Mám strach znovu otěhotnět po zamlklém těhotenství

zuuzannah
31. bře 2016

Ahojky. Jdu si k vám pro radu a útěchu, ale hlavně se z toho potřebuji ''vykecat''. 1.3. Jsem byla na revizi dělohy po ZT ve 14tt, na které se ale přišlo az ve 20tt, takže hrůza. A když už jsem na tom konečně byla lépe, tak včera přišly výsledky z Gennetu. 😒 kde stálo, že to byl chlapeček, kterého jsme si moc přáli. :'(:'( Můj gyndr mi dal doporučení na hematologii, na kterou jdu ale až za dva měsíce, prý se musí sejít víc lidí. Už teď je mi jasné, že to vubec nebude utíkat. ☹ ale jde mi o to, že zjistili, že měl mutaci MTHFR A1298c homozygot. Takže mě zajímá, jestli s tím máte někdo zkušenosti? A jaká je pravděpodobnost, že to najdou i mě, nebo přítelovi? A vy, co popřípadě tuto mutaci máte také, je možné mít zdravé miminko? Mám z toho totiž takový strach, že se přímo bojím znovu otěhotnět, aby se to neopakovalo... =-O
Můj gyndr říkal, že čekat nemusíme, ze stačí dodržet šestinedělí a hlavně mít menses, který snad už brzo dostanu. Jenže co když se nám to opravdu povede hned, ale přitom ještě nebudu vědět, jestli tu mutaci mam, nebo ne? Nemohu miminku nějak ublížit? Opravdu, znovu bych to už nezvladla, i teď přemýšlím o nějaké pomoci.. ale čekat se mi take nechce.. a taky mě napadlo, jestli si mám už teď třeba koupit Femibion?
Vůbec nevím, co mam dělat, všechno se to ve mě strašně moc pere. :'(:'( dokonce jsem i přemýšlela, že řeknu příteli, aby si našel nějakou lepší, která mu zdravého chlapečka dá hned. Vím, že ho to také moc trápí, i když se přede mnou snaží nic na sobě nedat znát..
A taky už to chci hlavně dostat, vím, že se mi hned uleví..
Moc vám všem děkuju.

frndafrrr
31. bře 2016

Ahoj! Je mi líto co tě potkalo, neprodělal jsem zamlklé těhu, ale abrupci placenty- (krevní sraženina ji odtrhla) v 37+00tt, chlapeček nám týden po narození zemřel na následky přidušení, které nastalo. Měla jsem taky podezření na trombofilní mutace, ale u mně hematologie dopadla dobře - uvidíš co najdou tobě, každopádně při tromb. mutaci by sis ředila krev injekcí. Jak si už psala maminkám s tromboilní mutací se doporučuje femibion, kvůli vstřebávání kyseliny listové, preventivně ničemu taky neuškodí. Sice jsem ti moc neporadila, ale snad je dobrá i podpora, tvůj strach chápu a sama mám obrovský, ale po 2 měsících jsme o zkusili znova a zadařilo se, teď prostě doufám a věřím, že tentorkát bude vše v pořádku. Ikdyž strach je obrovský jiná cesta k miminku nevede. Držím ti palce, a´t hematologie dopadne co nelépe(najde se objednat někam dřív?Protože i na výsledky se celkem dlouho čeká) a další těhu výjde v pořádku! Opatruj se!

frndafrrr
31. bře 2016

A abych nezapomněla na aspoň nějaké pozitivum- zatímco jsem čekala na výsledky hematologie, tak jsem pročítala spousty diskuzí a je hodně holek co mají s trombofilní mutací v pohodě zdravá dítka, při sledování na hematologii a případné léčbě bude určitě vše o.k.! 😉

zuuzannah
autor
31. bře 2016

Tak to je mi také moc lito, to si nedokážu vůbec představit. Obdivuji Tě, že jsi to zvládla, a moc gratuluji a přeji, aby i tobě to teď dopadlo dobře!
Bohužel, přímo můj gynekolog, protože jsem mu brečela do telefonu, obvolal spoustu nemocnicí okolo, ale prý by to trvalo ještě déle. ☹ já mám právě strach, aby už doktoři něco nezanedbali. Když jsem totize byla v 15tt, doktor mě odmítl vyšetřit, že jsem prý hysterická. A přitom to dopadlo takhle. Je mi právě divné, že na to přišli až tak pozdě (muj gyndr měl dovolenou, chodila jsem do nemocnice na prohlidky). Je zdrcujici nosit v sobě 6 týdnů svoje mrtvé miminko. Takže jestli mi tu trombofilni mutaci najdou, mám strach, aby mě znovu neodpálkovali, ale aby naopak včas nasadili injekce. Ale snad to dopadne dobře. Pro miminko udělám a vytrpím cokoliv.
To jsem ráda, že máš stejný názor, takže si ten Femibion opravdu hned koupim. To je krásné, že se zadařilo tak brzy, snad tomu tak bude i u nás.
Strašně moc ti děkuju. Ani nevíš, jak moc jsi mi pomohla. Už jenom to, že na to nejsem sama a můžu si o tom promluvit s někým, kdo si tím taky prošel, mi děsně moc pomohlo. Lidi v mém okolí to totiž nechápou a jejich otázky nebo řeči mě boli ještě víc.

