icon

Cestování vlakem s kočárkem: Jak se připravit?

palja
24. říj 2022

Dobrý den, mám takový (možná pro někoho hloupý) dotaz. Může se cestovat ve vlaku s kočárkem? Pojedeme s dcerou úplně poprvé vlakem, nikdy jsem vlakem nejela a dcera ještě pořádně nechodí, byla by v malém golfovém kočárku. Cesta jen krátká Brno - Kuřim.
Děkuji za odpověď

sigyn
24. říj 2022

Může, ani se za to nic neplatí. Ale počítejte i s tím, že Vám nikdo nepomůže při nastupování/vystupování. Řadu lidí postihne náhlá slepota. 🙄

jako_mala_holka
24. říj 2022

Může, nic se neplatí... Já jela dvakrát a jednou pomohla průvodci a jednou mladý kluk, bylo to celkem v pohodě

cilkat
24. říj 2022

POkud je to klasický vlak, nikoli nízkopodlažní (CIty elefant, regionova), DOporučuju se orientovat do míst na uložení kol či lyží... Vlaky na kočárky nejsou stavěné a není je moc kam jinam dát (i když už se objevují i vyjímky)

tasimia
24. říj 2022

@palja jasne, že ano. U nas dokonce jezdí nízkopodlažní, a jeden vagón je široký na kočárky a kola.

jahodi
24. říj 2022

jezdím vlakem cca co dva-tři měsíce už skoro šest let od 14m malé. Nikdy nebyl problém, že by mi někdo nepomohl. Objednávám jízdenky online a vybírám si rovnou na plánku místo - při koupi online je místenka zdarma.

martinatrnkova
24. říj 2022

@palja zrovna na teto trase jsou vcelku ochotni lide a pomahaji. Jezdila jsem trasu casto a nidko nebyl problem. Ted je tam nove zarazeno vice nizkopodlaznich vlaku 😉

pampeliska1313
24. říj 2022

Nemáte možnost si někde půjčit šátek/nositko? Jako da se to s kočárkem, ale jak se píše, je fajn jet nízkopodlažním, dost to usnadnuje.)

merope
24. říj 2022

@sigyn Pomůže, pokud nikdo z cestujících, pomůže průvodčí, jeden mi i říkal, že to mají v náplni práce.

Brno hlavní nádraží je v pohodě, nevím, jak vypadá stanice v Kuřimi, například Brno-Židenice jsou s kočárkem šílené, není tam výtah. To je typicky větší problém než vlak samotný. Ale malé golfky jdou v nejhorším snést.

Ideál pokud jdou golfky během cesty složit. Jinak hledej vagon pro přepravu kol a kočárků. Jak už tady holky psaly - běžné vlaky na přepravu kočárků nejsou a není ho moc kam dát. Chce se dívat do řazení a co přijede za soupravu. Bohužel po této trase jsem jezdívala tak 20 let zpátky, tak to už je vše jinak (teď jen projíždím rychlíkem 🙂 ).

Já jezdila obecně všude s kočárkem poměrně dost dlouho - v nosítku mi malý vydržel tak 10 minut a určitě v něm nespal. V kočárku vydržel déle, sem-tam i usnul. Střídala jsem golfky (složitelné do tyčky, ty jsou do vlaku super) a trojkolku z trojkombinace (tam už jsem musela dost koukat na řazení vlaku). Ale je to opravdu v podstatě pohodička.

sigyn
24. říj 2022

@merope Asi jsem měla smůlu nebo je to tím, že jsem vždycky jela na konečnou, ale tam se průvodčí neobjevil, dokud byl vlak v zastávce. Lidi se samozřejmě hned narhnuli ke dveřím a buď se rvali ven nebo dovnitř. Nějaký kočárek jim byl úplně volný. Totéž i ve staré tramvaji, tam tedy řidič jen blbě koukal, jak v 6. měsíci těhot. táhnu kočárek po třech schodech dovnitř. 😅

martinatrnkova
24. říj 2022

@merope v kurimi je zrekonstruovane nádraží, takze vytahy vsude, a z obou stran nadrazi bez schodu ( z predni strany je to bokem okolo budovy)

palja
autor
24. říj 2022

Děkuji všem za odpovědi. Já jsem právě nevěděla, jestli se vůbec může ve vlaku cestovat s kočárkem. Jedeme k sestře na oslavu, pojedu ještě s jinou sestrou, tak ta by mi pomohla. Nositko mít budu, jenže malá v něm chce být jen když spí a pak se snaží dostat ven. Takže by bylo lepší vzít i ten kočárek. Auto mít zrovna nebudeme, manžel je v práci.
Takže mockrát všem děkuji 🙂

eviicka
24. říj 2022

Nikdy jsem neměla problém, že by mi nikdo nepomohl. A to i třeba ve městě, kde se opravovaly chodníky (zvláště příjemně mě překvapili mladí muži, a to nejsem žádná vystajlovana sexbomba, ale staromatka v riflích a vlasy do culíku). A když nebyl vlak nízkopodlažní, vždy se se mnou průvodčí dohodnul, kam jít a že mi pomůže.

