icon

Jaké výzvy přináší mít tři děti dnes?

ronja55
21. srp 2022
Strana
z4
jako_mala_holka
23. srp 2022

My jsme takhle zvažovali, jestli mít druhé, platíme nájem a příjmy máme, řekla bych, o něco nižší, než vy... Jsem s druhým v 6. měsíci, podařil se nám "vysněný" chlapeček a zatím toho nelituju, i když obavy někdy mám, ale to i ohledně toho, jak to zvládnu se dvěma dětmi celkově, ne jen o finance, myslím, že nakonec všechno nějak půjde a bude nám fajn tak jako do teď 🙂 podle mého názoru už jen s tím bydlením máte obrovskou výhodu, takže bych do toho šla... Já už někdy říkám, že nelituju toho, co jsem udělala, ale spíš toho, co jsem neudělala 😁🙂

martinka0209
23. srp 2022

@takyjedna tak já jsem ze tří dětí a vůbec jsem neztradala a to tenkrát hodne peněz rodiče neměli a při tom jsme se podívali k moři jednou do Itálie a po druhý do Bulharska ,a jezdívali jsme ze školou na lyžák,jezdily jsme na výlety a my jak chceme třetí,taky nebude ztradat,sice poletíme k moři až za pět let ,ale do autokempu jezdíme a budeme jezdit každý rok a výlety ,taky plánujeme, a to si moc vyskakovat,taky nemůžeme a příští rok budeme dětem dělat pokojíček ,takže záleží jak to máte vy nastavení

shak29
23. srp 2022

Ja bych rekla, že je to dost individuální.
Pokud jste oba pro další dítko, proč ne? Vždyť nikde neni psáno, ze pak případně nemůžeš jit na brigadu nebo manžel si najít ještě jednu práci, pokud byste byli finančně opravdu v háji.
Mám 4 děti - 12 let, 10 let, 8 let a 4 roky, máme velkýho psa, velký 2 kočky a koně. Kroužky, tábory, výlety, dovolená... mají co potřebují a co chtějí (pokud to neni kravina, u který vim, ze se ještě ten den bude válet po zemi, protože je přestala bavit). Zjistila jsem, že nepotřebujou 10 párů bot, 20 triček s kratkym rukavem a 30 triček s dlouhym, spíš dokupuju podle potřeby, protože stejně točí svoje nejoblíbenější a zbytek zůstává téměř nenošený. Na jídle si zakladam - ovoce, zelenina kazdy den, bilkoviny, obiloviny...
Ale je to všechno i o vašem komfortu, někdy se budete muset třeba něčeho (byť dočasně) vzdát, někdy možná budeš muset misto Karla Lagerfelda koupit jen Calvina Kleina... 😃, zhodnotila bych i nejakou finanční rezervu, obzvlášť v tyhle době....

Každopádně ja bych třeba uz do 5. nešla, uživit by se sice uživilo, ale už by to asi nebyl takovy nadstandard finančně ani časově... a hlavne ja uz mam ráda svuj klid 😁

vladienka
23. srp 2022

My mame dve holky, obcas ma chyta tuzba po 3.dietati ale s manzelom sme sa dohodli ze to nedavame. On zaraba dobre, cca raz tolko co vas, ale mame hypo, stvrtinu platu posiela na sporiaci ucet, radi cestujeme po svete, nechcem sa obmedzovat viac ako teraz. A nech si hovori kto co chce, pred nami su tazke roky, bolo by naivne na to nemysliet.. museli by sme kupit minimalne vacsie auto, kruzky stoja hrozne moc, platime kazdej max jeden, oblecenie nakupujem rada na Vinted, a aj tak mam pocit ze nam nezostava na konci mesiaca viac penazi, neviem kde robime chybu 😂 ale asi najviac minieme na dovolenky a vylety (tento rok NY, Chorvatsko, Copehagen), bez cestovania by mi doma preskocilo 😁

