icon

Covid - očkování - snaha otěhotnět. Podstoupit jej?

91tynka91
8. led 2021

Zdravím všechny,
chtěla bych znát váš názor. Očkování proti COVIDU v době, kdy se snažíte 🤰🏽. Vzhledem k mé profesi mám možnost, se nechat očkovat proti Covidu 19. Jelikož se ale snažíme o miminko, tak si stále nejsem jistá, zda to podstoupit.

Děkuji za váš názor. 😉

Strana
z2
zuzha31
10. únor 2021

@pampeliska1313 a kdo ty dva měsíce doporučil? Protože ani jeden z lékařů (gynekologové, internisti, imunologove) kterych jsem se ptala, ani jeden netvrdil tak dlouhé čekání.

marcicek84
10. únor 2021

@zuzha31 to budeš mít v tom informačním souhlasu k očkování napsané, nemáš se snažit měsíc před očkováním a dva měsíce poté a budeš to tam podepisovat, tak si to doporučuji pořádně přečíst... 😉

pampeliska1313
10. únor 2021

@zuzha31 já nejmenovala nikoho konkrétně, četla jsem to v doporučení ( omlouvám se, ale opravdu konkrétní odkaz zkopírovaný nemám, ale z prstu jsem si to nevycucala.) Nicméně, třeba na ct24 je i psané, že momentální vakcíny nejsou testované na těhotných a budou se řešit následně, takže si myslím, že to není tak, že se nechám naočkovat a za týden se můžu snažit, protože to s tělem skoro nic neudělá. Pokud ale máte možnost se optat lékaře, který Vám i vysvětlí možnou čekací dobu, kdy se začít snažit a proč to tak je, přičemž Vám pak s čistým svědomím doporučí se snažit třeba za měsíc, věřila bych jemu. ;)

marcicek84
10. únor 2021

@zuzha31 viz následky výkonu - tam je doporučení 2 měsíce neotěhotnět...

pampeliska1313
10. únor 2021

@marcicek84 děkuju! Já to nemohla už dohledat.🙂

zuzha31
13. únor 2021

@marcicek84 takove informace jsme v souhlasu neměli

zuzha31
13. únor 2021

@marcicek84 tak už se v tom uz fakt zacinam ztracet. Je to na vakcinu biotech anebo na vsechny? My takove informace v souhlasu nemeli, jenom ze se nedoporucuje tehotnym a kojicim. Každopádně než se nam stejně podaří otěhotnět s mym pocs, tak to zcela jistě bude pres dva měsíce :/

zuzha31
13. únor 2021

@marcicek84 každopádně jsem si vyhledala na netu infotmovabe souhlasy a tady ten co jste sdilela jsem nasla na celkem nedůvěryhodné stránce. A vetsiniu byva na souhlasu ještě logo zařízení, ktery souhlas podávána.

marcicek84
13. únor 2021

@zuzha31 ja nevim jak vypada aktualni informovany souhlas,urcite ho muzou ladit,ale o tom,ze se nema otehotnet to neni nova informace,prijde mi to i logicke,ani jako tehotna nemuzes nejake leky,j ucinek vakciny postupne vyprchava,takze opet to neni nic co by bylo v rozporu

pampeliska1313
Autor odpověď smazal
marcicek84
13. únor 2021

@zuzha31 ještě z pohledu selského rozumu, pokud to nemají dostat těhotné a kojící, takže před očkováním měsíc se nesmíš snažit, abys těhotenství vyloučila, pak dostaneš první dávku, měsíc poté se nemůžeš snažit, protože tě čeká druhá dávka a 30 dní po očkování je snad minimum, kdy počkáš, než se zase začneš snažit - celkem to je čtvrt roku, kdy musíš snažení přerušit...
najdeš to i na SÚKL, tam je též napsané, že měsíc předem se nemáš snažit a 2 měsíce po aplikaci, ale ať si každý dělá co chce dle svého nejlepšího vědomí a svědomí...

