icon

Jak přispívá tatínek k předvánočním přípravám?

pinkorblue_marcela
10. lis 2015

Ještě uvěřím, že táta donese kapra a stromek, ale to přeci není ani polovina předvánočních příprav. Je třeba vzorně uklidit (někteří dokonce myjí okna), nazdobit dům nebo byt, napéct, naplánovat návštěvy a celý vánoční program. Kde Váš partner/manžel přiloží ruku k dílu?

Strana
z4
pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@londoneye: A na to už máte dva palce nahoru. Buď to znamená, že Vás litují, že jste na to sama, nebo se jim líbí, že na to Váš manžel z většího kašle. Ale my přece víme, že ho musíme pochválit i za ten stromeček. 😉

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@teeru: Možná bude stačit mu to slovně naznačit. Oni totiž často neumí číst myšlenky. Držím pěsti. 🙂

anetka1701
10. lis 2015

Hlídá děti!!! My uklízíme průběžně, tak nějaký velký úklid se nekoná - okna myji tak jednou do měsíce, koberce jsme čistili třeba tedka o víkendu... Takže největší přínos muže vidím v tom, že pohlídá děti zatímco já můžu dodělat pár drobností 🙂

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@veraga: To je další skvělý choť. A taková výdrž. Co by neudělal pro ženu a pro rodinu. Ať mu to vydrží a Vy se taky držte.

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@monini28: To je předvánoční pohodička. Každý dvě práce - nemáte si co vyčítat. Kde berete tu sílu na pečení, smažení... Já bych nejraději celý prosinec chodila dřív domů z práce, abych to bez stresu stihla. Možná je to ale tak, že kdo ten pravý stres nemá, ještě spoustu času nějak profláká a pak nestihne ani půlku toho, co zvládne člověk s polovičním časem.

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@mon_88017: Hehe, náhodou je to velmi k tématu. Nemám ráda nepořádek - prach, vypelichané chlupy, šmouhatou koupelnu. Občas ale nemám na uklízení chuť, no tak to holt musím ještě týden vydržet. Styděla bych se ale někoho pozvat na návštěvu, když je neuklizeno. Sama jsem ráda, když k někomu ohlášeně přijdu, že si nemusím bát si někde sednout. Kvůli oknům nebo nějakému smetí ve skříňce ale nepláču.
A toto mě dostalo: "...tatínek dělá řidiče, nosiče, sponzora a vrchního vraha..." 😕 😀

petit_grisu
10. lis 2015

@pinkorblue_marcela On byl k tomu vedeni doma, tam se na cukrovi podilela cela rodina vcetne tchana. Tak je na to zvykly. 😀

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@mysicka_lb: Nenacházím slov. Už jenom povytahuji obočí. Tolik harmonie pod jednou střechou. Ke mně ale není záhodno se přibližovat, když mi něco nejde. Takové jedno lepivé těsto a je oheň na střeše. 😅

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@nerreidda: Já jsem myslela rychleji než jsem četla, že jsem myslela, že všechno dělá on, ale možná jste ještě sama doma, tak se o to přátelsky dělíte. To je fajn, že na sebe bere i tyto neplacené práce. 🙂

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@makulinecka: Další muž, co má jemné ruce? Neslyšela jsem ještě o muži, co by rád balil. Taky máte doma poklad...

netanel
10. lis 2015

Můj muž vysává (to je jeho celoroční práce), umývá okna (jde mu to líp než mně, je o 30 cm vyšší), dává stromeček do stojanu a shání kapra. Já cukroví nepeču (sama je nejím a vždycky jsme vybaveni od maminek a babiček), jen uklidím, nazdobím strmeček a udělám salát s kaprem. Jsme letos naposledy sami dva v 2+1, takže to nepřeháníme, spíš koukáme na pohádky, balíme dárky, posloucháme koledy a užíváme. Až budeme mít děti a dostavěný dům, práce asi přibude.🙂

pinkorblue_marcela
autor
10. lis 2015

@luckavolosyn: Manžel je všímavý a výkonný. Zatím se všude shodně ukazuje, jak je žena za takového partnera vděčná a jak moc to oceňuje. Jestlipak to vidí naopak i ti muži, kteří nechávají "tyto ženské práce" své milované ženě...

