Dcera - 17 let. Pustili byste ji za chlapcem k nim na Vánoce do Německa?
Jdu za vámi s dotazem.
Dcera se seznámila s cizincem (Německo 19 let)napřed si víc než půl roku psali a volali přes Whatsapp. Teď o prázdninách tu 2x byl, první týden v hotelu a jezdili na výlety, přijel si pro ni. Druhý týden jsem svolila, aby byl u nás.
Dceři je 17 a prosí mě, abych ji pustila k nim na Vánoce.
Pustili byste ji?
Pustila bych, pokud by byli doma i jeho rodiče.
Vzhledem k věku, kdy ti za pár měsíců může říct, že už je plnoletá, bych se snažila o nastavení bezpečných pravidel a podporovala ji mateřským přístupem. Chtěla bych přes WhatsApp mluvit s jeho rodiči, jestli jsou s návštěvou ok. Chlapce jsi viděla, znáš ho, tak snad vypadá jako rozumný člověk. Poučila bych o bezpečném sexu, o všech právech, odmítnout cokoliv, odjet... Pomohla jí najít vhodný spoj. Snažila bych se být s ní v každodenním krátkém kontaktu. Aby v tobě měla oporu, ale ne drába.
Ano, pustila, pokud bude dodrzovat nastavena pravidla,na kterych budeme domluvene.
Pustila bych, pokud by byli doma i jeho rodiče.
@anonym_13f9d3 budou, oni chtějí aby přijela a já bych s nimi určitě mluvila taky.
Vzhledem k věku, kdy ti za pár měsíců může říct, že už je plnoletá, bych se snažila o nastavení bezpečných pravidel a podporovala ji mateřským přístupem. Chtěla bych přes WhatsApp mluvit s jeho rodiči, jestli jsou s návštěvou ok. Chlapce jsi viděla, znáš ho, tak snad vypadá jako rozumný člověk. Poučila bych o bezpečném sexu, o všech právech, odmítnout cokoliv, odjet... Pomohla jí najít vhodný spoj. Snažila bych se být s ní v každodenním krátkém kontaktu. Aby v tobě měla oporu, ale ne drába.
@zuzkasim moc hezky jsi to napsala, přesně tak to cítím. Mám o ni strach, ale nechci jí bránit v rozletu. Ona od malička říká, že půjde do zahraničí.
Pustila bych za podmínek jež jsou zmiňované výše. Rozhodně bych se chtěla domluvit s jeho rodiči, že je vše ok. Ale určitě bych ji podpořila, byla jsem stejný éro 🙂
Jsem trochu paranoidní, ale asi bych chtěla mít jistotu, že ta rodina fakt existuje a holce se nic nestane. Takže já bych asi vyrazila na výlet před Vánoci a pak bych s tím neměla žádný problém.
Já bych byla víc opatrná. Záleží taky, odkud z Německa jsou. Moje tchyně je prostá
východní Němka jak poleno a dívá se dodnes na všechny ženy z ČR jako na prostitutky. Prý dříve jezdívali Němci na hranice s ČR za lehkými děvami a dodnes na nás tak pohlíží….
Opatrnosti nikdy nezbývá, obzvlášť v dnešní době, kdy nemůžeme díky AI věřit ani vlastním očím, co vidíme v online světě…
Jelikož bude čas Vánoc, nabídla bych třeba, že byste jako rodina (nebo jenom ty s dcerou)
si udělali krásný výlet na proslulé německé vánoční trhy a tam se poprvé všichni osobně setkali. A poté byste tam dceru nechali. Určitě bych se s dcerou domluvila na permanentní sdílené poloze v telefonu a třeba i nějaký malý diskrétní GPS Tracker… A nějaké “bezpečné rodinné heslo”, kterým vám sdělí případné nebezpečí..
@anonym_autor ještě dodám, že u hovoru bývá i jeho sestra i rodiče.
@anonym_autor jako že u každého hovoru ji asistují sestra a rodiče? takže si telefonují v 5?
Za mě 17 není 18, není plnoletá a některé státy na to hodně dbají. Zjisti si, jaké dokumenty s sebou musí mít, když pojede bez zákonného zástupce. Jak je schopná se domluvit v němčině? co vy? Kdyby se jí něco stalo, jste schopni za ní dojet a domluvit se?
Já bych s tím teda měla problém😅 ono rozlet po Čechách a do jiné země, z které se to sluníčkovými zprávami jen hemží je rozdíl.
