Snažilky s diagnózou PCOS (Polycystické vaječníky)
Ahoj slečny, dámy, ženy...prostě všechny co už dítě máte, těhotné jste, nebo se snažíte otěhotnět a máte diagnózu PCOS...
Vím, že diskuzí na téma PCOS je hodně, ale já jsem se rozhodla založit tuto "skupinu" především pro ty, co se i přes tento syndrom snaží otěhotnět...možná plaším, možná ještě není vše ztracené, ale je tu obrovská nejistota, strach, ...a proto bych se ráda seznámila s někým, kdo má - prožívá podobné problémy, popřípadě, jak dále postupuje s léčbou a nebo taky gratulovala, že se to povedlo 🙂
Abych přiblížila svůj problém :
HA jsem začala brát v 19 letech, tedy 2,5 roku potom, co jsem měla MS ustálenou a pravidelnou a kdy jsem přestala mít kožní problémy (akné)...brala jsem ji pět let a po svatbě jsem se rozhodla, že vysadím a s manželem se pokusíme otěhotnět - tak nějak pozvolně, nechtěla jsem nic "hrotit".....takže v září 2013 jsem vysadila, hned jsem dostala MS a první spontánní MS jsem dostala koncem října, ale velmi velmi slabou....no nic, říkala jsem si - takhle to má hodně holek (alespoň mě o tom přesvědčovali, že po HA je "normální" nemít to třeba i rok). Pořád jsem si říkala, že lepší nějaká MS, než žádná...jenže měsíce plynuly, je únor a MS opravdu žádná nebyla. Zkoušela jsem bylinky apod. vím, že to chce čas, ale přesto jsem to nevydržela a šla dnes na gyndu....řekla jsem, že jsem vysadila a nemám MS...prohlídka (na koze) v pohodě, ale pak mi dělal vnitřní ultrazvuk (ten mi dělá vždy!) a řekl, že je to tím, že mám polycistické vaječníky - oba dva (jasně jsem to na UTZ viděla!) :( tak sem myslela, že se mu tam rozbrečím. Dostala jsem injekci na vyvolání MS a čekám, zda přijde, či nepřijde....sice mě dr uklidňoval, že to neznamená úplnou neplodnost a že CAR je až poslední možností, ale moc klidná teda nejsem.....jestli se dostaví MS tak mi udělá nějaký ten hormonální test/ přehled nebo co to je - prostě jestli nemám zvýšený testosteron (což je ta horší varianta). To se mi ale moc nezdá - nadměrné ochlupení ani akné nemám, vypadávání vlasů taky ne, obézní nejsem...Moc tomu nerozumím, páč se všude mele jen o téhle variantě, ale o té druhé moc ne....dočetla jsem se něco, že je důležité vyvolat ovu (to se dělá pomocí prášků apod.) ...ale fakt jsem z toho jelen a ta nejistota je ze všeho nejhorší. Manžel mimi moc chce a já taky a jestli to nepůjde, tak to bude průser ☹ ...jo a ještě něco. Pořád mi vrtá hlavou, jak je možné, že před braním HA (ano, toho neskutečného svinstva) jsem normálně menstruovala, měla ovu, vše pravidelné...no a po vysazení HA mi najednou diagnostikuje PCOS. To se přece nemohlo jen tak objevit ne? Ultrazvuk mi dělal často a přece si toho musel všimnou dřív...já mám totiž pocit, jestli to není užíváním HA. Neplodnost a PCOS je dneska strašákem skoro každé druhé ženy, dost možná už civilizační choroba...jaké na to máte názory? Může HA ovlivnit- zavinit PCOS ?
čekám nějakou vzájemnou podporu, Vaše příběhy, zkušenosti - hlavně těch, kdo se aktuálně snaží o mimčo s touto dg.
TĚŠÍM SE NA PŘÍSPĚVKY! 🙂
Ahojte, taky se k vám přidávám.. MS mám nepravidelnou od puberty. Asi rok se snažím dát tělo dohromady, tak jsem brala gynex, který mi sice upravil cyklus, ale když jsem ho vysadila, šlo zas všechno do kytek... Naštěstí mám super dr., která narozdíl od bývalého dr diagnostikovala pcos a hned to začala řešit a která mě nenutí do chemie ale občas poradí i s alternativou.. Doporučila mi inofolic, ale někde jsem četla, že holky místo toho berou prostě inositol a listovku, tak to zkouším takto.. Plus jsem si nechala namíchat bylinky na míru.. Začátkem srpna jsem byla na hormonálním profilu, tak čekám, kdy se dr ozve, že má výsledky.. Jinak lubrikant jsme vyměnili za kokosový olej, tak třeba taky přispěje 🙂 taky měřím bt, ale dost skáče, tak z ní nejsem moc moudrá.. Ale zaujaly mě ty zmiňované diety? Máte s nima někdo zkušenosti? Upřímně, když jsem dnes v zrcadle uviděla svoje nafouknuté břicho, tak jsem se lekla a zařekla se, že zas začnu plavat a jíst zdravě.. Jakože jsem malá a mám normální váhu, jenže moje kulaté břicho mě dost deptá...
