Dá se zvládnout život se třemi dětmi v malém bytě?
Ahoj , jsem tu na koniku už několik let,tak raději se zeptám anonymně...
Máme 2 děti (9r a 5r), mně je 34, partnerovi 45, jsme spolu 15let.Zijeme na malém městě ve vlastním bytě 2+1(54m).Oba pracujeme, nás měsíční výdělek je cca 55tisic... Dlouho jsme mysleli že otázka dalších dětí je pro nás uzavřena ale poslední dobou mi snad tikaji "biologické" hodiny, začala jsem mít pocit, že nejsme kompletní...Jsme hodně akční ale oba vnímáme že narození dětí byla sice změna ale fungujeme tak i s dětmi, nosítko je nás největší pomocník.Mame hlídací babičky ale jestli by si troufly na 3 děti je otázka...
Žije někdo v takto malém bytě se třemi dětmi? Je to velký rozdíl 2 a 3(ideálně někdo s trošku větším rozestupem mezi dětmi)...Oba cítíme, že zvládneme dát lásku a péči ještě dalšímu dítěti ale zároveň jsme (snad) zodpovědni...
Děkuji za vaše názory ❤️
Ne, nešla bych do toho. Chlap už je na miminko pomerne stary, byt malý i pro dvě deti a příjem máte tedy hodně nízký - pracujete oba?
Nechcete si radeji uzivat, ze deti vam odrustaji a mate vice casu pro sebe?
Holky děkuji.Ano pracujeme oba. I s tímto rozpočtem jezdíme každý víkend na výlety, děti chodí na kroužky a chodí pěkně oblekane+ zvládame něco našetřit. Nejsme žádná "sociálně slabá"rodina...
Váš prijem by se ale po dobu RD snížil, zatímco výdaje na děti by dal rostly (druhé dítě nástup do školy). A až znovu nastoupíš do práce, budete mít výdaje za 1 dítě navíc. A ty dál porostou na 2. stupni a na SŠ. To vážně zvládnete? Vešli byste se do 2+1 se 3 puberťáky? To je něco jiného než tři minideti.
Rozhodnout se samozřejmě musíte vy jo..ale mě teda nepřijde vůbec zodpovědné si v situaci kdy je příjem rodiny 55 tisíc a žijete v 2+1 pořídit třetí dítě 🤷♀️ navíc když chlapovi táhne skoro na padesát... tahle situace mi přijde hraniční i na druhé dítě natož na třetí...
@kokoska29 Chlapovi ve 45 letech už táhne na 50 a je starý? Ty jo, to je dost přísné, ne? 😀 Mně to přijde v pohodě. A ten příjem, pokud mají vlastní byt a neplatí hypotéku, je také v pohodě, když člověk umí hospodařit.
Jinak co se týče bydlení, jedni známí, kteří měli malý byt, si kdysi udělali v chodbě vestavěné patro na postel, kde spali rodiče, aby děti měly každé svůj pokoj. Nějak se to dá udělat vždycky. Vždyť třeba místo druhého dítěte mohli klidně mít dvojčata, trojčata - a taky by se tam museli nějak poskládat 🙂
Rozpočet mi přijde v pohodě, nevím ale náklady hlavně na to bydlení a samozřejmě je třeba počítat s tím, že s nástupem na RD se často sníží, u menších platů není ten skok tak veliký, ale je… Váš věk mi přijde úplně ideální na to pořídit si benjaminka 😏, ale spíš si to nedovedu moc představit v tak malém prostoru, teď ještě jo, ale za chvíli bude nejstarší v pubertě, jak se tam poskládáte? Pošlete ho třeba na intr? Za mě je 2+1 naprosto v pohodě, dokud jsou děti takto malé, může se jich tam vejít x, je to rachot, ale dá se, jenže ta puberta…Nám už jde pomalu do puberty naše 4. a máme ještě i malé děti, proto tak píšu.
To si musite rict vy, jestli to zvladnete. Mam kamaradku co ma 5 deti v byte 2+1, 2 pejsky a dalsi haveti v terarkach. Vsichni spi v jednom pokoji na obri posteli. Menit byt nechteji. Se divim, kdy a kde vubec zplodili deti😃
Já bych do třetího šla. Příjem máte, věk taky, byt je malinký,ale zvládnout se to dle mého dá. Záleží jak to člověk cejtí. Já osobně bych to asi nedala, ale pro mě jsou 2 děti akorát. Kdybych chtěla 3, tak bych to dala
@anonym_autor do 2+1 se třemi dětmi? No, to si nějak neumím představit. Rozdíl mezi 2 a 3 dětmi mi nepřijde nijak zásadní v běžném životě. To třetí zapadlo do běhu rodiny úplně přirozeně, ale prádla a nádobí přibylo dost. Na 3 děti mám 3 koše na prádlo, pračka jede denně, někdy i víckrát. Všude máme mrak zimních bund, hraček, věcí, tašky s věcmi na kroužky, výtvarných záležitostí (jedno dítě skládá lego, druhé dělá korálky, třetí si stříhá papíry a myčka taky někdy jede 2x denně. V bytě 2+1 bych měla klaustrofobií. 🫣
Zvážit to musíte sami. Já třeba v našem původním bytě, a to byl na plochu větší než váš, nevymyslela, kam dát další velkou postel. Takže batole v postýlce ok, ale celou dobu jsme hledali větší byt, abychom pak měli kam další postel postavit (už dvě děti měli postele nad sebou). Finanční nároky s věkem dětí rostou. Na druhou stranu vždycky se to dá nějak udělat. Hlídání jsme nemívali, takže babičky jsme nikdy neřešili. Teď jsou moje děti velké a ta potřeba soukromí výrazně vzrostla, dost se jim proměnil i režim a dohromady by se rušili. Promyslet a zařídit budete muset vše sami.
