Jak nastavit pravidla pro děti na společné dovolené?
Jsme na společné dovolené s několika dalšími rodinami. Máme tu celkem 10 dětí od 2 do 14 let. Máme rozdílný pohled na pravidla pro děti. Část dospělých je pro rovná pravidla pro všechny děti, takže stejná pravidla pro dvouletého jako pro čtrnáctiletého a část si myslí, že to je nesmysl. Konkrétně řešíme čas na mobilu, jidlo, večerku. Jak to vnímáte a řešíte vy? Úmyslně nepíšu, jak velké děti mám já a jaký je můj názor.
@anonym_autor Sobečtí jsou především tvoji přátelé kteří očekávají, že 14 letý kluk mít stejná pravidla jako dvouletý. Vetsi blbost jsem dlouho neslyšela.
@cherie24 neboj, já své děti dodržovat stejná pravidla nenutím, protože to je za mě naprostý nesmysl.
@anonym_autor aspon te muze hrat, ze jednou ty rodice malych zjisti, jak byli mimo 😇 Uplne si vybavuju, jak jsem jsem s jednim batoletem nechapala, ze deti 4+ jsou porad jeste male deti 🙄 a podle toho se chovaji. Kdyz batole vyrostlo, tak me realita trochu profackovala 😅 takze ted uz si davam hodne bacha, abych na rodice starsich deti koukala jen s respektem a zajmem se z jejich zkusenosti neco priucit. Ale my pomalejsi si to proste potrebujeme zazit sami no.
Jakože třeba pětileté dítě zàvidí puberťákovi, co bude mit za rok občanku, že nrmà večerku a ono musí jít spàt v 9?Absolutně ne! Tohke si musí vxkomunikovat ti rofiče, stejná pravifla při výrazně velkém věkověm rozdílu nekdou ani v rodině, nazož nezi více rodinami.A aby mi někdo dikzoval, že můj čttnáctiletý nebude moct volu, protože jejich tříleté by závidělo a chtělo by taky...jako sorry. To mi přijde fakt extrémně mimo a s takovými lidmi, kteří chtějí zavádět poxobná "pravidla", byvh teda na dovolenou nejela
Vždy je to o tom, že každá rodina má nějaká pravifla, co se dodržují, a děti by to měly vědět, i ty malé. A rodičev to musí umět vykomunikovat a vyargumentovat. Je snad jasné, že tříleťák má úplně jiné potřeby než puberťák...jestliže rodiče svoje vztekající se batole nezvládají a obavají se, že by jim dělalo scény kvůli cole či spaní po večerníčku, tak ať radši nikam nejezdí.
Jezdíme na společné dovolené 2x ročně cca 5-7 rodin s dětmi, jak to vyjde. Děti mají mezi sebou rozestup taky cca 12 let celkem. Každá rodina má svá pravidla. Známe se my dospělí od mládí, takže část se snažíme držet pospolu, ale s takovým rozptylem dětí to vždy úplně nejde. Colu ať si pije kdo chce jak chce, většina z nás ji malým dětem nepovolovala, ale pokud šel někdo proti proudu, ostatní to svým dětem vysvětlili. Maloši chodili po obědě spát, velcí nemusí, menší děti posíláme i večer dřív spát, teď už jsou nejstarší děti dospělé, pijí pivo, řídí... Funguje to bez problémů. Ve škole má taky Pepík na svačinu brambůrky a Vojta rohlík, to je život.
Ja to trochu odlehcim... celé mi to připomíná film S tebou me baví svět, kdy Albert spekuluje nad vyvážeností počtu a zatížení detmi 😃
Albert Horák: „Šest děleno třema jsou dvě, to jest, každý z nás by měl mít na starosti děti dvě.”
Michal Adámek: „A podle jakýho klíče bys to chtěl dělit?”
Albert Horák: „A aby se neřeklo, že si chce někdo polepšit, můžeme losovat.”
Michal Adámek: „Losovat? O vlastní děti? Nikdy!” (Přišel Pepa.) „Bacha, chce se zbavit Matesa.”
Pardon, ale to je fakt vtipná diskuze.
Jakože můj skoro tříleták by záviděl mnohem staršímu dítěti, že dostane colu?
A já místo toho, abych mu to vysvětlila, či mu třeba i trošku tý coly povolila, tak se obrátím na rodiče staršího, at nedávají na dovolené vlastnímu dítěti colu?
To je fakt dost mimo, předpokládám, že jste si nějak blízcí, když spolu jedete na dovolenou, tak co je vede k tomu se chovat takhle?
Rozumím, že jsou asi frustrovaní, že jejich dítě něco chce, ale to je opravdu o nich mu to vysvětlit a ne radši kazit prázdniny jiným dětem.
