Hospitalizace s dcerou, můžu mít s sebou i kojeného syna?

radunkau
17. říj 2017

Ahoj holky,s největší pravděpodobností nás pošle ráno mudr do nemocnice. Dcera ma 6let. Mam ještě 7mes. syna,kterého kojim...můžu tam být s ní i se synem??diky za rady

monaluza
17. říj 2017

Poptejte se na FB ve skupine Podporite mne v osvete? Pani Petra Aisa Rebelka a dalsi vam kvalifikovane poradi...

eloise02
17. říj 2017

Já myslím, že na tohle vám odpoví jedině v té konkrétní nemocnici, zda něco takového umožní nebo ne.

radecka1
17. říj 2017

Myslím, že je to možné pokud jsou obě děti kojeny. Byla jsem takhle hospitalizovaná s dvojčaty (jedno bylo na operaci a bylo to hned po narození). V tomto případě bych to viděla spíš, že bude s dcerou v nemocnici někdo jiný a ty doma s miminkem. Taky by to menší mohlo v nemocnici něco chytit. Ale za zeptání v nemocnici nic nedáte.

78marcela
17. říj 2017

Ja mela desetidenni miminko, kdyz chytla dcera (nemela ani dva roky) rotavirovou infekci. Byli jsme z porodnice pouhe tri dny doma.
Jsem sama, nemel se kdo postarat, presto me tam s miminkem nenechali.
Nakonec si musela moje mama vzit volno z prace a byt tam s ni ty tri dny a ja byla sama doma s malym. Nebyt mamky, nevim, co bych delala, chteli ji tam nechat samotnou.

makky1310
18. říj 2017

Ja si taky myslim ze to neni mozne. Nemuze byt s dcerou v nemocnici treba partner nebo babicka?

zmrz_lina
18. říj 2017

Je to možné, nemocnice to MUSÍ umožnit. Stačí si stát za svými právy.

78marcela
18. říj 2017

@zmrz_lina a je to někde uvedene, ze to musi umoznit? Mne proste rekli, ze zdravy novorozenec tam nema co delat. Tak abych vedela treba pro priste.

zmrz_lina
18. říj 2017

@78marcela dítě (hospitalizované) má právo na doprovod rodiče a pokud kojíš, nemohou tě oddělit od kojeného dítěte, tzn. nastupuješ s ním. Právní podklady s odkazy na paragrafy apod. jsou na FB v již zmiňované skupině, z hlavy si to nepamatuju. Bohužel je to často o nevědomosti rodičů (někdy i personálu), pokud člověk má pevné základy co se znalostí svých práv týče, tak ho prostě nemohou vyhodit.

terry1512
18. říj 2017

@78marcela vaše dítě má právo na nepřetržitý kontakt s rodičem. A to obě děti,nemocné i zdravé.
Takže vás měli ubytovat i s miminkem. Že to v nemocnice neumožňuje je pouze její problém. Charta práv dítěte,tam je to psané.

78marcela
18. říj 2017

@zmrz_lina diky..

zmrz_lina
18. říj 2017

@78marcela je to postavené na právech dětí. Není jakoby tvé právo být s nimi (i když i to je diskutabilní a i na tom by to šlo postavit podle mě), ale právo dětí být s tebou, nemohou je oddělit od tebe. Jestli mi rozumíš 🙂

78marcela
18. říj 2017

@terry1512 ja byla vycerpana z porodu, z poporodnich komplikací, co syn mel, pak do toho jeste dcera..nedokazala jsem se hadat, jen jsem brecela a brecela..
Priste budu vedet a budu poucena.

78marcela
18. říj 2017

@zmrz_lina
Rozumim..snad zadne priste nenastane, ale pokud ano, je dobre toto vedet.

zmrz_lina
18. říj 2017

@78marcela opravdu doporučuju tu FB stránku, tam je podložených informací mraky, navíc Petra je v podstatě non-stop na telefonu a když je problém, je schopná ho s personálem po právní stránce vykomunikovat raz-dva 🙂

z_kopretinka
18. říj 2017

@zmrz_lina to je pekny nesmysl. Treba naprosto chapu, ze na infekcni oddeleni nechteji pustit zdrave novorozene. Proste jsou situace kdy to neni mozne ani rozumne.

z_kopretinka
18. říj 2017

Se tu ohanite chartou prav, ze dite ma pravo byt s rodicem atd. Jako jasne je to ta nejlepsi moznost, ale myslite i na pravo treba toho novorozence na to nevystavovat ho infekcnimu prostredi? Riskovat ze to male neco chytne a bude zle??? Jako ona jsou na jedne strane prava a na druhe strane zdravy rozum. Vse se neda aplikovat ve 100% pripadu.

fallingstars
18. říj 2017

Já bych tedy za každou cenu nevystavovala sedmiměsíční dítě nemocničnímu prostředí a potenciálním infekcím. I kdyby to mělo dopadnout tak, že tam bude šestileté dítě samo, pokud nemůže zastoupit nikdo z rodiny. Dřív byly děti v nemocnicích samy a nikdo se nad tím nepozastavoval, já jsem byla v nemocnici týden v pěti letech, rodiče mě ani nenavštěvovali, aby ve mně nerozdmýchávali nějaký smutek, a vzpomínám na to docela ráda, na pokoji nas byla parta dětí a docela jsme se tam “vyblbli”. Rozhodně z toho nemám žádné trauma. Aby mě nikdo nepochopil zle, teď bych se taky snažila zařídit, abych tam s dcerou mohl někdo být, ale miminko bych do nemocnice netahala. Právo neprávo.

luj89
18. říj 2017

@radunkau nemuze byt s dcerkou v nemocnici tatinek? Prijde mi zbytecne brat do takoveho prostredi miminko. Jinak taky doporucuju tu fb skupinku!

