Genetické poradny při těhotenství po 36. roce života
Zdravím. Zajímaly by mě vaše zkušenosti z genetické poradny, kam by mě gynekolog v případě těhotenství poslal. Jak často se tam jezdí? Předpokládám, že pravidelné kontroly by obstaral gynekolog. A co speciálního tam dělají?
Zároveň by mě zajímalo, kdo jste měly děti později a třeba s velkým časovým odstupem, jak to zvládáte a hodnotíte? Mám strach ze ztráty samostatnosti a trochu se mi nechce vzdávat toho pohodlí. Mám v tom trochu dilema. Říkám si, že by bylo hezké mít druhé dítě, zároveň mě děsí probdělé noci, neustálý pláč a ztráta svobody. Syn má teď 10, měl by 11. Takže už se obstará sám a praktický mě nepotřebuje. Což mě překvapilo, ten nezájem o mě jsem čekala později. Plus by mě zajímalo, jak se druhé těhotenství podepsalo na těle? Hlavně prsa. Asi bych ze zdravotních důvodů nemohla kojit.
Mám poslední v 35,5, nic navíc mi nedělali. Kojila jsem ,13,15,36 měsíců, prsa povislé jsou,ale to asi nebude úplně kojením,ale více vlivy.
Tenhle rozdíl mi přijde úplně na pohodu. Já měla rozdíl necelých 7 a 9 let, a to ještě starší potřebovali péči, vyzvedávat z družiny, vodit na kroužky, hlídat na hřišti, koupališti.. teď mají 12 a 14 a už jsou dost samostatní, potřebují zájem a plnou ledničku,ale vyloženě osobní péči už ne. Přitom můžou malého pohlídat, dohlédnout na něj na chvíli, pohrát si s ním..
Já poslední těhotenství v 36, pak porod v 37. Z důvodu věku jsem jezdila do Gennet Liberec . Byla jsem tam asi 3* - na začátku dvakrát a pak kolem 20 tt. Dělali speciální vyšetření krve na genetické nemoci , ptali se i na blízké příbuzné a jejich nemoci . Já měla ale výsledky velmi dobre , tak jsem tam byla opravdu jen asi 3* . Naposledy ultrazvuk , kde měřili sijove projasneni , kontrolovali cele mimco , i placentu a řekli nám pohlaví 🙂 Za mě dobrý , měla jsem pocit , ze je o mě dobre postaráno . Doktor mě tam poslal opravdu jen kvůli mému věku . Takže doporučuji .
Děti - nejstarší a nejmladší 13 let rozdíl . S prostřední 11 let . Klape to . Moje starší jsou holky .
Za mě proste dobrý 🙂
Ja jsem rodila ve 36 a půl a na žádné speciální genetice jsem nebyla... jen na screeningu v Prenatalu v Brně,ale jem kvůli manželovi, který měl při narození genetickou vadu.Vekovy rozdíl máme 7 let a 2,5..a myslím, že to obě starší děti dávají skvěle...z mojí stránky teda v těch 36 už to těhotenství bylo náročnější,i se mi samozřejmě hůř v noci vstává...prsa no co si budem povidat, teď jsou nalite mlíkem,ale potom to určitě žádná hitparáda nebude, jelikož nebyla ani po druhem dítěti,ale to prostě neovlivnis...
Rodila jsem třetí ve 38 a nikam mě neposílali. Teď je hodně žen, které se snaží v tom věku otěhotnět nebo čekají první. K tělu, každé těhotenství ho prostě poznamenalo. Malá má dva roky a stále kojím. Mezi první a třetí dcerou je rozdíl 10 let a starší hodně pomáhá. První rok byl těžký,co se týče svobody, nebudu to malovat na růžovo. Hlavně, když ve 40 mají někteří děti velké a už si jezdí jen po výletech. Velká rodina je super. Nedokážu si představit jedináčka. Když vidím, jak si děti spolu hrají a blbnout, dělí se spolu, ochraňují se.
@alaris těhotná v 36 a nic “navic” kvůli věku nebylo… 😃vše standard kontroly,,, jenom jedna navíc kvůli předchozímu potratu koncem prvního trimestru, ať není na screenu prekvapko.. pak standard po měsíci.. až do porodu jsem chodila ke svému Gyn .. v porodnici si me do termínu nechtěli převzít, protože vše ok
@alaris Třetí porod jsem měla ve 37 letech, doma děti 17 a 11 let. Takže taky dost veliký rozestup. Poslední dcera v noci moc nespala, takže mi to docela dávalo zabrat. Ale tak nějak jsem s tím počítala... Kojila jsem všechny děti ( syna dokonce 2 a půl roku ) a prsa mám v pohodě, jsem s nimi spokojená. Abych to tak nějak zhodnotila... energie už bylo méně, ale mám tedy fantastického manžela, který mi se vším pomáhá. Mimino jsme hned zapojili do všech výletů a aktivit, takže zase tak velkou změnu to nepřineslo. Jsem moc ráda že poslední dcerku mám. Je to zlatíčko.
