icon

Jak se vyrovnat se strachem z neplodnosti a IVF?

30. čer 2023

PZdravím vás všechny, potřebuji se vypsat a asi si i ulevit.
Potřebovala bych trochu povzbudit.
No kde bych začala, je mi 22 a přítelovi je 25. Máme spolu 1 a půl rok starého syna. Když měl syn rok dozvěděla jsem se že už nejspíš nebudu moc mít děti. Nedocházela mi od listopadu minulého roku menstruace a protože jsme se začali snažit tou dobou o druhé mimčo tak jsem potřebovala vědět o co se jedná a jaký je problém.
Nikdy jsem neměla žádný gynekologický problém.
Před synem jsem sice potratila ale nebrala jsem to jako signál že potom jednou porodím a nebudu moc mít už dítě.
Je toho na mě poslední dobou strašně moc.
Beru půl roku hormony a drahý vitamíny a výsledek? Žádný...
Jsem z toho úplně nesvá, vždy když vidím jak má někdo malý miminko tak mě to úplně sebere.
Aktuálně mám už jenom 3 měsíce kdy mi doktorka bude dávat hormony a pak už mám možnost jenom IVF.
Ale co si budeme povídat, v dnešní době to není zrovna levná záležitost na kterou bychom měli. A já vlastně nevím co dělat. Jestli pak mám přestat brát prášky a nechat to na přírodě... A nebo to máme risknout a jít na ivf? Mám strach že třeba za 4 roky už bude pozdě. To bych si strašně vyčítala....

Strana
z2
aadys
1. črc 2023

Být tebou nestresovala bych se a očividně vystresovaná jsi. Kladeš na sebe obří nárok toho, že musíš za každou cenu otěhotnět teď. Já taky chtěla bejt mladá máma a stihnout děti třeba do 25 a nestihla jsem to. V září 27 a jsem poprvé těhotná. Když jsme se začali snažit taky mě to děsně trápilo, pak jsem si řekla že na to kašlu. Občas mě to napadne kolik bude dětem a kolik mě a trošku mě to potrápí, ale na druhou stranu mám mladší sourozence s 12letým a 15letým odstupem a je to taky v pohodě.
Nejdřív bych se uklidnila a nekladla na sebe takový nárok, poté možná vyměnila lékaře a pak řešila ivf. Moje máma s nevlastním tátou to podstupovali, několikrát a troufám si říct že do toho zahučel cenou nějaký pěkný barák, ale oba měli problém.

autor
1. črc 2023

@aadys tak to víš že mě to trápí a myslím na to.
A vykašlat se na to prostě jen tak nejde.
Když si to malý hodně přeju tak si to prostě nemůžu jen tak vymazat z hlavy jako by se nic nedělo. Já vím že je ivf drahý ale taky záleží jaký máš problémy 🤔

aadys
1. črc 2023

Já vím, že je těžký na to nemyslet. Ale nám se to třeba povedlo na dovolené kdy jsem si do toho všeho opravdu dala volno, jinak se opravdu nic nedělo a každý měsíc jsem byla zklamaná. Ale to tělo se stresuje už jen tím, že to tak moc chceš a tlačíš na něj. Opravdu bych se teď zaměřila na jiné věci a dala si pauzu. Takhle se akorát trápíš. Pokud ti to pomůže nech si udělat někde nějaké celkové vyšetření a možná třeba do nějakého ivf centra zavolej a zkus se zeptat jestli ho nedělají oni 😊

kadz
2. črc 2023

Cim vic to budes hrozit, tim spis to nepujde.. Hlava ma nejvetsi moc. Proste to nech byt, vsechno je tak jak ma byt.. az se uklidnis a miminko k vam bude chtit prijit, tak prijde. 🍀 A je jedno kolik ti bude let. Bude to zazrak a ty budes stastna.

