icon

Opakovaně neúspěšné těhotenství v 37 letech

moxha
28. bře 2018

Ahoj ženy.Letos mi bude 37 let,manželovi 39 a máme spolu 3letou dceru.Chtěli bychom k dceři sourozence,ale od listopadu minulého roku mám za sebou už dva zamlklé potraty v 5 a 7 týdnu.Poslední potrat proběhl teď v pondělí.Jsem momentálně v období smutku,vzteku,strachu ale hlavně zase na začátku.Ráda bych proto oslovila Vás ženy,které pojí stejný věk a podobný osud,aby se zde svěřili jak se s tím vyrovnávaji,zda se povedlo odnosit a porodit zdravé dítě

Strana
z2
jednaholkaa
Autor odpověď smazal
jednaholkaa
28. bře 2018

@moxha Ahoj, me je 37 a pokousime se uz rok o prvni, jsem bezdetna, takze jeste horsi pripad 🙂 Mas zmerene AMH? To by ti mohlo napovedet jestli je sance prirozenou cestou v tomto veku jeste mozna.. Pokud je pod 1 ng/ml tak uz je to spis nepriznive..

lisianne
28. bře 2018

@jednaholkaa paní je po potratu, otěhotnět může. AMH je o kvantitě vajíček ne o kvalitě, která s věkem klesá.
Určitě bych si nechala vyšetřit reprodukční imunologii, hormonální profil, štítnou žlázu , hematologii (leideny apod.). AMH také není na škodu vědět.

jednaholkaa
28. bře 2018

@lisianne Pokud je AMH nizke, tak je nizka i kvalita vajicek, souvisi to spolu.. kvalita a kvantita. Ve 37 letech je dobre si jako prvni vec overit ze to AMH je jeste v pohode, jinak je to ztrata casu..

moxha
autor
28. bře 2018

@jednaholkaa a ty jsi neskusila požádat o pomoc třeba car? V tomto věku se na ně můžete obrátit už po půl roce nezdaru...
@lisianne hormonální profil a štítnou žlázu mám vyšetřenou ještě před prvním potratem a vše bylo ok

O tom AMH vyšetření slyším poprvé. Ani nevím jak se vyšetřuje,ale jsem si jistá že obvodní gynekolog mi ho neudělá..
Mám v plánu to zatím zkoušet dál,protože si nejsem jistá zda bychom utáhli třeba Ivf....To by byla asi ta poslední možnost o které jsme se ještě nebavili...Trochu doufám,že se nám to podaří ještě jednou přirozenou cestou...Doktorka z caru mi řekla,že pokud máme s manželem spolu dítě,je nepravděpodobné aby se manželovi spermie zhoršily...

gepe
28. bře 2018

@moxha nech si udelat krevni rozbor komplet na trombofilni mutace. Po prvnim porodu jsem behem 2 let mela 3 nedokoncena tehotenstvi z toho 2x potrat i ke konci 1.trimestru, 1x ukonceni v 2.trimestru pro nejtezsi vvv srdce. Pred tim ukoncenim nahodne pri odberech I odber na trombofilni mutace (pry kdyz uz mi berou tolik krve tak pridaji jen zkumavku). No a zjisten Leiden, Mthfr aj., az se nakonec divili vsichni lekari vseobecne ze mame dceru a ze je zdrava, ze jsem nemela profilaxi aj. No, pri dalsim brzskem naslednem tehotenstvi jiz od 5tt Fraxiparin a mladymu je 16m. (Genetika vzdy u nas vystavni a tehotenstvi prirodni 🙂 prvni porod v 35, druhy po tech prusvihach v 38.

jednaholkaa
28. bře 2018

@moxha Spermie se zhorsit nemusi, ale AMH (tedy zasoba a kvalita vajicek ano). V CAR me rekli ze to muze prudce klesnout i treba behem pul roku.. Spermiogram je take promenlivy a urcite neni od veci ho nechat zkontrolovat.
Vysetreni AMH se prave dela na vstupni kontrole do CAR. Tam muzes jit i bez doporuceni. My jsme byli v Pronatalu a vsechny tyhle testy nam tam udelali zadarmo na pojistovnu, vcetne toho AMH. Pred par lety jsem za to platila jako samoplatce. Ja zatim dite z IVF nechci, ale nechali jsme se vysetrit a vsechno je ok. Ted jsem byla na mobilizaci kostrce a uvolneni panevniho dna (to jsem tedy mela hodne ztuhle) a jeste zkusim test na celiakii..

