Clostilbegyt nebo Gynex?

90bobisek90
5. lis 2017

Dobrý den,
beru utrogestan a koupila jsem si gynex, ale po ani ne dvou týdnech už je skoro prázdný, koupila jsem si tedy další, ale není to teda žádná levná záležitost. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli mám setrvat, anebo se doktorky zeptat na clostík. Četla jsem různé diskuze, ale jsem na vážkách. Děkuji

thalia
5. lis 2017

A ovulaci máš? Pokud ano, clostil je zbytečný.

90bobisek90
autor
5. lis 2017

Pravděpodobně nemám, protože jsem měla šíleně nepravidelnou MS, a proto beru utrogestan. Teprve teď dva měsíce mi přišla v rámci možností včas. Jdu na kontrolu, ale budu 10DC, takže nevím, jestli se bude dát ovulace už zjistit.

thalia
5. lis 2017

Tak než začneš s clostilem, tak zkus měřit bt. Jsou to hormony, které bych nechala fakt až jako poslední možnost. Od kterého dne bereš utrogestan? Má se brát až po ovulaci, jinak si ji můžeš utrošem zablokovat. Mně ho předepsali 16-25dc, ale schválně jsem ho brala až as19-28dc. 10dc by mohla být vidět chystající se ovulace.

90bobisek90
autor
5. lis 2017

Mě to doktorka předepsala od 12-24 dne. Takže i přesto, že to beru kvůli ovulaci, tak ji vlastně díky tomu ani nemusím mít? :D

misuled
5. lis 2017

Nepravidelná menstruace nutně neznamená, že ovulace není.

90bobisek90
autor
5. lis 2017

To mi řekla doktorka, že pravděpodobně tu ovulaci nemám. 10 měsíců máme s manželem nechráněný styk a nic. A ovulaci na sobě vůbec nepociťuji a nemám ani žádné příznaky.

misuled
5. lis 2017

Zkusila bych měřit BT, to je jistota. Jestli to doktorka jen tak věští... taky třeba může být problém na straně manžela a nebo taky můžete být oba v pořádku. Nevím, proč nejdřív nenajde příčinu a až pak se ji nesnaží léčit - a ne že příčinu jen odhaduje. Ale ovulace může být 20. den, může být 30., 35. Co konkrétně jsou ty nepravidelný cykly? Např. jednou 30 a jednou 60 dní?

90bobisek90
autor
5. lis 2017

Pokaždé jsem to dostala jindy, někdy za 2 měsíce, někdy za 3 týdny. Myslela jsem, že to bylo ze stresu z práce a ze školy dohromady, ale po ukončení studia, kdy jsem myslela, že už budu mít klid, jsem 3 týdny měla MS, pak týden nic,a pak zase 3 týdny MS. Tak hned potom jsem to začala řešit. Je mi 27 let a nikdy jsem neměla pravidelnou MS, pouze během HA. Takže z toho to asi usoudila a nasadila ten utrogestan.

misuled
5. lis 2017

Doporučuju kontryhelovej čaj a zkusit měřit ty teploty a zeptat se u doktorky na folikulometrii.

90bobisek90
autor
5. lis 2017

Piju kontryhelový, který střídám s kotvičníkem a na ultrazvuk jdu příští úterý, tak snad to dopadne dobře 🙂 asi zbytečně plaším.

misuled
5. lis 2017

Navíc podle mě utrogestan vůbec není na neprobíhající ovulaci

90bobisek90
autor
5. lis 2017

Chtěla mi tím upravit menstruaci a aby mi naskočila ovulace, jestli jsem ji dobře pochopila. No uvidím, jak u ní dopadnu příští úterý.

thalia
5. lis 2017

@misuled jj to není.
Je na to, aby ms dorazila, jak si přejeme. Takže je tu jistý efekt pravidelného cyklu, ale jistota ovulace ne.
@90bobisek90 tak 12-24dc se mi zdá fakt hodně brzo, prober s dr posunutí o týden později. Já bych to tak brzo nebrala. Ovu jsem po druhém porodu mívala 19. den, při takovémto braní utroše by nejspíš nepřišla. Jinak já ovulaci taky nijak necítila a měla jsem ji. Teď už ji nesleduju, tak ani nevím. Jinak 10 měsíců ještě není tak moc, stačí se nikdy netrefit do ovulace. Fakt bych ho brala až po ovu, tu zjistíš nejjistěji měřením bt, navíc tím zjistíš plodné dny 🙂.

90bobisek90
autor
5. lis 2017

@thalia takže je možné, že jsem teď ovulaci během braní utroše neměla vůbec? O té bazální teplotě jsem tady hodně četla, ale nic o ní nevím. Zkusím teda načíst z netu, děkuji

