icon

Používáte kostky LEGO DUPLO i pro učení?

bara_lego
Moderátor
18. říj 2017

Kostky LEGO DUPLO jsou skvělé nejen pro zábavné stavění, ale pomáhají dětem i s učením. Používáte kostky i pro trénování barev nebo počítání? Podělte se s námi o vaše tajné triky. 🙂 I učení může být zábava!

Používáte kostky LEGO DUPLO i pro učení?
Strana
z2
handous
18. říj 2017

Lego Duplo kostky jsme u syna používaly k učení barev. U dcery to zkoušíme taky, ale ta zatím pozná jen žlutou😉

brendamonique
18. říj 2017

@handous přesně jak píše maminka, u nás to funguje podobně. Jelikož jsme už tříletí a barvičky se nám stále pletou, tak nejen při jiných hračkách či činnostech, tak i u stavění Lega klasického či Dupla je syn raději, když mu pomáhám a tak já dávám povely, kterou barvu potřebuji a jeho baví správnou kostičku hledat a podávat. Vaši mašinku s čísly sice doma nemáme, ale přijde mi jako super nápad, jak děti připravit na počítání. 👍

luca16
18. říj 2017

Naučili jsme na legu spoustu druhů zeleniny i ovoce. Nejzábavnější byla brokolice, která byla dlouuuuho stromeček🙂 Ráda bych naučila i počítat, pač to starší dceři moc nejde. Počítáme kolik kousků "jídla" nakoupila a kolik zbylo v obchodě🙂

lenkaatom
18. říj 2017

Tyto kostky jsme u syna používaly k učení barviček, protože, když byl malý tak pletl modrou s červenou, ale kostky nám moc pomohly.🙂

olga_
18. říj 2017

@bara_lego U nás se to dítě učí všechno nějak samo, já nevím. Barvy se naučil díky semaforu v roce a půl - to byla velká motivace. A stavěli jsme semafory i z dupla. Teď nám ale lego slouží hlavně jako různé ovoce a zelenina. Nemáme doma totiž jen tak obyčejné kostky, ale grany smith, golden delicous, red delicous, opál a jonatán (ano, rozděluje jablka ve svých třech letech podle druhů - opět motivace odšťavňování), dále máme baby špenát, řapíkatý celer, normální celer, mrkvičku, řepu atd. Hnědá se střídá - občas je to čokoláda, někdy hovínko - to si jeden musí dávat fakt pozor 😅. A učíme se rozdělovat na zeleninu a ovoce, hrajeme si na obchod, pečeme ovocné dorty a tak. Na toto je lego prostě univerzální.

petra_pf
18. říj 2017

Ano, zatím jen seřazuje čísla od 1 do 10 (kostky z vláčku).

bmiri
18. říj 2017

ahojky, ano, zkoušíme barvičky, vždycky třeba podej mi modrou kostičku atd. 🙂 občas se to ještě plete, ale u červené, to se nesekne nikdy 🙂 je fajn i lego duplo nákladák, který veze ruzne potraviny a vždycky jsou po dvojicích 🙂 tak to je také fajn na učení takovou nenásilnou formou poznat stejnou kostku ;) jsou tam třeba vajíčka, mlíko, chleba, sýr atd.

babunka1
18. říj 2017

Přidávám se ke komentářům maminek nade mnou. Taky pomocí kostiček zkoušíme barvičky (ikdyž zatím je to spíš o náhodě, když se dcera trefí 😀 ). A taky máme nějaké kostičky z "obchodu", kde jsou třeba banány, rajčata, bageta a tak a tak ji vždycky říkám, co mi má podat a tak. 🙂

bimmka
18. říj 2017

Musím říct, že já jsem na nich barvu netrénovala, ale syn si sám postavil hada - maličké kostky ve dvou na sobě spojené a jen slyším, jak si je přeříkával. Takže to zvládl sám. Skvěle nám pomáhali ve vysvětlování velký, menší, delší kratší.

