Který den cyklu mohla být ovulace?

agata
3. únor 2016

Ahojky, mám dotaz na holky, které mají zkušenosti s ovul.testama a tím pádem ví přesně, kdy mají ovulaci 🙂 Začali jsme se snažit o mimi, jen nevím přesně, kdy ovulace nastane. Zatím jsem se nezkoušela ovul.testy ani měrení baz.teploty. Který DC by mohla být ovulace. Cykly psáno od posledního 25,26,26,24,23,24,28,24,23,23. Začátek poslední MS 22.1.2016. Moc, moc díky 🙂

cassi246
14. únor 2016

Pokud ta čísla značí délky cyklů, tak ovulace obvykle probíhá 12-16 dnů od dalších měsíčků zpět, takže u Vás asi kolem 13. dne cyklu. Nejpřesněji to zjistíte měřením bazální tělesné teploty a sledováním hlenu (čím cítíte více mokro a hlen tažný jako vaječný bílek, tím je větší pravděpodobnost otěhotnění - jsou plodné dny). Pro otěhotnění není potřeba mít styk v době těsně před ovulací, někdo z toho má zbytečně stres, že honem dnes musím, protože mám pozitivní ovulační test. Doporučuje se mít styk zhruba co 2-3 dny v plodných dnech, ideálně 5-1 den před ovulací, to je zpravidla největší pravděpodobnost. Ty ovulační testy jednak nejsou levné a mohou mít diskutabilní vypovídací schopnost a někdo si jich může dělat 7 a pořád nic, to by spíš pro mě bylo stresující.

agata
autor
15. únor 2016

Moc děkuji za odpověď. Pokud teda ovulace nastala kolem 13DC a my jsme měli poslední styk 9DC, což je 5dní před ovulací, tak je možnost otěhotnění nízká. Na netu jsem četla, že životaschopnost spermíí je 48hodin. Každým dnem čekám menstuaci, tak uvidíme 🙂

cassi246
15. únor 2016

Životaschopnost spermií je až 7 dní, záleží v jakém prostředí jsou - tzn. jestliže žena má tažný hlen nebo cítí hodně mokro - spermie přežijí v rodidlech až 7 dní, tyto látky z hlenu je vyživují, ony vycestují do vejcovodu, kde čekají i několik dní na vajíčko, které se uvolní (=ovulace). Pokud žena cítí sucho, a nemá žádný hlen, spermie během několika hodin v kyselém prostředí pochvy zanikají - to je na začátku cyklu a pak po ovulaci. Právě kolem ovulace (zejména několik dní před ovulací) se vyskytuje nejvíce hlenu - žena je plodná. Já doporučuji měření bazální tělesné teploty a sledování hlenu (sama se měřím už 10 let) a jsem také poradce přirozeného plánování rodičovství. Když se během svého cyklu sledujete, víte kdy je ovulace, kdy máte plodné a neplodné dny.

agata
autor
16. únor 2016

Hlen sleduji, není ho hodně. Začíná kolem 7DC a končí cca 14DC. Ze začátku je bílý, poté průhledný, ale netáhne se. Bílý výtok opět začíná kolem 12-13DC. Ještě jsem si všimla, že tento cyklus 11-12DC bolel pravý vaječník. Jinak bolest podbřišku mám tak týden. Je neskutečné, jak tělo funguje, když jej začne člověk více sledovat 🙂

cassi246
16. únor 2016

Skvělé, také jsem tím fungováním těla a sledováním nadšena, mě taky bolívá v podbřišku, většinou se mi pak podle teploty potvrdí, že když mě to přestane bolet, tak druhý den proběhla ovulace, čili folikul praskl, uvolnil vajíčko, a už tak netlačí na břišní stěnu. Kvalitu hlenu má každá trochu jinou, někdo má vyloženě mokro, někdo "jen" průhledný, nejvíc plodný je ten který má jakoby nejvíc vody, čili u Vás asi průhledný. A to si představte, že když jsem to ještě neznala, tak mi gynekoložka z toho bolení v podbřišku a "projasnění" na ultrazvuku diagnostikovala cystu na vaječníku, protože jsem měla dlouhé cykly a ovulaci až kolem 25. dne, takže kolem 20. dne, kdy jsem byla na vyšetření a bolelo mě v podbřišku z důvodu chystající se ovulace, viděla projasnění, což byl folikul a ne cysta. Bohužel většina gynekologů stále uvažují tak, že žena musí ovulaci kolem 14. dne. Samozřejmě může být i dřív, kdo má krátké cykly, třeba někdy i Vy, takže při vyšetření 14. den už tam žádný folikul být nemusí, protože praskl. 🙂

agata
autor
16. únor 2016

Tento cyklus jsem se sledovala. Takové to mokro jsem cítila 9DC, vaječník bolel 11-12DC, bolest podbřišku 9-15 DC. Tak fakt nevím, kdy proběhla ovulace 🙂 Ještě jeden dotázek. Slyšela jste taky o tom, že holčičiky jsou ze styku 5-3 dny před ovulací a kluci v den ovulace?

