Kdy je ideální mít miminko během studia?
Ahoj holky🙂
Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně plánování miminka. Nejprve stručně popíšu sebe a celý stav tak, aby šlo snáz posoudit a poradit.
Před měsícem jsem oslavila 25.narozeniny a nyní jsem dokončila bakalářské studium. Ty dva roky později jsou protoze jsem byla dříve na jiné fakultě kde jsem nebyla spokojená a odešla na tuto fakultu s jiným zaměřením. Díky tomu ze studuji pedagogickou fakultu, je potreba magisterské studium, na které budu letos v řijnu nastupovat. To znamená ze bych měla celou VŠ vystudovat ve 27 letech což je pro mě něco, z čeho dlouhodobě nespím a psychicky mi z toho není nejlépe. 😢Vždy jsem toužila být mladá máma, což vím ze mi díky té škole moc nevychází a ta 27 je pro mě taková hraniční. 😢 Proto nechceme s přítelem otálet a mít mimi opravdu co nejdřive to bude možné.
Ještě něco málo o příteli - je stejně starý jako já a je dlouhodobě zaměstnaný a vydělává velmi slušné peníze, proto by se dalo říci, že finance máme pod kontrolou a máme oba hodně účelově na miminko a bduocunost našetřeno.
Variant je hodně. Náš plán byl, ze bychom ihned po státnicích mgr (tzn za ty 2 roky) se o mimi začali zkoušet a modlili se, aby to klaplo a meli jsme zdravé krásné miminko. Vím však, ze se setkavam často s názory,ze není uplně ideálka jit ihned po VŠ na mateřskou... Říkam si ale ze bydlíme v Praze kde by melo být pracovních míst hodně a o pedagogické obory je poměrně velký zajem. Ráda si však nechám poradit i od Vás - co si o tom myslite? 🙂
Další variantou samozrejmě je i to, být těhotná už pri státnicích ale to bych opravdu pečlivě zvážila protoze jsem velký stresař a nechci abych miminko takhle nervovala kvuli mé škole a vystavila ho nebezpečí...
Další moznosti co mame v hlavě je, si teď behem mgr najit nejakou brigádu či uvazek ve školství tak, abych měla nejakou praxi a pak i treba nárok na mateřskou. Jaké tam jsou prosím přesné podminky abych mateřskou dostala? Platí to jen na plný úvazek a nebo treba i na brigádu?
Samozrejmě vim ze toto vsechno jsou jen plány a teorie a zivot to pak sám zamotá uplně jinak... Jen si miminko opravdu moc přejeme a zajimá mě Vaš nazor či zkusenosti.😢❤️
Na závěr bych Vás chtěla poprosit o rady a zkusenosti co vás treba behem rodičovství prekvapilo a nevěděli jste to a co by se mohlo hodit druhým? Chci být na vše připravená tak, abychom mohli našemu miminku dopřát to nejvíc ❤️
Moc děkuju předem a omlouvám se za dlouhou slohovku 😖
Ještě mě napadá – když jsme několikrát narazily an tu finanční rezervu – kolik je takový ideál v této době mít na mimčo našetřeno tak, baychom nemuseli počítat každou korunku a měli se dobře my i miminko? 😕
@nikcanikolka s hledáním práce problém vůbec nebyl. Vlastně jsem ještě ani nehledala a už mi práci "vnutili" (taky učitelka).
Tyhle názory okolí, že holku, která hned po VŠ byla na rodičovské, nikde nebudou chtít, moc nesdílím. Protože zase u 27 leté holky po VŠ, která ještě nemá děti, se dá očekávat, že hodně brzy uteče na mateřskou, a to taky pro zaměstnavatele není zrovna terno 😀. Nicméně ať už praxi a děti mít budeš nebo ne, ono je to skoro fuk, ředitelé jsou rádi, když vůbec někoho kompetentního seženou.
