icon

Jak získat příspěvek na bydlení pro důchodce?

19. lis 2022

Hezký večer,

ráda bych poprosila o radu někoho, kdo nedávno řešil a úspěšně vyřešil něco podobného.
Manželovi rodiče a samozřejmě ani nikdo z naší rodiny nikdy nebral žádné dávky.
V tuto chvíli se ale věci mají takto: dva důchody cca 30 000 Kč měsíčně dohromady.
Zálohy na plyn (vytápění a vaření): 16 000 Kč (dodám, že skoro netopí, takže celkem nepochopitelný), elektřina nově skoro 5 000 Kč. Berou drahé léky. O vodě, stočném a poplatcích za svoz odpadu raději pomlčím.
Vlastně jim tedy nezbývá ani na jídlo, jedou z tenčících se úspor.
V tuto chvíli vím, že je třeba jít na nejbližší ÚP.
Na co se ptát, o co se dá zažádat?
Co vzít s sebou, co budou muset dokládat?
Kolik peněz podpory přiznali vašim rodičům?
Všem moc děkuji za osobní a čerstvé rady. Jsme z toho úplně vykolejení.
Samozřejmě je budeme finančně podporovat i my.

knuffel
19. lis 2022

To teda čumím, my máme zálohy na plyn 4.000,- na topení a ohřev vody. Jsme v patrovém RD 5+kk. Nic ve zlém, to bydlí na zámku? Hele, to není rýpání, máme zateplený barák, ale tohle mi přijde úplný úlet. 🫣

autor
19. lis 2022

No, nápodobně. Otázku chápu, je to úlet. Nechci tě nijak strašit, ale oni to teď rozesílají - ty nové zálohy. Bydlí v rodinném domě, vytápí si velmi skromně 2-3 místnosti. Mají plastová okna, široké zdi. Topí si tak na 20 stupňů max. Spíše na méně. Co vím, tak podobné šílené zálohy teď začaly chodit všem kolem ☹. Máme se na co těšit.

autor
19. lis 2022

Jinak abych ještě předešla dalším dotazům, tak ano, zastropování je v tom už zohledněno a nejsou u žádné pochybné firmičky, ale u celého slavného Innogy a opravdu velmi ale velmi šetří. Kdybych neviděla podobné zálohy u mnoha dalších lidí, taky bych nevěřila ☹.

knuffel
19. lis 2022

My máme cenu zafixovanou od jara na 2 roky, takže se nebojím. Promiň, já jsem to nemyslela zle, úplně chápu to, že jsou lidi vytočení, tohle je šílené. A s příspěvky neporadím, přišla jsem jen ze zvědavosti, kolegyně mi taky říkala, že platí nějaké hausnumero, skoro jsem jí ani nevěřila. 🤷

autor
19. lis 2022

@knuffel jj, chápu, taky to vůbec nemůžeme rozdýchat... kdybych neviděla na vlastní oči a neslyšela za poslední týden už od x lidí, nevěřím... jsme z toho špatní, ale budeme to řešit.

knuffel
19. lis 2022

Jasný, snad někdo poradí. Ať to klapne! 😘

kristyn86
19. lis 2022

At jdou na Urad prace a pozadaji o prispvek na bydleni na oddeleni statni socialni podpory. Tam dostanou formulare a reknou jim,co bude potreba donest za dokumenty. Urcite to budou doklady o plynu a elektrine,mozna vypis z katastru nebo neco,ze jsou vlastnici domu. 6 let nejsem v praci,tak je mozne,ze ten katast se uz sehrava sam. Doma v klidu vyplni a donesou zpet. Jestli vznikne narok nebo ne,nebo v jake vysi ti takhle asi nikdo nerekne. Protoze je to dost individualni. Zalezi na prijmech,na nakladech na bydleni i na oblasti bydleni. Na jine davky si myslim,ze nesahnou.

