Když se plánuje miminko - lze se připravit?
Ahoj všechny, pro které je otázka dítěte buďto v plánu nebo již realita. Pročítala jsem zde různá fóra, ale bohužel nezapadám do žádné kategorie a přes to mám spoustu otázek a pocitů, které bych chtěla s někým probrat. Tento rok mi bude 30 let, ale bohužel se neřadím do skupiny žen, která by měla jakoukoliv zkušenost s dětmi, nebo měla kolem sebe někoho od koho by mohla přebírat rady či zkušenosti 😒 . Všechny mé kamarádky jsou mladší a ty co mají dítě jsou většinou daleko. Loni v srpnu jsem se zasnoubila a zároveň jsme se dohodli s partnerem na rodině. Vzhledem k tomu, že naše svatba proběhne v květnu, tak jsme se dohodli, že na děťátku začneme "pracovat" od března 2015. V rámci tohoto plánování jsem v září vysadila antikoncepci, nevím na kolik je třeba se očistit, nebo ne, ale brala jsem jí od 16 a tak jsem si řekla, že to třeba prospěje. S partnerem jsme se domluvili, že to do března uhlídáme, abych si mohla svatbu užít. A nyní se dostávám ke svému problému, vlastně vůbec nevím, zda je možné se nyní již začít připravovat, abychom měli větší šance brzo uspět, nebo zda má cenu už teď zjišťovat, zda a i kdy mám ovulaci. Nevím totiž kdo z nás je doma netrpělivější, ale podezřívám partnera z toho, že se nemůže dočkat 😀 a potom co čtu příběhy těch, kterým to nejde, přemýšlím zda pro to můžu udělat něco víc 😉 , Víte nechci to ani řešit s někým ze svého okolí, nedokážu si představit, že se mě budou ptát, nebo na mě divně koukat zda UŽ ? Takže dokud nebudou nic tušit, budu mít větší klid, zvlášť od mé mamky 😝
@barbucha15 Mne gyn raz povedal po,že po vysadení HA je ideálne počkať pol roka,čo sa týka prípravy na počatie,zatiaľ sa nijako nepripravuj,aby si nemala stres,jediné,čo môžeš skúsiť,urob si mesiac pred tým,ako zahájite zadělávání OVU test,aby si približne vedela,kedy máš plodné dni...a teraz si radšej užívaj prípravy na svadbu...
@alen_ka To bude tím, že duchem jsem mladá, ale občanka má jiný názor 😀 Lidi co mě neznají tak dobře, mě soudí jen dle věku 😝 . Tak to vůůůbec nezávidím, já bych řekla, že tyhle řeči poslouchám tak od 26 a s blížící se třicítkou na krku, to jen graduje. Někteří asi nechápou, že jsem si nechtěla bezhlavě pořídit dítě jen proto, že mám na to věk. Nejdřív bylo třeba najít správného tatínka 😀 . Tak držím pěsti, sama jsem s tím občas bojovala a bylo hodně lidí, kterým bych za to zakroutila krkem 😝 Teď už jen říkám "po svatbě" a kamarádkám "je mi 30 co čekáte" a je to 😀 😀
@barbucha15 já jsem ve 26 už odpovídajícího tatínka měla, ale ani já ani "tatínek" (který je o 2 roky mladší než já) jsme se na to ještě jaksi necítili 🙂 ale už tehdy začali někteří pomalu útočit řečma typu "to já ve tvém věku..."
@barbucha15 jinak ale taky nechápu údiv některých lidí nad tím, že si někdo jiný dítě pořídí (většinou lidi buď hodně mladí nebo ti kteří k tomu rodičovství moc netíhnou), do lidí u 25 mě to taky občas překvapí ale pak už se dá u stabilních a pracujících párů očekávat, že na to skočí, nějak se přece to lidstvo rozmonožovat musí 🙂 i když to samozřejmě neznamená, že se jich na to začnu preventivně vyptávat....