@gruyerre To byl přesně můj názor se kterým jsem celou dobu žila 😍 o učitele je přeci zájem všude a naopak by měli být radši, že už děti mám a jsem jakoby ,,jistější".
přiznám se, že jsem podobnou diskuzi založila ještě na jiné stránce a nedovedete si představit jak mě tam zdeptaly... shrnu to – měsíc jsem z toho nespala a propadla totálním depresím, že mám teda očividně nereálné sny a že nevím jak to vše naplánovat tak, abych se toho nemusela vzdát. 😔
Jsem strašně moc ráda že jsem to nevzdala a založila ještě tuto diskuzi ❤️ strašně moc děkuju ❤️
@nikcanikolka víš, já jsem se dostala do stavu, kdy jsem skoro pořád myslela na dítě, nedokázala jsem se těšit na nic jinýho, než až konečně budu mít miminko. A takhle jsem promarnila asi rok svýho mládí. Když si představím, že bych takhle nenaplněně žila třeba další 3 roky, to by byla hrozná škoda... Takže jestli máš tu touhu po miminku taky už velkou, moc bych to neoddalovala.
@gruyerre Mluvíš mi z duše 😵 já už to cítím 2. rokem.. ale furt mě brzdí ta škola protože ji musím dodělat abych pak mohla normálně pracovat a už tu školu neřešit 😕 Proto se snažím vymyslet co nejlepší plán tak, aby ihned po těch státnicích za 2 roky mohl nastat můj největší splněný sen 😍
Já jsem třeba šla po Bc. pracovat (pedagogický obor, ale šla jsem dělat chůvu do školky) a magisterské studovala dálkově 🙂 Taky jsme chtěli miminko brzy, ale taky jsme chtěli s přítelem bydlet společně a příjem z brigády jsem neměla dost velký. Takže jsem byla na HPP a domluvila si hned při pohovoru volné pátky na školu. Otěhotněla jsem neplánovaně teda ještě dřív, než jsme si plánovali, ale nakonec jsem potratila a další těhotenství jsem neprožívala vůbec dobře, navíc jsem špinila a byla na rizikovém doma. Neprodloužili mi smlouvu, ale na mateřskou jsem nárok měla, teď ale na další děti nemám mateřskou, jen rodičák 🙂 Vysokou si dodělávám s dětmi a je to pro mě skvělé, ale máme teda hlídání od mojí mámy v ty dny, kdy jsem ve škole 🙂 Asi bych neměnila... teda kromě toho, že nemám nárok na mateřskou, ideální by bylo pracovat na smlouvu na dobu neurčitou :D ale to už moc ovlivnit nešlo no....
Já měla plán. A touhu. Bylo nám 26, když jsme začali mít nechraneny styk. Že si Dodělam titul Bc. na rodicaku.....
..... Je mi 30, chybí mi jen diplomka a státnice na magistr.... A jsme v péči IVF centra....a to je teprve něco, práce, IVF, rekonstrukce, studium... Silim z toho, ale dítě odkládat už nemůžu... Psychicky. A tak to prostě musím zvládnout 🙂
Za mě? Jdete do toho co nejdřív, pokud potom toužíte. Vždycky bude něco, co se nebude hodit a u toho mít dítě...ale! Pokud po něm toužíte, zvládnete to, ať to bude jakkoliv 🙂
@nikcanikolka ahoj, nejraději bych napsala soukromou zprávu, pokud by nevadilo 🙂
@nikcanikolka Ahoj, napíšu svoji osobní zkušenost...já jsem taky studovala výšku. Udělala jsem si bakaláře a pokračovala navazujícím studiem. Otěhotněla jsem plánovaně ve čtvrťáku někdy v dubnu, od června do září byl od školy klid a pak 9. semestr jsem dodělávala těhotná. A kupodivu se mi podařilo úplně všechny zkoušky udělat v předtermínu, zřejmě mi ten druhý mozek ve mně pomohl 😅 a na Nový rok už jsem rodila a poslední 10. semestr byl vlastně jen o psaní diplomky a učení se na státnice. Potom jsem měla rodicak na 2 roky (takže finančně v pohodě) a navázala rovnou další mateřskou. S dvěma dětma jsem si potom našla zkrácený úvazek. Nic bych na tom neměnila, jsme s manželem (na dnešní dobu) mladí rodiče a moc si to užíváme 🥰
Ja studovala dalkove bakalare a termin porodu mi vychazel presne na statnice. Zaridila jsem si, ze statnice jsem delala az po prazdninach se spoluzaky, kterym to poprve nevyslo a nebyl zadny problem. A to jsem hodne opravdu hodne velky stresar. Ale to miminko to proste pak nejak odbouralo a vse probehlo v pohode. Co se tyce otehotneni, tak ja brala antikoncepci od 16let a po vysazeni nam to vubec neslo. Trvalo to pres rok, nez si k nam mimi naslo cestu. Rodila jsem mesic pred 22. Druha dcera sla pak naopak rychle. Za mesic po vysazeni prasku bylo upeceno v 28. Co se materske tyce, tak to neporadim, ale pokud jste financne zajisteni a nutne materska neni potreba, ze se nastoupi rovnou na rodicak, tak bych tento problem neresila. Dejte na sve pocity. Miminko se skolou se zvladnout urcite da.
