Jak pít bylinkové čaje?

krisvm
20. říj 2020

Ahoj,
9.10. jsem byla na revizi - prázdný gestační váček. Doktor říká, že nevidí problém a můžeme se klidně začít hned snažit. My uvažujeme spíše po Vánocích, trochu si odpočinout. Ale chtěla bych mít pocit, že nějak jdu něčemu pozitivnímu naproti - a pořídila jsem si kontryhel a drmek. Jen než je začnu pít, ráda bych se poradila, jak dávkovat... nebo celkově, jakou máte zkušenost.. nerada bych něco třeba přehnala nebo tak 🙂 Mám celkově delší cykly, ale lékař říkal, že pokud se snažíme, tak by je teď nijak neupravoval. Tak si říkám, jestli třeba hrnek obojího denně může něčemu uškodit nebo je to ok?
děkuju za vaše názory a rady 🙂 hezké úterý!

inkheart
20. říj 2020

Já pila po revizi hrnek kontryhelu denně a cyklus jsem pak měla pravidelný a kratší než před těhu, které skončilo revizi (to jsem ale byla těsně po vysazeni HA, tak to mohlo být tím). A pak hned třetí cyklus po revizi jsem otěhotněla (zároveň to byl první cyklus snažení, takže fakt fofr). Drmek neznám, tak tam neporadím, ale držím palce

levandule_k
20. říj 2020

Já jsem pila kontryhel, množství jsem si dávala dle návodu, ale vařila jsem si to do obrovského hrnku. Dle jednoho rozhovoru s bylinkářem se řídím tím, že čaj nechávám luhovat 20 minut, aby se vyluhovaly účinné látky. Kontryhelu můžeš pít klidně 2 šálky denně, pokud ti to bude vyhovovat. Já když jsem pila kontryhel pravidelně tak to bylo třeba týden nebo dva vkuse, pak jsem si dala pauzu, protože už jsem na něj neměla
chuť. Kontryhel se má správně pít do ovulace, ale já tu úplně nedodržovala. Někdy si dám hrnek toho čaje na chuť. Moc fajn bylinka je řebříček, tak také řeší ženské problémy. Drmek neznám.

krisvm
autor
20. říj 2020

@inkheart děkuju! já právě mám taky delší cykly - maximum jsem zatím měla 39 dní. doktor říká, že je to ok, jen právě může být nepravidelná ovulace, takže možná problém s dalším otěhotněním. jinak právě nevím, kdy ji pořádně mám, teplotu teď řešit nechci, i ty ovu testy až po těch Vánocích, takže nějaké pití do ovu a po ovu už ne bych asi nepoznala.. někde se zas píše, že se nemá pít při ms, tak nevím.. myslela jsem,že bych počkala do první ms a s tou že bych začala a pila třeba deset dní, pak zas ne a pak až s další a tak... myslíte, že tím mohu něco zkazit?

krisvm
autor
20. říj 2020

@levandule_k právě, mám cyklus nepravidelný, tak moc nepoznám ovu a s testy a měřením chci teď na chvíli odpočinout, at se srovnám i psychicky. tak jsem uvažovala, že počám na první ms po revizi a s tou že bych začala třeba deset dní jeden šálek, co myslíte, měla bych se na to ptát doktora nebo tím nemůžu nic zkazit?

levandule_k
20. říj 2020

@krisvm Můžeš si ovulaci určit orientačně dle kalendáře, ale měření bazální teploty to musíš brát s rezervou. Kdyby se ti začal prodlužovat cyklus, určitě kontryhel vysadit a dát si pauzu.

Pokud doktor není přínivec bylinek, tak ti pití čaje může trochu znechutit svým negativním názorem. Nebo ti naopak může říct, že je to ok.

Určitě je to dobrý nápad si odpočinout 🙂

krisvm
autor
20. říj 2020

@levandule_k no my právě nežijeme v ČR a když se to teď stalo, tak jsme si řekli, že to do Vánoc necháme být a že koupíme letenky - a snad nám půjde přiletět do ČR na Vánoce, bylo by fajn vidět rodinu, asi by mi to dodalo nějakou takovou životní energii, která je teď pravda.. trochu jiná než byla před tím. a že tam bychom zase začali. jen bych prostě chtěla mít nějaký pocit, že "něco dělám", jestli to dává trochu smysl.. tak já s tím kontryhelem počkám do pátku, to jdu na kontrolu, a třeba se zeptám a uvidím, jak se bude tvářit.

levandule_k
21. říj 2020

@krisvm Já bylinkám hodně fandím, pomohly mi. Třeba kamarádka vysadila antikoncepci a měla problémy s cyklem, doktor už jí chtěl na cyklus napsat zase antikoncepci, ale ona trvala na nechemickém způsobu a že počká, až se to spraví. Pila pravidelně kontryhelový čaj, cyklus se jí spravil. (Jak ta pravidelnost vypadala, nevím)

