Tipy na levné cestování s dětmi do zahraničí
Pojďte si, prosím, posdílet tipy, jak na low cost cestování 🙂. Co se vám osvědčilo, do čeho byste znovu nešly, jak šetříte, na čem naopak nešetřit... Děkuju!
@lauriak Třeba v Německu je absolutně nemyslitelné omluvit jen tak dítě z vyučování z "rodinných důvodů" kvůli dovolené. Den možná, týden ani náhodou. V Česku je to vždy minimálně tak jedno dítě ze třídy, které jede na dovolenou s rodiči k moři v červnu, kolikrát ještě před uzavřením známek.
@ninive211 ano, taky jsem brala dítě před uzavřením známek. Ale je ve druhé třídě a v rozhodnuti ji na tyden omluvit mě utvrdilo mimo jiné to, že paní učitelka už na konci května prohlásila, že už se nic nového učit nebudou, budou jen opakovat.
Dcera zatím školu zvládá s přehledem, takže jsem se nebála, že bychom něco zanedbali
Ve vyšších ročnících už to bude třeba jiné...
No a o podzimní prázdniny přijde o dva dny. A kdoví, jestli dokonce nedostanou ředitelske volno, je to ve hře...
@martinka_33 souhlasím, taky se 3 dětmi ušetřím hodně vařením (jednou jsme byli na pizze a dobrý, stačilo). Jako jo, líbilo by se mi mít navareno,ale když si to spočítám, tak raději ušetřené peníze vrazim do zážitků. Dnes jsme se vrátili od Baltu. Ubytko přes booking, 8 minut pěšky na pláž. Děti nadšene, i me se tam líbí moc!
Low cost cestovani s detmi je nabalit batohy a vyrazit na tydenni vandr. Spani v lese a stoji to jizdenku na vlak a jidlo, ktetre se doma musi platit uplne stejne. S detmi od 4 let vys uz to jde v pohode.
@exbordelar meli jsme to uplne stejne. S detmi ve 4 kdekoli po evrope na 3 tydny za 60 az 80 tis. Komplet cena i s naftou a vstupama.
Vloni nas napadlo pujcit si karavan. Stal 1000 kc/den. Pecka. Ja to tedy neridila, ale manzel se toho nebal. Uvarili jsme si, ubytovani pro nas pet, wc, sprcha s sebou. Za me komfotnejsi, nez stan, ale pokud se nekomu stan nevadi a uz se do karavanu nevleze, klidne muze spat ve stanu vedle. A nemusi se s tim jen do kempu.
@lutu11 Tak to je hooodně dobrá cena. My jsme byli předloni v Chorvatsku, uytování jsme našli přes booking, ale nakonec jsme se domluvili s paní napřímo, že nám to dala levněji bez poplatku Bookingu, na 9 dní, vč. benzinu, dálniční známky, cestovního pojištění a útraty tam (de facto pár nákupů, zmrzliny a jednou pro všechny oběd) cca 32 000 a byli jsme nadšní, jak jsme utratili slušnou sumu. Taky na 9 dní. Ubytování teda nebylo hned u moře, asi 600 m od moře, v první lajně u moře byly ceny ubytka klidně až 2x dražší.
@lutu11 za 3 tis. jste jedli těch 9 dní jen pečivo s něčím a pili neustále jen čistou vodu, když jsou v tom i nějaké vstupy ne? 🙂 a nebo jste vezli jídlo z domova, které do toho nepočítaš...
@konidana Myslím, že se to dá. U nás doma rozpočet máme vyšší, ale malá nejí nejlevnější bílé jogurty, chlap si chce dát pivo, na oběd maso skoro každý den,... Kdybych kupovala nejlevnější šunky, sýry, obyčejný chleba nebo rohlíky, dělala jenom nějaké rizota a palačinky, žádné zmrzliny a oplatky, tak z levných supermarketů asi zvládnu nakoupit do 3 tisíc. Asi ta rodina nesmí být moc velcí jedlíci...