smillingangell
10. lis 2015

Nijak a díkybohu za to.Dům si umím poklidit sama a přesně tak,jak chci.Nazdobím si ho taky ,stejně tak stromek,truhlíky do oken apod.
Dárky taky kupuju sama a prostě mi to vyhovuje 😉

luj_89
10. lis 2015

Můj manžel stejně jako jindy vaří, já jen někdy pomůžu - když se mi chce 🙂. Pečení je na mě, jen teda úlky děláme společně, to mě fakt nebaví 😀. Zdobení stromečku si vzít nenechám a úklid je pro mě relax 🙂. Jediný, co je na mě a vadí mi to je vymýšlení a kupování dárků pro rodinu, manžel kupuje jen pro mě, má to hold jednodušší 🙂.

ladyhacek
10. lis 2015

říká ať nic nedělám a odpočívám. s úklidem nepomáhá - jen popř pohlídá malého ale teď je přes týden mimo a jezdí na víkendy a to chce relaxovat

kacca11
10. lis 2015

Ja budu znit asi jako blazen, ale my delame snad vsechno kolem vanoc spolecne. Prece jen to jsou svatky, kdy maji byt lide spolu a to my radi jsme (stejne i po cely rok). Takze uklid provadime spolecne, i kdyz to nepojimame jako nejake specialni gruntovani, spis takovy klasicky uklid. Spolecne i peceme cukrovi (obvykle tak 2-3 druhy v malem mnozstvi, takze z toho neblaznime), spolecne porizujeme vetsinu vanocnich darku, spolecne je balime a spolecne delame vyzdobu vcetne vanocniho stromecku. Den pred stedrym dnem delame obrovske mnozstvi bramboroveho salatu a na stedry vecer manzel dela kapra a ja ty doprovodne chody a prostreni. A musim tedy rict, ze po muzi nikdy nemusim opravovat uklid nebo uklizet po jeho vareni, neni to potreba.

jmisa
10. lis 2015

Mně muž nejvíc pomůže, když se synem odejde na procházku 😀

Nepořádáme doma speciální úklid, cukroví nepeču, manžel dělá vedoucího výroby v soukromé pekárně, kde pečou ručně i vánoční cukroví a je lepší, než kdybych ho plácala já, navíc ho moc nejíme, takže nám stačí kilovka od nich z práce. Já dělám krátký x dlouhý, takže kdy jsou chlapci v práci a ve školce pouklízím, mám to rychleji a tak, jak to chci. Navíc nic speciálního nedělám. Okna mi přijde umýt paní na úklid 😀 Ještě tenhle měsíc.
Výzdobu uděláme se synem na počátku Adventu, pokojík má ve své režii a svícen vytvoříme spolu.
Stromek už zdobí syn, dřív jsem to dělala já, protože je to můj relax.
Před štědrým dnem nakoupím jídlo, když mám volno, nevíc jsou e-shopy i s jídlem, kde všechno dovezou pod nos. Během dne uvařím zeleninu a brambory na salát a večer s mužem uplácáme salát.
Na ŠD mi syn pomůže s obalováním řízků a pak odjedou s mužem za pratetou do DD, vloni ještě byla i prababička.
Já si udělám polévku a řízky pak upeče trouba 🙂
Další den jdeme k jedněm rodičům a pak k mým rodičům, kde syn zůstává do konce roku a svých prázdnin.
Nějak mi to nepřijde jako zvláštní shon. Spíš hodně lidí v obchodech, ale to řeší e-shopy 🙂
Dárky jsem už doobjednala o víkendu, dojdou do konce týdne, no a balení je relax.