andelka
16. únor 2016

@agata podle toho co píšeš, tak to vypadá na ovulaci kolem 13-14DC. Po ovulaci se hlen rychle mění na hustší a vysychá. Bolest po ovulaci taky ustupuje. Někdy ten nejplodnější hlen není tažný, protože může obsahovat až 98% vody.
Spermie vydrží až 5 dní, výjimečně 7. Tři dny bez problémů, já i několik kamarádek takhle máme děti, syny teda 😅
Osobně bych měřila BT a budeš to vědět aktuálně, kdy v tom daném cyklu ovulace proběhla.

cassi246
16. únor 2016

To jsem teda neslyšela, ale upřímně jsem se tomu zasmála : 😀 Myslím, že nemusíte řešit, pokud máte pravidelný cyklus a známky ovulace, jestli byla přesně 11. nebo 12. nebo 13. den. Důležité je mít styk zhruba po 2-3 dnech pokud chcete otěhotnět zejména v plodném období, což je u Vás pravděpodobně ve dnech, kdy cítíte to vlhko či nějaký hlen, jak jste napsala výše (7-14. den). Pokud by Vás zajímalo vše přesně, tak není nic jednoduššího než si začít měřit teplotu, vše zapisovat a poradit se s poradcem (nebo si udělat kurz - jmenuje se to Symptotermální metoda přirozeného plánování rodičovství), protože vidím, že pro vnímání svého těla a příznaků v cyklu máte cit. Pro otěhotnění samozřejmě také záleží na tom, zda je u manžela vše v pořádku 🙂 a spermie jsou "dravé a zdravé" a také zda máte počet dnů od ovulace do menstruace 13-16 dnů, aby měl případný zárodek čas se uhnízdit a vyvinout a nebyl "vyplaven" menstruací, to se také zjistí měřením teploty.

agata
autor
16. únor 2016

Z čeho usuzujete ovulaci, když "mokro" bylo 9DC a vaječník bolel 11-12DC. Takže máte syna v den ovulace?

andelka
16. únor 2016

@cassi246 ta luteální fáze by měla být aspoň 9-10 dní, když je méně, může být problém. Osobně mám 11-12.

@agata já mám dva syny, jednoho ze styku den před ovulací, druhého 3 dny před. Symptotermální metodu jsem používala napřed k odložení těhotenství a pak naopak.

andelka
16. únor 2016

@agata nejplodnější typ hlenu (mokro, nebo tažný průhledný) bývá před ovulací, den dva, potom se mění. Takže je možné mít nejplodnější hlen 9DC a ovulaci 11 nebo 12DC, ten hlen pomáhá spermiím přežít než k ovulaci dojde. U takhle kratších cyklů ta ovulka kolem 12DC bývá.

cassi246
16. únor 2016

@andelka Ze zkušenosti poradce vím, že 9-10 dní luteální fáze pro otěhotnění je málo. Minimum je 12 dní, aby se zárodek uhnízdil. Pokud žena nechce otěhotnět, tak to většinou neřeší, ale pod 12 dní např. vlivem stresu se může čas od času zkrátit, pokud je dlouhodobě méně než 12, značí to většinou nějaký zdravotní problém - zejména se štítnou žlázou, cukrovkou, samozřejmě gynekologické problémy atd. Obvykle u toho bývá také neúměrně dlouhá folikulární fáze a zkrácená luteální fáze. 😉

andelka
16. únor 2016

@cassi246 v příručkách STM se píše minimálně 9. Ale to je asi fakt minimum, vzhledem k tomu, kdy se obvykle vajíčko zahnizďuje. Já mám LF 11-12, od 10DC špinění. Otěhotnění nikdy problém nebyl. Jediné dva cykly, kdy jsem od 10DC nešpinila byly ty, kdy jsem otěhotněla. 13DC už to bylo jasné.
Doporučuje se obvykle zvýšit B6, na špinění i na prodloužení.
Osobně i s dlouhou folikulární fází mám zkušenost, pomohly bylinky.
Každopádně je dobré vědět, jaký cyklus je, co je pro ženu typické. Nějaké anomálie můžou pomoct najít problém.