@adelisss ale i se vstupy? 🙂
Navíc tedy chápu, že má někdo těsný rozpočet, ale jet to nějaké země a ani si tam třeba nedat žádnou místní specialitu, ani jednou si nesednout někde na pivo/limču?
@patypresdevaty No ty vstupy v tom asi moc být nemůžou... Leda by se koupali jen v moři nebo v jezeru a chodili po horách (což ve Slovinsku není problém). Taky bych ale nejela do ciziny, abych děcku nemohla aspoň koupit zmrzlinu nebo nějaký suvenýr.
@konidana on nekdo kdo jí málo na jídle usetří vcelku přirozeně. Moje máma je droboučká a jí stejne jako moje devitiletá dcera. Tata je sice vyšší ale štíhlý a jí jen o malinko víc než já... To se nedá srovnávat s maminou krev a mlíko a se stokilovym chlapem (jakoze se mbiu a mym mužem) 😂
@martinka_33
@adelisss
pravda, asi žiju v poněkud jiných dimenzích😅
Jo no, nekdo ji zdrava a levna jidla a malo, tak se pak do toho rozpoctu vleze. A NEBO nakupuje pouze v akcich (ja 💪🏼😂). A vic jak 3500 Kc za jidlo pro peticlennou rozezranou rodinu na tyden nedam. Kdybych nakupovala za plne ceny, tak tyden dam 6-7 tis.... to si radeji hraju na duchodce a ty prachy si usetrim 😁
@martinka_33 To je hezký! A ubytko máte dopředu rezervované nebo řešíte po cestě?
@exbordelar Já po takové dovolené toužím, děvčátka jsou zvyklá od tatínka na "all in", to já nepoplatím. Zatím na to nemám koule, ale věřím, že to je jen o tom vyrazit jednou a že to pak půjde... Ach, jak já vám závidím! 🙈
@konidana Zase pokud se jedná o cestování s menšími dětmi, tak ne každý si troufne eurorip s předškolákama nebo dokonce ještě menšíma. A tak se jezdí na jedno místo, válecí a maxiálně výlety po okolí. Mně třeba nevadí klasické "poznávačky", ale nedokážu si to představit abslvovat s dětma (momentálně 7 a 9,5). Naopak čekám, až jim bude nějakých 15, 16 a začne je zajímat i třeba kultura dané země + něco nového objevit a něco si z toho i odnesou (ne že "ach jo, proč musíme na výlet na hrad, my chceme být ana chatce a válet se u bazénu"). Zatím cestujeme převážně po ČR a krátké výlety (do 10 km max), s cíli jako rozhledna, hrad, zmrzlina...já třeba obdivuju janedv (a závidím teda, hlavně tolik volna a asi i peněz, protože zadarmo to není), jak cestuje s dětma po celým světě. Že to ty děcka dají a nemrčí a ještě je to asi i baví.
Tak low cost znamená pro každého něco jiného.
- opravdu nejlevněji vychází sbalit stan do auta, maximálně půjčit karavan a vyrazit do levných okolních států - Polsko, Slovensko, Maďarsko. U oblastí, kde ale primárně chcípl pes a jediným předpokládaným zdrojem zábavy je moře, hory, jezero pak hrozí problém v případě deštivého počasí, protože různé akce, kde by se daly děti zabavit, přijdou na dost peněz. Jde kempovat i dál do ČR, tedy Chorvatsko, Itálie, tam už to počasí bývá stabilnější.
- Letecky se vyplatí pro tak velkou skupinu opravdu sledovat akce, někdy se dají najít letenky za pár korun, ale horší je to pak s ubytováním, případně když se na poslední chvíli objeví levné letenky třeba plácnu do Řecka, znamená to, že ubytování bude stát ledvinu. Vzhledem k ceně letenek přes léto nejlépe vychází aspoň dvoutýdenní pobyt, za pár korun se dá sehnat Bulharsko, ale s předstihem je fajn i třeba Řecko. Vždycky je ale důležité se dívat, jestli je u objednaného ubytování možnost MHD, ne vždycky je to samozřejmost.