Děkuju, trochu jste mě uklidnili. No stejně z toho mám strach. Je to velká změna. Plus jak dopadne pak moje tělo i z dalšího porodu.
Ahoj, me a manzelovi delali genetiku, jestli nejsme prenaseci urcitych vad, ktere se neslucuji se zivotem ditete. Taky zjistovali vsechny nemoci v rodine a testovali nas na ne. Sice jsme sli na ivf, ale myslim, ze takove testy doporucuji u starsich rodicu. Myslim, ze do 42 let jsou placene pojistovnou, tak tak jsem se vesla do limitu. Ja mela prvni ditko v 19 ti letech, druhe pet let pote, vsechno bylo takove rychle jakoby. Ted si myslim, ze si to materstvi budu vice uzivat a tesim se na vse nove. I me deti ( ted 25 a 20 let) se moc tesi, teda spise, ze budou ochranovat a rozmazlovat 😃
Rodila jsem v 38 a téměř 40 letech.
Žádné testy navíc se nedělali, jen klasické vyšetření ne genetickém centru v 16 a myslím 24 týdnu, pouze ultrazvuk. Dle doktorky byl ten věk ještě v pohodě a není potřeba řešit vyšetření na víc.
Jinak to byl porod po 8 letech a mezi nejstarším a nejmladším dítětem je rozdíl 17 let.
Těhotenství i porody stejně pohodové jako v těch 20+ letech, zvládám vše lépe, jsem vyklidněná a nemám pocit, že mi dítě bere svobodu nebo jak to jinak říct. A také jsem už finančně zajištěný, nemusím tolik řešit finance. Děti si užívám více než první.
Prsa neporadím, ty jsem měla nehezká vždy, takže vliv těhotenství na ně neřešila.
@alaris rodila jsem ve 43 a nic specialniho jsem neabsolvovala krome toho ze jsem mela odpocivat a byt v klidu….to se podepsalo na detatku je v klidu a pohode. Zadne kontroly navic vse standartni.
@andreacantu jak na vás nahlíželi v tomhle věku . ? Jsem ve stejné situaci a dostávám to s prominutím pěkně sežrat od všech Dr ..hlavně od gyyneolozky
První jsem rodila ve 36, druhé ve 40 (mezi dětmi 2 zamlklá těhotenství). A nikdo se nad věkem nepozastavil (prý ještě dobrý), chodila jsem normálně do práce, vyšetření jen ta běžná.
Co se týká únavy a tak, nemám srovnání, takže asi dobrý 😀.
@vlasta1981 ja mam 45 a muj doktor si me hycka. Nikdy jsem neslysela ani sluvko, co se tyce veku. Vzdyt dnes je to normalni, ze zeny rodi i v pozdejsim veku. Kdyby se do me nejaky doktor navazel, asi se ostre ozvu a pokud i muj gynekolog, tak ho vymenim. Prece nebudu chodit na takove intimni prohlidky k nekomu, kdo mi dava sezrat muj vek a pritom k nemu mam mit duveru, ze se o me a male nejlepe postara?
@vlasta1981 musk gynekolog byl naopak obrovska podpora radoval se s nama a pro jistotu jsme meli extra vysetreni. Okoli to bylo uplne jedno. V porodnici to byl jiny pribeh az na par vyjimek na kontrolach pred porodem jsem byla gerontomatka a ze to nebude jednoduche. Davali mi znat ze pro budu pritez. Ale porod byl v klidu krasny.
@andreacantu ahoj, jako, ze v porodnici se k tobe nechovali moc hezky kvuli veku? U nas do porodnice se mam prihlasit ve 34tt,tak mam jeste 8 tydnu cas, ale doufam, ze tam se ke me budou chovat take hezky.
@alaris mam tři děti vždy cca po peti letech.Kdyz jsem cekala syna,bylo starší dceri 11 a prijde mi to Ok.Kdyz se narodil,tak holky obe mohly pomoct,ted uz nejakou dobu nemusim řešit hlidani
🙂.