To bydlení je prekérní, všichni byste se museli uskromnit. Sama si bydlení v malém bytě v 5ti lidech představit nedokážu, hledala bych možnost prodeje bytu a stěhování někam na venkov do staršího RD. Rozpočet, pokud máte splacený vlastní byt, nemáte finančně náročné koníčky a umíte i ušetřit, mi přijde ok. Jestli sami cítíte, že jako rodina dokážete dát dalšímu dítěti lásku a péči i za současných podmínek, nebránila bych se tomu.
Mame tři v 3+1 a je to na hraně. Nejmladšímu je 7, spí s námi v pokoji, starší jsou puberťáci. Příjem kolem 75 tis a na nějaké vyskakování a plánování investic, kupování nemovitosti dětem a bůhvíjaké zabezpečení to není. Půjčky nemáme, ale platíme kolem 20 tis bydlení. Psychicky i fyzicky zvládáme, ale někdy je to dost únavné. Nejmladšího jsem měla v 35,5 takže chápu biologické hodiny. Rozdíl mame o 7 a 9 let. Babičkám je ted 66 a 77 a pohlídají nejmladšího v pohodě. Tři menší děti ani náhodou. Ve 2+1 bychom to teda nedali, ani s minimalismem.
Fakt všem přijde v pohodě z 55 000 uživit 3 děti? 😮
@glitterglue Mně ne, přijde mi to tak tak akorát na dvě. S tím, že čím starší tím víc lezou do peněz a tím větší jsou potřeba rezervy. Já mám třeba ještě výhodu tří kluků, spousta hraček, vybavení a oblečení se dědí a dost to pomůže.
@glitterglue Mně ne, přijde mi to tak tak akorát na dvě. S tím, že čím starší tím víc lezou do peněz a tím větší jsou potřeba rezervy. Já mám třeba ještě výhodu tří kluků, spousta hraček, vybavení a oblečení se dědí a dost to pomůže.
@andelka já mám prave taky 3 děti a mám pocit, že pořád jen něco platím. Letos všichni 3 škola v přírodě - bum 15 000. Příměstský tábor na 1 týden - bum 10 000. Když neplatím tabory, platím kroužky - ty jsou až na jeden pořádane při škole, ale dohromady je to darda. Autorka má děti s větším rozestupem, takže něco z toho by asi řešit nemusela, ale i tak si to neumím představit. Plus to snížení příjmů na RD, kdy výdaje na starší děti naopak porostou.
Fakt všem přijde v pohodě z 55 000 uživit 3 děti? 😮
@glitterglue ja nevim jestli delame nekde chybu ale z 55k si neumim predstavit zivit 3 deti (ani dve). Autorka pise, ze zvladaji platit i krouzky, kazdy vikend jezdi na vylet a odkladaji - tak to je pro mne opravdu kouzelnice 🤷🏼♀️
Holky, pokud neplatí hypotéku, mají své bydlení, kdy někdy jsou energie opravdu malá částka, tak si dokážu představit vyžít z 55K. Pokud jsou to výlety do lesa, kde se neplatí nic, nebo někam, kde je částka malá, na lyžování pro 5 členů by padly oba platy za tejden, to nepředpokládám, že je to zrovna jejich případ.
Do 2+1 třetí dítě? Ani omylem bych do toho nešla.
K financím: na lyže nejezdime,to je fakt ale navštěvujeme muzea,galerie,plus výlety do lesa.Krouzky mají oba finančně nenáročné ale oba 3 kroužky mají.Obcas jdeme do divadla, restaurace.Na výletě mají děti limonádu atd... Hypotéku nemáme ani žádné dluhy.Take vnímám jako hlavní problém bydlení...
Já osobně být na vašem místě, už bych do toho rozhodně nešla. Jednak kvůli financím a jednak kvůli věku. Není to zodpovědné.
Já osobně být na vašem místě, už bych do toho rozhodně nešla. Jednak kvůli financím a jednak kvůli věku. Není to zodpovědné.
@anezzka3 Zrovna věk v tom vidím ten nejmenší problém.
Tazatelka má jenom 34 a muž není starej páprda. To, že my bychom do toho nešly, je zajímat nemusí a pokud má tazatelka pocit, že není úplná rodina, vyřeší bydlení, tak proč ne. Vždyť si žijou líp, než některý ženský tady.
