Genetické testy v páru

kapka_vody
30. říj 2019

Ahoj ženy,
s partnerem jsme se rozhodli, že konečně chceme miminko. Ale před pár lety jsem chtěla darovat vajíčka a musela jsem podstoupit různé genetické testy. Zjistili mi tam, že jsem přenašečem CF (cystická fibróza). Nechceme proto s partnerem jen tak, jestli to vyjde, ale chtěli bychom, aby otestovali i jeho na CF, nebo i jiné genetické poruchy. Ráda bych se zeptala, kam je to nejlepší (jsme z okolí Znojma), na kolik nás takový genetický test vyjde, nebo to proplácí pojišťovna? Potřebuji doporučení od lékaře? Od svého obvoďáka, gynekologa, nebo od partnerova? Budou testovat oba, nebo jen partnera, když mám už testy odjinud? Děkuji za rady a odpovědi🍂

vitezove
30. říj 2019

@kapka_vody Genetika se myslím dělá jen jednou za život, takže tebe testovat zaručeně nebudou. Nejspíš bych šla na nějakou reprodukční kliniku, co máte v okolí. Pokud je tam nějaká co se zaměřuje na genetiku, tak tím lépe. U nás v Praze je to třeba Genet. Doporučení nepotřebuješ, ale musíš mít ty výsledky svoje a zajít tam na kliniku a říct, že teda řešíte to a to, a proč to chcete. A oni rozhodnou, jestli vám to pojišťovna proplatí či nikoli. Pokud prostě uznají, že je to důležité, tak vám to proplatí komplet. Pokud ne, tak to asi bude docela řacha. Klidně bych se prvně zeptala na gyndě, jestli je reálné aby vám to proplatili a ať ti doporučí kam s tím jít. Oni už budou vědět.

fyii
30. říj 2019

@kapka_vody ahoj nejbliz genetika je v Brne, tam se podilaji i genet.vzorky z FN Motol mimo jine. je to specializovane pracoviste, obdobne v Praze je Genet. Kazdopadne pokud ty jdi prenasecem genu CF neznamena, ze Vase dite by ji melo i kdyby partner byl taktez pozitivni tam se mudi sejit jeste dalsi faktory. Ono genetika je hodne slozita veda. Kazdopadne detekovanych gen.vad je 49 tisic a na vsechny te urcite testovat nebudou, to proste ani nelze. Ale urcite se obrat na to Brno, tam ti vsechno objasni pri gen.konzultaci i s partnerem ti na to vystavi zadanku tvuj gynekolog. Ta prvotni konzultace byva na pojistovnu, stoji to max do 1000 Kc, genet.testy uz jsou otazka jina ty muzou vyjit klidne kolem 70 tisic, ale to tam vyhodnoti genetik a bude te informovat, zada na pojistovnu jestli jim to schvali a pak az to resi.

1772
30. říj 2019

Pokud by byl partner nositelem genů CF, je 50proc. pravděpodobnost onemocnění dítěte. Určitě bych volila jeho genetiku a konzultaci dalších možností.

linusha
17. únor 2022

@vitezove genetika lze udělat i vícekrát za život sama jsem tím příkladem. 2015 jedna a 2021 druhá ale je pravda že druhá byla zaměřena na další potencionální potíže než 1. 🙂