Soutěžte o MAM Lžičky
Milé maminky,
dnes jste mě v diskuzi o MAM lžičkách citlivých na teplo velmi potěšily, když jste si je chválily. Proto jsem se rozhodla, že si o ně dnes zasoutěžíme 🙂
Soutěžní otázka je snadná: Mají vaše děti rády zeleninu? Pokud ne, jak je přimějete, aby ji jedly? 😉
Soutěž trvá do zítřejších 9 hodin, poté vybereme 3 maminky, které odměníme lžičkami.

Náš drobeček je zatím ještě v bříšku a ještě měsíc si na něj počkáme, ale doufám, že až začneme s příkrmy tak nebudeme mít problém s žádnou zeleninou 🙂
Ahoj, u nas jsme zacali pene pouze zeleninou. Nase mimco se na ni naucilo tak po mesici a ted teprve zacneme davat ovoce 😉
Moje prvni dcera zeleninu odmitala takze jsme vzdy cela rodina vypadaly jako blazni kdyz jsme se snazily do ni zeleni dostat 😊(blbnuly jdme u toho) a zabralo to😊Druha dcera ji milovala a miluje dodnes a ted mame chlapecka 6 tydnu a tak jsem zvedava jak to bude probihat 😂
Ahoj, nase dcerka Zuzanka (necele tri roky) ma k zelenine velmi pozitivni vztah; vlastne ji miluje. Jakmile dam na stul zeleninu, konci s hlavnim jidlem a laduje se zeleninou. Nejvice miluje salatovou okourku a cherry rajcatka. Zelenina je u nas nedilnou soucasti kazdeho jidla; takze se dcerka naucila, ze zeleninka k jidlu proste patri. Sama ji i vyzaduje... Talir je pak i veselejsi. Mladsimu synkovi Filipkovi (8 mesicu) podavam zatim jen varenou zeleninu, ale ma ji take moc rad. Rekla bych, ze vede dyne a sladka brambora. Myslim, ze bude mit zeleninu take rad; ve vsem se totiz snazi napodobovat svou segru 😉
U nás problém se zeleninkou není 🙂 ufff 😀 já sama jsem zeleninová i ovocná a tak si neumím představit, že by byl problém, a já to musela řešit 😒
Tak zeleninou jsme tradičně začínali, první lžička mrkvička, pak brambory...no klasika. S příkrmy jsme obecně problém neměli, samozřejmě měla oblíbenější druhy a ty podstatně méně oblíbené.
S tužšími pokrájenými kousky jsme pak bojovali.
Zlom nastal, když jednou na návštěvě babička vylovila z lednice velkou červenou papriku - to se s ní nejprve koulelo a pak žužlalo a nakonec malá vykousala větší čtvrtku.Tričko s podložkou na vyhození, červená byla až za ušima, ale od té doby jsem věděla jak na ni🙂 Zeleninku jsem pak krájela vždycky až před ní a myslím, že pomohlo i to, že jsme ji jedli vždycky s ní.
Naší holčičku čeká první sousto za asi dva týdny. Jelikož mám právě pár čerstvých dýní ze zahrádky, připravovala jsem příkrm již dnes do zásoby. Neodolala jsem a dala jí líznout. No, nadšená nebyla, ale to se, doufám, časem spraví. Takže nezbývá než zkoušet a zkoušet ☺ Po lžičkách se právě začínám poohlížet. Ty od MAM mi doporučila příbuzná, tak je možná zkusím 😉
U nás se zelenina ji,pouze,kdyz malá vidí, že ji jí někdo z nás.Jinak v polévce nebo v omáčce není problém. Ale každé rano malé ke chlebíčku aspoň dvě kolečka okurky dám. 🍼
Starší syn tedy moc velký jedlík není, proto musím vymýšlet různé triky, aby alespoň něco snědl🙂. Ze zeleniny miluje okurku, jinak sám žádnou nejí. Ale je masový, masa sní jako dospělák, takže mu připravujeme nejrůznější zeleninové omáčky nebo pyré, ve kterých mu maso namáčíme a tím do něj aspoň trochu té rozmixované zeleninky dostaneme 🙂. A mladší syn zatím papká zeleninku pouze přes mateřské mlíčko, uvidíme za pár týdnu, jak mu zachutná 🙂.
