icon

Stačí užívat Femibion 1 před plánovaným těhotenstvím?

rose2022
28. črc 2025

Dobrý den,
před prvním plánovaným těhotenstvím jsem užívala tři měsíce kyselinu listovou a otěhotněla jsem hned napoprvé a začala užívat Femibion 1. A mám zdravého syna.
Nyní se chceme začít snažit o druhé miminko, ale zapomněla jsem užívat kyselinu listovou předem. Nyní mám menstruaci a po ní bychom se chtěli začít snažit. Nyní začnu užívat Femibion 1. Bude to prosím stačit, když se doporučuje užívat kyselinu listovou i tři měsíce před plánovaným těhotenstvím?
Mé úplně první neplánované těhotenství skončilo v 11. týdnu samovolným potratem a příčinu nevíme. Tenkrát jsem kyselinu listovou nebrala vůbec.
Moc děkuji.

uzivatelkapetra
28. črc 2025

Žádný stres, miliony maminek nikdy žádnou kyselinu listovou nejedly a taky mají děti. Navíc pokud máš pestrou stravu, je listovka i v ní. Navíc nikde není psáno, že otěhotníš hned.

mabs
28. črc 2025

Nikdy jsem ji nebrala, děti mám dvě.

anyyysek
28. črc 2025

Jak už je psáno nahoře, listovka se nachází i ve stravě takže nějaký příjem tam stejně každý má.
Ale má samozřejmě smysl ji začít hned užívat neboť nervová trubice se uzavírá co vím okolo 3.-4.tt často ještě před tím než žena ví že je těhotná. Takže to bohatě stačí🙂
Ono co vím stejně je nejdůležitější ji brát především na začátku a vlastně i potom v průběhu těhotenství, před těhotenstvím to má vlastně ten efekt že si tělo "tvoří zásoby" té listovky🙂

patypresdevaty
28. črc 2025

😅

daasqua
28. črc 2025

U druhého potomka jsem začala jíst listovku až tak v 7tt, protože jsme byli 5-7tt mimo domov a žádná lékárna v okolí ji neměla. Syn je zdravý, nezdolný. Jediné, co možná mně pomohlo k otěhotnění, byly čaje z kontryhele (vždy, když jsem je začala pít, otěhotněla jsem okamžitě, jen kolem mě manžel prošel 😀 ). Ale na ten taky pozor, není všespásný a ne vždy vhodný.

andelka
28. črc 2025

Já jsem 4x otěhotněla na první dobrou, jedno z toho nevyšlo teda. Žádné dlouhé plánování tomu nepředcházelo, takže v době // jsem brala listovku sotva měsíc, měsíc a půl. Doporučované 3 měsíce jsem nikdy nestihla.

reeeza
28. črc 2025

A máš pestrou stravu a jíš dost potravin, ve kterých se listovka přirozeně objevuje?

drtatko4
29. črc 2025

Není třeba panikařit, pokud jsi začala s užíváním až nyní, a tedy ještě před samotným početím. Tělo si doplní zásoby poměrně rychle 🙂

marsul
29. črc 2025

To vůbec není problém, proboha. Vždyť kolik žen ani neví, že otěhotní, a taky preventivně dopředu neužívají kyselinu listovou. Začni teď. Je to jedno.