anetka1701
18. říj 2017

zvířata... Ježiši ta zvířata mi už tekla i ušima!! První Duplo dcerky byla velikánská farma se zvířátky a to že kravička dělá bůůů a má telátko a prasátko dělá chro chro mi přinášelo i noční můry :D

sitemaka
18. říj 2017

Jak už bylo zmíněno,na učení barev,jsou kostičky super,taky na počítání,učení menší -větší.ted už mám kluky větší,takže jim kreslím předlohy a oni to z kostek staví 🙂 dá se využít na spoustu druhů učení 🙂

makynaeliska
18. říj 2017

U dcery jsem ucila barvy,pak taky vetsi mensi ,a pamatuju ze mela farmu a ucila se zvirata🙂

matty.
18. říj 2017

S Lego Duplo jsme se učily jako asi vetšina zde přítomných hlavně barvičky a potom ještě počítat do 15 Esty to moc bavilo Počítat do deseti umela ješte před třetím rokem mnohem dříve než začala chodit do školky . Pamatuju jak moc jsem nani byla pyšná

kramimi
18. říj 2017

Ano,ano,ano...ideální spojení hry s možností učení se barev,počtů,ale momentálně také poznavame zvířata a jejich hlasy,stavíme správná obydlí (kurnik,kralikarnu,stáj) i péči o zvěř (starší dcerka staví veterinární autobus a doktorka Plysakova je hlavní veterinarkou🙂 ) ! V DUPLU se dá procvicit cokoli a to se mi,jako správné ucitelce a logopedce🙂 moc zamlouvá👍😉

pandice
18. říj 2017

U nás zatím povídám já, říkám barvy, počítám, když stavím malému komín, který on následně se smiche

pandice
18. říj 2017

Malý to odeslal předčasně 😂 takže..
Malý ten komín následně se smíchem rozboří. Duplo nám pomáhá hlavně při pohybových aktivitách. Dám mu kostičky třeba na parapet nebo na postel a on si pro ně vyleze nebo se natáhne, prostě pro Duplo kamkoliv 😁

lilulilu
18. říj 2017

Syn se naučil cisla prave diky vlacku s cisly. Ted se je snazi naucit 18mesicni dceru :D

kacazagi
18. říj 2017

Dřív jsme používali pro učení barev, teď pro počátky počítání 😉

tarien
18. říj 2017

Ne, nevyužíváme...možná barvy, mě tak napadá, ale ne cíleně. Něco jsem s dětmi zkoušela, ale ony prostě začnou stavět a hrát si...a tak se do toho zaberou, že je po učení 😉 a je to návykové i pro dospělé 😉

kjajule
19. říj 2017

Syna jsme ucily na kostkach v prvni tride počítání. Měl na psacím stole neustále kostky a bylo velmi jednoduche prevest priklad a tim ho učit. 🙂

luciska82
19. říj 2017

My používáme na cvičení (třídění barev). Ušila jsem kobereček z barevných pruhů, starší synek staví jednobarevné stavby a mladší dává výtvor na správné místo na koberečku🙂

princeznaj
19. říj 2017

Ano 🙂 a to jen díky MK, kde jsem našla inspiraci jak lze Duplo využít i jinak než na klasické stavby 🙂

lena29
19. říj 2017

Ano🙂 rádi.

lulluu123
19. říj 2017

Kostky používáme na trénování barev, ale dceri to zatím moc nejde. Umí počítat do třech, občas do pěti, tak i toto trénujete.

monika51
19. říj 2017

Snažím se ho učit třídit podle barev, ale zatím bez úspěchu. Raději má svůj systém - zvlášť velké a malé kostky, okýnka a zvířátka. Přeci to nebude dělat podle mě, že? 😉 Jinak se spíš učíme jak se které zvířátko jmenuje, co dělá za zvuky a co papá.

sylvinka
19. říj 2017

Lego se ovědčilo na barvy. Pak ale i na různé třídění, stavění věží podle vzoru, zvířátka.
V neposlední řadě je taky třeba zmínit učení se trpělivosti a umění použít návod 🙂

minonnka
19. říj 2017

Když byl syn menší, tak rád stavěl komíny a kostky si řadil podle barev (dnes si rozdělí i odstíny). Myslím, že se barvy naučil brzy a dcerka ta ještě dřív, páč co umí starší bráška, tak ona musí umět taky 😀

qwerin
19. říj 2017

Nase mala si sama od sebe zacala radit kocky podle barev tak ze je skladala do kominu. A tak sme prisli na to ze uz rozlisuje barvy 🙂

vrana80
19. říj 2017

Ucime sa farby, ucili sme sa zvieratka a teraz pocitame 😉

Strana
z2