Já mám dceru 19 let a ač sem ji nechala rozlet hodně už před plnoletostí , tak do zahraničí bych ji nepustila, protože do dnes hasím její některé průšvihy já. Asi je to také o té dívce ,jak je zodpovědná a schopna dodržet nějakou dohodu s Vámi .
Vyražte před Vánoci na víkend za ním, společně, poznejte jeho rodinu, prostředí kde bydlí a jaká je tam cesta. Budete klidnější, informovanější a pak se už rozhodnete snadněji.
Já se přiznám, že bych s tím asi měla trochu problém, no...hlavně jako nezletilá bude potřebovat váš písemný souhlas na vycestování, na to nezapomínejte. Je sice skoro dospělá, ale pořád jen SKORO. Právně jí 18 stále není a ten rozdíl je veliký, Leda předtím nějaká ta návštěva rodiny, do jakého prostředí jde. A zrovna na Vánoce, jako přímo na svátky, nevím, no. Nebo jako jestli je to až po svátcích mezi svátky a Silvestrem...určitě bych jí když tak pomohla najít spoje i zpět a domluvila se na nějakém kódu, hesle, kdyby něco.
Ne nepustila. Ale snazila bych se najit kompromis. Pripoustim, ze jsem paranoidni, ale ony se obcas mladym divkam z "vychodu" (coz my jsme) proste dejou nepekne veci. A po pravde to telefonovani i vcetne zapojeni sestry??? a rodicu mi neprijde uklidnujici, ale naopak divne. Je z nemecka, ale jake je pritel narodnosti? Ja se omlouvam, ale neprijde mi to uplne bezne a v klidu bych nebyla
Na druhou stranu - zbytecne panikariciho rodice nikdo nechce. Takze bych se dohodla treba na tom, ze primo svatky oslavime doma a 26 se vsichni vypravime do "pritelova" mesta. Vcetne me s manzelem. Ubytujeme se normalne v hotelu, zajdem s pritelem a jeho rodinou na jidlo, oni at si udelaji hezke odpoledne a klidne at spi u pritele a jeho rodiny, ale chci ji byt nablizku. Chci mit moznost zasahnout okamzite, kdyz se stane cokoli podezreleho. Nechci slyset na x desitek kilometru daleko, ze ma horecku a je nemocna, tak se vrati pozdeji, aby mohla byt v klidu a nemusela cestovat. Nechci riskovat, ze v panice vyrazim na adresu, kterou mi dcera dala a zjistim, ze tam nikdo neni, protoze ji jeli predstavit babicce. Akorat uz se od ni nikdy nevratili...
Ja vim, ze jsem blbka hororova, ale radsi budu tou, nez bez ditete. A priznavam, ze o ne mam hrozny strach 🙂
Tyjo. Mam kamarádku která v Německu žije. Odcestovala tam za chlapem co si dodělala školu, taky si psali a volali a nakonec jsou z toho dvě děti a je rada.
Dceru nemam. U syna je to asi trochu jiný. Ale říkám si, ze bych to udělala jako spolecnej vejlet. Proste bych jela s ni, zkoukla i rodinu, jak se mi zdají atd. Furt si říkám, ze my mamy mame v hlavě alarm kdyz je neco divný, nezdá se nám to. Nebo naopak, přijela bych pak za nima. Jeste si vybavuju, dalsi moje kamarádka takhle jezdi do zahraničí za chlápkem se kterým si taky “jen” volala a je spoko. On sem ma jet pak studovat ještě, je otázka jestli opravdu sem dorazí.) ale jezdi tam opakovaně. A to kdyz mi to rikala, tak sem si ťukala na čelo a řešila sem jestli jako to ví její maminka atd a asi sem mela předsudky.. kámoška je totiž mladší než ja, takze mi tam naskakovalo aby neudělala blbost. Takze.. kdyz vim ze mam rozumny dite, vim ze kdyby neco, ozvalo by se, viděla bych rodinu.. a souhlasím, s komentářem výš, ze heslo do sms nebo tak je fajn nápad. Na blbce muze narazit i ve třiceti kdyz by chtela cestovat. Předpokládám ze je rozumná, nesla by do něčeho hrrr.)
Ne, ani omylem. Po maturitě ano, ale v 17 je jeste dítě, co neobstojí v náročných či nebezpečných situacích, snadný terč.
Jako rodič musím dělat i nepopulární rozhodnutí, není právem dítěte mít partnera v cizině a moci se s ním vídat, na to mají času dost.