gepe
28. bře 2018

@jednaholkaa nehon ji hned do CARu, kdyz nema jeste ani zakladni rozbory, zbytecne ji Tim vyplasis, protoze i v tomhle veku muzou byt naprosto v poradku. Ja tehotnim lusknutim prstu, ne kazdy nad 35 musi mit zakonite ihned problemy s vajicky co spermiemi.

jezz1e
28. bře 2018

To je mi lito. Jsem na tom podobne, 2x ZT, 38 let, ale nemam ani jedno dite. Zajdi si do CAR at ti udelaji vsechna vysetreni. Muze to byt nejaka "banalita", kvuli ktere neni nutne hned jit do IVF. A pojistovna na ivf prispiva jen do 39, pak uz by vas to stalo mnohem vic a sance na uspech zas klesa. Nektera vysetreni dost trvaji, tak at to pak stihnete, kdyby na to ivf melo dojit.

jednaholkaa
28. bře 2018

@gepe No me v tom CARu prave udelali ty zakladni rozbory (gynekolozka se k nicemu nemela) a byla jsem pak klidnejsi a ted vim na cem sem. Pak uz jsem se tam nevratila 🙂) A samozrejme v poradku byt muze, pravdepodobne je! to netvrdim.. jenom rikam co jsem udelala ja.
@jezz1e A nasli vam neco?

meyryen
28. bře 2018

@moxha máme 3leteho chlapecká ze 3.IVF, teď se dva roky snažíme o druhé...mám za sebou 5.ivf, cca 15 IUI, 2spontanni těhotenství, 3ZT, 4revize, zánět dělohy a zkouším dál....někdy je to lepší, někdy blbý, ale nevzdávam to. Bude mi 38let a vím, že už moc času nemám...

gepe
28. bře 2018

@jednaholkaa Tak to je blby s tou gyndarkou. Jo ja beru, kdyz je clovek vysetreny a vedet ze neni fyziologicky problem, ale vek nemusi mit proste vliv na kvalitu a ani kvantitu 🙂 Jen mi prislo zbytecny ji hned honit do CARu a plasit ji. 😊

jednaholkaa
28. bře 2018

@gepe Jasny souhlas, otazka je jestli je to plasit nebo mit jistotu ze je vsechno v poradku. Ale chapu ze jestli nemas s otehotnenim problem tak to vidis jinak. Vek vliv mit nemusi, ale vetsinou ma.. coz neznamena ze toto je ten pripad. Pokud ma za sebou dva zamlkle potraty tak to muze byt nahoda a nebo taky signalizovat snizenou kvalitu vajicek. Ono v tomhle veku myslim je to pokus omyl castokrat, dva potraty na jedno tehotenstvi apod.. 🙂

lennus
28. bře 2018

Pokud se vám nedaří otěhotnět nebo máte za sebou předčasné porody či potraty, zkuste si zažádat o lázně, píšu o nich tady ve svých lázních. Držím všem palce!

gepe
28. bře 2018

@jednaholkaa anebo treba jako u me a nejen u me, nezjistene trombofilni mutace. 🙂
V dnesni dobe uz ten vek co do kvality vajicek a spermii nejednou nema vliv, samozrejme fyziologicky vek nepopiram, avsak vnejsi vlivy a doba. Co vidam tak uz ve 20ti honi umely oplodneni, vyvojove vady, vrozena postizeni. Jen drive se o tom moc nemluvilo a sami lide moc nemluvi. Jen debata s genetickou 🙂

moxha
autor
28. bře 2018

Holky carem mě nestrašíte.Jsem zdravotní sestra z gynekologického oboru,ale carová péče je pro mě španělská vesnice.Je mi jasné,že věk hraje v otěhotnění roli ( aspoň teda u mě) a ráda bych měla jistotu zda k potratům došlo náhodně či nějakou chybou.Taky mě děsí ty objednací lhůty a čekací doba na jednotlivé výsledky.Jsem si jistá,že má gynekoložka to řešit asi nebude,ale zkusím to.Kontrolu u ní budu mít až po první porevizni ms.

