Jak zvládnout druhé dítě s pětiletým rozdílem věku?
Ahoj všem, po pár letech se vracím na Konika a hned mám dotaz. Máme doma v prosinci 5ti letou princeznu a čím dál častěji se nás mluví o druhém dítěti. Na jednu stranu bych strašně ráda, na druhou stranu z toho mám strach. Covid, válka, jsem z toho hodně úzkostna, aktualne i na noční medikaci na uklidnění. A taky mi hodne vrtá hlavou, co naše prvorozena - nechtela bych ji o nic připravit, ochudit o to, že nás má na 100% a jsme tu pro ni. Verim, ze by rada pomahala, zapojovala se do pece o miminko, je strasne moc hidna, snaziva, mazliva. Ale i presto.. jak jste na tom vy, co máte děti od sebe 5-6let? Jaké to bylo ze začátku? Jak se s tím poprali ti starší sourozenci? Dekuju za reakce 🌸
@lupinek88 mám rozdíl děti o 7 let
Mám od sebe děti 5 let a super. Starší syn už je starší, takže už s ním nebyla taková práce a hodně se zapojuje…
Mam bratra o 6let mladsiho a v detstvi jsme partaci nebyli..ja byla hodne psychicky vepredu,brzy odesla studovat,odstehovala se..v detstvi jsme se "nejak nepotkali"..dari se nam vztah zlepsit az ted v dospelosti..rozhodne to nebyla chyba rodicu..proste ne vzdy a vsude jsou deti "partaci"
Já děti mám krátce po sobě,rozdíl mezi dětmi máme 2r a 1m, nejmladší syn je o 5 měsíců starší než nejmladší neteř, té budou teď 4 roky,rozdíl mezi ní a staršími sestrami-dvojcaty je 7 let a ten rozdíl je znát.jako jo, hrají si s ní,ale už mají svoje zájmy, kamarádky a mladší sestra jim občas překáží, bohužel to tak je.Ve skoro 12 letech jsou puberťačky se vším co k tomu patří a hrát si s mladší sestrou na pískovišti není podle jejich představ...
Komentáře jsem nečetla, ale jako jedináček ti můžu napsat, že sourozencem dceru o nic nepřipravíte. Naopak, dáte jí strašně moc. Mě nikdy neomrzí, koukat na naše dva kluky, jak vedle sebe vyrůstají, učí se od sebe, poměřují síly a hádají se, aby si o pár minut později podali pomocnou ruku. Ona ta plná pozornost rodičů a materiální záležitosti paradoxně nejsou vždycky výhra. Navíc, vaše prvorozená bude už v době narození miminka samostatná, tam už ta plná pozornost maminky ani není třeba. My máme rozdíl něco přes dva roky a přiznávám, že začátky nebyly úplně růžové právě z toho důvodu, že mi připadalo, že staršího zanedbávám. A že na to nestačím, abych jim oběma dala tu péči, kterou by potřebovali. Naštěstí se to brzy přehouplo. Ale mně sourozenec chyběl, v dětství i teď v dospělosti, takže jsem moc vděčná, že u nás to klaplo.