Jeste mi to neda a dam jeste jeden prispevek 🙂
Nezapomen, ze jsi tady na miminkovskem serveru, nejvice se tu schazi zeny, co je pro ne miminko hlavnim tematem (nebo nejakou dobu bylo a uz tu ze zvyku zustaly :D ) anebo resi potize s pocetim. To ve vysledku udela dojem, ze kazdy druhy ma problem.
Me se to presne stalo, taky jsem jeste behem VS zacala premyslet o mimcu. Rekla jsem si, ze zacnu pomalu sbirat informace, prihlasila se a prepadla me panika, ze to urcite nepujde, pro jistotu jsem honem vysadila antikoncepci. A k dalsi zkousce cca za mesic uz pochodovala tehotna (neudelala jsem ji, protoze jsem to zjistitla rano pred zkouskou a byla jsem tak mimo, ze mi hlavou nebezelo nic jineho nez "no nazdar". Po vykouknuti z konikovske bubliny se ukazalo, ze otehotnet samozrejme muze byt problem, ale taky to muze jit hned a ani to neni nic tak vyjimecneho 🙂 Takze jestli jsi zdrava a obecne neevidujes zadne gyn problemy, neni treba stresovat se zbytecne.
Jinak jak z prispevku vyplyva take jsem dodelavala skolu s miminkem a je to fakt tezke, doporucila bych spis tu praci, pokud nemas maminku nebo hlidani hned vedle. Manzel se samozrejme o deti stara co muze, kdyz jsem mela zkousku tak pohlidal. Ale uceni se na zkousku uz moc v klidu neni, ono mit 3hod spaci cykly mezi kojenim, smulu na narocne mimco cloveka totalne vystavi. A sebrat v tom energii na uceni muze byt docela peklicko
Otěhotněla jsem při studiu, státnice jsem dělala podruhé těhotná s ani ne dvouletým batoletem. (Druhé bylo plánované, aby první dítě mělo blízko sebe sourozence.) Nikomu bych to nedoporučovala a kdybych si mohla tyto věci rozplánovat znovu, určitě s dětmi počkám tak do 35 a "užiju" si života. Celý rodičák jsem stresovala, že nenajdu práci bez praxe. Do toho pořád kloubit ty děti, hlídání, roky žádný čas vubec na nic. Jako jo, člověk asi je mladší, má víc energie, ale zase míň trpělivosti, nula hlídání... já jsem se v tom popravdě nenašla. 😝 Jako jistě, zvládnout se to dá, ale že by to bylo nějak lepší než otěhotnět později, to bych určitě neřekla. Ono ty rodinky na instáči vypadaj strašně lákavě, ale v reálu, když pak lítáš jak hadr na holi s batoletem nonstop na noze, sama, protože kámošky ještě studují, pak maj děti když ty už je máš ve škole...
@tereza0111 inak toto sa stalo aj mne. Mala som pocit, ze vsetci naokolo maju problem pocat tak sme si povedali, ze teraz to zacneme skusat a snad tak do roka otehotniem. Podarilo sa na prvy sup 🤷🏼♀️ Takze som potom statnicovala, pracovala a bola tehotna v jeden moment. Keby som sa mala druhy krat rozhodnut tak pockam aspon po tych statniciach.
@kacka1994 děkuju 😍
@danyysek to mě dostalo😢 uplně chápu a je mi to moc líto. Děkuju moc za sdílení zkušenosti ❤️ je to prostě zázrak a ne samozřejmost
@helinkaaa určitě, budu ráda! 😍
@angelinie závidím! 😍 zní to skvěle ale bojím se ze bych to nezvládla 😢
@ale023x děkuju moc za podporu a zkušenost😍
@tereza0111 chápu a dekuju za uklidnění.😍 S přítelem mame z početí velký strach. Bojíme se, aby bylo vse v pořádku a podařilo se v rámci pár měsiců🙏 slýcháme pravě cim dal časteji jak i mladí nemohou otěhotnět... Ale na gyndu pravidelně chodím a nikdy nebyl problém🙏 spíš si řikam co s tou HA 😕 kdy jí tak teda vysadit. 😕
Já teda nejdřív pracovala a pak až studovala VŠ. Během studia se mi narodily 2 děti. Všichni vyučující na mě byli hodní, státnice jsem si rozložila něco v zimě, něco v létě. Jo, a studium jsem si prodloužila o uznanou dobu rodičovství. Magistr už se dá studovat kombinovaně, takže klidně s dítětem. Rozhodně je jednoduší studovat s dětma než studovat při práci. Aspoň pro mě to tak bylo. Ale každý má jinou zkušenost...