jednaholkaa
28. bře 2018

@moxha Pronatal Kolin, cekaci doba 0, zadarmo vsechna vysetreni 🙂 Jedna navsteva vysetreni, druha vysledky. Ale uz s tim dam pokoj 🙂 Ja myslim ze to bude dobre..ty priciny se casto nezjisti, kdyz to jednou vyslo vyjde to zas, zkousejte dal.

gepe
28. bře 2018

@moxha vetsinou to vseobecne zacinaji resit po tretim potratu v rade. Fakt si nech udelat treba i v praci pokud mas moznost ty odbery krve na mutace. Muze i praktik 🙂 napr. u me vse bylo vzdy geneticky v poradku.

mku
28. bře 2018

Me je 39, manzelovi o deset vic... otehotnet jsem se snazila skoro dva roky a pak jsem potratila.. ale potom 2MS a treti uz neprisla 🙂 a ted se na nas smeje 8m zlaticko 🙂 vydrz, dopadne to 🙂

jezz1e
29. bře 2018

@jednaholkaa u mě nic nenašli, takže problém je nejspíš opravdu ve věku

@gepe Na návštěvě caru nevidím po 2 potratech a v 37letech fakt nic strašidelného a já bych tedy moc dlouho neotálela

jednaholkaa
30. bře 2018

@jezz1 Zkouseli jste test na celiakii? Ta muze zpusobovat neplodnost a potraty..jestli mas AMH ok..

loylii
14. kvě 2018

@jednaholkaa já měla AHM 0,3 a nakonec se zadarilo😇

lisianne
15. kvě 2018

@loylii super a po jaké době? Užívala jsi nějaké doplňky, čaje...?

jednaholkaa
15. kvě 2018

@loylii No tak to je uzasnej zazrak!! Moc gratuluju 🙂 A prirozene? To je krasny..

jednaholkaa
15. kvě 2018

@rybamrazena Perfektni clanek! Diky za sdileni 🙂 Je to tak.. je to proste priroda, ja taky byla rada ze to odeslo brzy nez kdyz bych treba musela porodit mrtvy dite.. Nejhorsi jsou komentare holek ze v sestem tydny jsme prisli o miminko 🙂 Jaky "miminko"? 🙂)

loylii
17. kvě 2018

rok v kuse jsem brala Femibion 800, vit E asi dva měsíce a protože vím, z neúspěšných IVF ze trpím na nízkou sliznici tak Kontryhel čaj 5.-15 den cyklu. Tuhle kombinaci jsem užívala čtyři měsíce a čekám dvojcatka😉 před tím jsem to zkoušela po carech v Praze, doma snaha de facto žádná, strašili mě špatnou genetikou a ze musím vždy mít vysetreny embrya v IVF programu. A když přišla hrozba posledního pokusu na pojišťovnu s darkyni, tak jsem na to skočila doma poradně s tímto koktejlem😉

ruzicka06
17. kvě 2018

@jednaholkaa Velice zajímavý článek a určitě v mnoha věcech pravdivý. Jen taková malá připomínka k Tvému komentáři a prosím neber to špatně, jen můj názor - nemyslím si, že je úplně dobré někoho odsuzovat za to, že si postěžuje, že přišel o ,,miminko" v 6tt...někdo se s tím neumí vyrovnat. Mě to postihlo samotnou 2x v tomto období. Pokud si žena přeje dítě, tak si k němu prostě vytvoří vztah hned od samého začátku. Já jsem popravdě také radši, že to ,,odešlo" raději hned, než později. Ale prostě to jsme my ženský, kdy je pro nás někdy těžké s takovou věcí vyrovnat. Znám případy, že přišlo o mimi třeba v půlce těhotenství a vyrovnali se s tím lépe, než ty, které o to přišli jak já v prvních týdnech. Prostě nejsme všechny stejné a každá se na to díváme jinak. Přeji Ti ale štěstí, jestli se snažíte 🙂

rybamrazena
17. kvě 2018

@jednaholkaa Nejhorší je, když si dá někdo do profilu adnělíčka, který odletěl v 6.tt ....

jednaholkaa
18. kvě 2018

@ruzicka06 Jojo, ja neodsuzuju nikoho ze se s tim tezko vyrovnava, to je jasny. Jenom ze v 6 tydnu to neni jeste miminko 🙂 Nebo teda na me behem ty zpozdeny mestruace zadny nevykouklo..

Strana
z2