Ahojky, na začátku roku 2014 jsme se s manželem rozhodli pro založení rodiny s tím, že bychom chtěli počít miminko na začátku léta - tzn. vysadila jsem v lednu prášky, začala jíst kyselinu listovou, začala jsem cvičit - ve zdravém těle zdravý duch :D .. v únoru jsme si však řekli, že nebudeme čekat a necháme tomu volný průběh.. nakonec jsem musela po půl roce na IVF kvůli PCO (také jsem brala od 16ti antikoncepci)... po roce se konečně spontánně zadařilo 🙂 .. ve Tvém případě bych tomu raději také nechala volný průběh, aby se Ti nestalo to, co mnoha ženám tady.. může se to podařit ve Vámi zvolený termín, ale taky nemusí..
@barbucha15 Já to měla celkem podobně jako ty. Svatbu jsme měli naplánovanou na září 2014 a původní plán byl, že se začneme snažit po svatbě. Antikoncepci jsem vysadila loni v dubnu, po nějakém osmiletém užívání. Jenomže pak přišli obavy - co když se to nepovede hned, jestli už to není moc naplánované a nepokoušíme osud, atd. Tak jsme si přes prázdniny řekli, že tomu necháme volný průběh, 1.srpna už jsem měla pozitivní test 😀 Na svatbu jsem byla v nějakém osmém týdnu. Měla jsem štěstí, nebylo mi špatně, dobře jsem ty začátky snášela, ale u každého to tak být nemusí. Teď záleží na tobě, jak to zhodnotíš a jestli jsi připravené, že třeba celou svatbu ti nebude nejlíp. Ale uplně chápu tvoje obavy, že to to teď člověk odloží o pár měsíců a pak toho může litovat, jenomže to nikdy dopředu nezjistíš.
@barbucha15 A co se týká nejrůznějších preparátů, neřešili jsme nic, jedla jsem jen listovku a to asi měsíc před. Ovulaci a plodné dny jsem si řekla, že právě začnu řešit až po svatbě a ani to nebylo potřeba. Tak být tebou tak to nechám zatím tak, nic neřeš, užívej si to a uvidíš, co vám osud přichystá 😉
@aftylka Díky, jsem ráda, že mám odezvy od lidí, co to měli stejné. Můžu se zeptat, zda to na tobě bylo na svatbě už vidět? Mám to zatím spočítané tak, že pokud by se náhodou zadařilo hned (což pochybuju) mohla bych být právě v 8 týdnu, ale pak bych se bála toho jak mi bude, nebo že se nevejdu do šatů. Což mě trochu od toho všeho zrazuje a říkám si, zda to už do tý svatby nevydržet, ale jak sama píšeš jsou tu ty obavy. My se rozhodli nechat tomu od konce března volný průběh a je nám oběma jasné, že se nemusí zadařit hned. Kamarádi čekali 1,5 roku. A byť trochu spoléhám, že to hned nevyjde, tak se zase bojím, abychom to neměli taky na dlouhé lokte 😒 .
@barbucha15 my to máme stejně, příští víkend svatba a to budu v 9týdnu 😀 Taky jsme tomu nechali volný průběh od března 2014 🙂 Jsem za to moc ráda... Nějaký extrémní nevolnosti nemám, takže si svatbu určitě užiju. Šaty jsou mi v pohodě. Po vysazení antikoncepce jsem zobala každý den listovku. Chtěla jsem začít cvičit, ale to už jsem nestihla 😀
@alen_ka Mám taky partnera od 2 roky mladšího 😀 , ale jsme spolu teprve 3 roky, takže ani zde jsme nechtěli nic uspěchat. Je každého věc, kdy si dítě pořídí. Já jsem postě nikdy dřív necítila, že bych na to byla připravená, nebo měla vedle sebe někoho s kým bych si to dokázala představit. Možná jsem taky měla kolem sebe více odstrašujících případů, kdy uspěchání dopadlo značně špatně. Asi jsem strašně praktická, ale věděla jsem, že dokud nebudu mít dostatečné fin. zabezpečení a chlapa na kterého se můžu 100% spolehnout, tak do toho nepůjdu. A ten pravý měl prostě asi chvilku zpoždění 😀
@barbucha15 Že by to šlo tak brzo vidět se nemusíš bát, já vydržela v korzetových šatech až do půlnoci 🙂 Já sem si taky říkala, že to nevyjde hned, ale myslím, že sme oba s manželem tak nějak podvědomě doufali, že to klapne, to snažení bylo totiž častější než obvykle 😀 Kdybych to brala teď zpětně, tak bych možná počkala, kdybych tušila, že otěhotním tak okamžitě. Ale třeba i co se týče alkoholu a tak, s tím sem vůbec neměla problém a nevadilo mi, že sem na svatbě nepila.