Koukněte do profilu @no_title má krásný článek o tom, co ji pomohlo a teď už má chviličku doma škvrně počaté přirozeně
@uzivatelkapetra
@nadrinka
Diky za odpovedi.
No, ja vim, ze mame narok na 6 iui rocne. Ona ta doktorcina nejhorsi predpoved brala v potaz celkovy neuspech a jeste i konkretni vlastnost partnerova spermatu... takze ja samozrejme doufam, ze dojde k uspechu, ale po te dobe uz neumim ani pozitivne verit v uspech. Nikdy jsem ho nezazila a ted uz je to takovy vzity pocit, ze "mne to prece nejde"...
Jo, takze no_title sla nakonec prirozene? No, rada bych slysela o cetnejsich takovych pripadech...
@uzivatelkapetra
@nadrinka
Tak mne iui nepřijdou az až tak velké investované peníze, ale samozřejmě zdarma to není. Oproti náročnosti ivf (psychické, fyzické, finanční i casove) ale pořád jako prkotina.
Někde jsem četla, že krom toho, že jsou tam spermie tedy rychleji, že pomáhá i To, že nemusí samy zdolávat cestu přes delozni hrdlo. Jinak my máme kvalitu spg, takže jsme u testovacího spg jásali. Ale u iui s tím dělají i něco dalšího a zjistili, že je moc huste, a to prý taky snižuje šance. Ale celkově to pro nás poprvé byla pořád větší šance než dříve, pac jsem měla nastimulovane (a tedy snad i ovulujici) vaječníky. Nu ale napoprvé tedy nevyšlo a v říjnu jdeme na druhý pokus.. Ja mam ale i nízko u sliznici, takže další blby faktor. Teď se snažím do toho říjnového pokusu realizovat všechny možná doporučení a tady.. snad to pomůže.🙄😔
@uzivatelkapetra @brussali jako nejspíš se dostaneme do fáze kdy iui taky zkusíme, neříkám že se nemůže povést, ale já osobně si nedělám žádné velké naděje :/ ale jestli se některé z vás nebo kterékoliv jiné díky iui zadaři jenom dobře. U nás v centru nechtějí za iui 1.500,- a to čistě za zavedení... Takže léky a dojíždění.... A je to minimálně 2.000,- je mi jasné že ivf je několikanásobně dražší ale právě proto bych ty peníze vrazila rovnou právě do ivf kde je ta šance prostě větší.... Ale nechci vás holky jakkoliv odradit, já jsem spíš díky čerstvé diagnóze a nedostatku informací od dr. malinko skeptická :( Snažení se mi dostalo moc pod kůži a do hlavy, musím ubrat plyn ať se z toho věčného zklamání nezbláznim.
@nadrinka to mě iui stálo jen 250,- za ovitrelle. Stejně je to zvláštní za stejnou službu se platí všude jinak.
Každopádně alespoň za jeden pokus to stojí
@brussali fandím fandím, ono to je blbá vlastnost clostilu, že snižuje sliznici
@uzivatelkapetra to je to, ta cena je opravdu všude jiná... Ale o dost :( 250,- Kč bych vůbec neřešila.... Je to smutné, ale na dnešní neplodností párů se někdo hezky nabačuje...
@brussali cyklus mám spíše 32 ale poslední měsíce je to divočina, měla jsem i 42. Nevím jestli myslíš něco bližšího, ale syndrom polycystických ovarií mi byl diagnostikován ve úterý po laparoskopii, na které jsem byla kvůli kontrole průchodnosti. Vejcovody oba průchozí a proveden driling ovarií.
@uzivatelkapetra
@nadrinka
Tak ofiko se za úkon (v našem car) neplatí vůbec. Ale samozřejmě si hradís léky (ja stimulant, ovitrelle outdoor a duphaston) a moje pojišťovna hradí zákrok, ale už je potřebný katetr.. takže taky dobrý vydrb😅 předpokládám, že je vždy na jedno použití.. takže cca 2000. Ale stimulant mi vydrží na tři měsíce (3 iui).
Já mam jako stimulant Femaru, ne Clostyl. Už na Pře s prvním pokusem mi dr. říkala, že clostyl snižuje sliznici a to u mě nebudeme posilovat. Nabídla tedy Femaru, je to antiestrogen a u pcos ma působit podobne jako clostyl, ale nesnizuje dále sliznici. Takže ja ji mám nízkou přirozeně. Poprvé jsem na F. reagovala dobre, tak moc doufám, že to bude zase tak.
