Máte čerstvě zkušenost s očkováním Prevenarem 13?

lenule86
26. říj 2015

Ahoj maminky, dnes jsem byla u naší pediatričky na šestinedělní prohlídce, dopadly jsme moc dobře 😎 a vzápětí se nás doktorka zeptala, jestli chceme očkovat proti pneumokoku. Přiznám, se, že jsem si o tom předtím nic nečetla, až dnes odpoledne a nějak se nedokážu rozhodnout. Máte s títmo očkováním teď čerstvě některá z vás zkušennost a pokud ano dobrou nebo špatnou ? Vedlejší nežádoucí účinky mě totiž docela straší a navíc já jsem nikdy na záněty středního ucha netrpěla... a jestě prosím, nedozvěděla jsem se od doktorky cenu očkování Prevenarem 13. Kolik stojí 1 dávka pro 2 měsíční mimi ? Vím že to hradí pojišťovna a část se doplácí, ale nevím kolik. Prosím poraďte, děkuji 😉

jaja01k
26. říj 2015

Já jsem nechala děti očkovat, ani u jednoho jsem žádné vedlejší nežádoucí účinky nezaznamenala. 1 dávka stojí 533 kč.

eficenka
26. říj 2015

ani jedno dítě není očkované a zánět středouší ani zápal plic atd nikdy neprodělaly. oproti očkovaným sestřenkám, které měly už 2krát píchané ouško, i když jsou očkované.
prevenar je proti 13 ti kmenům, ale vyskytuje se jich přes 100, když naočkuješ proti 13, dítě je náchylnější proti těm ostatním.
koukni do skupinky očkování/neočkování, je tam pár dětí co i přes očkování skončily s těžkým zápalem plic atd..
navíc, když by dítě trpělo na kmeny obsažené ve vakcíně, dá se doočkovat kdykoliv později a navíc! v pozdějším věku stačí jen 1. dávka!!! prevenaru, ne do miminka ládovat 4 injekce, když později stačí jen jedna...

karlajasmine
26. říj 2015

Ja bych prevenarem neockovala... podle me bohate staci ta povinna hexa.. celkove nebudu ockovat zadny z nepovinnych ockovani... To povinny ma svoje duvody ale je to samozrejme zatez pro to miminko, takze nebudu pridavat dalsi.. Jedine az bude dite starsi, podle situace.

cabo
26. říj 2015

Ja syna (15mesicu) ockovala a jedna davka stala 450kc. Vsechny ctyri davky byly bez jakychkoli nez.ucinku.

mysonek
26. říj 2015

Já očkovala. Zrovna před týdnem jsme byly na druhé dávce. Cena byla 350kč za dávku. Reakci jsme neměly. Jinak to očkování chrání proti závažným pneumokokovým infekcím - t.j. meningitidě, pneumonii, sepsi a pod...., ne proti zánětu středního ucha a infektům horních cest dýchacích. Ty závažné nejsou časté, ale mohou mít trvalé následky. Jinak ještě existuje proti pneumokokům Synflorix, ten je zdarma.

andy80
26. říj 2015

Prevenarem ne!!! Kamarádky dcera i přes očkování bojovala v nemocnici s pneumokokovou meningitidou a byl to kmen obsažený ve 13 na které se očkuje, takže očkování nefunguje, jen se o tom bohužel nikde nemluví :-/ . Je to jen tahání peněz z úzkostlivých maminek.

lenda77
26. říj 2015

My očkovali,skončili jsme se 40°C v nemocnici. Doktorka tvrdila že jsme za její dvacetiletou praxi první. Když jsem potom zaslechla jednu maminku jestli muže byt zvýšená teplota po očkování tak jí opět tvrdila že se s tím nesetkala. Cena 490 Kč. Za mě očkovat ano ale klidně později na tak malé mimčo je to opravdu nápor.

nicol22
26. říj 2015

Očkovali jsme a naprosto bez problému. Ani zvýšená teplota nebyla. Určitě doporučuju. Jako zdravotník vím, co dokáže pneumokok způsobit a pokud je jen malá možnost, jak snížit riziko nákazy, proč jí nevyužít. 😊

jhhd
27. říj 2015

Nemyslíš, že jsou to trochu silná slova, že očkování nefunguje. Nic není stoprocentní ani antikoncepce, ani očkování, ani cokoliv jiného. Ale z jednoho případu vyvozovat, že očkování nefunguje je dost zcestné. Každý se může rozhodnout po svém. Je to svobodné rozhodnutí a zodpovědnost každé matky, ale nekřič tady do světa bludy.