misuled
5. lis 2017

@90bobisek90 Napíšu zprávu

dvork
5. lis 2017

@90bobisek90 Měla jsem hodně podobné cykly, jak popisuješ. Zkoušela jsme kapky gynex, docela se mi zdálo, že to zabírá, taky jsem pila kontryhel a na druhou fázi cyklu jsem měla drnek obecný. Ale u nás ani Clostilbegyt nepomohl, navíc jsem po něm měla velmi nepěkné vedlejší účinky. Jednalo se o poruchy zraku, jsou poměrně vzácné, ale nebylo to nic příjemného. Teda on na mě ten Clostil účinkoval, vajíčka dozrávala. Já jsem měla ovulaci dle opakovaných UTZ i přirozeně (kolem 19-22 dne cyklu), ale špatná byla luteální fáze. Nakonec se zjistilo, že mi sice můžou vesele uzrávat vajíčka, ale neuvolňují se, zřejmě kvůli endometrióze, která způsobovala, že vajíčko se zhroutilo do sebe vzniklo pseudožluté tělísko. To se projevovalo dlouhým špiněním, které pomalu přecházelo v mensturaci, takže z toho někdy byly klidně skoro 3 týdny. Tahle "lahoda" se jmenuje to LUF syndrom. Stačila pak jedna injekce Pregnylu, aby proběhla ovulace a máme dvojčata (do 16. týdne jsem pro jistotu měla Utrogestan). Moje lékařka to se mnou už po půl roce marného snažení řešila. Nejprve ona a pak po zhruba roce do CARu. Děti se nám podařily při prvním IUI. Takže určitě to chce pořádně vysledovat, jak cykly probíhají, udělat i hormonální profil (z krve se také zdá zjistit podezření na endometriózu). Také jsem sama zkoušela vysledovat plodné dny pomocí ovulačních testů i měřením teploty.

90bobisek90
autor
5. lis 2017

@dvork tak gratuluji k těm dvojčátkům. Jelikož to s doktorkou řeším teprve třetí měsíc, tak na to asi moc spěchám. Ale trošku mě tlačí věk a bratr je navíc silný epileptik, takže se tak nějak všeho bojím a zjišťuju kde co. Už kdysi mi brali krev, ale nevím, jestli i na endometriózu, každopádně se na to zeptám. Děkuji

dvork
5. lis 2017

@90bobisek90 Díky, jsou to už pěkná šídla, bude jim 17 měsíců.
Mně právě dotorka řekla, že vzhledem k tomu, jak ty cykly vypadají i věku (v době, kdy jsme se začali snažit mi bylo 29), není důvod řešení odkládat. Hlavně poslala dost brzy manžela na spermiogram, který ale vyšel perfektně, takže bylo jasné, že problém bude u mě. Endometriózu může naznačovat zvýšený marker Ca-125, on je teda ukazatelem mnoha jiných věcí, ale na základě výsledků UTZ a krve vyslovila doktroka tohle podezření. Potvrdit by se to muselo laparoskopií, k té ale nakonec nedošlo.

leymea
5. lis 2017

Gynex a clostilbegyt jsou sakra rozdilna leciva. Gynex je prirodni, bylinky, ale Clostilbegyt je strasny svinstvo. Urcite bych zkusila gynex 🙂 me nepomohl, ale jinym treba pomohl 🙂 my nakonec clostik zkusili i kdyz vse bylo v poradku, nechtelo se mi, ale touha po miminku byla velika tak jsem to riskla a druhy cyklus otehotnela 🙂 mozna nahoda, ale zrovna jsem brala pyridoxin na prodlouzeni lutealni faze, ktera byla jen 11 dni. Ale to uz je ted jedno 🙂

konik_mischel
5. lis 2017

s tím gynexem mám dobré zkušenosti, ale ta lahvička je na měsíc, pokud si pamatuji, tak zkus mrknout, jestli dodržuješ správné dávkování.

90bobisek90
autor
5. lis 2017

@konik_mischel kapu 3x6 kapek, ale někdy mi to kápne velké kapky, to je pravda.
@leymea já už bych také ráda miminko, pořád jsem to oddalovala kvůli stěhování, studia a najednou mi je 27 a problémy :(
@dvork určitě si s doktorkou promluvím o dalších možných problémech a možností léčby. A také o utrogestenu, abych ho brala později.

milisent
5. lis 2017

S tim mnozstvim gynexu mi to prijde zvlastni. Ja ho brala jenom 3 tydny, 3x7 kapek (sem tam mi tam ukaplo i vic), pravidelne a po tech trech tydnech jsem v lahvicce mela neco malo pres pulku. Jinak jsem ho pak prestala brat, protoze jsem v tydnu pauzy zjistila, ze cekame mimi, ale jestli to bylo gynexem, to nezarucim. Kazdopadne drzim moc palecky 🍀

90bobisek90
autor
5. lis 2017

@milisent a jak velké bylo to balení? Mám 30ml. Buď kapu jak vyšinutá anebo fakt nevím. :D

leymea
5. lis 2017

Gynex mi vydrzel mesic a pul. Za tri mesice 2 lahvicky 🙂

90bobisek90
autor
5. lis 2017

@leymea to jenom me vydrzi 10 dni :D a je jedno od ktereho dne cyklu se bere? Zacala jsem cca od 15 DC.

leymea
5. lis 2017

@90bobisek90 melo by to byt jedno 🙂 ja teda zacinala od 1DC tri tydny a pak tyden pauza a zase 🙂

90bobisek90
autor
5. lis 2017

@leymea super,dekuji 🙂

giorgia_
6. lis 2017

Mně Gynex taky pomohl, měla jsem nepravidelný cyklus a při užívání Gynexu, jsem poprvé v životě poznala, kdy mám ovulaci a taky otěhotněla. Ani jsem tomu sama nechtěla věřit.

90bobisek90
autor
7. lis 2017

@giorgia_ a jak dlouho jsi gynex brala?

90bobisek90
autor
7. lis 2017

@giorgia_ a samozrejme gratuluji 🙂