Nepřijetí dítěte do školky. Je nárok na nějakou podporu nebo něco jiného po mateřské?

ejjushka
24. kvě 2022

Dobry den maminky skolcatek🙂 nektere jeste nevite vysledk zapisu, u nas uz se zverejnili, pro nas ale se spatnym vysledkem🙁 my sme se treba stehovali, z mesta na dedinu, schvalne sme spechali kvuli skolce aby sme stihli, a? Maleho nam nevezmou protoze tu nemame trvale bydliste... Jsme v najmu a na byt si ho napsat nemuzeme, takze resime jestli nam dovoli napsat na urad kazdopadne i kdyby jo tak skolka az pristi rok... Materskou mam do zari, vim ze se da prodlouzit, ale zase kdyz si ji prodlouzim o rok, tak uz z ni noc nebude.. je narok na nejakou podporu nebo neco jeste po materske kdyz ditko nevezmou? Dekuji za kazdou radu a zkusenost🙏

barmil
24. kvě 2022

@ejjushka a co soukromá školka, nebo paní na hlídání? Myslím, že cokoli je lepší, než zůstat na UP a přijít o práci, kam by ses měla vrátit.

suzanna123
24. kvě 2022

@ejjushka i nájem si můžete nhlásit jko trvlé bdliště, souhls mjitele k tomu nepotřebujete

martiniquest
24. kvě 2022

Prepsala bych si trvaly pobyt a skolku znova zazadala. Deti mohou byt prijaty i v prubehu roku. Ale dost mozna maji plnou kapacitu, a pak nezmuzes nic. Kontaktuj primo reditele MS a domluv se

merope
24. kvě 2022

@suzanna123 Ale musí k tomu mít nájemní smlouvu.

grelen
24. kvě 2022

@suzanna123 Majitel je o tom nicmene automaticky zpetne informovan (najemni smlouvu si muze doma vytisknout a na oko podepsat kazdy, nevyzaduji overenou takze aby se prislo o pripadny podvrh). Tudiz ja bych to bez souhlasu majitele nedelala, aby nas pak v pripade nesouhlasu jeste z bytu nevyhodil.

suzanna123
24. kvě 2022

@grelen což tak není úplně snadný (někoho vyhodit). Nicméně souhlas, taky bych do toho bez souhlasu nešla

grelen
24. kvě 2022

@suzanna123 Da ti vypoved s trimesicni lhutou s tim ze byt potrebuje pro osobni uziti, snadny jak facka 🤷‍♀️

versatilka
24. kvě 2022

Dítě nevzali, protože přednost mají děti s trvalým pobytem, pak se umístí zbytek. Takže nemají kapacitu. Co hledat školku s volnou kapacitou v okolí? Obvolat okolní MŠ a pokračovat v tom i přes prázdniny, v září. Místo se leckdy uvolní. Lidé se stěhují, dají přednost jiné školce a nenastoupí..

lachtanice86
24. kvě 2022

Tak ale u nás bylo nejdůležitější a s největší váhou spadovost, a pak věk. Takže se ani nedivím. Jinak soukromá školka, někdo na hlídání, ty do práce. Navíc by to chtelo v práci řešit neplacené volno. A jinak leda up, tam dostaneš podporu tuším 5mesicu, uvědom si ale, že up je pro lidi co hledají práci a tebe budou posílat na pohovory. Speciální dávka pro ženy co jim neprijmou dítě do Mš neexistuje

emamaira
24. kvě 2022

Jen k těm soukromým školkám, u nás je pořadník už na přijetí od září 2023, takže bych s tím taky neotalela.

margaret88
24. kvě 2022

Nečetla jsem komentáře ale jelikož bydlím na vesnici a dcera mi jde taky poprvé do školky tak si dovolím tvrdit, že i když tam nemáte trvalé bydliště tak by vám malého vzali ale vypadá to že není kapacita. U nás je to tak že mají přednost děti s trvalým pobytem v obci (logické) a teprve potom děti bez trvalého pobytu a z vedlejší vesnice. Třeba loni se k nám do školky dostali i děti z vedlejsi vesnice a letos ne. Silný ročník.... hodně dětí. I my se málem nedostaly.🙏 Od neteře dceru taky nevzaly.
Jinak se teda omlouvám....na co máš nárok neporadím.

j.a.n.i
24. kvě 2022

@grelen Tak snadný to není, pak by tam musel jít opravdu bydlet, jinak tě tam musí vzít zpět.

