Dítě bez svatby
Zdravím, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. S přítelem jsme spolu deset let (oba 26let) a máme, řekla bych krásný vztah a jsme oba moc spokojení. Poslední rok jsem si moc přála, aby přišla žádost o ruku (řišila jsem s holkama na beremku), ale ta se nějak neudála. Resp.přítel naznačování nepochopil 😀 Ted poslední dva týdny zase naznačuje on, jakoby žádost nebyla daleko. Já jsem se však dostala do ještě podivnější fáze, a to je "chtění miminka". Příteli jsem to řekla, a ten to přijal kladně s tím, že musíme dozařídit pár věcí ohledně bydlení, a pak ano. Dítě je teď pro mě prioritou, svatba ustoupila do pozadí, byť vím, že by měla dítěti předcházet. Nelíbí se mi úplně představa toho, že budu vdávat těhotná a ostatní si budou šuškat, že se bereme, protože musíme, a taky svatba s malým prckem je určitě náročnější. O miminko bych se tak chtěla začít snažit co nejdříve, třeba již tuto zimu, ale svatba by tudíž skutečně nebyla. Nebo byla, ale až po narození miminka. Vím, že to není úplně ideální, žít spolu na hromádce a bez oddacího listu. Nevím ale proč, mám zkrátka pocit, že touha po dítěti je silnější. Bojím se však, co na to lidi okolo...
@sisstin tak to máme doma dost podobné muže, jen s odlišným přístupem a tudíž i výsledkem 🙂 můj má taky jedny kalhoty, co jsme spolu, tj. 7 let a ty jsem mu kdysi koupila já. já od té doby měnila styly i velikosti, o bohatém šatníku dětí nemluvě. nikdy mi ale nevyčetl, proč si kupuju další kalhoty, když patery mám. on také nic takového nechce a nepotřebuje, ale nám v tom teda nebrání a blbě to neokecává. on spíš nechápe mé společenské a výletnické potřeby :-/ ale stejně je nakonec po mém. jeho nikdo nenutí. buď se přidá a si to užijeme i bez něj. doma nás nezamyká a já když chci, tak prostě jedu! 🙂 kecy nekecy, si pobrble a vychladne, no 😀
ty ho nepodporuješ v jeho kariéře ani v budování domácího hnízda? je tohle vůbec možný? mít děti s někým, s kým si sice teda o něčem pokecám, ale s kým v životě nemířím stejným směrem? 😨 ☹
@sisstin můj se mnou toho taky hodně neřeší, ani já s ním, ale i tak mu věřím. není to o tom, že si něco tajíme. spíš nás to nenapadne říct, není čas a pak to vyšumí, zapomeneme. a nejsou to hlavně věci, které by ten druhý řešil jinak. jde fakt jen o informaci. ne o řešení něco důležitého a zásadního. když mi občas něco nepoví, tak mě to zamrzí, protože na tom nevidím ten důvod proč. ale u nás je to fakt teď hlavě o času, má toho v hlavě a k řešení tolik, že co jde, to prostě vypouští. jako zjistit, že si chlap za mými zády podniká a pořizuje půjčky, tak je to pro mě ten signál si sbalit igelitku a jít. to je pro mě teda dost důležitá věc. chápu, proč mu díky tomu nevěříš. ale nechápu, že s ním tedy i tak jsi.
@kacca11 v tomto teda souhlasím se sistin. děti jsou pro mě více než chlap. chlapa miluju, chci s ním, zestárnout, až děti budou mít své rodiny, chceme být společně milujícími prarodiči atd atd...ale pokud bych měla volit mezi dětmi a chlapem, tak prostě volím děti!
@blahova_andrea no abych pravdu rekla, tak ne, nebo jako nevim jak. On vi, ze ja bych ten dum sama nekoupila, ze nesouhlasim s tim, ze chce delat to a to. Ale proste jeho prachy, jeho boj. Ja smeruju tam, ze po RD budu mit lepsi kvalifikaci a kdyby bylo zle, tak bydleni svoje a deti utahnu komplet sama.
@blahova_andrea ja bych toto prave nesnesla v manzelstvi, protoze to by me a deti jeho dluhy uz ohrozovaly. Takhle jeho boj, ja za nej nic splacet nebudu.
Jinak cile mit krasny dum a nevim co vim, ze nikdy mit nebudu, nikdy nebudu jezdit po dovolenych atd. Ale snad zajistim detem a sobe slusny zivot bez dluhu a pomuzu zpetne mym rodicum, kteri pomohli mne.
@hop_ita Já bych nechtěla, aby moje dítě mělo jiné příjmení, než já. Někdo to neřeší, já bych to ale nechtěla. Ne z praktických důvodů, ale z pocitových důvodů. Vnitřně by mi to prostě vadilo. Ať si ostatní myslí, co chtějí. Oni tvůj život nežijí. Do svatby bych určitě nenutila, ani si ji nijak nevynucovala. Jen bych jednodušše řekla, že bych si přála, aby mělo dítě příjmení stejné, jako mám já. A pak už bych to nechala na partnerovi, jak se k tomu postaví. My na tohle naštěstí měli s manželem shodný názor, takže jsme se o první dítě začali snažit až 2 roky po svatbě.
@sisstin no hlavne svym detem to mam zajistit ja, ne nejakej chlap ;)
to jako fakt? ne nějakej chlap, ale otec. dítě je dvou lidí a o jeho budoucnost se mají taktéž starat dva, ne jen matka. k čemu je podle chlap? jen na zplození? 😨
@blahova_andrea uprimne ti neumim odpoved, druhe dite jsem asi mela ciste ze sobeckych duvodu, protoze jsem ho proste chtela a jsem diky ni uplne naplnena. Nikdy jsem nad tim moc neuvazovala.,,
@blahova_andrea ja treba o darky ted k narozkam a Vanocum detem nakoupila sama, nenapadlo by me to resit s chlapem.
