icon

Je v 32 letech pozdě na první dítě?

lamiaaa
18. srp 2016

Ahoj holky maminky, chtěla bych znát váš názor na to mít první dítě takto pozdě. Před deseti lety, když mi bylo 18, jsem si říkala, že do mých pětadvaceti bych chtěla první dítě. Pak nějakou dobu trvalo než se objevil ten pravý partner, pak jsem si říkala ok, tak do třiceti dítě bude, pak proběhlo období, kdy jsem dítě nechtěla vůbec, cestovali jsme, atd. Nyní mne ještě čeká v rámci mého oboru dokončování kontinuálního vzdělání, které budu mít hotové předpokládám za 3-4 roky, tedy ve věku 32 let. Myslíte, že je rizikové mít takto pozdě první dítě (také počítám samozřejmě s variantou, že to nepůjde hned jak na to vlítnem bez ochrany, takže to může být i později)? V kolika letech jste měly první vy? Teď si trochu vyčítám, že jsem si minulý život neuspořádala líp a nedokončila si všechny své povinnosti dřív, ale je pravdou, že ještě nedávno jsme o děcku neuvažovala vůbec, jenže najednou jako blesk z čistýho nebe to ze dne na den přišlo a dítě bych chtěla, ovšem opravdu až budu mít "klid a vše hotové," abych pak měla čas opravdu jen na rodinu.

Strana
z5
barumat
18. srp 2016

@lamiaaa Já rodila dva týdny před svými 34. narozeninami a rozhodně mi to pozdě nepřišlo. Dřív jsem dítě ani nechtěla - ne že bych po něm tedy ani potom nějak prahla, ale čas už prostě byl a déle jsem odsouvat taky nechtěla. Já si stanovila, že nechci první dítě po 35, to raději nic. Tak mělo tři roky, aby se "čaplo" 😀

obyvatelka
18. srp 2016

Já porodím první dítě v 29 letech. Chtěla jsem v tuto dobu mít už 2 děti s tím, že začnu pracovat na vysoké, tak 3 roky odpracuju, abych měla dobře vypadající životopis, pak jedno, do roku a půl druhé, po 30 návrat do práce. No, člověk míní...snažit jsme se začali v mých 24 letech a čekali jsme 5 let. Nikdy nikdo v rodině neměl s otěhotněním problém, takže jsme ani my nečekali, že ho budeme mít...a bác ho. Záleží jenom na tobě, jak se rozhodneš, jak to cítíš, jak to s partnerem chcete....mě ta naše "neplodnost" na jednu stranu dala možnost odpracovat si pěkných 5 let, získat hypotéku, koupit dům, finančně se osamostatnit, hodně toho zažít....ale po tom, čím jsme si prošli při snaze mít dítě, bych většinu z toho vypustila za možnost otěhotnět hned. Já bych si na tvém místě dodělávala školu a přitom pracovala na prckovi, bohužel v dnešní době ti nikdo nedá záruku, že to půjde hned. A i kdyby šlo, no bože, tak si doděláš školu s prckem, takových mamin je taky plno. záleží jen na tom, jak to chcete s partnerem vy. Ale už to, že se tím zaobíráš, může svědčit o tom, že ti začínají tikat biologické hodiny, jen se je snažíš umlčet logickými argumenty 🙂

obyvatelka
18. srp 2016

JInak mám kolem sebe plno ženských, které se furt soustředily na práci a kariéru a najednou zjistily, že chtějí dítě a nejde to. Buď se jim nedaří nebo nemají vhodného partnera....v naší firmě bylo takových mraky....bylo to až hrůzostrašné sledovat jejich osudy......

marulu
18. srp 2016

@lamiaaa No, to je těžké rozhodování! Samozřejmě pokud bys měla jistotu, že hned jak budeš mít vše hotovo, tak se těhotenství zadaří, tak by bylo lepší počkat, 32 není zas tak pozdě. Jenže nejhorší je, že Ti tuto jistotu nikdo nedá a mám kolem sebe spoustu holek, které upřednostnily dokončení vzdělání a teď se dítě nedaří už léta a jsou z toho nešťastné. Já taky nemám dokončené své celé vzdělávání, první dítě jsem měla v 29 (bez 2 měsíců 30), druhé v 32 (bez 3 měsíců 33). Občas mě to stresuje a řeším jak to zvládnu s dětma dokončit, ale celkově jsem hlavně ráda, že mám děti. Když jsem se kdysi rozhodovala, jestli napřed děti nebo dokončit vzdělání, tak jsem si řekla, že až mi bude 40, 45, tak si ani nevzpomenu, jestli jsem potřebnou zkoušku složila ve 30, 35 nebo i později, ale pokud nebudu mít děti, tak na to budu myslet denně a budu z toho nešťastná. Ono je to totiž i o psychice. Když máš vše hotovo a chybí už jen dítě, tak se na to hrozně upínáš a pokud se hned nezadaří, řešíš ještě víc. Já vždy k těhotenství přistupovala: otěhotním - dobře, neotěhotním - taky dobře, aspoň si dokončím svý věci. Takže asi tak. Držím palce, ať se správně rozhodneš 🙂.