rousse
27. říj 2015

já očkovala, protože já jsem jako malá byla píchat uši tak 4x, prošla jsem si i zápalem plic a manžel si prošel i meningitidou, takže jsem se rozhodla naočkovat. 1 dávka Prevenaru stála 400 a malá to zvládla naprosto bez problémů a jakýchkoliv nežádoucích účinků.

smallinka
27. říj 2015

Neočkovala bych. Je to zbytečné, kdyby moje dítě trpělo na uši, mooožná bych o tom uvažovala. Hlavně je tolik druhů pneumokoků, že naočkujete jeden a Vaše dítě může dostat jiný. Prostě zbytečnost, reklama, prachy....podle mě 😉 Děti si mají vytvářet min. do roka samy imunitu a ne jim ju pořád uměle narušovat vakcínama.

elib
27. říj 2015

Za mě - zbytečná zátěž pro miminko. Mně doktorka řekla, že je to tak 50:50, že i když naočkujeme, neznamená to, že dítě neonemocní. Že prostě záleží na jeho imunitě.
Nepovinné neočkuji, povinné odkládám.

luciamala1979
27. říj 2015

mam u oboch deti, doplacala som asi 500,- / dávku. Reakciu mal syn, kde sme pichli spolu hexa plus prevenar. Dcera po troch davkach ockovania ale dostala pneumokokovy zapal pluc a nasledne asi půlroka opakovane zanety ucha. Tretie dieta by som uz kvoli tomuto nedala, neverim viac ockovaniu. Dr to zvadzaju na ine podtypy pneumokokov, jako su v Prevear 13 ... plus ten napor vakcin, hlinik, rtut, opakovane ob dva tyzdne / mesiac při kombinacii povinna hexa plus prevenar. Ked tak skuste zvážit zaockovat neskor v starsom veku, ide to ;)

maare
27. říj 2015

Já jsem syna také nechala očkovat, žádné nežádoucí účinky neměl a stejně tak děti mých kamarádek. Doplácela jsem 570 Kč.

plamenka84
27. říj 2015

Já své dítě očkuji podle očkovacího kalendáře. I když jsem zdravotník s VŠ, nedovolím si na rozdíl od "odborníků" laiků nevěřit svým kolegům infektologům a vakcinologům. Jsem ráda za to, že žiji v době, kdy je dostupné očkování a nemusím se obávat, že mně byť jedno z mých dětí zemře na nějakou infekční nemoc proti které se dnes běžně očkuje, jak se dříve běžně stávalo. I v Německu už trend "neočkovat" opadl, jen u nás se stále drží. Připlatila jsem si za Prevenar, v dětství jsem trpěla často na hnisavý záněty středního ucha a když můžu tuhle bolest svého dítěte aspoň minimalizovat, udělám to. Očkovala jsem v minulém roce, za dávku jsem připlácela cca 500Kč a dcera byla až na nějakou podrážděnost v den očkování vždycky bez reakce. Očkovala jsem hexu i Prevenar v jeden den, ale dá se domluvit, že Prevenar naočkuješ třeba za 14dní po hexavakcíne. Jinak je opravdu ještě ten Synflorix a ten je bez doplatku, ale je proti méně kmenům.

diamanta
27. říj 2015

mám naočkované obě děti. U prvního mě to stálo dohromady 8000,- ještě. Ve čtyřech a půl letech skončil na jip, ohrožen na životě. Jaký bylo moje překvapení, když řekli, že původcem je pneumokok, ale uvěřila jsem doktorům v tom, že přežil právě kvůli očkování. U druhého jsem doplácela 500,- a tehdy ještě jsem neměla žádnou zkušenost s poškozením zdraví v důsledku očkování takže jsem nepochybovala. Ovšem později, právě po negativní zkušenosti s dalším očkováním, jsem už jen ráda, že se nemusím znovu rozhodovat a absolutně nezávidím to rozhodování informovaným matkám. Ty, které nezažily nú a nemají pochyby, ty to mají jednoduché...