Snažím se spíš, aby syn měl nějaké zážitky, chodíme na vánoční stromek do centra, jdeme se kouknout na ozdobenou starou Prahu, já dám svařáček nebo punč, pohádky..... 😀

Ale pamatuju z dětství, že moje matka dokázala vytvořit doma takový stres, že dokonce měnila i papíry ve skříni ráno na ŠD, když už to měla potřebu dělat, tak nechápu, proč ne měsíc předem.
Já se s tátou zavřela do obýváku a zdobili jsme stromeček a svorně jsme držkovali, že máti před rokem opět zamotala svíčky 😀 pak jsme šli na procházku apod.
Muž vánoce nějak neměl rád a teď je taky spíš toleruje, ale zase bych řekla, že původ v průběhu u nich doma, kde tchýni nikdo nepomohl a všichni jí stáli a zadkem a nebo se váleli u bedny.

verkaunka
10. lis 2015

Každý rok to máme jinak, ale co máme holčičku, tak chodíme pro stromeček spolu, vybíráme - nakonec vybere tatínek... ale ty práce doma jsou většinou na mně, a nevadí mi to, protože když řeknu, že potřebuji pomoci, tak tu pomoc od manžela dostanu... miluji Vánoce a vše, co k tomu patří... těsto na cukroví dělá manžel, já peču, pak zdobíme a plníme spolu... stromeček zdobí tatínek, když malá spinká, řízky na večeři dělám já, manžel salát (jeho specialita)... a takové ty práce kolem máme tak nějak společné... ale výzdoba je zásadně má záležitost...ale nejlepší je ta atmosféra, kdy si sedneme s manželem u šampaňského u stromečku a povídáme si, smějeme se a jsme prostě spolu, naše holčička si více méně hraje s balícím papírem a my máme tu ,,naší pohodu".... druhý den procházky....takže suma sumarum tatínek přispívá k přípravám celkově už jen tím, že má dobrou náladu a jsme všichni spolu 🙂

blahova_andrea
10. lis 2015

záleží na čase, moc ho nemívá. loni umyl půlku oken, pekl se synem vanilkové rohlíčky, kapr a stromeček je jasná věc, ale je to společná činnost. u nás vlastně skoro vše děláme tak nějak společně. velký úklid moc nepraktikujeme, každý udělá, co se mu chce a co si myslí, že je potřeba, návštěvy plánujeme společně, moc to tu nezdobíme, takže to spíš já s dětmi, myslím, že se s vánoci moc nadělá. my se snažíme zbytečně nestresovat a nic nepřehánět 😅

bledulka84
10. lis 2015

nijak

maky_s
10. lis 2015

U nás se práce dělí😊 muž vždy vysává, já vytírám😊 okna umýváme společně. Střídáme se v mytí koupelny i u mytí nádobí😊 mám skvělého manžela😉 a pokud by to někomu přišlo jako pohádka, tak není..😉

weri1
10. lis 2015

jelikož můj muž je 6 dní v týdnu, 12-15 hodin denně v práci nic po něm nechci 🙂

weri1
10. lis 2015

ale já teda předvánoční úklid neřeším, úklízím celý rok a kvůli jednomu večeru se nervovat a šůrovat se mi nechce, radši si užíváme

ppejskova
10. lis 2015

@pinkorblue_marcela s nadšením to úplně asi nebude 😀 ale otrávené obličeje taky nedělá... Taky si říkám že jsme tatínka vyhráli v loterii 🙂 občas zlobí,ale 1000x to vynahradí...