Příště ty starší opravdu můžou odmítnout jet, když minule se po nich chtělo, at dodržujou režim dvouletých.
A je fajn, že ty se jich zastáváš, ale on takový remcající strejda, či teta, taky nejsou nic moc.
Jako děti jsme s našima jezdili taky takhle s více rodinama, dodnes na to rádi vzpomínáme, ale nikdo tam rozhodně nekecal do toho, jestli si dáme nebo nedáme s bráchou colu.
Věkově jsme si tedy byli blízko, ale i tak.
Ti co byli teda o něco mladší, tak většinu času trávili s náma a max tak šli dřív spát.
Ale jinak osobně se do takových dovolených moc neženu. Je mi jasné, že i s lidma, který jsou normálně fajn, by ten týden, dva, mohl být dost náročný.
Ale vy všichni jste s dovolenou předpokládám dobrovolně souhlasili, tak by se mohli rodiče těch mladších vzpamatovat a nekazit aspon zbytek dovolené.
Jo a k tomu náhledu, že si neumí představit, jaký to je pro starší děti, když oni sami mají malé děti, tak v tom jsou taky dost mimo.
Opravdu nemám a nikdy jsem neměla problém respektovat, jak to kdo má. Obzvlášt u dětí s takhle velkým věkovým rozdílem.
Dokonce máme podobně starou neteř jako je náš syn a i tam vnímám nuance ve výchově, fungování.
Jasně, je trochu blbý, když mám pocit, že je prarodiče srovnávají, ale to jsme někde jinde.
Ne na dovolený, kde by hlavním cílem měl být oddych pro všechny účastníky.
Jak si otrávit dovolenou tři dva jedna ... Proto jezdíme sami , s jinými rodinami max na dvě noci. Jezdíme jednou ročně větší skupina rodin na víkend, děti různého věku. Každý si dává děti spát kdy chce , ji chtějí. Ale naštěstí jsme v podstate na stejné vlně. Ale nikdy jsme neřešili, že mladší závidí starším. Prostě kolu dvouletákovu nedám, i kdyby jí tam pilo cizí roční dítě. Proč by se mým pravidlům měl někdo prizpusobovat. Přece nemůžu chtít po 14 letem, aby fungoval jak mimino. Jediný co mě vadí a nejen mě, ale prostě to občas to někdo komentuje , když tam dvě malé děti prudi mezi dospělými do noci a my už by jsme chtěli program bez nich. Ale nenadělám nic, prstě to tak mají.
To je nesmysl. A ze ma nekdo rozmazleny smrady ktery si nenechaj vysvetlit ze jiny deti maj neco co oni ne, je problem jeho a ne tech ostatnich. Pokud chteji mit dospeli vecer klid, pak bych byla pro pravidlo, ze ve spolecenske mistnosti od osmi sedi jen dospeli, ale starsim detem vyclenit jinou mistnost, kde muzou travit cas ony.
To je nesmysl. A ze ma nekdo rozmazleny smrady ktery si nenechaj vysvetlit ze jiny deti maj neco co oni ne, je problem jeho a ne tech ostatnich. Pokud chteji mit dospeli vecer klid, pak bych byla pro pravidlo, ze ve spolecenske mistnosti od osmi sedi jen dospeli, ale starsim detem vyclenit jinou mistnost, kde muzou travit cas ony.
@martinka_33 starší děti = moje děti jsou od osmi někde zalezle a nikdo o nich neví, protože si hrají hry na mobilu a komunikuji se světem.
Jsem máma nejstarších dětí tady a právě jedeme svoje, tak mi říkali, jaký jsem sobec, že máme brát ohled, protože večer není od deti klid a ty malé našim dětem závidí.
Děkuji, že to vidíte podobně a není problém ve mně.
@gruyerre čtrnáctiletý si v osm zaleze k mobilu a je od něj klid.
@anonym_autor a s takovým lidmi jedeš na dovolenou?? Tak to tě lituji...Na dovolené chci vypnout a mít zábavu, ne poslouchat že jsem sobec.
Tak ja si myslim, že dvouleté dítě by na mobilu být asi nemělo vůbec 😀
Mam 2leté dvojky a 7letou. Neumim si teda představit, že by na dovolené dodržovala polední spánek a večerku ve 20hod. 😂
Také, jak už tu někdo psal, bych nejela s tak velkou skupinou, kde je 10 dětí, na dovolenou 🙂
Protože pak se s někým dohadovat… radši sami a dělat si co chceme my. Naše dovolená-naše pravidla.