Pokud teď dobře vycházíte, nechala bych to tak. Ono větší bydlení bude také samozřejmě dražší - plus ty výdaje na další dítě.
A ja bych do toho sla a neprijde mi to nezodpovedne. Prijem 55 ve dvou neni zadna hitparada, ale u vas je dost vyznamny fakt, ze neplatite ani hypo, ani najem, zvladate z toho neco usetrit - takze na pripadnou rodicovskou je nejaky polstarek.
My mame barak obrovsky, ale stejne se vetsina zivota odehrava v jidelne a kuchyni, deti maji kazde svuj pokoj coz odsabotovali a pretahali si matrace do jednoho a spi spolu (nejstarsi je 11 uz to nejsou uplne prcci), takze verim, ze i ve 2+1 se to da zvladnout s dobrou upravou. Nekde se budete muset uskrovnit, nekdy si nekdo z vas asi zanadava proc je vas tolik, ale neprijede mi to jako nic co by byla neprekonatelna prekazka.
Mam kamaradku co ma 3 deti a bydli v malickem 2+kk a to je teda masakr, ale ji se zije dobre. Pres tyden se vesmes doma potkaji vsichni az na veceri a o vikendech doma nikdy nejsou, ziji aktivne a hodne venku.
Jak sama píšeš, jste akční rodina. Čili i když je manželivi 45 let, udržuje se stále aktivní a to je super. Může na tom být líp jako kdejaký třicátník. Vůbec bych nikoho takhle apriori neodsuzovala jen kvůli věku 🤦♀️, to je dost povrchní a předsudečné.
Čili za mě do toho klidně jděte!!
Máte 55t měsíčně, ale nejste zatíženi hypotékou či nájemným. Čili opět, nevidím důvod proč byste to nezvládli.
Byt 2+1 je za mě v pohodě. My žili ve 2+1 se třemi dětmi a bylo to lepší než teď, kdy máme 4+1. Děcka jsou zalezlý každý ve svým, pomalu se nevidí..Rádi vzpomínáme na 2+1.
Holky aktivní pětačtyřicátník že je starý páprda??? Od kdy?? 🙄😂
Kdybyste viděly mýho chlapa, tohle byste nenapsaly 😉
Holky aktivní pětačtyřicátník že je starý páprda??? Od kdy?? 🙄😂
Kdybyste viděly mýho chlapa, tohle byste nenapsaly 😉
@reeeza aktivni petacityricatnik je ok. Mam kolem sebe spoustu chlapu po 40 nejsou to zadny dedci 😁 Problem vidim az kdyz ma pak sedesatnik na krku pubertaka 🤷🏼♀️
No, já vím, že chlapi nemají menopauzu, ale vodit po 50 dítko teprve do školky mi přijde docela náročný. Nám je míň a teprve nás čeká 1.trida a leharo to nebude. Nebýt toho nejmladšího mame hafo casu a minimum starostí o děti ( ted 14 a skoro 16).
Z důvodu malého bytu bych do toho určitě nesla, vždyť i pro čtyřčlennou rodinu je to malé. Deti nejsou věcné malé, v pubertě chtějí soukromí a ne se mačkat tři v jednom pokoji.,
@anonym_autor Já sice nemám 3 děti, ale jsem ze tří dětí a vyrostla jsem v bytě 3+1 s tím, že peněz nebylo nazbyt. Já byla nejstarší, od nejmladšího sourozence 6 let a upřímně, byl to masakr. Všichni 3 v jednom pokoji. Když jsem se potřebovala učit na příjimačky nebo na test, musela jsem chodit k rodičům do ložnice, protože v pokoji si hráli mladší sourozenci. Máš vymyšleno, jak budete logisticky řešit, kde se ten nejstarší bude učit nebo dělat úkoly? Zvát si domů kamarády nebo kluka neexistovalo. Taky jsem je dost často musela hlídat a fakt mě nebavilo dělat v 15 chůvu mladším sourozencům. Finance na hraně mě vedly k tomu, že jsem od 15 chodila na brigády. Kroužky jsme měli, ale jen ty levné, na sporty apod. by to nebylo. Na lyžák peníze nebyly, ale vysokou školu jsme nakonec vystudovali všichni i s podporou rodičů. Mě to motivovalo se hned po maturitě odstěhovat, doma jen víkendy, největší slast byla skříň pro sebe a naučila jsem se spoléhat sama na sebe. Rodiče stěží uživili všechny děti na vš, na nějaké spoření apod. to fakt nebylo. Tak to dobře zvaž i z pohledu těch dětí, jak se jim bude doma žít za třeba 5, 7 let.

Rozhodnout se samozřejmě musíte vy jo..ale mě teda nepřijde vůbec zodpovědné si v situaci kdy je příjem rodiny 55 tisíc a žijete v 2+1 pořídit třetí dítě 🤷♀️ navíc když chlapovi táhne skoro na padesát... tahle situace mi přijde hraniční i na druhé dítě natož na třetí...