zuzha31
14. únor 2021

@marcicek84 tak to bych poprosila odkaz kde jste to na suklu našla, protože ani v pribalovem letaku očkovací vakciny nic takového psané není a dokonce nejaka pani se tam přímo ptala a nic takového ji neodpověděli. Měsíc před očkováním? Nevidím důvod. Normálně jsme se snažili nevyšlo to přišla menstruace. 5. Den menstruace jsem se naockovala, druha vakcína se očkuje mezi 21.-28. dnem po očkování - to jsou tři týdny. Všechno to vychází v jednom cyklu.

marti89
14. únor 2021

Ne, nikdo z naší rodiny se očkovat nenechá, a to měl tatí těžší průběh. Že budete naočkovaná, Vás ochrání jen před tím, na kterou verzi viru byla látka stvořena, a to ještě ne zcela spolehlivě. Na mutace nefunguje, zrovna minulý týden psali, jak i přes druhou očkovací dávku lehla v DE půlka důchoďáku. Navíc po tom očkování trvá měsíc, než to "funguje" po druhé dávce, a dávají se s rozestupem, jsou velice časté negativní reakce. Máte zhruba 40 %, že se nakazíte a z toho jen 10 % má horší průběh. Myslete pozitivně, nestresujte se tím, choďte ven a podpořte imunitu (C, D, lichořeřišnice, probiotika).

marcicek84
14. únor 2021

@zuzha31 na tom SUKLu to bylo u informaci k vakcine confirmaty,tak si pohledejte 😉 a vite co,delejte si co chcete,je to vase vec...ale je treba si uvedomit,ze ne kazdemu to tak vyjde,kdyz se ten interval mezi davkami posunul na 28 dni a pak vam to logicky pada do 3 mesicu,protoze tech 30 dni po aplikaci 2.davky je uplne minimum,aby ty ucinky vakciny vyprchaly a negativne neovlivnily vyvoj plodu....jak jsem vyse psala staci pouzit selsky rozum,zadna zodpovedna matka nebude riskovat poskozeni plodu po vakcinaci,kdyz to evidentne nema dostat tehotna zena,myslim,ze timto jsem toto tema vycerpala 🙂 mam pocit,ze se tocime stale dokola a uz se stejne nikam neposuneme.At si kazda zena rozhodne sama za sebe,informaci k tomu je dost 😉

zuzha31
14. únor 2021

@marcicek84 obrázek který jsem poslala je primo z vakcinace comirnaty, proto bych chtěla vědět kde přesně jste se tk dočetla. Negativně ovlivnit vyvoj plodu může cokoliv, i nadměrné chráněni (o dva plody jsem přišla a to jsem opravdu měsíce pred tim a behem prestala dostavat do tela vsechno co by plodu mohlo uskodit). Budeme se točit dokola, protože každá si budeme věřit čemu chceme. Ja věřím vědě a potvrzeným informacím z potvrzených zdrojů. Jsem člověk pro očkování proti čemukoliv a ne jednou mi to zachránilo život... Je to na každém.

arevb
28. únor 2021

@91tynka91 já jsem zdravotnik, na očkování jsem byla v úterý. V papíru co mi dali, je napsáno, že 2 měsíce po naočkování druhé dávky se nedoporučuje otěhotnět. Takže teoreticky 5 měsícu nesmíte otěhotnět podle typu vakcíny. Já dostala Astra Zenecu a tam je přeočkování až po 12. Týdnech

danvitka
28. únor 2021

Mě rozhodil na půl roku i tetanus 🤷 vzhledem ke zkušenostem bych do toho nešla

fajas80
11. dub 2021

Řeším aktuálně to stejné, ráda bych otěhotněla co nejdříve, ale současně mám možnost se naočkovat v práci. Známá, která COVID chytila o miminko přišla v 6.měsíci. Je to takové rozhodování úplně na prdlačku, roky mi běží a prostě....