My jazdievame kazdy rok 5 rodin spolocne na dovolenku a toto sme nikdy neriesili. To, ze niekto si nevie spacifikovat svoje malé dieta nie je dovod na to aby druhé staršie malo byť obmedzované 🤷🏼♀️ Ja napriklad mam velmi prisne pravidla doma co sa tyka sladkosti a spanku a tiez musim vela vysvetlovat a niekedy povolit viac ako doma ale nikdy by ma nenapadlo nutit ostatnych aby sa nam prisposobovali.
Ja by som s takymi ludmi druhy krat na dovolenku nesla.
To je snad blbej vtip, ne? :D Nechápu, jak někdo může takovou krávovinu vůbec vyplodit :D
Já nevidím problém - chtějí jednotná pravidla, tak ať si je nastaví podle vás a je to 😁
Ještě chci dodat, že bych chápala, kdyby řešili hledisko bezpečnosti.
Například, že by starší dělal něco, co je v jeho věku v pohodě, ale mladší by to třeba chtěl opakovat. A starší to dělal opakovaně, tak to ano, to bych se asi netvářila nadšeně, ale pořád by bylo na mně si dítě ohlídat a klidně dokola mu to vysvětlovat, popř. jít s ním a nechat si ho to v rámci bezpečnosti zkusit.
No ale to dle všeho neřešíte, ale řešíte, že dítě si dá třeba hranolky a mladšímu to rodiče nevysvětlí.
Nevím no, asi bych na tvém místě sbalila svoji rodinu a šla aspon na samostatný výlet, vycházku třeba do restaurace, kde si tvoje děti dají, co chtějí, bez ohledu na otrávené pohledy ostatních...
Ani moje petileta a trilety nemaji stejna pravidla. Zatim to mensi chape, resp. vetsinou nevyzaduje uplne stejny pristup a v tech par pripadech, kdy to byl problem, zatim pochopil, ze nemuze delat vse, co muze vetsi. A vice versa (treba vzhledem k pomahani, poponaseni apod.)
Jsou snahy, aby pro všechny děti byla stejná pravidla, aby si nezavidely a aby byl večer klid. Takže pokud nesmí dvouletý colu, nesmí ji ani ten čtrnáctilety.
@anonym_autor Moje děti, moje pravidla.
Jsou snahy, aby pro všechny děti byla stejná pravidla, aby si nezavidely a aby byl večer klid. Takže pokud nesmí dvouletý colu, nesmí ji ani ten čtrnáctilety.
@anonym_autor za mě pravidla pro všechny stejná = úplný nesmysl. Absolutně ultra nesmysl. Každý, ať si drží již doma nastavená pravidla a hotovo. Já jako 14 leté dítě bych byla fakt odvázaná z toho,že mám stejná pravidla jako 3leté dítě. A ještě s odpoledním spánkem,ne? 🤣
@anonym_autor
A ty si teď doplňuješ vzdělání jako paní učitelka od MŠ až ZŠ???
A já jsem celkem benevolentni, ale co píšeš mi přijde absolutně mimo 🤷♀️ proc by mělo mít 2lete dite mobil, nebo colu??? Od toho jsou rodiče, každá rodina má svoji výchovu, tak si nehraj na spasitelku a užívej dovolené...
Zajisté coby rodiče všichni dodrzujete skolkovy režim, kdy se spí po o 🤣🤣🤣
@veruuu_kubesovic tys to asi celé vůbec nepochopila 🤣🤣
@anonym_autor za mě pravidla pro všechny stejná = úplný nesmysl. Absolutně ultra nesmysl. Každý, ať si drží již doma nastavená pravidla a hotovo. Já jako 14 leté dítě bych byla fakt odvázaná z toho,že mám stejná pravidla jako 3leté dítě. A ještě s odpoledním spánkem,ne? 🤣
@ckei jejich děti už odpoledne nespí. Ale už jsem jako dvacetileta zažila, že přijela teta s neteří a všichni jsme si museli po obědě lehnout, neteř si nás prošla, zjistila, že všichni ležíme a "spíme" a pak byla ochotná si lehnout taky.
@moudivlacek mně přijde, že nechápou, že se vše věkem dětí mění. Jak mají ty děti maličké, tak jim chybí náhled na to, že dítě ve 14 letech už je naprosto někde jinde.
@anonym_autor no náhled jim chybí, ale tak 14 jim snad někdy bylo.... Ty jo já bych chtěla slyšet ty jejich argumenty.
@anonym_autor no náhled jim chybí, ale tak 14 jim snad někdy bylo.... Ty jo já bych chtěla slyšet ty jejich argumenty.
@alice180 jsme tu společně, musíme brát ohled na ty nejmenší, protože jim je pak líto, když vidí ostatní, že můžou a oni ne a jak to mají vysvětlovat, že pro každého platí něco jiného.