hawah
Autor odpověď smazal
ferda90
23. srp 2022

@ronja55 tohle je strašně individuální. Padlo tu, že kdyby bylo třeba, tak by sis mohla najít brigádu nebo manžel /přítel další práci pokud by šlo o finance, ale zase... Já osobně si chci aspoň ty dva a půl roku syna užít, nechodit na žádné brigády i za cenu toho, že máme míň financí a co bych nechtěla je aby přítel chodil buď na přesčasy a nebo si, našel druhou práci. Dyt by s nama doma skoro nebyl. Když si vezmu, tak člověk je většinu života v práci. Mě osobně jednou budou stačit třeba ty dvě děti (zatím máme jedno) aby byly spokojené ony i my jako rodiče. A jak tu taky padlo, že pokud by se člověk díval na to, jaká je doba, tak by třeba ani děti neměl... Asi chtě nechte na to člověk musí trochu myslet. Dneska peníze jsou, ale může přijít doba kdy prostě nebudou nebo jeden či druhý přijde o práci a je asi snazší uživit dvě děti než tři, ale neber to nějak špatně nebo zle, já s tímhle zkušenost nemám, jen to takhle nějak cítím a je to můj názor. Každopádně ať se rozhodnete jakkoliv, ať se vám daří 🙂

ronja55
autor
23. srp 2022

@ferda90 jak už jsem psala na začátku. Manžel má i teď přivýdělek. Renovuje lidem motorky-veterány. Je to v podstatě jeho koníček a má za to peníze. Tak že kdyby byla jo krize, tak by si třeba nabral více práce. Ale i tak je to vždy třeba otázka hodiny, max dvou denně. Teď třeba dodělává motorku, kterou dělá už půl roku po chvilkách a bude za ní mít výdělek 150 000 Kč. My máme i dost peněz ve věcech. Jen manžel má ve svých veteránech přes 1 000 000 Kč. Tak že kdyby šlo do tuhého tak se něco prodá. Taky bych nikdy nešla do práce pokud by to nebylo životně nutné. Do těch tří let má být dítě s mámou.

ferda90
23. srp 2022

@ronja55 tak v tom případě asi není co se týká financí co řešit, máte se fajn, asi víc než fajn tak vzhůru do toho 🙂

zuzickan
23. srp 2022

Jděte do třetího, já bych neváhala - oba chcete, finanční situaci máte v pohodě, rodinné zázemí... my máme děti 4, od 16 do roka a půl, příjem má manžel o něco vyšší než u vás, ale zase já do rodiny žádné peníze nenosím, kromě rodičáku teda, vpodstatě pořád jsem doma, díky tomu, že mezi dětmi jsou věkové rozdíly a se všemi jsem byla doma dlouho a vždy jsme to finančně zvládali, máme vlastní dům bez hypotéky, to dělá hodně, jezdíme na dovolené i výlety, děti na lyžáky, když o to stály, tak na tábory, mají kola, brusle, počítače, mobily... ano, jak jsou starší, náklady rostou, školní i zájmové, a když se sešly dva lyžáky během měsíce, je to pálka, když se mají nakoupit boty pro všechny, je to pálka... sehnat hotel na dovolenou je oříšek, s tak velkými rodinami se nepočítá 🙂 takže míváme dva pokoje a taky to vyjde dráž... ale rádi kempujeme, tak jsme pořídili pořádný velký stan a jezdíme i stanovat... co byla velká investice to bylo auto, měli jsme 7místné, ale když se narodilo nejmladší děťátko, se 4 dětma a kočárem se jen tak někam nevlezem, teď máme 9místné a můžem vzít na výlet i babičku a dědu 👍 Nekupujem superznačkové věci, ale jako šupáci taky nechodíme, dost toho děti mohou podědit, jíme kvalitní potraviny, část máme z vlastní zahrady nebo od rodičů, domácí vajíčka atd., puberťáci sežerou neskutečný hromady jídla... myslím, že nejsou rozmazlení, že by dostali všechno co chtějí, ale rozhodně netrpí nedostatkem... záleží na tom, na jakou životní úroveň jste zvyklí, co je pro vás přijatelný ústupek třeba, pokud peníze na všechno nejsou.. ale já jsem šťastná, že je všechny mám, původně jsme plánovali tři a nakonec jsme se dočkali i vymodleného čtvrtého zázraku, neměnila bych (i když puberťáci + batole + budoucí prvňáček je mega nápor nejen na finance, ale hlavně na nervy 😂 )