@nikcanikolka podle toho,co ted ctu....ty teď nemas zadny prijem? Materskou, pokud nrbudes pracovat,mit nebudes. Ale rodicak po porodu dostaneš. Dnes je to 300000 na max. ctyri roky. Ale muzes byt na rodicaku kratsi dobu.
@marketa11112 nene teď jsem měla jen nějaké brigády. Ale plánuji právě při mgr si najít něco menšího rozumného. Vztahuje se mateřská i kdybych byla na dpp/ dpč?
A kdybych nahodou nepracovala ani tak tak bych i tak rodičovskou mela?
@nikcanikolka materska je jen pri hlavním pracovnim pomeru. Muze to byt i kratsi uvazek.
Rodicak dostane kazdy. Tam nejsou zadne podmínky.
Pokud jsi ted nemela prijem, tak s ditetem budes mit urcite rodicak. Znamena to, ze by jste na tom nemeli byt hur.
@nikcanikolka nejlepší bys měla studovat Mgr. dálkově a k tomu začít pracovat. Pokud bys měla dálkové studium, tak můžeš klidně nastoupit i na plný úvazek. Budeš mít praxi a i pak nárok na mateřskou. Určitě nedoporučuji (z vlastní zkušenosti) studovat a mít děti zároveň :D Když jsem byla ještě na rodičovské dovolené, tak se to dalo. Ale teď, když už pracují, mám dvě děti a dodělávám Ing., tak je to občas hodně náročné.
Mam dve deti,starsi nemocne. Dodelavam si postupne skoly a je to sileny mazec. Ja blbec, ze jsem do toho nesla driv. Ale zase me k tomu privedl i nemocny syn, hledala jsem informace a pod. Kdybych mohla vratit cas, studuji jako vztekla a hned na to mam deti ( necekala bych). Vlastne bych to udelala tak, jak to ma v plánu zakladatelka.
Ještě z trochu jiného pohledu, já se narodila rok před tím, než šla mamka na vysokou, v jejím průběhu ještě brácha, takže vystudovala medicínu s dvěma dětma. A já byla nadšená, kdykoli to šlo, brala mě s sebou na koleje, občas na přednášky, moc mě to bavilo😊. Zjisti si, jaké možnosti nabízí Tvá škola pro těhotné nebo maminky, ze zákona je tam možnost prodloužení studia bez poplatku, rozložení zkoušek, obvykle i nějaké stipendium. Třeba by Ti to dodalo klidu a pomohlo v rozhodování.
@nikcanikolka Mateřská je i z DPČ a DPP, pokud odvádíš nějaké daně. Takto jsem pracovala před 3. mateřskou brigádně, ale normálně celý týden (pár hodin denně) a mateřskou jsem pak měla 😉
Moc moc všem děkuju 😍
@angelinie Děkuju.😇 Takže tam jde o to, aby za mě odváděl zamestnavatel i klidně na DPČ/ DPP to sociální a zdravotní?

@gruyerre Ježiš to je tak hezké. 😢❤️ Naprosto soucítím a chápu! Máte můj obdiv že jste si za svým snem takto šla a vše krásně zvládla. 😍 dalo se to zvládnout tedy? A po ukončení rodičovské nebyl tedy problém najít práci?
Mě na tomhle všem asi nejvíce odrazuje to, že jsem se setkala s obrovskou převahou názorů, že holku která hned po VŠ šla na rodičovskou nikdo nebude chtít pak v práci 😢 opravdu mi toto říká každý druhý... Mám díky tomu obrovského brouka v hlavě a i proto jsem se rozhodla založit tuto diskuzi😢 Já si ale říkam, že tím, že žiji v Praze a ještě mám obor učitelství, že úplatnění bych přeci mít snad měla ať dítě budu mít po ukončení VŠ a nebo za 10 let ne? 😢