kaciska7
10. lis 2015

Aktivne se zapojuje darky resime a nakupujeme spolu , pomaha pect i uzirat jen vyzdobu delam sama 🙂

mon_88017
10. lis 2015

@pinkorblue_marcela Já bych rozlišovala "neuklizeno-běžnej provozní svinčík" a "neuklizeno-bordel jak v tanku". A veřim, že tu druhou variantu doma nemá snad nikdo, takže mi smysl vánočního šúrování uniká, páč běžněj provozní svinčík snad outlocit případný návštěvy neohrozí 😀

medakote
10. lis 2015

Muž se příliš aktivně nezapojuje, ale požám-li o pomoc, vyhoví a nejvíce pomáhá tím, že během příprav zabaví synka. Gruntování nevedeme, uklizíme tak nějak průběžně a nějaký extra úklid navíc jen kvůli vánocům? Jako malá jsem nenáviděla povinné předvánoční gruntování doma a nemíním si tím kazit svátky. Důkladnější úklid samozřejmě občas dělám, ale neplánuji si to na advent.S běžným úklidem muž občas pomáhá.
S výzdobou to nepřeháním, dosud byla v nebezpečí před synkovými nenechavými ručičkami, navíc si to ráda sladím sama, ale občas žádám muže o pomoc -přidrž podej sundej 😉
Stromek většinou vybíráme spolu, muž ho upevňuje a dává světýlka, zdobíme společně. Cukroví dělám já, to je moje parketa, ale někdy se přichomýtne ke zdobení perníčků, takže pak máme kapříky se žraločímy zuby a jiné nápadité kousky. Vařím já. Dárky pro většinu rodiny zařizuji a balím většinou já, jinak by asi nikdo nic nedostal. Dárky pro syna vybíráme spolu, dárky pro jeho část rodiny s ním konzultuji, případně ho pověřím koupí. Když jsme se poznali, jeho představa dárků pod stromek vypadala tak, že mi na štědrý den dopoledne koupil mop... Teď to většinou řeším "nenápadnou" nápovědou. Ale je pravda, že třeba vloni mě jedním dárkem příjemně překvapil.
"program" plánujeme společně, většinou ho přespříliš neřešíme, pouze ladíme harmonogram návštěv, a to se většinou přizpůsobujeme rodinám, takže je to spíš kolektivní vyjednávání, kdo kdy je v práci a kdy kdo za kým pojede.

pavlinka_zetko
10. lis 2015

Jee tak teď jsem se uplně vytočila doma, že tady cely večer vedu monolog na téma dárky pro děti a jemu to jde jedním uchem tam a druhým ven. Kliknu na modrokoně a tady tahle otázka. 🙂 No takže u nás na houby opět. Všechny dárky pro děti i rodiče (oboje samozřejmě), budu řešit já. A mě pak ježíšek donese ponožky nebo ruční mlínek na zrnkovou kávu, protože pořádný presovač stojí moc peněz. Takže u nás asi takhle.

metallico_mondo
10. lis 2015

@medakote na štědrý den dopoledne koupil mop ................ jééééé že by měl ten můj dvojníka ? 😀 přesně tohle bylo předloni a dál..... loni jsem si do něj opatrně trošiličku rejpla a loni jsem už dostala mikinu a voňavku 😀 no jsem zvědavá co mě čeká letos, dumám jestli si zase opatrně rýpnout nebo ne 😀

medakote
10. lis 2015

@metallico_mondo Taky máš takový případ? 😀 Doporučuji před mužem "nenápadně" - tj. většinou nutno naprosto po lopatě "Chtěla bych od ježíška to či ono." a ujistit se zda tě slyšel a vnímal 😉 .
Jinak tedy muž to rád řeší malými domácími spotřebiči nebo elektronikou-robot, mixér, sušička na ovoce...). Bohužel má blbý zvyk takovýto nákup se mnou neprobrat ani se nezeptat a vybere naprosto jiný typ, než bych chtěla, případně mi koupí rovnou něco, co vůbec nechci a pak se diví, když neprojevuji patřičné nadšení... o to více si pak člověk váží toho, když dostane nečekaný dáreček, který ho příjemně překvapí.

Strana
z4