@agenz Tak to gratuluji a to jak ke svatbě, tak i k mimču 😀 . Já zatím stíhám jak cvičit, tak i zdravě jíst, takže buď budu mít hezčí fotky, nebo aspoň místo v šatech, kdyby náhodou 😀 .Jen doufám, že prsa se ještě zvětšovat nebudou, tam moc místa není a nebylo 😕 . Listovku si koupím co nejdřív a příteli koupím selen, budeme zobat oba 😀 snad to aspoň trochu něčemu prospěje.
@barbucha15 děkuji, tak ať se daří 😉
@aftylka Taky mám korzetové šaty a hlavně vysoké podpatky 😀 . Na to snažení se docela začínám těšit 😀 . Přítel má teď spoustu práce a i s ohledem na to, že se člověk musí hlídat to u nás posledního půl roku značně pokulhává 😝 . Možná i proto se nám nechce čekat dýl 😀 . Asi by mi nevadilo abstinovat, ale rozhodně bych nerada protrpěla svatbu s hlavou v kýblu. Škoda, že ještě někdo nevymyslel něco, co by v tomhle ohledu dalo nějakou odpověď 😝
@barbucha15 můžeš zkusit třeba kartářku nebo křišťálovou kouli, ale úspěch není zaručen 😀 Každopádně obavami o to, jestli se to podaří to nekončí, ten strach tě už neopustí, pak se člověk bojí, aby se mimčo udrželo, aby bylo zdravé, všechno v pořádku a milion dalších věcí 🙂 I na to by se ta koule hodila, ale to už bychom měly ten život až přespříliš jednoduchý 😀 Držím palce v rozhodování i případnému snažení a je jedno jestli bude v březnu nebo květnu! 🙂 Hlavně pozitivní myšlení a nenech se odradit, ať už se rozhodneš jakkoliv.
@barbucha15 jak se to stíhá do 30, tak je to ok, nemůžeme být všechny mladé matky 🙂
Já jsem jen zobala Femibion a jinak jsme to neřešili.. A moc jsme si teda neužili, povedlo se na poprvé. Ale je pravda, že já HA nebrala asi 7 let
@aftylka 😀 Ou tohle nechám těm co tomu věří 😀 . Holt to prostě necháme osudu a uvidíme. Sice si potají představuji, že kdyby to klaplo do svatby, nechala bych to drahému jako půlnoční překvapení 😀 , ale co on si na to rád počká a já si na něj vymyslím když tak jinou kulišárnu 😀 . Ale moc děkuji, snad to proběhne vše bez stresu a v pohodě 😉
@dannyblakely Tak to ne, jestli se to podaří napoprvé, tak to snad budu chvíli tutlat, aby se ještě snažil 😀 😀
Ahojky snazilky, tak presne toto tema probiha u nas posledni dny... Uz bych taky chtela prcka, ale pristi tyden zaciname s rekonstrukci, ktera bude trvat cca 2 mesice a mezi tiim se o to budem pokouset... Papaaam listovku tak snad se nam vsem brzi zadariiii <3 <3 <3
Včera zrovna byl v sama doma MuDr. Dvořák a pěkně o tom mluvil, tak na to jukni. Sám říkal, že stačí preventivně brát listovku, protože jí české ženy mají málo a je poměrně důležitá, ale já osobně bych to jinak nehrotila. Moc bych se na to upínala a stresovala a psychika je svině a nejde to pak...Už podruhé to zažívám 🙂

@barbucha15 tak očividně na tebe útočí různé skupiny různými zbraněmi 😀 jedni otravují, že je člověk starý, druzí, že jako cožeee díííítěěěě???!!! 🙂 a řeči typu "no a co ty/vy???" už se taky pomalu stávají mou všední realitou