marketaryzi
18. říj 2017

Pokud existuje jakákoliv jiná možnost, volila bych ji. Např. tatínek, babička nebo jiný člen rodiny, na kterého je dítě zvyklé. Brát zdravé miminko do nemocnice mi příjde jako holý nerozum. Třeba naše holky chytnou okamžitě každou střevní infekci, takže bych se tam pak s nima mohla rovnou nastěhovat, protože by byly na střídačku nemocné 😉 Pokud opravdu nemáte žádnou rodinu, která by mohla pomoci, tak prosím. Ale nechápu argumenty jako tatínek si nemůže vzít paragraf, je OSVČ a podobně. U manžela v práci taky vždycky prudí, ale rodina je u něj víc než klid v práci....

trdelnik234
18. říj 2017

@marketaryzi
Suhlasim.To nie je len o pravach dietata.Male dieta doprovod rodica v nemocnici potrebuje,to bez debaty.Ale zase ak ma maminka aj male kojene dieta,tak by mala uvazovat tak,aby chranila obe deti.Ak ma dieta otca,tak nie je o com.Mozu sa vystriedat cez den ale tahat zdraveho kojenca do nemocnice,to teda nie.Hlavne ak mate otec narok na Ocr.Vzdy sa to da vybavit.Na zamestnavatela by som prilis velke ohlady nebrala.Tatino to dozenie,ked deti budu zdrave.

hojda
18. říj 2017

Ono se to zase někdy u toho tatínka jako doprovudu komplikuje tím, že pokoje jsou v nemocnici společné a nemůžou dát do pokoje jedno dítě s maminkou a druhé s cizím tatínkem. Nám říkali, že by si manžel musel zaplatit samostatný pokoj, ale problém byl v tom, jestli bude volný☹. Taky jsme zjišťovali možnosti jednodenní chirurgie (u drobnějších operačních zákroků to někde jde).

terry1512
18. říj 2017

@z_kopretinka Tak hlavně je to ale na uvážení maminky. Nemocnice to zakázat NEMŮŽE!! Porušuje tím zákon.
A pokud maminka to tak bude chtít je to jen na ní. Jestli tam prcka vezme nebo ne. Zvlášť pokud je to samoživitelka s dvěma dětmi.
A já bych teda v nemocnici svoje díte samotné nenechala. NIKDY!!!

marketaryzi
18. říj 2017

@hojda Jasně, v nemocnici moc tatínky nechtějí, ale ještě méně vítané jsou zdravé děti. Každopádně samostatný pokoj by museli mít v obou případech....

marketaryzi
18. říj 2017

@marketaryzi a to nemluvím o JIP, kde často ani nejsou lůžka pro matky. U nás v nemocnici jsou matky na standardním oddělení, pokud je ovšem volno.. Takže by bylo jedno dítě na JIP a druhé na odd. Ale už se mi i stalo, že jsem měla jen židli.

z_kopretinka
18. říj 2017

@terry1512 a co zakony na ochranu ditete? Je normalni vystavit male dite riziku nakazy??? To je taky na zvazeni zda to neni uz porusenibprav toho mimina. A ne jen slepe koukat jednim smerem na prava matky, aby se ozvala a ze vsichni kolemnjsou spatni. Takze kdyz maminka bude chtit ohrozovat zdrave dite je tobpreci ok, je to jeji rozhosnuti. Jako ano mam sve dite rada, ale jsou situace kdy proste se musi volit mensi zlo. A pouzivat mozek

z_kopretinka
18. říj 2017

Nereknu treba tehani mandli, slepak, zlomenina... proste neinfekcni, taky bych se snazila tam protlacit i s ditetem, ale na infekcni oddeleni, ktere je vlastne izolace.... sorry ale nejsem blazen ohrozit male mimino.

z_kopretinka
18. říj 2017

@terry1512 takze na infekcni vezmes novorozence i za cenu ze to tam chytne a bude mit dost velke problem my??? To nema logiku.

terry1512
18. říj 2017

@z_kopretinka Otázka je vždy jestli ji tam nechtějí z důvodu že by se mohlo nakazit, nebo pro pohodlnost a lenost personálu. A volit mezi dětmi? Jako jestli nechám nemocné,vystrašené díte samotné v cizím prostředí? Nebo kojené nechám doma samotné bez maminky?Nebo aby ho hlídala pro něj zatím neznámá osoba?

To by mě zajímalo jak by jste se rozhodla. Taková trošku Sophiina volba ne?

A navíc pokud bylo dítě na normálním pokoji,zřejmě infekční už nebylo že?
A pokud má normálně povolené návštěvy tak je též už neinfekční.Takže o nějakém nakažení nemůže být řeč.

Ve většině případů je to jen katastrofální neznalost,neochota,lenost a bezohlednost personálu k potřebám dítěte.

pavlina212
18. říj 2017

Holky, informujte se o svých právech a právech svých dětí. Nemocnice často zákon porušují. Vnitřní řády bývají v rozporu s platným zákony nebo i Ústavou. Dítě bych v nemocnici samotné nenechala. Nikdy. Stačilo mi, jak se chovali ke mně jako dospělé. S tatínkama dělají cavyky, ale četla jsem o případu, kdy se rodiče ozvali, zeptali se maminky, zda jí přítomnost muže nevadí a bylo vyřešeno.

z_kopretinka
18. říj 2017

@terry1512 jo je to blba volba, ale radsi nechst na infekcnim samotne nez tam dotahnout novorozence. Zdravi je mi prednejsi. Nejde j n o jedno dite ale i o dalsi na oddeleni. Co se siri vzduchem a mimino bez imunity.