inssomnia
24. srp 2022

@ronja55 já jsem vždycky chtěla tři a obtížně se té představy vzdávám. Peníze máme, prostoru mega moc, podporu rodiny velkou. ALE je nám přes třicet a teprve budeme mít druhé. Sami jsme pozdní děti a vnímali jsme oba, že na nás nikdy nebylo tolik peněz, energie nebo trpělivosti.
Před dětmi jsme jezdili každý rok na velký roadtrip po Evropě, jednou i západ USA a už od odletu mě to tam táhne zpátky. A i kdybychom takovou cestu v 5 zaplatili, tak to je možné až s dětmi určitého stáří, tak 8 nejmenšího. To znamená že mně bude hodně přes 40 a normálně to vnímám jako existenční krizi.
Další věc je, že jsem studovala a dost, abych se dobře kvalifikovala na práci, kterou bych pak dlouhé roky nedělala.
Manžel je silně introvertní a dceři i dalším dětem nejen z rodiny se úžasně věnuje, ale úplně je vidět, jak je potom zničený. A tak by vypadal roky denně, protože že tří dětí bude vždycky některé potřebovat pozornost.
Nechci řídit autobus.
Nemám čas udělat si mezi dětmi odstup. Na druhé jsme čekali víc než dva roky, třetí bych musela mít do dvou let od druhého nebo se do našeho důchodu neosamostatní.
Ale stejně mozek ty emoce nepřetlačí.

karinvy
24. srp 2022

Partner má s předchozího vztahu syna (14) já dceru (8) a plánujeme ještě třetí společné 😊 mám ráda když je náš dům plný a pořad cítím že ještě nejsme kompletní, partnera taky děsí tato doba ale argumentuju to tím jak je uvedeno výše že vždy bude něco a nikdy to nebude úplně ideální a dokonalé… jediný mezník jsem si tak vnitřně dala že to musí byt do mých 30ti, tak snad to výjde 😊

felixfelicis
24. srp 2022

@inssomnia s vasimi argumenty hodne souznim (akorat u nas doma jsem ten zniceny introvert ja😅). My kvuli tomu mame deti s hodne malymi rozdily za cenu toho, ze je to s nimi narocnejsi. Je dost mozne, ze kdybychom pocitali s klasickymi rozestupy, tak bychom se ke tretimu neodhodlali. Zase jestli mate podporu rodiny, tak to dela hodne (i vzhledem k te praci, mam srovnani v rodine: 3 deti, babicka za rohem a svagrova behem RD dostudovala a skoro celou dobu pracovala vs my se 3 detmi a babickou 400 km - je to dost rozdil no... ). 3 deti maji jinou dynamiku nez 2, je to krasny.

inssomnia
24. srp 2022

@felixfelicis no my jsme s babičkou v jednom domě a naopak se všichni sjíždí k nám. Takže víkendová a prázdninová smečka o šesti dětech 0-5 je zajištěná. Další argument - když budu cítit, že se chci věnovat víc dětem, tak si je vždycky můžu půjčit a ještě budu za hvězdu :D

felixfelicis
24. srp 2022

@inssomnia 🙂 babicku zavidim, ty deti uz min, jestli je to nejak casto a vyzaduje se tvoje soucinnost. U nas kdyz se sejdou vsichni (8ks), tak po 5 minutach utikam.

inssomnia
24. srp 2022

@felixfelicis no je to náročné, ale jak se sejde i víc dospělých, tak každý může mít nějakou chvíli pro sebe a uklidit se. 🙂 Zatím je smečka mrňavá, ale za pár let to bude mít úplně nový level. Docela jim to závidím, já jsem jako třetí pozdní dítě byla jako malá pořád s dospělými nebo sama. Tady se sejdou tak určitě každé dva tři měsíce, přes léto a Vánoce i na delší pobyt.