zuuzannah
autor
31. bře 2016

Vážně? Tak to jsi mě moc potěšila a uklidnila! Po miminku opravdu moc toužíme, takže mám hned o trošku lepší náladu. Snad nám to tedy také vyjde. Možná se třeba strachuju zbytečně, ale dva měsíce, a pak ještě čekat minimalne dva týdny na vysledky je hooodně dlouhá doba a to to pk v hlavě šrotuje. A hlavně mám takovou blbou vlastnost, že vždy vidím vše úplně nejčerněji a nejradši bych vše hned vzdala.

jajkaz
31. bře 2016

@zuuzannah Ahoj, mrzí mě, že také musíš zažívat tu bolest ☹ Tvůj příběh mi připomněl roky vcelku nedávné. Já mám ten MTHFR C677T heterozygot. Takže je to ta lehčí varianta. Tady docela stručně a srozumitelně popsáno o co jde http://trombofilik.cz/mutace-v-genu-pro-mthfr/ Chtěla bych ti dát naději. Náš boj o miminko - první těhotenství dopadlo zamlklým těh. v 11.tt. Druhé těhu také zamlklé, ale už někdy v 7. týdnu. Do třetice se zadařilo - měla jsem i od gyndr. předepsaný Utrogestan - máme zdravou 5 letou holčičku 😉 Pak tedy opět jedno zklamání - ve 13. tt. Ale nakonec to opět dobře dopadlo a náš syn už má 2 ročky 😉 Takže naději prosím neztrácej 😉
Jinak co se týká snažení, já bych asi počkala na genetické testy. Přece jen, pokud by to u tebe byla ta vážnější varianta, musela by jsi od začátku těhotenství asi užívat (píchat si) nějakou formu miniheparinu. Já tohle při své lehké formě nemusela. Ale kyselinu listovou - podle toho, co mi říkal gyndr, obyčejná je ti na houby. Potřebuješ už tu speciálně upravenou - to je právě ten Femibion.
Přeji, aby jsi se brzy mohla radovat z miminečka v náručí 😉

jajkaz
31. bře 2016

@zuuzannah Na tu hematologii jdete oba? A nešlo by se zkusit poohlídnout přímo někde po genetice?

zuuzannah
autor
31. bře 2016

Moc děkuji za srozumitelný článek, většině jsem právě moc nerozuměla. Aha, já jsem právě myslela, že tu, co našli a možná ji najdou i mě, je lepší, než tu, co máš ty. Moc se v tom právě neorientuju. Moc děkuji. Já doufám, že už si ničím podobným nebudu muset už nikdy projít, vážně vás obdivuju všechny, že i když se vám to stalo víckrát, i tak jste do nevzdali. A strašně moc doufám, že i ja se brzy dočkám! Fakt moc děkuju. Takže to je jasné, teď už vážně s Femibionem neváhám a začnu ho brát hned. Jenže právě to čekání je nejhorší. Vlastně me drží jen to, že se co nevidět začneme snažit. A navíc jsem i četla, že spoutě maminek dali ten miniheparin az po druhem zt. Takze nevim. A na tu hematologii zatím poslali jen mě. Ale vrtá mi právě hlavou, že kdyz miminko melo tu homozygotní formu, tak jestli to přítel nemá také? Já právě nevím, jak to funguje, a zda by se dalo někam objednat, kde by nás vzali hned. A je mi jedno, kde by to bylo, nebo kolik by to stálo, vážně, pro mimíska cokoliv. Ale tohle čekání mě ničí.

butterfly
31. bře 2016

@zuuzannah Pokud byl chlapeček homozygot, tak tu mutaci máš ty i tvůj partner. Záleží na tom, zda jste vy heterozygoti nebo homozygoti, podle toho vycházejí různé kombinace, zda další dítě bude zdravé, nebo s mutací a podle toho se volí vhodná léčba. Držím palce, ať to dopadne co nejlépe!

jajkaz
31. bře 2016

@zuuzannah Nedokážu říct, jestli je horší A1298C nebo ta C677T. Myslím si, že podstatnější je asi rozsah, jestli je to jen na jedné alele nebo obou. Já mám jen na jedné.
Obávám se, že pokud bylo miminko homozygot, máte tento problém nejspíš oba. Jde už asi jen o to zjistit jak moc ☹ a podle toho řídit postup v příštím těhotenství - ten heparin. A právě proto bych počkala s dalším pokusem.
Hned vás asi nevezmou nikde. Ale za zkoušku nic nedáš. Zkus si najít i nějaké kliniky, kde dělají genetiku.

zuuzannah
autor
31. bře 2016

Já si to právě taky myslím, že to bude mít asi i přítel. A když ano, znamená to větší riziko? A opravdu to musíme mít také, nebo to miminko mohlo třeba zdědit po prarodičích? Vážně se v tom moc nevyznám. ☹ Děkuju moc za podporu. Taky doufám, že to dopadne dobře!
Jo, a také mě napadlo, jestli třeba, když bych zjistila, ze jsem těhotná dřív, než vůbec na to vyšetření půjdu, tak že by mi to vyšetření udělali třeba hned? Vážně se mi totiž nechce čekat, ale z tohohle mám také strach, nechci nic podcenit, nebo zanedbat. :-\

zuuzannah
autor
31. bře 2016

Aha. Miminko to právě mělo na dvou alelách, ale to je pro mě jako španělská vesnice. Už jsem zkoušela na nějaké kliniky psát, tak uvidím. Ale až přítel přijde z práce, řeknu mu, aby se tam objednal také, ať v tom máme jasno. Sice nemá doporučení, takže to pojišťovna asi hradit nebude, ale to vem čert.
Ach jo, asi vážně budeme muset počkat, jak dopadneme. Ale to bude hrůza, budou to nejdelší dny v mém životě.