- Na pár korun může vyjít městská turistika, třeba Londýn, Milán, Vídeň... Někam se dá dojet autem, něco bývá letecky za pár korun. Teď třeba jedu do Dánska, objednala jsem ubytování půl roku dopředu, ať chytnu, než bude plno, objednala jsem podle letového plánu. Počkala jsem zhruba ty dva měsíce před odletem, kdy bývají letenky v akci a koupila zpáteční za 600 Kč. Zrovna Dánsko low cost s rodinou nejde, ale Londýn stopro. Ten má i výhodu spousty možností, které se dají dělat zdarma, takže spousta zážitků bez low cost pocitu.
- Na relativně pár korun může vyjít i Last minute, ale o prázdninách se všechno zdraží.
- Důležité je počítat opravdu se všemi náklady, takže MHD nebo teda celkově doprava, mokré varianty programu, ale třeba i to vaření při nákupu jenom z místní večerky a bez základních zásob z domu (sůl, olej...).
- Vůbec bych se neohlížela na "slečny jsou od tatínka zvyklé...". Vzpomínky a krásné chvíle tvoří něco jiného, než párky na snídani a burger na svačinu.
@ninive211 vzdy se daji najit zabavne cile i pro mensi deti. My jezdili s detma take odmalicka. Peokladali jsme to sem tam dnem na plazi, mezitim prirodni zajimavosti jako soutesky , skaly , zriceniny... decka bavilo vic splhat nez chodit, a tak jsme proste volili cesti jim na miru. Kratsi a narocnejsi, idealne i po zebricich ci kramlich😅. Ale byli jsme na to dva. Manzel to s detmi zvladal i sam. Ja mela osypky, kdyz jsem s nima jela poprve sama lyzovat do hotelu s polopenzi na nase hory😅. To jim bylo asi 2,5 a 4 roky. Mladsi skolni vek cca tech 6 az 10 let je uz celkem ideal i na nejaky poznavacky. Nase sestnactileta si uz planuje vylety sama. V lete pojede s par spoluzackama na vodu a ma cukani i za hranice do okolnich statu. To se ji teda zatim snazime vymlouvat, dokud neni plnoleta.
@konidana Já myslím, že dcera časem "poznávačková" bude, v necelých 6 letech jsme spolu byly v Praze (byla tehdy namotivovaná na sbírání turistických vizitek do deníčku a děsně chtěla vidět Karlův most a hlavně Tančící dům 😀) 4 dny i s cestou teda stačily až až (a to jsme jeden den měli zoo). Mladší syn, ten je rozlítanej ADHD, věčně někde "mimo", takže tam je to trošku horší. Už teda dá i prohlídku třeba hradu, ale ideální je, když je to zřícenina bez průvodce a můžeme si to projít sami, vlastním tempem, vlézt, kam chceme.
@mollyweasley Pokud člověk neletí jen s příručním zavazadlem, tak není problém mít v kufru trochu soli, cukru, základního koření, mouku nebo olej (radši ve 2 sáčcích :D). Záleží, jaké jsou nákupní možnosti v cílové destinaci...
@adelisss já na tohle při cestování asi moc nemyslím, abych do kufru balila sůl, olej, jar a houbičku... Ale možná to je taky varianta, tak jako bereme základní léky, vzít do krabičky i základní ochucovadla 😊

@enoli to jsiu spis stesky tech, ktere to takhle nepraktikují. My muzeme prazdniny resit protismenou a to jak s otcem starsich deti (tam jsou i 2 babicky), tak s tatou nejmladsi (ta ma babicku jen jednu). Naopak mame problem ze zadna skolka sveta (snad jen komunisticka týdenni) nepokryje nasi pracovni dobu.