bajka23
12. dub 2021

Já jsem kvůli Covidu před měsícem o miminko přišla. Začínala jsem 7.měsíc, chytla od přítele Covid (kdo by si myslel, že je to Covid, když chlap dojede z práce jen s rýmou). Bolelo me celé tělo. 2 dny horečky 38.5.. srážela jsem hned Paralenem...po dvou dnech už dobrý, ale malý přestal kopat...a další den na kontrole už malému netlouklo srdíčko...co bych dala za to, aby vrátila čas a udělala vše jinak... Jinak na matrice říkala paní, že mají teď moc mrtvě narozených miminek a já vím minimálně o 6 holkách, které měli zamlklé těhotenství (přestalo bít srdce) hned po prodělání Covidu :( :( Ať mi doktoři netbrdí, že to nemá žádný vliv na těhotné!! Já teď jako učitelka čekám na očkování, abychom se mohli začít snažit znovu, snad už se mi Covid vyhne velkým obloukem :( :(

mamikry
12. dub 2021

@bajka23 Je mi to moc lito. Vim, jake to je. Preji cele vasi rodine hodne sil, abyste tu obrovskou bolest prekonali.

bajka23
Autor odpověď smazal
bajka23
3. kvě 2021

@mamikry děkuji. V dalším těhotenství budu mít strach, ale miminko moc s přítelem chceme, tak snad už se na nás usměje štěstí.

mamikry
3. kvě 2021

@bajka23 Strach bude, taky ho ted mam, ale stoji to za to. Verim, ze dalsi tehotenstvi dopadne dobre a brzy se sveho uzlicku dockate.

bajka23
4. kvě 2021

@mamikry. Snad ano, děkujeme moc, taky věříme - ono nám taky nic jiného nezbývá. Já se včera dověděla z pitvy, že prcek byl absolutně zdravý, jen byly změny na placentě...s největší pravděpodobností způsobené tím Covidem (způsobuje sraženiny, kterými byly ucpány tepny v placentě), ale už nám to nikdo na 100% nepoví.... Nicméně až dostanu 2. dávku očkování, tak jdeme zase do toho. Doktorka říkala že po 2. dávce počkat měsíc a můžeme se snažit 🙂 Už aby to bylo, aby ten smutek trochu přešel s dalším těhotenstvím

hanka158
13. kvě 2021

@bajka23 moc me to s vasim miminkem mrzi. Nicmene kdyz jste covid prodelala, mate velmi pravdepodobne protilatky, ktere by mely vydrzet alespon 1 rok, alespon to jsou ted nejnovejsi poznaky. Imunita po prodelani je pry i silnejsi (vyvolava vyssi mnozstvi protilatek) nez po ockovani...

bajka23
13. kvě 2021

@hanka158 Imunita je PRY vetsi....to nikdo nevi, kazdy tyden je to jinak... Nicmene se necham jeste doockovat. Pak bych si to zase vycitala...

cikitkapb
13. kvě 2021

@surikata131 Nejde o symptomy... Jde o to, a na začátku očkovací mánie to říkali, že očkování nechrání před „získáním“ nemoci, jen má mírnit průběh nemoci.

hanka158
15. kvě 2021

@bajka23 no spatne jsem to napsala, kazdopadne uz ted se zacalo mluvit o tom, ze bude nutne preockovani, bud kazdy rok, nebo jednou za dva roky... Je to vase rozhodnuti, jen je dobre mit k tomu rozhodnuti dost informaci a to je v dnesni dobe tezke, kdyz vsechna media informuji jen o A a nikoliv o B...

marti89
16. kvě 2021

@hanka158 Netvrdila bych, že vydrží rok, 3 měsíce téměř všem, potom některým začnou rapidně klesat protilátky (třeba můj tatí) a do 6 měsíců od prodělání je už nechrání, protože mají příliš malou hladinu. Ideální je si nechat vzít 3 měsíce po prodělání vzorek a změřit si hladinu, další vzorek 6 měsíců od prvního a porovnat si úbytek. Každý jsme individuál a ani těžší průběh neznamená dostatek protilátek na dlouhou dobu (tatí měl průběh hnusný v listopadu a už v podstatě nemá protilátky).

hanka158
16. kvě 2021

@marti89 ja to netvrdim, tvrdi to lide, kteri to zkoumaji 🙂 ano, nekdo nema zadne protilatky mesic po prodelani, nekomu se snizuji a po pulroce nema zadne, ale vetsine lidi vydrzi ten rok. To byl zaver vyzkumu. Stejne jako po ockovani nekdo nekomu se vubec nevytvori, nekomu se po pul roce snizi ale jeste se nevi jak dlouho vydrzi vetsine, ted se mluvi o roce, roce a pul, 2 roky... Nato je jeste brzy

Strana
z2