Kdyby si puberťačka našla kluka na druhém konci republiky, taky bych ji tam nenechala jezdit, v 17 fakt ne, to ma jít na procházku s hochem z tanečních ze sousední vesnice 🙂
Tyjo. Mam kamarádku která v Německu žije. Odcestovala tam za chlapem co si dodělala školu, taky si psali a volali a nakonec jsou z toho dvě děti a je rada.
Dceru nemam. U syna je to asi trochu jiný. Ale říkám si, ze bych to udělala jako spolecnej vejlet. Proste bych jela s ni, zkoukla i rodinu, jak se mi zdají atd. Furt si říkám, ze my mamy mame v hlavě alarm kdyz je neco divný, nezdá se nám to. Nebo naopak, přijela bych pak za nima. Jeste si vybavuju, dalsi moje kamarádka takhle jezdi do zahraničí za chlápkem se kterým si taky “jen” volala a je spoko. On sem ma jet pak studovat ještě, je otázka jestli opravdu sem dorazí.) ale jezdi tam opakovaně. A to kdyz mi to rikala, tak sem si ťukala na čelo a řešila sem jestli jako to ví její maminka atd a asi sem mela předsudky.. kámoška je totiž mladší než ja, takze mi tam naskakovalo aby neudělala blbost. Takze.. kdyz vim ze mam rozumny dite, vim ze kdyby neco, ozvalo by se, viděla bych rodinu.. a souhlasím, s komentářem výš, ze heslo do sms nebo tak je fajn nápad. Na blbce muze narazit i ve třiceti kdyz by chtela cestovat. Předpokládám ze je rozumná, nesla by do něčeho hrrr.)
@pampeliska1999333 na blbce muze narazit i ve 30, to je pravda. Ale to uz ma za sebou mnohem vic zkusenosti, je mnohem mene ovlivnitelna... Ozve se dite, kdyz mu "budouci tchyne" sebere telefon? Odvazi se dite rict, ze je maler, kdyz pri telefonovani bude svou novou rodinou obklopeno? Ma byt rozumne dite dostatek sebevedomi rict "sebrali jste mi telefon a doklady, fajn, jdu na policii a v neznamem meste to okamzite udelat?
@pampeliska1999333 na blbce muze narazit i ve 30, to je pravda. Ale to uz ma za sebou mnohem vic zkusenosti, je mnohem mene ovlivnitelna... Ozve se dite, kdyz mu "budouci tchyne" sebere telefon? Odvazi se dite rict, ze je maler, kdyz pri telefonovani bude svou novou rodinou obklopeno? Ma byt rozumne dite dostatek sebevedomi rict "sebrali jste mi telefon a doklady, fajn, jdu na policii a v neznamem meste to okamzite udelat?
@tereza0111 hmmm. A proto píšu ze bych jela taky. Pouštěni dítěte je vždycky risk. At už u nas nebo v zahraničí a jo, jsou to komplikovanější cesty, ale upřímně - hledat můžeš někoho i tady. A může to bejt stejně náročný jako hledat v zahraničí. To už musím přece ja vědět, jestli dokážu svoje dítě takhle pustit, a srovnat si různý scénáře a “stopky” který nemusí v hororovým scénáři vyjit (třeba ten kód.🙂 ) .
V okolí naštěstí nemám nikoho kdo by měl blbou zkušenost a takhle vyrazil. Naopak. Kdyz vy jako máma víte, ze byste nepustila, je to v pohodě. Stejne jako kdyz je s tim nekdo okay. Clovek si muze vyčítat kde co. A nekdy jdeš naproti pruseru a ani to netušíš. (Stačí u nás jet za kamarádkou do vedlejší vesnice)
Musím se omluvit, že jsem pozměnila destinaci, abych zmátla lokalizaci. Omlouvám se, jedná se o Nizozemí, takže je to dál, ale zase jiné poměry.
Samozřejmě s rodiči chci pořádnou promluvu za pomoci kamarádky, která umí dobře anglicky.
Dcera byla vždycky víc vyspělá než ostatní vrstevníci. Věřím jí a myslím, že i její přítel je zodpovědný.
Ja bych pustila ale s tim, ze bychom si jako rodina udelali vylet, jeli bychom autem, odvezli ji, poznali rodice, zasli spolecne vsichni na veceri, nekde u nich nebo v hotelu prespali a druhy den bychom jeli s manzelem zpet domu.. + pravidla kazdy den si volat (ne psat)

@anonym_autor ještě dodám, že u hovoru bývá i jeho sestra i rodiče.