felixfelicis
24. srp 2022

@inssomnia to jo, my jsme mala rodina, mam jen 1 brachu a sestrenky mladsi o 6 a o 12 let (a pak jeste 2 dalsi mladsi o 20 a o 29 let, ty nepocitam, to uz je jina generace😀). Moje deti maji v tomhle uplne jine detstvi. Ted mame rozpeti skoro 3 - 10. Ale ta uroven hluku🤯😀

baja1122
24. srp 2022

Máme dost podobou situaci jako vy - ohledně financí - žádné hypotéky, dům atd..
Máme tři děti 6, 3, a miminko (4 měsíce).
Museli jsme si koupit rodinné auto na tři sedačky (dostali jsme ho darem nakonec), ale jinak bych neměnila. Sourozenec dá dětem mnohem více než nějaká dovolená u moře - my teď byli na "dovolené" asi 30 km 😀 a bylo to super.. Dcera byla na příměstském plaveckém táboře a s menšími jsme jezdili každý den na výlety, byli ubytovaní v chatičce, bylo to super - ani cesta nebyla autem dlouhá a dětem stačí být kousek mimo domov, hlavně, že jsou tam hřiště, koupaliště atd.
Ten třetí človíček jakoby k nám patřil odjakživa a opravdu si říkám, mělo to tak být (nebyl původně plánovaný).
S těmi kroužky - hodně kroužků je u nás v rámci vesnice nebo v rámci školy, družiny - dcera akorát teď (1. třída) bude chodit na plavání asi 15km daleko, takže jsem ji v městě takto povolila jeden kroužek "na dojíždění" (a vybrala si plavání), syna bych tam pak chtěla od 4 let přihlásit také, aby to měli v jeden den a člověk tam nemusel jet víckrát týdně. Každopádně mám ještě tchána a tchyni na důchodě, oba řidiči, takže tchyně se nabídla, že klidně dceru doveze občas (jak ráno do školy, tak i na ten kroužek).
Finančně to určitě dáte. Pokud nic extra neplatíte a po třech letech půjdeš pracovat, určitě to půjde. Já doporučuji, kudy chodím O🙂
Dokonce i vztah dcery a staršího syna se jako mávnutím kouzelným proutkem zlepšil a od té doby, co mají bratříčka, si více hrajou a mají se tak nějak raději. 🙂
Starší syn chce ještě dalších 5 mimin prý, ale do toho nejdeme 😀

krisstina93
24. srp 2022

Máme tři děti a nějak už nevidím velký rozdíl mezi dvěma a třemi. Akorát organizačně je každé dítě navíc náročnější, ale dá se to, pokud nejsou zrovna rok po sobě :D akorát to chce věští auto, ale to je takový detail.

bara88
24. srp 2022

@krisstina93 no ani zatím rozdíl vidět nemůžeš ,máš opravdu malé děti

zuzineckah
28. srp 2022

@krisstina93 ty rozdíly budou citelné až budou děti starší. A auto taky není zas tak úplně detail, ale to má myslím zakladatelka vyřešené.

ilonne
28. srp 2022

@krisstina93 my máme děti 11 let, 8 let a 4,5 roku. Organizacne i financne je to tedy hodně náročné. Když to bylo o tři roky méně, byla to pohoda. Až na koupi auta a to tedy za detail nepovažuji. Resp. pulmilionova investice pro nás detail opravdu nebyla.

loylii
28. srp 2022

@ronja55 já si vůbec nedovedu predstavit mít 3 deti a chodit do prace na plný úvazek. Plus starost o dům, nějaký čas, aby mi zbyl pro sebe. A nějaký s mužem. Mám deti dvě, nedelam na plný úvazek a mám toho kolikrát plný brejle teda☺️.. A já si teda myslím, ze mit dvě a tři deti je teda extra rozdíl. Na dvě ruce. Já třeba vím, ze tři deti by nám nikdo nepohlidal. Stačí ty dvě😁.. a já občas potrebuju byt s mužem sama a deti si užijí babičky a dedy.

pepickovapavlinka
15. zář 2022

@ronja55 mám 4 děti.Vždy byla nějaká doba a zvládli to

Strana
z4