@uzivatelkapetra dekuji😘
A co ty, po drillingu se budete snažit přirozeně? Ale máš taky pcos ze.
@brussali no jak půjdu vytáhnout stehy, tak rovnou dr řeknu zda se nemrkne, jestli nějaký folikul už neroste(byla jsem 3dc) a tak průběžně budu otravovat doktory abych věděla jestli se rozjela ovulace sama, případně co na to sliznice. Zase teď nechci ty doktory úplně vynechat, jelikož ta slupka na vaječnících může být za pár měsíců tak jak byla před operací. Teď dva měsíce možná budu jen sledovat co se změnilo 🙂 pak se zkusím poptat na jinou stimulaci než clostilem, jelikož i moje sliznice je velká bída.
A pcos mám díky vysokému AMH a opravdu jen lehounce překročenému limitu u LH. Jinak vše v normě
@uzivatelkapetra 3DC?? 😲 máš tak krátkou menstruaci? Mě kladli na srdce, že musím být po menstruaci, kdyby přišla později než jsme naplánovali, tak by mě na operaci ani nevzali... Já byla na operaci 16DC
@nadrinka no ona jak na sviňu nechtěla dorazit, ale už jsem jen špinila. Tím, že je i sliznice bídná, tak většinou toho ke krvácení moc není.
Mě zas říkali, že je zákrok ideální do 7dc, že je to pro ně nejpřehlednější.
@uzivatelkapetra nj každý si řekne něco jiného, od doktora který mi dával doporučení jsem slyšela před ovulaci, v nemocnici mi přišlo, že mě objednali jak měli místo a ty tohle.... No každopádně, že už to mám za sebou 😀 dnes první noc a usínání bez bolestí, to byla paráda
@nadrinka to já jsem naštěstí v pohodě. Dneska jsme dvě hodiny šmejdili po lesích a zítra jdu do práce. Řekla bych, že mě bolí jen ty modřiny co na břiše mám, jinak nic. Dneska ráno jsem i chvíli ležela na břiše 🙂
Nesmím akorát se z lehu zvedat vyloženě přes břicho, ale z boku.
@uzivatelkapetra na břicho jsem se už taky odvážila 🙂 modřinami jsi mě uklidnila, jelikož jsem si je dnes taky našla zůstanu doma ještě týden ať jsem v klidu hlavně po psychické stránce 🙂
Holky tak u nás se možná zadařilo, dnes 14 DPO a dvě čárky. Máme samozřejmě radost, ale ještě si to nedovoluju uplně užívat, protože první těhu u mě skončilo v 6 tt. Takže až po srdíčku...
@alkuska super fandíme.
Přirozeně nebo jste si nějak pomohli?
Děkuju moc holky.
@uzivatelkapetra Beru Letrox a inositol. Po ovulaci jsem asi za týden začla slabě špinit, tak jsem z toho byla špatná, protože poslední cykly jsem měla luteální fázi postupně 11, 9 a minule dokonce jen 6 dní. A to jsme se i minule snažili při ovulaci, ale dostala jsem to prostě strašně brzo. Takže jsem vynervačila a otevřela progestreonový krém co mám už dva roky schovaný v lednici a patlu se s ním už pátý den. Jinak teda cykly mám klasicky dlouhé a nepravidelné, tento "měsíc" byla ovulace 31 den, ale trpělivost se vyplácí 😍
@alkuska letrox mám taky, konečně odběry naprosto v pořádku TSH jsem měla 2.8 a k tomu jsem začala 2x denně Fertipronu, kéž by to chtělo vyjít. Ale jak jsem se včera radovala nad ovu testem, tak dnes nadšení pokleslo, jelikož je slabší tudíž jsme pozitivní prosvihli... Těžko říct kdy ovu přesně proběhla, tento měsíc kvůli laparoskopii nemerim ani BT. Budu ti moc držet palečky, ať už to tentokrát dotáhnes do zdárného konce. Jen jestli máš špatnou štítnou žlázu, tak se co nejdřív objednej na testy a řekni o pozitivním TT ať tě hlídají a dají ti vše potřebné pro zdravý vývoj plodu 😉
@nadrinka Že je slabší test, nevadí, skočte na to. Já jsem tento měsíc měla ovulaci až třetí den po pozitivním ovu testu. Nikdy dřív jsem to tak neměla. Prý je to normální, hledala jsem to na netu, a zjevně to ničemu nevadilo 🙂 Byli jsme zrovna na víkend u známých, takže jsme se taky nesnažili nějak přesně, jen jsem měřila BT a popravdě jsem si taky myslela, že jsem se vůbec netrefili.

@uzivatelkapetra děkuji za typ určitě to zkusím 🙂