andelka
24. kvě 2022

Dá se nějak jinak doložit, že v místě bydlíte, nemusíte mít přímo TP. Který si ale můžete dát do pronájmu, i přes nesouhlas majitele, na to je prostě nárok.
Když ti nevezmou dítě do školky, tak buď hledat soukromou, nebo dětskou skupinu, najít hlídání mezi známými, v rodině (mně hlídá 3 měsíce babička, práce přišla dřív než školka)..kvůli hrazení pojištění roztáhnout RP. Případně jít se nahlásit na pojišťovnu jako pečující o dítě, ale to je bez peněz, ale můžeš si u toho neomezeně přivydělat (řešila jsem to tak u prostředního). Nebo se registrovat na ÚP, dostaneš po RD na 5 měsíců podporu. Ale registrací jako uchazeč o zaměstnání vlastně žádáš o zprostředkování zaměstnání a potvrzuješ, že pracovat chceš a můžeš, což není pravda. Pár měsíců se to přehlédnout dá (málokomu najde ÚP práci, ale požadavky plnit musíš, hledat aktivně, chodit na schůzky..) ale rok než půjde dítě do školky a ty budeš skutečně moct do práce, asi těžko.
Všechno je potřeba promyslet a řešit dopředu. A myslet i na tuto variantu. Každý rok a v každém městě je situace jiná.

tahejhula
24. kvě 2022

@andelka při péči o dítě do sedmi let je výdělek omezený.

krisstina93
24. kvě 2022

Žádná podpora po mateřské není, max za tebe budou platit zdravotní, můžeš se hlásit na pracak a dostaneš pár měsíců podporu, ale zas budeš muset jezdit na schůzky a docházet na pohovory.

j.a.n.i
24. kvě 2022

@tahejhula Není omezený, můžeš pracovat libovolně a pokud splňuješ podmínky pro péči, tak ti buď stát platí zdravotní, nebo pro tebe neplatí ten minimální základ, tj. platíš zdravotní jen podle skutečného výdělku.

tahejhula
24. kvě 2022

@j.a.n.i jde mi o splnění podmínky pro státní pojištěnce.

j.a.n.i
24. kvě 2022

@tahejhula no, lidem jde o to, aby nemuseli platit plne zdravotní, a to nemusi platit ani když budou pracovat na hpp a mit mene nez minimalni mzdu. To, ze ty se zaseknes u paragrafu pro placeni celého zdravotniho, neznamená, ze by tam nebyl další, který resi soubeh pece o dite s praci.
Takze clanek lze, mohu byt hlasena jako osoba pecujico o dite a pri tom pracovat treba na polovicni uvazwk na hpp.

tahejhula
24. kvě 2022

@j.a.n.i děkuji za roztomilé vysvětlení. 😄 Měla jsem za to, že řeč je v tomto konkrétním případě právě o plném hrazení zdravotního pojištění státem.

j.a.n.i
25. kvě 2022

@tahejhula Tak logicky pokud castecne pracuji na hpp, tak cast toho zdravotního stejne musim hradit (a to i v případě, ze cele hradi stat, napr pri povirani rodicaku), tak proc by o to nekomu melo jit? Jde snad o to, abych peci o dite nemusela ja ze sveho cisteho prijmu to zdravotní platit.

chris_n
31. kvě 2022

@ejjushka na být si trvalý pobyt napsat můžete i bez souhlasu majitele.
Na podporu jediné že půjdeš na půl roku nanpracak

chris_n
31. kvě 2022

@j.a.n.i hele ty se asi celkem v téhle problematice vyznas. Můžeme si napsat soukromé? Potřebovala bych vědět pro ségru neco

janule0123
31. kvě 2022

@ejjushka zapsat do dětské skupiny a nebo hledat školku v okolních vesnicích x městě jestli mají někde místo .. a nějak ten rok přežít než prcka vezmou… nárok mas maximálně na stejný dávky co nizkoprijmovy obyvatele .. pokud ti to teda vyjde a nic moc nevlastnite ..:

78marcela
1. čer 2022

@andelka nijak jinak se nedá doložit, že tam bydlí. Mám taky dvě děti, které bydlí prokazatelně v místě, kam se hlásí do školky a stejně je dle kritérií o spádovosti vzít nemůžu bez TP.

andelka
1. čer 2022

@78marcela je fakt, že to je asi i různě. U nás byly zápisy elektronicky. Kdežto u zápisu do ZŠ stačilo třeba donést nájemní smlouvu, kupní smlouvu, že se rodina přestěhuje,a stačilo to.

j.a.n.i
1. čer 2022

@78marcela Ono jak kde, u nas treba stacil papír od starosty, ze tam bydlime a tedy za nas obec bude prispivat.

fram
1. čer 2022

Trvalé bydliště ti na úřad nikdo nenapíše. Nic takového nelze. Lidé, kteří mají TP na úřadě to mají, protože tam, kde bydleli jim majitel nemovitosti TP zrušil (což lze pouze ze zákonných důvodů) a oni zatím jiný TP nikde nemají. Takž s tím počítat nemůžeš.

78marcela
1. čer 2022

@andelka
@j.a.n.i já to se starostou řešila. Řekli mi, že dnes tu jsou a zítra tu být nemusí, a žádné potvrzení mi pro ně nevystavi.

j.a.n.i
1. čer 2022

@78marcela Jo, tak to bude ten rozdíl, my jsme malá díra, takže jsme ho v pohodě dostali a pak i změnili trvalé bydliště, když potřeboval navýšit počet obyvatel kvůli vodovodu.

briann2233
Odpověď byla odstraněná
Zobraz