Dvě starší děti ( 7 a 4 roky)určitě na tabletu nebudou ,maximálně večer jako pohádku před spaním ,ale podle mě v kempu budou pořád na hřišti a večerku mají do kdy vydrží maximálně do 22:00 a to stejně moc dlouho takhle nevydrží a nejmladší ( 2 roky) večerka ve 20:00 nejpozději ve 20:30 ,je nesmysl aby pravidla platila pro všechny,třeba ty starší rok 14 ať mají večerku ve 23:00 ,ale ten mobil bych na dovolené zakázala ,ať si vezmou knihy na čtení nebo jinou zábavu,já si třeba zakázala telefon teď o víkendu a na dovolené taky kromě focení
@anonym_autor a s tou colou já svým dětem radši koupím džus a jsou s tím v pohodě a to 7 léta neřešila ,že její kamarádka má kofolu a to colu už ochutnali u mých rodičů,jako když ochutnájí tak neřeším nebo když jim ,,teta" tu kofolu koupí neřeším ať ochutnájí jsou na dovolené,ale my jim koupíme prostě džus
Nečetla jsem vše detailně, ale podle mého je i celkem výchovné, pokud mladší dítě (třeba 4r, to už víc vnímá) vidí, že děti různého věku mají jiné "výsady" a povinnosti. Pokud by se všude nutila spravedlnost, tak třeba i všechny děti musí mít na výlet stejně velké batohy o váze 8 kg. Mladší děti mají jiná pravidla - v něčem volnější (třeba zátěž, míra povinností, velikost pomoci od ostatních...), v něčem přísnější (nebudou chodit spát o půlnoci a nebudou pít půl litru coly). Vidí, že starší děti mohou třeba už colu a dospělí dokonce i pivo, takže si udělají přehled o tom, že "výsady" se během věku mohou měnit a třeba se na to mohou potom těšit ("až budu velký, konečně si dám tu colu"). Jasně, že hodně z nich se bude na chvilku vztekat, to je součást vývoje. Syn se vztekal (tenkrát 3), když viděl, že si dáme s manželem pivo - ale nebudu se kvůli němu "snižovat na jeho věk" a dávat si vodu. Podobné je to i u dětí velkého věkového rozsahu. 14letí už jsou skoro dospělí.
@anonym_autor a s tou colou já svým dětem radši koupím džus a jsou s tím v pohodě a to 7 léta neřešila ,že její kamarádka má kofolu a to colu už ochutnali u mých rodičů,jako když ochutnájí tak neřeším nebo když jim ,,teta" tu kofolu koupí neřeším ať ochutnájí jsou na dovolené,ale my jim koupíme prostě džus
@martinka0209 máš děti v jiné věkové kategorii. Syn má vlastní peníze a klidně si už Colu koupí, za vlastní si koupil i mobil. Peníze si vydělává tak, že pomáhá u strejdy ve firmě. Zakázat v jeho věku mobil mi už přijde trapné, protože udržuje kontakt se světem.
My taky byli dost přísní, colu ochutnal až se školou, podle mě tak ve třetí třídě a pořád preferuje vodu, ale když má na dovolené chuť k obědu na Colu, je to jeho věc.
Nemám děti, ale pokud by cizí rodič měl tendenci nastavovat pravidla ohledně večerky, coly, jídla, spaní, sladkého mému dítěti, telefonu rázně bych to tomu cizímu rodiči zatrhla.
Tvl., aby 14 leté dítě šlo spát stejně jako šestileté a dvouleťák a měly telefon stejně k dispozici? Naprostý nesmysl.
Upřímně, ten, kdo má tyhle dementní nápady - stejná pravidla pro všechny děti, tak s ním bych na dovolenou už nejela. Dost bych se vymezila i za cenu hádky a uraženosti osoby, která prosazuje stejná pravidla pro všechny.
@levandule_k mam naprosto stejný názor 👍
@alice180 jsme tu společně, musíme brát ohled na ty nejmenší, protože jim je pak líto, když vidí ostatní, že můžou a oni ne a jak to mají vysvětlovat, že pro každého platí něco jiného.
@anonym_autor ale to není váš problém. Jako já bych svoje děti na dovolené kvůli cizim neomezovala žádným způsobem a vlak by přes to nejel, i kdyby se jinak rodina stavěla na hlavu

Nedovedu si představit, že bych na dovolené měla dětem vysvqětlovat, že pro ně neplatí naše pravidla, ale pravidla jiné rodiny s jinými dětmi, to je absurdní. Chápu, že je to náročné, taky jsem zažila peklíčko, když jsem na společné dovolené měla miminko a předškoláci kolem nás nebyli chvilku potichu, aby mohlo usnout. Ale to jsou holt společné dovolené. Vyvsětlit svým dětem, že různé rodiny mají různá pravidla, je prostě elementární základ rodičovství.