Nevhodné pracovní prostředí?

vladimira_b_l
9. črc 2019

Zdravím holky,

chci se zeptat, protože v tom vůbec nejsem kovaná....Pracuji v archivu, taková klidná práce, každý si dělá to svoje a je celkem pohoda...

Jenže je to stará budova, bylo tady i pár nehod skrz střechu a odpady...totálně zlité stěny i dřevěné podlahy....Stěny se jen přeplácly barvou, plíseň se přikryla, podlaha jen uschla...prostě to pořád hodně smrdí a to zatím těhotná nejsem...Místnost, kde s kolegyní sedíme, je relativně ok, ale taky...hnusné zátěžové koberce, prach...koberce se čistí jednou za x let...pracovník té čistírny koberců chce za tu echt špínu z koberců příplatek...

Sice to vypadá jako hrozná díra 😀 ...ale práce jinak ok....jenže se chci zeptat, kromě místnosti kde jsem já a kolegyně, je to mazec, smrdí to plesnivinou...a kdo ví co ještě, jak je to s vhodností pracoviště, když bych byla pak těhotná...vůbec nevím, jak by se to pak řešilo, protože už „jen“ netěhotná někdy musím zadržet dech, abych ty nechutné úseky přešla....

Díky moc za každé info

marketkaticha
9. črc 2019

Zdravím. Šli jste s tím za vedením nebo na personální? Pokud vám nevyšli vstříc, tak třeba nějaká petice VŠECH zaměstnanců proti tomu.

vladimira_b_l
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
1772
9. črc 2019

Tohle není vhodné pracovní prostředí ani pro netěhotné.Ale v případném těhotenství to není důvod k pracovní neschopnosti, existují určité předpisy, hygiena práce atd...Vední je hluché, slepé, ale přece nejste jediné pracovnice, které strádají? Přitlačte na vedení, zkuste se domluvit.

michaelllas
9. črc 2019

@vladimira_b_l ty jo no, tohle ale není teda vhodné prostředí ani pro netěhotné 🙂 Jako 8 sedět v plísni a prachu . Myslím, nejlepší cesta obrátit na vedení (opakovaně). Myslím, že i tvůj lékař může udělat posudek, že to není vhodné pracoviště pro těhotné a zaměstnavatel by tě musel přeřadit, nebo nechat doma se 100% platem. Ale nevím, jak se tohle všechno prokazuje.

marketa1218
9. črc 2019

Tak vhodné pracovní prostředí to určitě není, ale pokud s tím zaměstnavatel nic neudělá, nezbude ti asi nic jít v případě těhotenství na neschopenku no.

kkk612
9. črc 2019

@vladimira_b_l a jaký archiv? Já co jsem zatím viděla kancly, tak dobrý a depozitáře taky. To ze jsou plesnivé a zaprášené archivalie už je další věc...

vladimira_b_l
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
bayt
9. črc 2019

@vladimira_b_l Řeš to s hygienou, ať přijdou na kontrolu.

vladimira_b_l
autor
9. črc 2019

@bayt Jasny....zeptám se ještě u dr. dnes jsem byla prvně na nějaká základní vyšetření, ještě mě čeká hormonální profil, zeptám se...za to nic nedám...

vendes
9. črc 2019

Pracovala jsem v muzeu, staré vlhké objekty, často rozbité topení, nefungující WC, atp. Co s tím má zaměstnavatel dělat, když nedostane od zřizovatele prachy? A na tyto příspěvkové organizace tohoto typu se dostane vždy až naposled. Na nové prostory jak pro sbírky, tak pro kanceláře se čekalo asi 15 let!

vladimira_b_l
autor
9. črc 2019

@vendes No, to je ono...nový objekt pro náš archiv...se už řeší ale bylo to na desitky let...

vendes
9. črc 2019

@vladimira_b_l Jeden čas nás bylo 5 v místnosti 3*5 metru. Taky jsme měli krysy, sbírky naštěstí zůstaly nedotčené. Větší opravy se neřešily, protože budou nové prostory. Kontrola pokýve hlavou, řekne, jste v pronájmu, je to dočasné, počkejte až budete ve vlastním. Pořiďte si výkonné odvlhčovače na místa, kde je to nejhorší, už kvůli sbírkám.

vladimira_b_l
autor
9. črc 2019

@vendes Jak kdybych to slyšela...fakt...

1772
9. črc 2019

@marketa1218 A neschopenka na DG špatně pracovní prostředí? Kdo ji vystaví? Ztratila by finančně a rešila by vycházky a kontroly. Navíc nemůže být na neschopence od začátku až do mateřské , navíc bez zdravotního důvodu.

anina32
9. črc 2019

@1772 Nic jiného co si napsala zpochybňovat nechci, jen to že na neschopence opravdu lze být od začátku až do mateřské. Já byla na neschopence už od odběru vajíček, měli jsme IVF, až do nástupu na mateřskou, 6 týdnů před porodem. Ale u mě byl důvod vysoce rizikové těhotenství.

1772
10. črc 2019

@anina32 V tom případě samozřejmě lékař nemá problém neschopenku zdůvodnit. A je to důvod pro neschopnost a určitě jsi nijak neprotestovala kvůli vycházkám, změně pobytu apod., Protože tvé těhotenství bylo ohrožené, nejednalo se pouze o nekomfortní stav.

vladimira_b_l
autor
10. črc 2019

@1772 já právě nevím, jestli a jak to zjistit, ale pokud už plíseň smrdí, neřekla bych nekomfort :-/

anina32
10. črc 2019

@1772 To jsem určitě neprotestovala, velkou část těhotenství jsem byla hospitalizovaná v nemocnici. Jak jsem psala, nechci zpochybňovat nic z dalšího co si tu uvedla a i s tebou souhlasím, jen jsem chtěla uvést na pravou míru to, že opravdu lze strávit na neschopence celé těhotenství. Jen to není nic nic po čem by zdravá těhulka měla toužit.

anina32
10. črc 2019

@vladimira_b_l Ale smrdící plíseň není tvůj zdravotní problém. Je to překážka na straně zaměstnavatele, zkus požádat o přeřazení, pokud to nepůjde měla by si mít nárok zůstat doma za plný plat, né na neschopence, ale na překážkách zaměstnavatele. Pokud by se zaměstnavatel bránil, zkusila bych se obrátit na hygienu a inspektorát práce.