snailice
2. črc 2023

Pri prvni jsem mela tez diagnostikovano PCOS, gynekolog me odkazal na reprodukcni kliniku, kde mi po kontrole stavu a vysledku z krve nasadili hormony, Clostilbegyt (nebo jak se pise) na ovulaci a pak Duphaston. Koukni ke me na profil, tam to u prvni v albu mam rozepsano. Bez Clostilbegytu bych ovulaci nemela. Asi jeden cyklus jsme nechali prirozene a pak na dalsi pokusy jsme si nejdriv zaplatili IUI (inseminace), pak bychom teprve sli do umeleho. Za IUI jsme tenkrat platili asi kolem 1500,- za pokus. Dcera vysla na druhy pokus. Takze za me bych byt tebou se obratila na kliniku a pripadne bych resila IUI a treba to vyjde 🙂

autor
2. črc 2023

@snailice super, podívám se a zkusím se tedy informovat. Moc děkuji za radu

rozitta
2. črc 2023

150000 za ivf je nesmysl. Vejdete se do 30 max.

autor
2. črc 2023

@rozitta těžko říct, já se v tom vůbec neorientuju.
30 000 je v pohodě i kdyby to bylo 50 000 ale 100 000 je už moc

mdch91
2. črc 2023

Tvoje informace jsou trochu neuplne. Poprve jsi otehotnela bez problemu? Treba je telo jen vycerpane z maleho ditete a neni blbe "udelat si dalsi". Lekarka te leci nesmyslne, pomud neovulujes (ja vim, no, jsme vsichni doktori z googlu), pokud te posle na kliniku, udelaji ti hormonalni profil, mohou hormonalne povzbudit ovulaci a sledovat ji ultrazvukem, udelat inseminaci, ktera je bez doplatku nebo temer bez doplatku... Bezny lekar nechce treba delat hormonalni profil, protoze je problem s uhradou pojistovnou, zatimco na klinice je to jako na bezicim pase. Jit na kliniku vubec neznamena rovnou platit desitky tisic. Takze bych se hodila do klidu a smele se tam objednala.

autor
2. črc 2023

@mdch91 otěhotněla jsem poprvé bez problému po 4 měsících. Bohužel to skončilo ZT v 7 TT a následnou revizí.
Po druhé jsem otěhotněla hned na poprvé a všechno bez problému.
Hormonální profil mám udělaný a říkala že podle těch výsledků to odpovídá na PCOS

mdch91
2. črc 2023

...pak se to neresi duphastonem...a fakt bych to nevidela tak tragicky.

autor
3. črc 2023

@mdch91 tak nejsem doktorka a nevím jak se to má řešit 🤔

makmak28
4. črc 2023

Podívej, ne nadarmo se říká, že stres je zabiják. Já znám ženský co měly potvrzenou neplodnost, minimálně o jedné vím, že i podstoupila 2 IVF a nic. A ejhle, těhotné, jedna dokonce po porodu, zdravá krásná holčička. Myslím, že když to přestaly řešit a hodily se do klidu, tak vytvořily tělu lepší podmínky por regeneraci a nějak se to prostě odařilo, i když už nic neplánovaly. Samozřejmě, že nějaké vyšetření nemusí být od věci, ale z mého pohledu je klid a pohoda nejlepší "lék", nejen co se týče plodnosti apod. Já osobně se teď "snažím stihnout" druhé dítě do 30. 😁 A to mám echt nepravidelné cykly a ani nehlídám ovulaci, i když jsem původně chtěla, ale nakonec jsem si řekla "ono to jednou přijde".
Držím palečky, ať se hodíš do klidu a splní se ti přání mít dalšího zdravého mrňouska. 😉😊💙

autor
4. črc 2023

@makmak28 ano s tím souhlasím že nervovat je asi to nejhorší co může být.
Je pravda že jsem kvůli tomu nervózní a furt podrážděná...
Spíš nechápu že minule (když jsme se snažili po druhé ) jsem to tak neřešila. Prostě jsem si řekla že to klidně může trvat i rok atd. A nějak jsem na to nemyslela a najednou hned na poprvé jsem otěhotněla 🙏
Já bych to asi nechala být a neřešila to kdybych měla aspoň tu menstruaci bez léků. Bohužel jakmile přestanu brát hormony tak se mi menstruace nedostaví vůbec.
Tak že úplně to vypustit nemůžu aspoň minimálně kvůli tomuhle.