Takže akorát si zjistit, jaké typy vlaků jezdí tuto trasu a jaké podmínky jsou na nádražích a bude to dobré 😉.

krisstina93
24. říj 2022

V pohodě, jestli máš skladné golfky, tak je to v pohodě, já takhle jezdila se synem, golfky sem složila a dala si je ve vlaku pod nohy, větší kočár by to asi chtělo dát do toho speciálního vagonu, kam se dávají třeba kola.

merope
24. říj 2022

@sigyn Tak v tramvaji je to ale jiná, tam je to s tou pomocí řidiče složitější. A ve vlaku se mi častokrát stalo, že průvodčí zvláště na konečné vyloženě přišel, aby nám s kočárky pomohl (pokud nás tam bylo víc).

veroniquecz
24. říj 2022

@merope mě se několikrát stalo, ze když jela poloprazdna tramvaj nebo vysokej trolej, tak i řidiči pomohli 👍 teď s druhou dcerou už není skoro potřeba je čím dal více izkopodlaznich, i vlaku. Ale s těmi Zidenicemi souhlas, tam je to peklo. Když někdo vystupuje, tak mi pomohl, ale parkrat, když jsem vystupovala sama, jsem fakt “hrkala” schody 🙈

azanka
24. říj 2022

Jezdím s dětmi vlakem pravidelně, neštěstí jsou vlaky, které nejsou nízkopodlažní. Stalo se mi i to, že jsem kočárek musela skládat, protože neprojel uličkou. Jezdíme trať 1:10 a v pohodě (už od miminek). A na lidi si nemůžu stěžovat, pokaždý se našel někdo, kdo pomohl. Jinak kočarek a dítě do šesti let zdarma, jen musí mít vlastní jízdenku.

merope
25. říj 2022

@azanka Tak klasický kočárek typicky neprojede. Ale golfky by měly, ty bývají užší / menší.

palja
autor
25. říj 2022

@azanka já mám úplně malé golfky, dá se to složit a dát přes rameno, jsou lehké. Právě když asi nevezmu kočárek a nebude chtít být v nositku, tak bych jí musela mít v ruce. Má 11 měsíců, zatím jen stojí v prostoru. Takže jsem si říkala že na ty přestupy bych měla golfky složené a až bysme dojeli, tak by šla do kočárku. Tak zvažuji všechny možnosti. Vlakem jsem nikdy nejela a sestra asi 2x. Chtěla jsem vědět zkušenosti ostatních, aby mi pak třeba někdo neřekl, že kočárek nemá ve vlaku co dělat 🙂

palja
autor
25. říj 2022

@azanka děkuji 🙂

ada22
25. říj 2022

Jestli jedeš ve dvou a ještě skladné golfky, tak úplná pohoda. Lepší je mít věci v batohu nebo tašce a ne v košíku kočárku, když je pak potřeba kočárek složit. Ale s holkama by jsi měla projet v pohodě i v tom nejpitomnejsim vlaku 🙂

eiliko
25. říj 2022

Jela jsem mnohokrát, ale nízkopodlažním. I tak se ale vždycky našel někdo, kdo nabídl pomoc, jednou přispěchala samotná průvodčí. Když jsem si nevěděla rady, poprosila bych o pomoc 🙂 já jízdu vlakem s dcerou a kočárkem milovala, ona taky, bylo to naše malé dobrodružství, i když jsme jezdily jen kousek za mým taťkou 😆

vineta
25. říj 2022

@merope To je dobrý vědět, s tím průvodčím a naplní práce. Já s dcerou zatím jedinkrát jela vlakem, zamluvila jsem si místo pro cestující s dětmi, ale na místě nesedělo číslo vagonu (vlastně ani nevím, co jsem čekala), takže jsem to měla jinam. Průvodčí jsem se ptala, ta jen pokrčila ramenama a nechala mě za svýho přihlížení rvát kočár do vlaku samotnou, pak mi nabídla naštěstí pomoc slečna, co šla kolem… tak příště průvodčí pěkně poděkuju za nic 😁

martinka_33
25. říj 2022

Dřív jsem z kombinace vlak a kočárek měla fobii, se staršími jsem jinak než s nosítkem.necestovala, ale nejmladší mě fobie zbavila, jezdíme s kočarkem často a zatím nebyl problém 👍
@vineta Jiné číslo vagónu nebo projistotu úplně chybějící vagón je klasická vizitka drah a to nejen Českých, teď často jezdím s jiným dopravcem a je to totéž v tyrkysovém 🙄 Akorát s tím průvodčí nezmůže vubec nic, ten jede tím, co přijede, zrovna tak jako cestující... A pomoc s kočárkem v náplni práce má, určitě se neboj o to požádat, když už ho to nenapadne samotného 😀