agata
autor
16. únor 2016

Já právě o pohlaví dítěte před a v den ovulace četla tady v diskuzi. Připadalo mi to taky úsměvné, ale trošku i logické. Píše se, že holčicí spermie dokážou vyčkávat a klučičí jsou rychlejší, ale zase namají takovou životnost. Ale jak vidím u Andelky, tak to asik není pravda 🙂 Pokud by byla ovulace 14DC, tak do dalšího dne menstruace (počítám delší data cyklu 25DC,26DC) mám cca 11-12 dnů. Tak uvidíme, jak to příroda zařídí 😉

andelka
16. únor 2016

@agata podle mě je to pořád 50:50. Kluky se sexu několik dní před ovu nemám jenom já. Nedávno byla podobná diskuze na emiminu a vycházelo to stejně, prostě je to náhoda, nic s čím by se dalo kalkulovat, je tam hodně proměnných.

cassi246
16. únor 2016

@andelka Já mám velice dobrou zkušenost se Sarapisem plus na úpravu cyklu, na prodloužení druhé fáze je také dobrá pupalka.

andelka
16. únor 2016

@cassi246 jj, Sarapis doporučovala školitelka STM. Já jsem nakonec šla do Femigardu po vysazení HA, a jak mi začaly haprovat cykly, tak jsem měla tinkturu z drmku, potřebovala jsem zkrátit folikulární fázi, ta druhá byla ok.
Pupalka taky dobrá, na tu jsem zapomněla. 🙂

agata
autor
16. únor 2016

Holky, ještě takový dotaz. Minulý měsíc jsme se začali snažit o mimi, nakonec jsem menstruaci dostala, ale byla neskutenčně bolestivá, měla jsem křeče v břiše, v zádech.. bolest trvala asi hodinu a ustoupila po užití dvou Ibuprofenu. Trpím bolestivou menstruací, ale tato bolest byla fakt neskutečná. Myslela jsem, že si budu volat i rychlou 😨 Může to značit nějaký problém?

andelka
16. únor 2016

@agata asi ani ne. Taky jsem to tak měla (a pak nepoznala porod, protože mi to přišlo moc slabé kafe aby to byly kontrakce k porodu 😅 ), partner jak mě viděl, tak tu rychlou fakt volat chtěl. Ale nebylo to tak pokaždé, jen sem tam.

cassi246
16. únor 2016

To mohlo být třeba jen prochlazením.
@agata

agata
autor
16. únor 2016

Holky díky moc za odpověďi a rady.. tak necháme přírodu pracovat 🙂

cassi246
16. únor 2016

@agata hlavně být v pohodě a netlačit na pilu 🙂 psychika je taky hooodně důležitá 🙂

agata
autor
18. únor 2016

Holky, tak menstruace dorazila. Spermijky 4 dny nevydržely 😀 tak uvidíme, co přístí měsíc 😉

janickazabicka
18. bře 2016

@cassi246 Ahojky, pardon ze jsem vas tady tak prepadla, ale chtela jsem se zeptat, je mozné ze by ovulacni test ukazal pripadne tehotenstvi. Jelikoz ja jsem dnes 29Dc a 27-28 Dc jsem mela silne pozitivní ovu testy, ale dnes je ta carka slabsi. Tak jestli to mam brat ze jsem mela ovu az takhle pozde a nebo ze z ovu testu carka zacne vytract a obevi se treba ne tehu testu. Prosim jen o nazor. Nikdy se mi to nestalo tak jsem z toho maková 🙂

cassi246
18. bře 2016

@janickazabicka Bohužel s ovulačními testy zkušenosti nemám, záleží na jejich citlivosti, obecně by měly být pozitivní od určité hladiny hormonu LH v moči. Já se sleduji symptotermální metodou (měřím si ráno teplotu a sleduji hlen) a podle toho poznám, kdy byla ovulace, kdy přijde menstruace i to, zda žena otěhotněla.

janickazabicka
18. bře 2016

@cassi246 jo aha tak tohle bych asi nedala 🙂 ale smekam pred temi co to poznaji 🙂

cassi246
18. bře 2016

@janickazabicka Není to zas tak těžké, poznáte svůj cyklus, svoje tělo, můžete jen získat, pro začátek stačí teploměr (určitě doma máte) a tabulka - buď papír nebo jsou tabulky předtištěné nebo jsou různé servery v PC, kam si to můžete psát. A když po měsíci zjistíte, že to není pro Vás, tak jste nic neztratila. Holky své cykly rozebírají zde na MK ve skupinkách Grafy BT a Grafy BT.Vložte svůj taky, nebo tak nějak 🙂

janickazabicka
18. bře 2016

@cassi246 jj teplotu jsem taky zkousela merit, ale abych se priznala moc me to nebavilo 🙂

cassi246
18. bře 2016

Já už se měřím víc než 10 let, nejprve proto, abych věděla, kdy mi přijde menstruace (měla jsem dlouhé cykly), pak proto, abych poznala neplodné dny a neotěhotněla, pak proto, abych věděla, kdy mám ovulaci a kdy došlo k početí mimi a pak zas, aby hned znovu neotěhotněla ....tak pořád dokola 🙂