somalicats
19. lis 2022

Mam taky Innogy a nove zalohy mam dokonce o stovku nizsi, nez doted. Podivejte se poradne do smlouvy, jak to vlastne maji.

autor
19. lis 2022

@somalicats Dlouholetí klienti, fixováno nemají. Víc nevím. Smlouvu někde snad založenou mají, ale pochybuji, že z té 30 let staré tiskoviny něco zjistím ☹.

autor
19. lis 2022

@somalicats Platili doteď zálohy 5 000 Kč měsíčně a ještě jim vraceli, nově zálohy 16 000 Kč/měsíčně.

j.a.n.i
19. lis 2022

No, píšeš, že bydlí v rodinném domě, takže tipuju, že ve vlastním, tak to se obávám, že moc nedostanou, hodila jsem to do kalkulačky a vyšly necelé 2000,- ale furt je to lepší než nic.

autor
19. lis 2022

@j.a.n.i Děkuju i tak.

somalicats
19. lis 2022

Innogy ma portal innosvet, kde se da zaregistrovat a podle adresy odberneho mista to vyhodi smluvni podminky. Rozhodne doporucuju se na to podivat a zeptat se primo u nich, zda se neda prejit na jiny typ smlouvy. Ja k nim plyn prevadela letos v cervnu pote, co mi prazska plynarenska poslala uz druhe zvyseni zaloh behem pul roku, ac jsem u ni mela cenu fixovanou. Aktualne mam u innogy zalohy necele 4000 na mesic, plynem topim a ohrivam vodu. Rodinny dum, dispozicne 4+kk, ale velke mistnosti.

madaki31
19. lis 2022

A to bude ten problém. Nefix, standartní ceník který je vždy dle ceny na trhu.
Měli si zafixocat dříve. Nebo ještě teď, pokud bude cena výhodnější. Pokud mají nefix tak smlouvu na dobu neurčitou a tudíž můžou odejít kdykoliv. Před rokem a půl byl nefix oproti fixu dražší ale zase nezavazoval. Dnes kdo nezafixoval tak prostě platí nejvíc.

nita1984
19. lis 2022

A nebo zcela nepopulární názor. Dům pronajmout/prodat a jít do menšího bytu. Bohužel, když na něco nemám, nemůžu si to držet.

kakamila12
19. lis 2022

@madaki31 jsem u ČEZ, aktuálně fix smlouvy vůbec nedávají. Jede se na ty zastropovane ceny 🤕

lv
19. lis 2022

@somalicats to máš štěstí, že jsi ještě dostala smliuvu s fixem. Otec přepisoval smlouvu z mamčiny smlouvy, topi minimálně, 1 mistnost a zalohy má 4tis taky.

klokanka31
19. lis 2022

Zajít na sociálku,dostanou papíry k vyplnění. Co vím od rodičů, tak se dokládá evidenční list, pak výpis z katastru, výpis z účtu (ale táta ještě podniká při důchodě), pokud zrovna platili poplatky za odpady tak i potvrzení o zaplacení.

somalicats
19. lis 2022

@lv Nemyslím, že šlo o štěstí, nebyla jsem jediná, kdo od PP přecházel. Spíš šlo o to, že jsem ten problém nenechala vyhnít. Bohužel spousta lidí spoléhá na pány SE TO a SAMO, a pak to takhle dopadá. Každopádně myslet znamená houby vědět a autorka minimálně za zeptání se u Innogy nebo klidně i jiných dodavatelů nic nedá.

madaki31
19. lis 2022

@kakamila12 ano protože teď už je pozdě.
O energetické krizi se vědělo od dubna loňského roku... Vědělo se že na podzim přijde velké zdražování a spousta lidí si i tak nechalo smlouvy na dobu neurčité. Dneska se málo kdo vyzná v energiích.
Upřímně nepracovat v tomto odvětví, také bych nevěděla tolik. Jenže teď už žádný obchodník nepůjde pod cenu stropu. A stejně se může a bude cena zvedat. Protože obchodní cena je jedna věc ale distribuce je věc druhá.
Každopádně každý kdo má nefixovaný produkt si ho může zkusit zafixovat u nějaké jiné společnosti. Teď bych ale doporučila na nějakou kratší dobu. Max 18 měsíců.