eloise02
18. srp 2016

Já porodila první dítě v 36, před tím jsme si užívali cestování a všeho možného. Komplikace jsem neměla žádné a stará si taky nepřipadám. 😉

eviicka
18. srp 2016

Mně je 36 a čekám první, nebylo to mé rozhodnutí, nic jsem neodkládala a chtěla mnohem dříve, ale co, beru si z toho to dobré, člověk se zabezpečil a nabral zkušenosti, praxi v zaměstnání...

Úplně si vzpomínám, jak jsem ve 20 váhala jestli jít na VŠ a jestli nebude ve 25 + 2 roky práce pozdě 🙂, no člověk míní, život mění. To už tu někdo psal. Správnou radu ti nikdo z nás nedá, ale asi není dobré se fixovat pouze na jedno nebo na druhé (vzdát se plánů, kvůli plánování prcka, nebo miminko odsunout úplně).

krystalka
18. srp 2016

@lamiaaa - myslím, že pozdě to určitě není, synovi je teď 8 let, narodil se dva měsíce před mými 34.narozeninami a neviděla jsem v tom žádný problém.....říká se, že starší matky jsou starostlivější a víc opatrné, všechno víc řeší.....ale myslím, že je to spíš o povaze, než o věku. Já jsem ráda, že jsem měla syna později, měli jsme už všechno vyřešené - bydlení, práci, nikde žádné dluhy, člověk je takový jistější a zkušenější, jen tak ho něco nerozhodí a nevyvede z míry - aspoň tak jsem to vnímala já......trošku nevýhoda může být to, že jak dítko roste a je čím dál aktivnější, tak starší rodiče někdy už nemají na něj tolik energie (třeba na sportování s ním apod.), jako ti mladší, hlavně když je třeba tatínek o dost starší, než maminka....ale zase to zdaleka nemusí platit všude.....

kamino
18. srp 2016

@dzungala
@josefina79 me prispevek Josefiny take zarazil.. jsem take po IVF a i mi to nesedi casove.. omlouvam se za vlezly dotaz, ale jak jste stihli 13 IVF za 3 roky? Pochopim KET, ale i.stimulaci ? To musel byt sileny rychlik.. my stihli 3 cykly Ivf za 15 mesicu a myslim, ze to bylo dost na hrane..

kamino
18. srp 2016

@josefina79 Jee, omlouvam se, prehledla jsem tvuj prispevek.. tak to jo.. ja mela 3 cele a 7 transferu a bylo to cca za 120 tis..

josefina79
19. srp 2016

@kamino byl to rychlik. Strašný. Začali jsme, kdyz byl synovi rok. Byly to 1 velke IVF (nebo 2, uz si nepamatuju) a pak nativy a minimalky. Bohuzel, na hormony moc nereaguji, nikdy jsme neměli nic na zamrazeni, takže velke IVF ani nedavalo smysl. Tim, ze jsem tam mela hodne nativu, dalo se to zvládnout. Ale nikomu bych to neprala a i proto si myslum, ze kdyz ma zakladatelka fajn partnera, neni na co cekat .

domca89
19. srp 2016

Sice tenhle dotaz není přímo můj případ, ale moje už bývalá kolegyně z práce čeká první dítě ve 37letech. A kolegovi celé roky s manželkou mimčo nešlo, ač se snažili sebevíc a ani kliniky jim nepomohly. Teď když to vzdali v jeho 46letech a jejích 42letech se jim narodila krásná holčička, takže pokud se na to sama cítíte, problém v tom nevidím. 😉

izz76
19. srp 2016

@bajana Ano rodily v 16,ale i ve 40letech. Například moje prababička měla první dítě v 17 a poslední ve 41,nebylo to tenkrát nic výjimečného.

bajana
19. srp 2016

@izz76 samozrejme...ale tvoja poznamka vyznela, akoze bola komunisticka "moda" rodit skoro...co nie je pravda

andelka
19. srp 2016

@izz76 moje prababička měla děti v 31,33 a 37.
A druhá 26,28,30,31,33,37,40.

bajana
19. srp 2016

A je ine byt po 30ke prvorodicka a cakat stvrte dieta...