S tím doktorem jsem to myslela tak, že jsem četla na jednom webu o bylinkách, kde pán měl jako podpůrnou léčbu při léčbě rakoviny namíchanou bylinkovou tinkuru od jednoho doktora, co se zajímá o bylinky. Jeho onkoložka mu řekla, že mu to stejně nepomůže, když to bude kapat do vody, že si tam může kapat, co chce. Bylinky byly pouze jako podpora, normálně dál pokračoval v konvenční léčbě. Pán byl zklamaný z reakce onkoložky. Jenom, aby tě nepřekvapila případná reakce. Někteří doktoři jsou fajn, někteří zralí na pár facek.

Na diskuzích se tady pití kontryhele probíralo mockrát, někomu pomohl, někomu ne, ale nevím, jaké měly dotyčné uživatelky problémy a jestli čaj pily správně. Chvíli trvá, než ti čaj zabere.

Já miluju v sychravém počasí horký čaj, kdy si sednu dám nožky na horu, je to úžasný relax.

levandule_k
21. říj 2020

@krisvm Dává mi smysl, to co píšeš. Potřebuješ relax, vypnout, odpočívat. Dělat něco jiného, než urputně sledovat plodné dny a myslet na to, kdy je nejvhodnější doba na milování a jestli to tentokrát vyjde a co se stane, když....

tynulaa
21. říj 2020

Co mám rady od zkušenějších. Tak kontryhel by se měl na početí od prvního dne cyklu do dnů ovulace 2x denně. A na srovnání menstruace se může pít celý měsíc.

inkheart
21. říj 2020

@krisvm pokud si pamatuji správně, kontryhel se pije první polovinu cyklu, pak se vysadí a pak se pije znovu (pokud přijde ms) 🙂

krisvm
autor
21. říj 2020

@levandule_k tak, tak. jinak teplý čaj miluju taky, u nás moc těch chladných dnů není, ale piju ho i tak 🙂

krisvm
autor
21. říj 2020

@tynulaa no, to jsem právě taky někde četla, jenže moc nevím, kdy mám ovulaci. dost možná pokaždé jinak...spíš až po dvacátém dni ;) tak jsem si říkala, že bych ho pila vždy třeba prvních deset dnů.. jen si říkám, jestli se může i při ms

krisvm
autor
21. říj 2020

@inkheart a může se i při ms přímo? 🙂

levandule_k
21. říj 2020

@krisvm Kontryhle se má ideálně pít od začátku cyklu do ovulace. První den menstruace, je začátek nového cyklu. Můžeš ho pít v klidu při menstrauci.

krisvm
autor
21. říj 2020

@levandule_k jo, tak o tom právě uvažuju. jen právě jak jsem se snažila najít nějaké info, tak jsem našla i to, že zase není dobré přímo při ms, ale to se mi nezdálo, protože si to všechno začalo protiřečit. a když tedy nevím přesně s tou ovu, myslíš, že 10 dnů a pak vysadit třeba....? vím, že je to tak od oka, ale v těch deseti dnech bych věděla, že ovu určitě není, mám ji vždycky tak 20. den a později. snažím se to tolik neřešit, jen zas mě straší kamarádky, že si ovulaci úplně zruším a tak....

levandule_k
21. říj 2020

@krisvm Nejsem studovaná bylinkářka, ale 10 dnů mi přijde v pohodě. Klidně bych ho pila 14 dní, ono se to zase musí pít nějakou dobu, aby to mělo efekt 🙂 Pak je dobré se řídit instinktem. Já, když piju nějaký čaj moc dlouho, pak na něj nemám chuť. Tak bych se řídila tím, pokud bys na něj měla chuť 16. den, čaj bych si uvařila, pokud na něj přestaneš mít chuť 12. den, čaj bych nevařila. Ano je pravděpodobné, že když ho budeš pít dlouhodobě bez pauzy, že si posuneš ovulaci nebo cyklus bude anovulační.

Člověk musí zacházet s bylinkama s respektem, můžou hodně pomoct a není to drahé, nebo když se užívají špatně, tak logicky můžou mít i negativní následky.

Hlavně by neměl být efekt čaje takový, že se budeš stresovat, že jsi pila čaj blbě, když ho budeš pít o 2 dny déle, než by se mělo.

krisvm
autor
21. říj 2020

@levandule_k děkuju 🙂 beru to stejně. tak snad se mi to podaří i psychicky zachovat, abych to brala takto. 🙂

inkheart
22. říj 2020

@krisvm jj jak píše Levandule 🙂 při MS ho v klidu pít můžeš. Kontryhel se někdy přímo doporučuje i na menstruační bolesti 🙂