Tomu malému uz se rodina tak moc nepřizpůsobovala,ale to taky neni v životě na škodu 😉.
Rodila jsem ve 37 letech,vyšetření standartni.Do 16tt bylo vsechno v pořádku,pak mi vyšel triple test 1:110,který samozrejme ovlivnil i vyssi věk.Sla jsem na genetickou konzultaci do Genetu a využila moznost odběru plodové vody.To vyslo dobre a pak uz jsem chodila do konce těhotenství standartne ke svému dr.
@junetule jen na tech kontrolach to bylo zvlastni porad mi pripominali “no uz vam neni dvacet to ten porod nebude jednoduchy navic vypada to na ctyrkilove dite” no me je jasne ze mi neni dvacet…..ale pak uz na samotnem porodnim sale to bylo uplne super tam byli vsichni uzasni a na sestinedeli jsem se mela nadherne dokonce jedna ze sestricek je ted nase teta na hlidani 😀
@andreacantu tak ze mi neni dvacet mi nikdo nemusi pripominat, jeste nemame sklerozu 😂 dnes je takova rozmanitost maminek, co se tyce veku, ze uz by se nemeli nicemu divit 🙂
@andreacantu mne právě od začátku Dr nutí na kyretáž. Je to strašný problém že jsem tehu . Přitom nemám vysoký tlak cukrovku nic . Dává mi to jasně najevo že je pro ni obrovský problém mi udělat vyšetření že jsem silná že jsem stara ..vadí jí konizace..že to je neskutečný problém a že nejlepší řešení je potrat . Naopak na Bulovce Dr neskutečné příjemná veškeré vyšetření v pohodě i utz bez jakýchkoliv problémů .bere mi to radost z tehu ..čekala jsem na něj 22 let neplodnosti a teď tohle
@vlasta1981 zmen gynekologa
@andreacantu před měsícem jsem ho změnila za tuhle 🤦
@vlasta1981 To je strašné chování, jí bych jí fakt změnila.
Jsem tlustá a stará a nikde žádný problém. Moji gynekologové, ambulanci vede manželský pár, měli strašnou radost, ona byla také těhotná lehce po čtyřicítce. Ani slůvkem nepadlo, že by byl problém.
Stejně jako na ultrazvuku v genetickém centru, od nás se posílají všechny těhotné a na ultrazvuk do genetického centra, tam doktorka jen pronesla, že triple test dopadl výborně, věkově jsem ještě v pohodě, že nevidí důvod k testům navíc.
Tvojí doktorku nechápu, zrovna dnes, kdy se rodí po čtyřicítce běžně.
Možná si s ní promluvit, jak dlouho si na dítě čekala a tak, ale do toho jí nic není, ona se má chovat profesionálně, nemusí hýkat nadšením, ale také nemá dávat najevo nevoli.
Já se přiznám, že u nás by to vyřešil manžel, který by ji přišel vysvětlit, jak se věci mají, ale pak bych k ní už nešla tuplem.😅
V porodnici jsem také neměla žádný problém, je fakt, že já jsem tam šla až rodit, můj gynekolog si nechává těhotné až do konce a nakonec mě teda i rodil. Ale PA nebo sestry ani slovo. Měli největší problém, že jsem odmítla kanylu, kterou zavádí preventivně před každým porodem.
A vlastně jsem i celkem věkově zapadla mezi ostatní maminky na šestinedělí. Bylo nás celkově šest a z toho tři jsme byly kolem 40 let. Ostatní teda zase výrazně mladší, jedna snad šestnáctiletá Romka, to bylo až šílený.
@alianan já zvažuji odchod. Jelikož chodím na prohlídky ve stresu . Teď si mne pozvala na prohlídku až za 8 týdnů skoro . Zdá se mi to strašně dlouhá doba . Několikrát jsem krvácela z hematomu . Jak říkám vůbec si to neužívám díky ji
@vlasta1981 Za 8 týdnů mi také přijde moc, mě objednávali po měsíci, stejně jako jiné těhotné z mého okolí.
Pani doktorka si nějak protiřečí, nejdřív je všechno zdravotní problém a posílá na potrat, předpokládala bych, že tě teda bude mít jako rizikovou a ne, že tě objedná až po dvou měsících.
@alianan no poslala mne do genetu a řekla že kontrola až po ko tam . Takže to vychází 8 týdnů no

@alaris já měla děti ve 34 a 36 letech a do žádné poradny mě nikdo neposílal.
Kojila jsem každé dítě 14 měsíců a prsa povislá nemám.