášovi? 😕 já teda znám jen tu verzi, že dítko zazpívá či zarecituje, popovídá s mikulášem a ostatními a dostane dárečky a pamlsky dítko 😅 tak je to třeba v jiných krajích jinak?
Moje 3 letá dcera si z vyprávění od tatínka vzala své a složila si svou " písničku " ,kterou chce zítra zazpívat. Slova jsou takto : " čerte máš křídla a taky hvězdu a lítáš jako motýl " ☺Umí už spoustu jiných písniček, ale ty se prý čertům líbit nebudou a musí zpívat tuto 😀
jediné co si z dětství na téma "mikulášská básnička" pamatuji je - Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni,
hledali, nenašli, byli oba smutní.
My si básničku chystáme až na úterý do našeho "Klubíčka" (=předškoličky), kam příjde pouze Mikuláš a anděl. Čerti nepříjdou, protože kroužek navštěvují děti mezi 1. - 2. rokem. Máme připraveno: "Kdo to klepe? Bílý pán. Mikuláš dnes přišel k nám. Anděl přišel také s ním, zjistit, jestli nezlobím." Snad se budou veršíky líbit, Filípek bude "tancovat" a maminka recitovat ;)
Hezkého Mikuláše všem a dětem bohatou nadílku 🙂

Já to vezmu z druhé strany, tuto nadílku mám připravenou pro děti z rodiny. Jinak my doma máme na Mikuláše ještě trošku času, před Vánoci se nám má narodit malý prcek, tak se těšíme na něj..🙂