makmak28
4. črc 2023

Já po vysazení HA: první dva cykly 42, další dva cykly 37, další potom 33... říkala jsem si: jo, tělo se srovnává, hezky se to zkracuje... a prdlajs, další cyklus 43, a dneska jsem 52DC. Je pravda že jsem ze začátku brala kontryhel a listovku ale tím se taky nemůžu pást donekonečna 😅. Neházej flintu do žita, že nemáš bez léků šanci... Já jsem kdysi (cca v tvém věku) chodila po všech možných odděleních se všema možnýma problémama co mi doktoři našli a připadala jsem si jak důchodce 🤦‍♀️. Předepsaných milion léků a furt jsem byla s něčím nemocná... Jakmile jsem se na to vykašlala a přestala polykat všechny ty pilule a najednou se výsledky lepšily, takže nakonec jsem přestala chodit po doktorech, bylo mi o dost líp a několik let jsem měla od nemocí skoro úplně pokoj. Ono se to sice lehko řekne "je to v hlavě", já vím... Ale jsem živoucím důkazem, že ten klid duše opravdu může být víc než celá lékárna. Já bych na tvém místě víc pátrala po příčinách než po léčbě příznaků.

aadys
4. črc 2023

Ještě mě napadlo, nezkoušela jsi brát macu? Mě to dost pomohlo po vysazeni HA. Kupovala jsem ji na goodie. Někde jsem četla že pomáhá i s pcos

autor
4. črc 2023

@aadys hele beru inofolic combi. Sem tam si dám nějaký vitamíny. A doma mám ještě bylinný tinktury. Drmek, jeřáb ptačí, my cyst.

jipe
4. črc 2023

mrkni na sanatorium helios v Brně, mají tam i klasické ambulance, jen nevím, kdo z dr. ted bere nové pacienty

lenatko91
4. črc 2023

Nezlob se na mě ale pcos není diagnóza “nemůžu mít děti”. Já mám pcos a 2 děti. Jedno z IUI, druhé přirozeně. Vyser se na hormony, sprav si cyklus i kdyby to mělo znamenat změnu doktorky a pak to půjde. Jsi mladá a máš čas. Když budeš chtít, napiš sz 🙂

ina60
7. črc 2023

Treba začať riešiť pcos, napr.naštudovať si, čo s telom urobi "intermittent fasting" lebo inzulínova rezistencia a ako následok pcos, sa liečiť dá. Nebude to jednoduché, ale pôjde to. Máte čas. Mimochodom, ja som nechcela mať toľko detí ako mladučká, ani ako 30 ročná (teraz ma materstvo napĺňa veľmi a to som 40 ročná) a zmenila som na mnoho vecí nazor, aj na materstvo. Možno to Vy vidíte a aj budete vidieť ináč, ale stále platí to, čo Vam tu píšu aj iné ženy. Že ste ešte moc mladá. Takže nehadžte flintu do žita a začnite pracovať na zdravom životnom štýle. Držím palce.

autor
7. črc 2023

@ina60 nejhorší je že já nevím kde ani začít.
Každý říká že to má určitý důvod proč se to děje jenomže já nevím ani proč se mi to děje. Začalo mi to po porodu syna a až po roce. Do té doby jsem měla normálně menstruaci bez problémů.
Ano jsem mladá a doufám že se to vyřeší 🙂

veronicka89
7. črc 2023

Ja jsem velka optimistka ,takze bych se ted vyprdla na vse a uzivala si vaseho maleho ditete...jste mladi a dite je male...

Nastavila bych se spis na to ze co bude bude a rekla si ze uvidis co bude az maly pujde do skolky...

Potom na ivf muzes taky ...

Ja verim na zazraky...

autor
8. črc 2023

@veronicka89 já vím a co když to třeba za 3 roky nepůjde už že zdravotních důvodů? To si budu vyčítat do konce života 🤷🏻‍♀️

veronicka89
8. črc 2023

Dite mate tak aby sis nevycitala ze si jeho destvi stravila premyslenim a smutnenim nad neexistujicim druhym ditetem misto aby ses koncentrovala na nej ;)

jajaja3
10. črc 2023

Dobrý den všem. Pomáhám lidem se zdravotními problémy a dělám zdarma konzultace s německou lékařkou, která je špičkou v oboru v oblasti celostní medicíny. Pomohla jsem i své kamarádce otěhotnět a ona se tak vyhla umělému oplodnění a ušetřila spoustu peněz a času. Pokud máte zájem o konzultaci, tak mi napište.

Strana
z2