icon

Co dělat, pokud genetické testy vyjdou špatně?

26. pro 2024

Ahoj, byli jsme s přítelem na genetickem testu. Poslala nas tam gyndarka po 4 zamlklych tehotenstvich (vždy do 10tt) ted je to 6 týdnu po posledním v 8tt.
S přítelem oba mimco chceme je mi 36, priteli 37 tak už máme na case.
Jak se postupuje když vyjdou nejake testy špatně. Pritel už ztratil naději ze to urcite vyjde na houby, že to to chceme mit nebudem. Docela už tu jeho naladu zacina na mě přenáset a ja uz jsem si cim dal tim vic nejistejsi.
V únoru ze můžeme zacit snazit, ale přítel o tom nechce ani slyset ze dokud nebudou testy nic nebude (maji byt hotove nejdrive v kvetnu)
Chci se zeptat ma s tím někdo zkušenosti pokud vyjdou nejake testy na prd jak dál. Diky

hvezdicka09
26. pro 2024

Ahoj. Nám vyšlo, ze jsme oba prenaseci teze geneticke mutace, tudíž každé naše dítě má 25% riziko, ze danou nemoc bude mít, 50% šance ze bude taky jen zdravý přenašeč jako my dva a 25% šanci ze nebude mít ani nemoc ani nebude přenašeč. Postup je buď ze ivf s preimplantacnim testováním embrya zda je vporadku nebo je druhá možnost a tu jsme zvolili my, ve 12. tydnu tehotenstvi jít na odběr choriovych klku kde se zjisti, jak je na tom plod. Byla jsem těhotná dvakrát a dvakrát jsme měli štěstí a obě naše děti jsou zdraví prenaseci jako my s manzelem. Hodně štěstí 🍀

bejuna29
26. pro 2024

A poslala vás jen na genetické testy nebo nějaké komplexní vyšetření? Jakože je větší pravděpodobnost, že se neco najde třeba v imunologii než v genetice...

merope
27. pro 2024

@bejuna29 Přesně, těch variant je hromada, co se tam může dít, není to jen genetika, ale kupa dalšího:

- imunologie - já měla zvýšené tuším NK buňky (snad si pamatuji dobře) - brala jsem nějaké léky, co právě potlačily imunitu, abych embrya "nezabíjela"

- genetika - tam se řeší dle konkrétního problému - pokud je něco vážnějšího, tak se doporučuje IVF (umělé oplodnění) s preimplantační genetikou (v tomto případě ji hradí pojišťovna) a implantují se potom jenom zdravá embrya

Jinak těch možných problémů je hromada, občas to může být jenom blbá náhoda - 2 potraty se berou jako běžné, v mnoha případech pokud je na embryu cokoli špatně, tak tělo těhotenství samo ukončí. Dřív to ženy ani nevěděly, protože do nějakého 8tt se moc neumělo vůbec identifikovat těhotenství. Proto to doktorka řeší až teď po čtvrtém, kdy už tam může být skutečně nějaký problém (nebo taky jen blbá náhoda).

Pokud tvoje gynekoložka nemá zkušenosti z centrem asistované reprodukce (jsou gynekoložky, co tam třeba dělaly a odešly), tak bych se zkusila rovnou zaregistrovat do CAR, protože tam mají s neplodností / potraty víc zkušeností a může je pak napadnout, kde je ten problém. A běžná vyšetření bys tam měla mít na pojišťovnu.