Kdy je ideální mít miminko během studia?
Ahoj holky🙂
Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně plánování miminka. Nejprve stručně popíšu sebe a celý stav tak, aby šlo snáz posoudit a poradit.
Před měsícem jsem oslavila 25.narozeniny a nyní jsem dokončila bakalářské studium. Ty dva roky později jsou protoze jsem byla dříve na jiné fakultě kde jsem nebyla spokojená a odešla na tuto fakultu s jiným zaměřením. Díky tomu ze studuji pedagogickou fakultu, je potreba magisterské studium, na které budu letos v řijnu nastupovat. To znamená ze bych měla celou VŠ vystudovat ve 27 letech což je pro mě něco, z čeho dlouhodobě nespím a psychicky mi z toho není nejlépe. 😢Vždy jsem toužila být mladá máma, což vím ze mi díky té škole moc nevychází a ta 27 je pro mě taková hraniční. 😢 Proto nechceme s přítelem otálet a mít mimi opravdu co nejdřive to bude možné.
Ještě něco málo o příteli - je stejně starý jako já a je dlouhodobě zaměstnaný a vydělává velmi slušné peníze, proto by se dalo říci, že finance máme pod kontrolou a máme oba hodně účelově na miminko a bduocunost našetřeno.
Variant je hodně. Náš plán byl, ze bychom ihned po státnicích mgr (tzn za ty 2 roky) se o mimi začali zkoušet a modlili se, aby to klaplo a meli jsme zdravé krásné miminko. Vím však, ze se setkavam často s názory,ze není uplně ideálka jit ihned po VŠ na mateřskou... Říkam si ale ze bydlíme v Praze kde by melo být pracovních míst hodně a o pedagogické obory je poměrně velký zajem. Ráda si však nechám poradit i od Vás - co si o tom myslite? 🙂
Další variantou samozrejmě je i to, být těhotná už pri státnicích ale to bych opravdu pečlivě zvážila protoze jsem velký stresař a nechci abych miminko takhle nervovala kvuli mé škole a vystavila ho nebezpečí...
Další moznosti co mame v hlavě je, si teď behem mgr najit nejakou brigádu či uvazek ve školství tak, abych měla nejakou praxi a pak i treba nárok na mateřskou. Jaké tam jsou prosím přesné podminky abych mateřskou dostala? Platí to jen na plný úvazek a nebo treba i na brigádu?
Samozrejmě vim ze toto vsechno jsou jen plány a teorie a zivot to pak sám zamotá uplně jinak... Jen si miminko opravdu moc přejeme a zajimá mě Vaš nazor či zkusenosti.😢❤️
Na závěr bych Vás chtěla poprosit o rady a zkusenosti co vás treba behem rodičovství prekvapilo a nevěděli jste to a co by se mohlo hodit druhým? Chci být na vše připravená tak, abychom mohli našemu miminku dopřát to nejvíc ❤️
Moc děkuju předem a omlouvám se za dlouhou slohovku 😖
@nikcanikolka A ještě teda jedna věc, pokud se od té doby nic nezměnilo, tak mateřská se bude počítat jen z jednoho toho DPČ, i když bys jich měla více..
Moc děkuju za všechny vaše příběhy a rady.😍 Strašně moc si toho vážím a daly jste mi hrozně velkou sílu si za tím svým snem jít.🙏 Pokusím se teď během posledních 2 let studia co nejvíce našetřit a najít si pokud možno nějaký ten úvazek, abych případně tu mateřskou dostala, ale kdyby ne tak se z toho svět nezboří. 😇 Každopádně to nyní vidím tak, že už před těmi státnicemi (cca 3 mesice před) bychom se už o mimi začli pokoušet ❤️
@angelinie Dobře. 😇 A jenom pro můj nějaký přehled.. protože vím že mám v tomhle obrovské nedostatky a předem se za to omlouvám😕 snad nepusobim nějak hloupě.😨😢 Kdybych byla například na dpč měla měsíčně 9000 kč, kolik bych z toho pak měla mateřskou?
A na tom dpč musím být dokud neotěhotním že?
@okapia Moc děkuji za cenné rady🙏
@nikcanikolka Ano, normálně odcházíš na mateřskou těch 6-8 týdnů před porodem a je tam tuším stejná podmínka jako u HPP nějakého počtu odpracovaných dní během posledních 2 let. Ten výpočet bych musela někde najít, ale mám dojem, že jsem vydělávala okolo 15000 hrubého a mateřská pak byla 9000 Kč, tak snad aspoň takhle ti to pomůže ☺️
@angelinie Aha, tak to si ještě musím zjistit ty odpracované dny kolik jich má být.😲 moc díky! 😍

@nikcanikolka Ano, přesně tak 😉