Čistá naštěpená kyselina listová, víte o produktu?
Nevíte prosím o nějakém produktu, kde je již naštěpená kyselina listová, ale bez dalších vitamínů? Prostě samotná naštěpená. Znam femibion, superfolin, fertipronu, ale všude jsou i další vitamíny. Nechci do sebe cpát zbytečně chemii, ale vím, že listovka je zrovna dost důležitá. Nevím jestli mé tělo zpracuje klasickou listovku a proto bych radši brala rovnou tu naštěpenou. Děkuji
@shannondrake Ahoj, já vím, že listovku nedokážu správně zpracovat, bohužel jsem samostatnou nastepenou nenašla, takže beru superfolin. Mělo by ale snad stačit brát prostě větší množství normální listovky, teď v těhotenství to ale riskovat nechci...
Někde jsem četla, že sirup Ravit obsahuje naštěpenou listovku. Psala jsem jim dotaz, jestli to tak skutečně je, ale bohužel mi nikdo neodepsal...
@shannondrake ahoj, ano existuje, avsak ne na CR a EU trhu. Nestepim vitaminy B (diky MTHFR), tj i kyselinu listovou B9. Mam ji dovazenou z US, kde jsou dostupne primo Folate (as L-methylofolate as Metafolin·R), tj folaty - cista nastepena listovka, bez dalsich vitaminu apod., od Solgar. Mam to v albu ohl. potreb v tehotenstvi, nebo lekarne, ted nevim.
Pokud si nejsi jista, zda stepis, nech si udelat krevni rozbor na trombofilni mutace, ci konkretne TM - Mthfr. Anebo ber treba Femibion ci co je na trhu.
Metafolin·R je registerovana znacka nemeckeho Merck KCaA.
a co acidum folicum? Ale je tuším na recept. Já ji brala preventivně kvůli rozštěpu...
@gepe Naopak, já mám informace od lékaře (v Anglii), že pokud např. kvůli trombofilní mutaci neštěpíte listovku, tak ta nenaštěpená pak koluje v těle jako toxická ☹ Samozřejmě když jsem se o tom chtěla pobavit s mou gynekoložkou, tak koukala hrozně překvapeně, že prý v životě neslyšela o tom, že člověk s trombofilní mutací nemá schopnost štěpit listovku.
@guinea vzdyt pisu, ze je domnenka, ze se alespon neco nastepi, domnenka ne realita 🙂 kdybych si myslela, ze vysoke davky folic acid mi pomuzou byt jen trochu ci nejak, nekupuju v us nastepenou listovku (Folate). Takze si neprotirecime 🙂
Nj, lekari jsou ruzni, napr jako Tva gyndr, nevim co k jeji ne/znalosti rict..
@gepe No já to myslela tak, že pro člověka s trombofilní mutací je naopak škodlivější nenaštěpenou kyselinu listovou jíst - kromě doměnky, že se aspoň něco naštěpí je jistota, že zbytek se v těle chová jako toxin. Takže ve výsledku je s tohle mutací lepší neužívat žádnou, než nenaštěpenou.... Jinak jsem byla taky překvapená ohledně neznalosti mé doktorky, a to působila snad 10 let v Podolí jako porodník 😒
Holky, teda teď mě fakt zarážíte, protože v Superfolinu i Femibionu je jak naštěpená, tak nenaštěpená. Skoro půlka holek nedokáže kys. list správně zpracovat, tak proč jsme sto let za opicema a nedá se tu ta naštěpená sehnat samostatně??? Nevíte jestli to jde sehnat někde blíž než třeba v USA? Nejlíp třeba v Německu?
@guinea ja Te pochopila a chapu, nepoprela jsem to prece. Pouze jsem napsala, ze plno lidi vcetne nejednoho lekare se domnivaji (to je ta domnenka - ne moje), ze vyssi ci vysoke davky nejak prospeji. Jak jsem uz i psala, sama mam MTHFR tj. trombo mutaci, diky ktere nestepim, viz vyse. Mam i jeste dalsi dve mutace, coz je mimo tohle tema.
Lekari a ani hemo ci trombo nejednou neresi Mthfr, ale spis primo pouze tykajici se mutace srazlivosti krve ala Leiden, aj.
@nany84 potvrzeno, ze klasik nenastepena listovka ve Femibionu aj., pokud nestepis je Ti na nic, spis jde o ty doplnkove vitaminy/latky a metafolin pokud obsahuji. Nevim, proc se to neprodava, ci nedodava. Koukala jsem, jakasi firma prodava vyrobky Solgar (beru ja) v CR, avsak v nabidce nema Folate. Jestli chces, muzu se podivat do zasob, jak jsem na tom.

@shannondrake ahoj, ještě Superfolin obsahuje listovku štěpenou. Ale i tam jsou další vitamíny, ale myslím,že užitečné. A zrovna Fertiprona obsahuje inositol, který je potřeba pro lepší kvalitu a zrání vajíček a k lepší ovulaci.
A pokud nevíš, zda tvoje tělo dokáže správně štěpit, ať tě mudr pošle na krev a máš klid 🙂