Kdy smí Vaše děti rozbalit dárky?
My je vybalujeme až po štědrovečerní večeři, ale znám i ty, kteří nejdřív rozbalí dárky, aby se pak "v klidu" najedli. 😉
Po večeři🙂 My jako děti nikdy nerchápali, kde se pod stromečkem ty dárky vlastně vzali.Jak to ten Ježíšek udělal, když před pár minutami tam nic nebylo 🙂
po večeři... v klidu dojíme (no děti jedí trošku rychleji, ale je to i tím, že my milujeme rybu a oni rybu ani jeden nejedí, takže si lupnou co je jiného na stole, ten den máme výjimku z pravidla "dezert až po večeři" 😀
no a pak se jde ven zvonit na ježíška, aby nás našel a jeden z nás je jako opozdilec, něco zapomene nebo jde na záchod a šoupne tam bleskově dárky 😵
U nas se jde jist o stedry den proste driv, pul pata/pata a pak se jde rozbalovat, za prve kvuli pohadce a za druhy deti jsou maly jeste a delsi dobu by to nedali. Ta mladsi chodi spat v sest tak jsem na ni zvedava 🙂
ja si pamatuju jako mala ze sme rychle zhltali jen abychon co nejrychleji mohli ke stromecku.. samozrejme ze mamka jedla pomalu a to cekani nas nicilo.. pak hura ke stromecku rychle rozbalit a jak bylo potom nateseni sli sme se dojist.. pac sme proste chteli co nejmin jidla pac sme chteli rychle ke stromecku... ted co ziji v uk.. tak vanoce jsou 25 rano.. vstane se. ... darky jsou tam.. rozbalujeme... a dopoledne se zacne varit obed.. ktery je tak ve 2-3 odpoledne .. takze deti si vyhraji s darkama... a dospeli pak pri sklence vina pomalu chystaji obed... strasne se moooc tesim..
K večeři usedáme kolem 17 hodiny, potom umyjeme nádobí, oblečeme se, jdeme na menší procházku. Během toho přijde Ježíšek. Dojdeme domů a v tom slyšíme zvoneček. V obýváku, pod stromečkem jsou dárečky. 🙂 Po vybalení dárků následuje úklid papírů a "předváděčka". Pak druhá večeře. 😀 Už se těším. 🙂
@luciebx to mám z domu a řeknu ti, že jsem to nenáviděla!!! Utěrku a jdeme. Máma umývala a táta, já a brácha utírali. 😀 Jaká slast přišla, když se koupila myčka. 😀 A to "venčení" je tak, že se jdou pouštět nějaké rachejtle, ohnňostroj nebo prskavky. Všichni jsme se oblékli a máma si těsně před odchodem vzpomněla, že potřebuje na wc a během toho co mi na ni čekali venku, ona tam dala dárky. Takhle to praktikujeme i u mé rodiny a už vidím za čas ty otrávené obličeje, jak jíme pomalu a jak se musí udělat nádobí a jak nebylo žádné prasátko a že musíme ještě ven. 😀
@luciebx a ještě dodatek... jak jsme se u toho s bráchou hádali. 😀 "Mamiii, já už utírám třetí talíř a brácha teprve druhou lžičku!", "Klárko, nežaluj. Jsi šikovná holka, zvládáš to rychle a pěkně. Bráška je zase moc pečlivý.", "Jo ségra, drž pusu a utírej!"...vypláznutí jazyku, dupnutí na nohu, postrknutí. Nedejbože, když nám v té bitce něco spadlo. 😀 😅
U nás také vždy až po večeři. Dodnes nevím jak to naši dělali, ale během večeře se pod stromečkem vždy objevily dárečky a zvonil v pokoji zvoneček 🙂 Bylo to dokonalé, krásné a moc ráda na to vzpomínám. A u svých dětí pěstuji stejný postup. První večeře a po večeři ještě chodíme celá rodina na dvorek vyhlížet ježíška jestli už letí k nám. Mezi tím zvoní zvoneček a venku začne prskat prskavka 🙂 a potom hurá ke stromečku
Mám zažité z dětství a stejně tak to praktikujeme i jako rodiče - než jdeme jíst, připravujeme se (slušně oblékáme), dárečky manžel přesune pod stromeček (do pokoje se už nejde), usedneme ke svátečnímu stolu, v klidu se navečeříme, po večeři jdeme vyhlížet Ježíška (tatínek zazvoní na zvoneček) - jdeme ke stromečku a pak se rozbaluje, raduje dle libosti.
Večeříme na 17.hod, aby si dcera užila ještě dárečky, pohádku, atmosféru. Letos to budou první Vánoce v kompletní sestavě (jsem už 4), takže o to více se těšíme 😵
u nás se nejdříve večeří a pak teprve rozbaluje
Po večeři. Večeřet začínáme, když vyjde první hvězda (děti sledují oblohu 🙂 ) a když je zataženo, tak kolem páté 🙂. Po večeři jdeme do koupelny pouštět lodičky a mezitím někdo odběhne nandat dárky pod stromeček a zazvonit 🙂.