Nas maly zeleninku hlavne varenou, chutna mu kvetak a brokolice 🙂
Mame 6 ti měsíční dvojčata,dvojvajecny😊v mnoha věcech nejsou synchronizovaní😊😊ve spani ne,v piti ne,ale co se tyče hlavniho jidla,ji stejně a chutná jim stejně zeleninka,za což jsem jako máma ráda,nez bude mit každa jine chutě aja budu vývařovna😊jsme vice méně na zelenině😊nejvic frčíu holek dýně s batátem a cuketkou,ale nepohrnou ani řepou😊a u zeleninky si slastně brumlají😊😀☺
Muj maly je vdecny jedlik. Spapa uplne vse. Nekdy se ze zacatku netvari ale pak otevira pusinku jak kaprik a papaaaat 😀
Když dcerka začínala jíst zeleninu moc jí to nejelo.Až díky radě tady na MK,jsem zavedla ovoce a po třech dnech pokračovala volně v zelenině.To už se naučila jíst lžičkou a baštila vše ukázkově.Takže díky MK jsme to zvládly na jedničku🙂
Ahoj, naše Eliška má vlastně zeleninu nejraději, je jí teprve deset měsíců, ale sladké chutě ona moc v lásce nemá, takže jsem vlastně za to moc ráda, občas ji nabízím různé ovoce, co nám zrovna dozrává na zahradě, ale nikdy tomu moc nedá, spíš to plive.
Ahoj, naše Eliška má vlastně zeleninu nejraději, je jí teprve deset měsíců, ale sladké chutě ona moc v lásce nemá, takže jsem vlastně za to moc ráda, občas ji nabízím různé ovoce, co nám zrovna dozrává na zahradě, ale nikdy tomu moc nedá, spíš to plive. Takže zelenina vede.
Náš roční syn má zeleninu moc rád. V poslední době si oblíbil dýni, z které připravujeme nejčastěji polévku. Myslím, že ho zelenina zajímá i svou barvou. Mě však méně 😀 hlavně pokud třeba právě dýně skončí na synově oblečení.
Zdravim, nase Eliska basti zeleninove prikrmy uz 2mesice a zatim chutna vse krome jedinne a to je brokolice. To ma po tatinkovi. Ten ji nesnasi😃
Ahoj,nase mala zeleninku basti bez problemu,asi i diky tomu ze ji jime vsichni.Jsem za to rada,ze ji nemusime do prikrmu nutit☺
Nám se miminko teprve narodí. Já jsem zeleninu v dětství odmítala, tak snad nebude po mě =) Teď už jím všechno =) Každopádně plán je- nevzdávat se =)
S dětmi mám zkušenosti - takže bych jednak zkusila zapojit dítě do příprav pokrmu - krájení , aranžmá apod. Také do samotného pěstování, sklizně ...Dále bych zkusila mixovat u starších se třeba dobře osvědčují krémové zeleninové polévky.
Rozhodně není dobré dítě nutit, ale pobídnout k ochutnání. Být příkladem. Nevzdávat to po prvním neúspěchu, vymyslet jinou alternativu zpracování...
🙂
U stašího syna jsem se s prvním příkrmem-mrkvičkou zhrozila. Vůbec nechtěl, vše vyplival, no nešlo to. Další dva dny se opakovaly. Myslela jsem, že to zabalím a i do školy mu budu dávat lahve s mlíkem 😀 Naštěstí se ukázalo, že problémem není zelenina všeobecně, ale jen ta mrkev. Miloval červenou řepu, tu mohl klidně každý den, takže jsem do ní přidávala po kousíčkách tu nenáviděnou mrkev a světe div se, teď patří k nejoblíbenější zelenině v jakékoli úpravě. Celkově si na ovoce a zeleninu potrpí. Teď nás za pár týdnů čeká nový začátek s naším květňátkem. Snad bude další start minimálně takto úspěšný 🙂 😎
Matýsek je na příkrmu od soboty a ač jsem se dopředu trochu děsila toho, jak zeleninu přijme, tak zatím - ťuk ťuk ťuk - nemá žádný problém. Mrkvička prošla a dýně prozatím vede. Uvidíme, jak se bude tvářit na cuketu 🙂 My zeleninu máme rádi, tak věříme, že nás bude malý následovat.