andryyysssek
19. srp 2016

Holky,moje babička měla mamku ve 24,a už to bylo pozdě.Kdysi ty ženské taky rodily kolem 40,pravda,ale už několikáté dítě.První bylo většinou do těch 20.

andelka
19. srp 2016

@andryyysssek až na moje prababy. 😀 ale babička v polovině století už to tak měla,4 děti mezi 19 a 26. A moje mamka měla skoro dva jedináčky,ve 20 a 35.

andelka
19. srp 2016

Přijde mi že dříve a méně dětí měly ženy až tak od nástupu komunismu. Dříve bylo běžné mít i první dítě kolem 30, a poslední kolem 40.Stejne jako vek sňatku byl vyšší. Dnešní stav už tu jednou byl v určitém smyslu.

brunetka11
19. srp 2016

@lamiaaa První dítě přišlo v našich 34 letech, druhé ve 38 letech. S našimi povahami a přístupem k životu to bylo tak akorát. Co je škoda, že na třetí si dobrovolně už netroufnu.
Mám však dost známých, co to takhle plánovali účelově a ono to pak s těhotenstvím jaksi nešlo...

drzticka81
19. srp 2016

tak moje jedna prababicka mela prvni az po dvacitce (celkem tri deti, jedno zemrelo), druha mela podle me az pred tricitkou dedu, a po prvni svet., kdyz se pradeda vratil z valky dceru, ale ta taky hnedka zemrela....(to je z mamciny strany), babicky -jedna mela prvni ve 23, druha taky mezi 20 a tricitkou -vse ovlivnila druha svetova valka 🙂)) a deti mely jen dve......v nasi rodine snad nikdo nerodil pred dvacitkou....jo a deda (otec od mamky) mel v dobe svatby skoro ke 40, druhy deda s babickou cekali na svatbu skoro pet let -proste, az byli zajisteni 🙂))

aiva01
19. srp 2016

@lamiaaa dnes je mi 42 a za par mesicu cekame nase obrovske stesti a zazrak. Dozvedela jsem se to az v 11.tt - tak necekane to bylo. Neni pro zenu nic horsiho, nez se bezmocne rok za rokem smirovat s tim ze bude nemamou a pritom kolem sebe videt tisice deti a tehotnych. Jo, take jsem vsechno stihla: skvelou praci v cizine, existencne zajistena, podivala jsem se kam chtela a odkladala a odkladala... A kdyz jsme chteli s partnerem tak to neslo. Zpetne vzato a byt ve Vasi kuzi , lamiaaa , zkousela bych to uz ted a bud by se zadarilo nebo ne. Ale nebudete ve stresu. Kdyz se zadari tak se situaci prizpusobite. Az si splnite vsechny vytycene ukoly, ktere jste si urcila tak si date dalsi metu a tou bude mimi. A muzete( nerikam ze to tak bude, jen nadhazuji scenar
jak to muze
vypadat) cekat par mesicu a nic, po roce, dvou budete tak nervni a psych.na dne ze se Vam
zadari jen nahodou. Psychika je mrcha. S detmi jde vse- prestavba bytu, stavba domu, studium,
cestovani, kdyz dojde na nejhorsi tak i nemoc( to musi jit i s detmi)- je to komplikovanejsi
ale ne nemozne. At se rozhodnete jak chcete, bude vse tak jak ma byt.

andryyysssek
19. srp 2016

@andelka to moje mamka zas měla 2x po dvou dětech 😀 V necelých 18 mě,ve 20 bráchu,a pak v necelých 32 ségru a v 35 bráchu.Taky si pamatuju,jak mi jednou jedna známá řekla na základě toho,že vypadám mladší:jee,tobě je 19?To moje mamka měla v tom věku už dvě děti 😀

andelka
19. srp 2016

@andryyysssek dva vrhy 😀 to mají Trojanovi. A moje kamarádka taky,dve deti v 18 a 19 a pak v 31 a plánuje ještě jedno. Prý je to super a doporučuje. 🙂

michaela_2
19. srp 2016

@lamiaaa Já měla první dítě ve 22, druhé dítě ve 24. Už u dcery ( první těhotenství), jsem se setkala s pozitivním přístupem ze strany lékařů, podle kterých je na první dítě ideální věk 20-25 let. V čekárně při kontrolách jsem si občas připadala jako exot 😀, věkový průměr maminek tam býval nad 30.

Ale nelituji, nyní je mi 27, dětem téměř 5 a 3 roky. Nastoupila jsem do práce, nemám už doma miminka, ale baví mne to s nimi čím dál tím více 🙂.