Dceři bylo v květnu 6 a v březnu se narodil syn. Chtěla jsem vždycky děti takhle od sebe a upřímně si nedovedu představit, že bych malýho měla dřív. Dcera se na bráchu moc těšila a teď je štasna že ho máme. Někdy přijde situace kdy řekne že jsem s malým pořád a s ní ne, tak vysvetluji, že ona už umí věci dělat sama, ale brácha se beze mě neobejde. A jak už tu bylo zmíněno, horší je, že musíte zvládat režim s oběma. Ráno do školky, kroužky... Třeba když dcera měla zápis do školy, synovi byl týden, ale chtěla jsem u toho být tak jsme šli všichni. A že začátku hodně pomáhal manžel a dědeček, hlavně to ráno odvést do školky, odpoledne už to bylo lepší. A manžel se i hodně zapojuje, že si dceru bere ven a tak. Jinak bych neměnila. Budu doma když teď půjde do školy, je ráda, že pak nemusí do družiny a může chodit dom na oběd a já budu mít víc času se s ní třeba učit. A už se těší že bude bráchu vyzvedávat že školky 😁
@lupinek88 měla jsem období kdy jsem druhé nechtela,že první tři měsíce byly náročné (ne trhu či porod) hlavně díky řvaní a kojení....tak jsem šla po 3letech do práce, kam jsem se už těšila,no v práci rozčarování,dcera mi chyběla,ona špatně snášela školku,takže breceni při ranním předávání.....pak že bysme teda zas druhé chtěli a ono to naráz nešlo,skoro rok přešel,dcera už začla i sama o sourozenci vykládat,že by chtěla....jsou nakonec od sebe pět let a myslim že se obě miluji,starší pomáhá.jsem ráda že když bude v první třídě tak budu ještě na materské.....a do práce se vůbec netěším a snažím se "užívat" si mateřské, protože vím, že je to už poslední,že bych třetího paviána nedala.mladsi je urvanejsi,neposlušné jsi,takže moje nervy si užívají.....jo a tentokrát kojení skoro až do roka a půl 💪ale zase to bylo na moji psychiku,naráz se nemůžu věnovat starší jak jsem byla zvyklá,na prvním místě vždy mladší,Sofi počkej,ticho,jdu kojit,Sofi ticho uspavam,Sofi ticho potřebuju si konečně odpočinout,ano mnohé z vás řeknou že se to nějak dá skloubit,ale já to prostě neumím....a popravdě taky nesouhlasím s tvrzením že mateřská láska se násobí,musí se podělit ....
Samozřejmě, že když si pořídíš druhé dítě, připravíš to první o část své pozornosti. Ale ani o miligram lásky. A dáš mu dalšího človíčka, který ho bude milovat a zbožňovat celou svou duší. Protože starší sourozenec, to je nejvíc. Takže ho připravíš o kousek pozoronosti, ale dáš mů obrovskou hromadu pozornosti a lásky navíc. Tři milující lidé jsou prostě víc než dva 🙂
@alousek99 režim s dvěma malými dětmi se dá zvládnout,i ten režim odvádění do/ze školky,synovi bylo 6m když šla dcerka do školky,odváděla jsem jí jen já se synem, dopoledne jsem se věnovala synovi, odpoledne oběma a dcera neměla a nemá pocit,že bych jí zanedbávala (ona by mi to řekla,má dost prorizlou pusu a dobrou vyridilku).dcerce bylo teď v prosinci 6 let,jde v září do skoly,do školky chodi už dlouho.synovi byly 4r v únoru,do školky chodí 2 roky a dcerka už se těší až bude bráchu vyzvedávat ve školce,už bude moct, ví kde školka je, neztratí se.do i ze školy bude chodit většinou sama i teď v první třídě.
@lupinek88 Já v tom vidim jen pozitiva v tom 5ti letem odstupu. Mám dceru 5,5 a syn má teď 2 měsíce a jsem šťastná že ten čas přišel na druhatko až teď. Dcera byla dost introvertnejsi povahy, dlouho si hrála i ve školce sama, a dlouho na nás byla fixovana, i když jezdila na prazdniny snad od 18m a hlídání snad od 9 měsíců.Myslim že teď přijala brášku velmi krásně, přála si teda sestřičku, tak jsme taky museli hodně mluvit a věnovat se jí, ale teď ho miluje nade vše a pomáhá mi hrozně moc. 💕
Syn má v prosinci 8,a já jsem momentálně ve 22tt(i když v únoru byl samovolny potrat v 5tt) . Syn se těší. Už neslyším kdy budeme mít mimi, ale kdy už se narodí brácha.

@lupinek88
@beck90 ja si nedokazala představit byt doma treba v kuse 6-7let, verim ze to pak muze lezt na mozek 😂 a takhie s pracovni pauzou je to fajn. Žádná ponorka....