@sisstin já v našem budoucím domě taky hodlám žít a přispívat na náklady, ale hodlám ho taky půlku vlastnit a tu svou půlku potom dělit mezi své dvě děti, jednou. jako rodina taky trávíme minimum času, ale je to prostě proto, že muž teď pro nás buduje to vysněné hnízdo a já to tak beru a učím to tak vnímat i děti. že s námi táta není, aby mohli mít nové pokojíčky, abychom mohli vařit všichni společně v nové velké kuchyni, aby vše bylo co nejdřív, abychom pak byli spolu a hráli hry na vyhřívané podlaze atd atd...prostě jdeme stejným směrem, podporujeme se a dětem vysvětlujeme i to momentálně negativní jako "oběť" pro lepší budoucnost. oni chodí rádi za ním na stavbu a "pomáhají" a vrhnou se na něj na každou minutu, kdy to lze. to, jak ty vnímáš jeho dům, jeho zájmy a vůbec všechno, to budeš, ať už verbeláně či neverbálně a nevědomě, předávat i dceři a děsně negativně ji tím vůči tatínkovi budeš ovlivňovat.
@blahova_andrea Taky bych volila děti, samozřejmě a představ si, že jsem to jednou řekla psycholožce, měli jsme v práci nějakou takovou debatu s psychologem a ta mě dala! Že něco takového není správně. Že mám budovat vztah s mužem a ne s dětmi, ty odejdou do svého života a budu mít prdlajs. Strašně jsem to nemohla strávit, přemýšlela jsem nad tím dlouho. Mám báječný vztah, úžasného chlapa, ale stejně, kdyby se topil muž a dítě, skočím pro dítě. 🙂
@sisstin jako on ti kecá do toho jestli koupíš jar nebo pur? jestli pereš v arielu nebo bonuxu? tak mu neplať část na bydlení, že si to u něj stejně odpracuješ praním, vařením, úklídem, hlídáním dětí... 😀
my teda vedeme taky debaty na téma, jak ušetřit. co jde koupit či sehnat levněji. ale spíš ve stylu, že koupíme větší balení, počkáme na akci atd...značky v podstatě preferujeme stejné a nebo je mu to jedno a prostě si vybírám já, co mi vyhovuje, když to pak víc používám já. přece vztah je o kompromisech a o komunikaci. o čem teda vedete ty své hovory? o novém filmu v kině? o hvězdách na nebi? mě přijde toto fajn, občas, ale základem, běžným a rutinním jsou hovory o výchově, o nákupech, o společné budoucnosti...jinak to prostě fakt není vztah ☹ já třeba taky často nechápu, proč vybral to nebo to a ne něco jiného. ale od toho mám pusu a projevím zájem. nechám si to vysvětlit a třeba mu pak dám i za pravdu. a nebo to holt nechápu, ale akceptuju. on taky nechápe vše na mě, to asi ani mezi mužem a ženou nelze, ale pak je to právě o té lásce, důvěře, kompromisu, úctě, snaze udělat radost...je toho tolik oč se okrádáte
jako promiň, ale já mám taky mnoho kousků ve skříni i více než deset let. když je nenosím denně, tak se nerozpadají a pokud jsou nadčasové nebo se v nich k nějaké příležitosti cítím prostě jen dobře, tak proč je vyhazovat?
@blahova_andrea ne, nekeca, kdyz to po nem nechci platit ;)
@blahova_andrea tak my se moc nevidime, viz vyse. Ja fakt jedu hlavne domacnost a deti plus studium ;)
@blahova_andrea dneska v osm vypadl na barak, ja s Justou na zadech vysala, vytrela, dala prat a umyla hajzlik a koupelnu. U toho prndala tady na MK s vama. Pred chvili prisel, ohrala jsem mu obed, maly naparila jidlo. Ted pujde do prace, ja s malou spat (spi jen na koze, tak se u toho ucim), pak dojde syn, udelame ukoly, pujdem ven vsichni, dam jidlo, pohraju si s malou, vykoupem a jdu s ni spat a upaadam do komatu. Chlap dojde v 11 vecer a usne. A takhle je to kazdy den, jen se meni casy, kdy je na baraku a kdy v praci, po nocni spi pres den.
@sisstin Hele, a to mu nepřijde blbe, že mop či pracku koupite na půl a používáš je jen ty? Nemel by si na svoji pulku vytírání či prani někoho najmout? Nebo te opravdu naplňuje za něj vytirat a prat, zatímco si buduje barák pro sebe? Mně to přijde uplne neuveritelne a neudrzitelne do budoucna☹
@japona jo, naplnuji me hlavne deti a bavi me se starat o domacnost, kterou nesdilim s rodicema a mam tu jak v klicce 🙂 bavi me si povidat se synem, cte mi, bavi me ucit malou, je uplne uzasna. Proste ted mam, co jsem chtela a hlavne klid bez hadek, nuceni do sexu a fyzickych ataku.
A hlavne nevisim rodicum jak balvan na krku...

@sisstin Prave proto, že bych mela zkušenosti, co máš ty (bez penez a střechy nad hlavou), bych se snazila vyvarovat opakování a snažila si zajistit nějakou budoucnost. Takze ne vše zajišťovat misto chlapa, aby si mohl ulivat pro sebe. Všimni si, že zatímco ty vše táhnes vpodstate ze svého, on si zajistil budoucí bydlení a ty ses tam, kde na začátku ("vezmu igelitky a jdu").. do vašeho vztahu samozřejmě nevidím, třeba je vse jinak, ale podle toho co píšes, s tebou pěkně vyjebava🙂