Testy/vyšetření před plánovaným těhotenstvím

janccaaa
17. říj 2016

Ahoj holky, nevím, jestli tady nějaké podobné téma je, ale přesto se zeptám. Jak napovídá název, byly jste před plánovaným těhotenstvím na nějakých vyšetřeních, v pro klid v duší, abyste věděly, že jste opravdu zdravé a na těhotenství připravené? Myslím tím nějaké konkrétní vyšetření (kromě gynekologického, to je samozřejmost), krevní testy apod. ? Děkuju moc za všechny odpovědi. 😉

obyvatelka
17. říj 2016

doporučuju nechat si spočítat ovariální zásobu vajíček - tzn. kolik vajíček vám ještě zbývá. pak taky, pokud se vám nebude nějakou dobu dařit (což doufám půjde hned), aby vám doktor tři měsíce hlídal ovulaci přes ultrazvuk, jestli se vajíčko opravdu uvolní a ovulace probíhá. jinak není nic potřeba, spíš vyšetření, až když se nebude dařit 🙂 hodně štěstí.

betelgeuzz
17. říj 2016

Dopředu jsem na žádné vyšetření nešla. Nač to komplikovat 😉

majus6
17. říj 2016

No tak ja si nechala vysetrit stitnou zlazu, leci se s ni totiz cela rodina - no a mam tez hypothyreozu. Takze pokud mate neco v rodine tak bych se zamerila na to. Nelecena stitna zlaza muze jednak zpusobit obtize s otehotnenim a druhak negativne ovlivnit vyvoj miminka, pokud se zadari. Je to u nas dost caste onemocneni a zatim se to u tehotnych plosne nevysetruje. Jinak pokud to beres takto zodpovedne, tak je fajn mit napr. spravene zuby.

janccaaa
autor
17. říj 2016

Děkuju za odpovědi...my jsme se snažením tedy už začali, zatím bezúspěšně. Tak jsem si teď ještě říkala, jestli třeba není ještě něco, co bych ještě neměla podceňovat. Léčila jsem se na gastroenterologii, měla jsem podezření na Crohnovu nemoc, která se naštěstí nepotvrdila, ale raději tam ještě zajdu na kontrolní odběry.

Jinak na gynekologii mi MUDr. žádné testy nedoporučovala/nenabízela a řekla jen směle do toho. 🙂

@majus6 A k zubaři jsem se už objednala, pro jistotu 😉

Tak teď jen nevím, jestli přestat se snažením a zodpovědně počkat až na ty výsledky. Jsem tam objednaná v listopadu. Ale znáte to... je to dlouhé čekání a ten "promarněný" měsíc 😀 Tak mám dilema.

tysek9
17. říj 2016

Mně to přijde zbytečné, pokud není nějaké pádné podezření na nějakou konkrétní chorobu.

olga_
17. říj 2016

Spoustu může ošetřit obyčejná preventivní prohlídka u praktika. Tam se dělají odběry na mraky věcí. Třeba by nechala udělat i tu štítnou žlázu, když jí řekneš, že to jdeš kvůli plánovanému těhotenství. Ta štítnice je fakt důležitá - to bych pro klid duše vědět chtěla (já se na ni teda dlouhodobě léčím, v těhotenství i po porodu jsou tam častější kontroly, neléčená může mít negativní vliv na vývoj plodu). Jinak bych to ale zbytečně nehrotila... 😎

janccaaa
autor
17. říj 2016

@olga_ Děkuju, na tu štítnou žlázu se určitě zeptám, v rodině jsme s ní měli nějaké problémy.

Nebudu to tedy tak hrotit a uvidíme, co mi poví v tom listopadu. Ještě jednou děkuju dámy, uklidnily jste mě 😉

tammm
17. říj 2016

Půjdu k obvodnímu na předoperační před laparkou,tak se ho zeptam zda by mě taky vyšetřil štítnou žlázu,snažíme se dlouho.

janccaaa
autor
17. říj 2016

@tammm

Tak to se na to určitě zeptej, schválně, co ti na to poví, jestli se do běžně doporučuje zkontrolovat. A budu držet palce, ať už to brzy přijde 😉

astyna
18. říj 2016

Moje kamarádka se nechala důkladně vyšetřit před plánovaným početím a stejně to odflákli. že má špatný hormon umožnující uhnízdění vajíčka, zjistila až na CARu.