Ano přesně tak, důležité je nevzdavat se, a neustále zkoušet, když to nechce dítě dnes, neznamená to ze to nebude chtít za týden, mě mala naštěstí bašti veškerou zeleninu bez problémů, vlastně skoro nic jiného kromě mléka nechce, nejraději má dýni, tu miluje.🙂
Náš malý zeleninu miluje, v jakékoliv podobě - syrovou, v polévce, v těstovinách. Zato u dcerky je to boj - takže se snažím ji "skrytě" protlačit do polévky, omáček apod. Někdy se daří více, někdy méně - ale já se odradit nedám
Nám paní doktorka řekla při včerejší poradně 5měsíců že ikdyž je malý plně kojený máme začít s příkrmy mrkvička,brambory......no fajn jsem si řekla po cestě do školy pro dceru jsem však přemýšlela kam lžičku koupit???? Lékárna,drogérie????Příkrmy máme doma nakoupené jsem si řekla co ušetřím na mléce koupím kvalitní příkrm,ale lžička jaksi není.Ale i tak pokud nevyhrajem mám dobrý tip.
Můj syn má rád jen některou zeleninu, jako je mrkev, dýně, cuketa, špenát atd.., ale za to mi plive a moc mu nejede samotný květák, brokolice, mangold a určitě by se našla ještě další 🙂. Ty co mu moc nejedou po troškách přidávám do příkrmů co má rád, spapá jej a ani nemrkne. Nenutím ho, když mu nechutná a nechce, podle mě se děti nutit do papání nemají, aby se pak zbytečně nestresovali, když se blíží hodina jídla. 🙂 😀
Syn ze začátku vybíravý nebyl a pak jsme to vždy spojili s hrou a tak zeleninu má docela rád. Jsou mu teď 3 roky, nejí tedy úplně všechny druhy ale dost jich má rád. U naší 4 měsíční dcery nás to teprve čeká.
Moje první dcera milovala příkrmy Hami a pokaždé je snedla s chutí, ale když jsem vařila zeleninku já, tak nechtěla. Nakonec jsem vypozorovala, že se ji líbí a pozná to podle skleničky a puknutí víčka při otevření. Takže jsem příkrmy začala dělat do tech skleniček a tak ji ošálila. Žádný talířek prostě otevřít skleničku a lžička. Najednou snesla vše. Smála se tomu celá rodina. Foufám, že naše další fítko už tak mazané a vybíravé nebude 😂
My mame doma uz rocni tasemnicku ktera od prvnich lzicek nema problem s nicim, takze zadne lsti jsem nemusela kutit 🙂 A nejvic u ni vede cuketa, repa, dyne.
Náš poklad se ještě nosí u maminky pod srdcem, ale jako chůva a nejstarší sestra jsem chytáky jak krmit zeleninou hledala na internetu.
Takže jsem dělala obrázky na talíři, říkali se různé říkanky a samozřejmě jsem jedla to samé - zeleninu miluju - a nikdy jsem neměla problém do mrňousků zeleninu dostat.
Jedna moje svěřenkyně dokonce začala milovat dýni a červenou řepu tak, že je měla alespoň 2x týdně, nemluvě o množství syrové zeleniny, ze které jsme dělali palmy, lodě, atd a děti bavilo se mnou ujídat a ničit mé dílo 😀

Našeho Matěje jsme k pojídání zeleniny nemuseli naštěstí nijak nutit. Jednak si sami s manželem pochutnáme na zelenině v různé podobě, což u nás Matěj viděl od začátku. Poprvé, když ochutnal zeleninu-byla to mrkev ze zahrádky a pak okurka, ihned si ji oblíbil. Má rád zeleninu čerstvou, vařenou, dušenou. Aby ho to neomrzelo, zkouším různé úpravy,tj. jednou okurka na kolečka,jindy na hranolky,apod.Nejvíce ho bavilo toto jaro,léto sklízet zeleninu s námi na zahrádce. Utrhl si jahody, ve skleníku okurku a papriku, hrášek,apod.. 🙂