Já rozhodně chápu, že pokud prostě není ten správný partner, tak je zbytečné se něčím stresovat a hnát se za dítětem. Na druhou stranu, trend dnešní doby - jak ostatně píše tolik holek nade mnou - cestovat a bavit se do věku až po 30, s tím se teda neztotožňuju 🙂.
Bavila jsem se od 16 do těch 22, trajdala jsem po diskotékách a jezdila na akce s partou. Baví mne být mladou maminkou, až mi bude 40, budu mít 18leté děti - rozhodně už nebudou potřebovat vodit za ručičku a já budu pořád ve věku, kdy mohu cestovat a budovat kariéru.

No a potom - skoro každá tady hodnotí tu stránku kariéry a zábavy, ale ta fyzická strana, není opomenutelná. Já mám po dvou dětech v rozmezích 22 měsíců po sobě, postavu, na které by - troufám si říct, nikdo ta dvě těhotenství netipoval 🙂. Ano, můžeme tady rozumovat, že je to i věc genetiky - částečně možná je, ale faktem zůstává, že do 30, se prostě pánev vrací na původní velikost, bříško se vstřebává rychleji, čím je žena starší, tím je od přírody povolenější a těhotenství na ní zanechají větší stopy.

Takže já bych dítě neodkládala, pokud bych žila s někým, s kým ho chci 🙂. Ono se vše dá zvládnout i s nimi, pokud člověk chce.

Hodně štěstí!

andryyysssek
19. srp 2016

@andelka já si vždy představovala,že první budu mít ve 20,druhé ve 23,a ve 33 na "stará" kolena ještě třetí 😀 No,je mi 33,a mám "jen" dvě děti,první jsem měla v necelých 27 😀

michaela_2
19. srp 2016

Ještě se mi hodně líbil příspěvek od maminky, která tady píše, že by chtěla být mladou babičkou jednou.
Moje maminka, když někam s našima skřítkama jde, vypadá spíš jako jejich mamka než babička - páč je jen o 20 let starší než já 🙂.
A já měla ještě v 19 letech tři prababičky. Moje babička si nyní pravnoučátka užívá plnými doušky. Poté co zemřel děda a přestala chodit do práce, jsou pro ní nyní smyslem života.
I já tak nějak potají doufám, že jednou uvidím nejen vnoučátka ale i pravnoučátka - i když člověk nemůže nikdy vědět, co osud přichystá 🙂.

Takže o tom to je, někdo vidí smysl života v užívání si, paření a cestování, někdo ho má v rodině. Určitá nepohodlí mateřství přináší, o tom žádná, ale právě v DNEŠNÍ DOBĚ, se to dá tak lehce zvládnout!! Dřív nebyla možnost dálkového studia VŠ, žádné jesle ve firmách, žádné krácené pracovní úvazky, žádná možnost studia jazyků doma apod.!!

To je třeba si uvědomit 🙂. Píše se tu často, že dřív bylo normální mít děti brzy - ale právě dřív s námi naše maminky byly daleko víc uvázané doma!

A ohledně pochybností, měla jsem je ve 22 letech, jestli to zvládnu, být maminkou a necítila jsem se být připravená. Jsem ale přesvědčena, že zrovna tak, bych měla podobné pochybnosti o 15 let později 🙂 a jedno, kolik bych mezitím zvládla v práci a kolik míst na světě bych viděla, tenhle strach by prostě stejně přišel.

zuzkamed
19. srp 2016

Diskusi jsem nečetla, ale první dítě jsem porodila v 37 letech 🙂 Chtěli jsme samozřejmě dřív, ve 33 jsem vysadila antikoncepci a čekala jsem, že do roka budu mít dítě. Bohužel se dlouho nedařilo... Dneska bych už nečekala na nic a šla do toho dřív, ono si člověk představuje, že to prostě půjde hned, ale skutečnost byla jiná.

andelka
19. srp 2016

@andryyysssek jako já,33 teď,prvni v bez měsíce 27. Ale je fakt že dítě kolem 20 jsem nikdy neplánovala,to jsem maturovala a šla na vysokou. Kamarád měl tehdy dite ve 22 a všichni jsme byli upřímně zděšení,i holky. 😅

rychetkami
19. srp 2016

nikdy není pozdě...tedy obrazně, nějaká hranice u nás žen určitě je. Ze svého okolí ale vím, že po 35 letech je u některých složitější to početí...
Ale tím chci říct, že každé to život namíchá jinak, někomu to vyjde ve dvaceti, někdo najde správného partnera později, jiné se zase nedaří a musí tomu pomoci doktoři...každý máme svůj příběh a nikdo druhý nemám právo vynášet soudy, co je brzy a co pozdě.

andryyysssek
19. srp 2016

@andelka tak já mám jen učňák,v 18 jsem měla po škole,v té době jsem byla s klukem,tak jsem si už plánovala budoucnost s ním 😀

Strana
z5