Tak já jsem od loňska zavedla rozbalování před večeří. Jakmile se setmí, cca 4 odpoledne, dáme dárky pod stromek, zazvoní Ježíšek a jde se na to. Loni jsme rozbalovali 2,5 hodiny, takže pak nám to vyšlo akorát na večeři, já jsem jen odskočila šoupnout rybu do trouby. Malému to trvá, loni rozbalil první vláčkodráhu a hned ji musel vyzkoušet. Takže při dárcích až po večeři bychom byli vzhůru nevím do kdy. Letos to uděláme zase tak.
my rozbalujeme po večeři, tolik dárků zas nemáme,aby nám to trvalo dlouho........rozbaluje vždycky nejmladší člen rodiny - místo nápisů jsme na dárcích měli malé fotky
U nás se nejdříve najíme, pak se děti s manželem oblečou a jdou na balkon zapálit prskavky a vyhlížet Ježíška. Já jakože nejdřív uklidím nádobí a pak za nimi přijdu... mezitím nanosím dárky pod stromeček 🙂
@magdalenax úplně stejně jsme prožívali i my Vánoce, zamknutý obývák, rodiče v noci strojili stromeček a přenesená telka byla každoročně. Vycházka na Štědrý den po obědě, někdy na sáňky, když byl sníh a po večeři jsme vždy sklidili nádobí a na stůl se dalo cukroví, ovoce a čekalo se, až zazvoní zvoneček 🙂. Teď si říkám, že nechápu jak v některých státech USA mají Santu, který nosí stromeček a dárky ráno. Z mého pohledu to nemá žádné kouzlo, ale určitě je to o zvyku.
U nás také po večeři,ale chodíme večeřet většinou už kolem 17, aby si děti mohli pak s dárkama taky pohrát.
Navečeříme se a jdeme do ložnici vyhlížet z okna Ježíška, loni se nám dokonce podařilo , že ho děti zahlédli, 🙂 byla teda velká tma,ale hrozně dupal a nesl velký pytel prý plný hraček prý pro ně 🙂 a pak jen počkáme na tátu,který mezitím skočil dát štědrovečerní večeři našemu psíkovi ,oznámili jsme mu, že jsme už viděli ježíška a jde se na dárky 🙂
Takticky dárky nemáme celý den pod stormečkem, Ježíšek je donese až večer 😀
@klarina_f. Taky to tak mame,ikdyz zatim jen s manzelem,protoze mala bude mit na vanoce teprve tri mesice. Zatim to u nas takto probihalo kazdy vanoce od toby co jsme s manzelem spolu.
Po večeři, dárky dáváme taky až po jídle 🙂 Loni to bylo jinak, dárky byly pod stromečkem a stromeček v jiné místnosti, letos už to bude po mém 🙂 a rozbalujeme až po jídle 🙂
Ahoh,my máme večeru tak v 18:00 a darčeky rozbaľujeme až po večeri,lebo práve počas večere nám ich Ježiško prinesie. Resp. kým ja usadím deti k stolu,naložím na taniere,manžel strčí darčeky pod stromček,takže keď po večeri prídu deti do obývakú už tam darčeky sú..
@klarina_f tak já jsem dost přísná matka, ale jak jsem psala, o Štědrém dnu některá pravidla necháváme plavat... dezert můžou mít hned, nemusí uklízet ze stolu a nejdou spát před osmou hodinou 🙂
(tohle se ale opravdu děje jednou za rok, já jsem ras na pravidla 😀
jediné na čem trvám je, že se jde ke stromečku až jsou hotoví všichni...
jinak vlastně se to natahuje tím, že jdou ven volat a zvonit na Ježíška... no ale to jdou rádi sami, protože se mrknou a pod stromkem nic není, no tak se přece musí, aby nás našel! 😀
@lu777 když spí poo, jdou spát i kolem desáté a později. To je pošušňáníčko, takže se těším na pravidlo, kdy třeba 8:15 v posteli a spát. 😀 Jinak si nemyslím, že to je špatný zvyk. Jasně, jako malá jsem to nemusela, ale všeobecně se mi ten den táhnul. Oba jsou malý, takže ani jeden to dělat ještě nebude, ale časem... některá pravidla jsou fajn a i když jsem to jako holčička fakt nemusela, zůstalo mi to v hlavě jako fajn tradice. Na druhou stranu, umyjeme nádobí a po rozbalení dárků máme klid, popř. talíře pro večeři č. 2. 😅
U nás teda tak až po večeři.. Večeříme v pět, tatínek si musí přidat, aby poškádlil 😀 a pak vyhlížení Ježíška z okna, zatímco druhý rodič nanosí dárky a zazvoní Ježíšek 🙂 a po rozbalování tradičně Popelka 🙂
@klarina_f a ven s dětmi tedy jdete jen jeden a druhý je doma a chystá dárky, je to tak? Já to chci dělat podobně, loni manžel se synem zapalovali prskavky v okně, já chystala, ale až budou starší, třeba už za rok, počítám, že tohle syn nezbaští, že vždy z rodičů jeden chybí,.....
my rozbalujeme až po večeři 🙂

u nás se rozbaluje po večeři, ale trvá to dlouho, do pohádky v sedm to rozhodně nestihneme (mluvím o Vánocích už s dětmi), a pak z ní bohužel nic nemáme, i dárky pod stromeček jsme stěhovali loni až po večeři, což taky zabralo nějaký čas, a u nás se rozbaluje opravdu dlouho, několik hodin klidně, loni jsme to museli udělat tak, že se rozbalovalo jen pro děti a my s manželem až když děti spaly...jak to časově lépe zvládnout letos, netuším.
A první Vánoce, jestli se dobře pamatuju, dárky byly pod stromečkem hned na začátku, synovi byl necelý rok, jeden dárek jsme rozbalili před večeří, zbytek potom, ale to ho stejně nejvíc bavily mašle a papír.