martinka_33
19. lis 2022

@nita1984 že ty máš strašný názory jsem si už zvykla, ale vyhánět stařečky z jejich domečku je vrchol necitelnosti 🤮
Snad se najde příznivější řešení, doba je zlá a lidi koukám jeste horší 😭

nita1984
19. lis 2022

@martinka_33 neboj. Taky tě moc ráda čtu. Sympatie jsou vzájemné. Nikoho nevyháním. Ano, doba je zlá. Bohužel, pokud lidé na něco nemají, nemohou to mít. To bylo, je a bude. Nebo jim chceš přispívat ? To samozřejmě můžeš. Jen je třeba si vědomit, ze státní kasa není bezedná a jsou to peníze nás všech. Pokud si půjdou pro příspěvky lidé, kteří si ve svou drží vlastní dům, muže se stát, ze nebude pro matku s dítětem, která skončí v lepším případě v azylaku. Každá mince má dvě strany

hojda
19. lis 2022

Jakou měli spotřebu v posledních letech? Nejdříve to přepočítat, zda to sedí na ty nové zastropované ceny dle spotřeby. Nějaké alternativní vytápění není? V rodinném domě to většinou jde, ale mělo se to asi řešit dříve.

betelgeuzz
19. lis 2022

Píšeš, že berou drahé léky - mají nahlášené na pojišťovně účet na vrácení, protože maximum, které člověk nad 65 může zaplatit za léky je 1000 kč, nad 70 let 500 kč ročně. Zkus od nich zjistit, případně prověřit na pojišťovně.
Dále bych zkontrolovala, kolik měli loni spotřebu, když píšeš, že topí málo a zda zálohy odpovídají zastropované ceně x minulá spotřeba, jestli jim preventivně nenapálili vysoké zálohy.
Příspěvek na bydlení je popsaný zde, co je potřeba za doklady, jak žádat atd. https://www.destnikprotidrahote.cz/bydleni/pris...

martinka_33
19. lis 2022

@nita1984 jo, z daní, které odvádím státu, klidně stařečkům na bydlení přispěju 😉

hojda
19. lis 2022

@betelgeuzz babičce to myslím chodí nějak složenkou, jestli si to dobře pamatuju, ten přeplatek za léky

sigyn
19. lis 2022

@kakamila12 ake dávají, jen se od fixu snazi odradit. My jsme jim museli primo poslat mail, ze fix chceme. Manzelovi tvrdili, ze to nejde, mě zase ze jde. Bakonec mame od listopadu fix na 1 rok.

hojda
19. lis 2022

@sigyn a jaké ceny? podle mě stejně všichni budou platit ten strop, pokud nemají fixaci delší dobu.

sigyn
20. lis 2022

@hojda ted z hlavy nevim, ale zalohy nám nove vychazeji na 4 tis. Topime a ohrivame vodu v dvoupatrovém zateplenem dome. Spotreba kolem 10 MWh.

marketa11112
4. led 2023

Ted je asi fuk, jaka bude smlouva. Tento rok bude pro vsechny platit statni fix. Spis se nevi, co bude pak. ☹. Ale v tuto chvili by mela jit cena plynu na trzich dolu? Tim pádem i elektrina, navazují na sebe. Tak uvidime. Asi bych se mrkla, zda bude odpovidat lonska spotreba letosni a nastavenym zaloham. Mozna poslat mimoradny odecet k prepocitani.
Babi a deda at urcite frci na pracak a zadaji o prispevek na bydleni,mozna i okamzitou pomoc? A vsechny doklady o platbach za elektrinu, plyn, vodu, popelnice s sebou. Take doklady o vysi duchodu.
A na pojistovnu bych frcela take. A zeptat se, jak to s tou cenou léků je.