Utrogestan. Pomůže řešit špinění před MS?
Ahoj, jsem už celkem dost zoufalá a chtěla bych poradit. Před pěti měsíci jsem vysadila ha, že se budeme snažit o mimi a od té doby mám jen problémy s ms. I snad 14 dní před ms špinim a z toho třeba pět dní i slabě krvácím pak to skončí dva dny klid a dostanu ms. Na gyndě mi předepsali utrogestan, který mám brát 17 až 26 den cyklu. Začala jsem i zjišťovat , kdy mám mít ovu. No a ovulaci jsem ještě neměla, ale už zase začínám špinit, teprve osmý den po skončení ms a utrogestan mám začít brát až v pondělní. Tak jsem si myslela, že špinění začínám mít až po ovulaci a ono asi nee?? Na gyndu mám zase jít na kontrolu až po ms, počkaly byste a začaly utrogestan užívat až v to pondělí, nebo už teď když jsem začala zase špinit? Neměl třeba někdo stejný problém? A co vám pomohlo
@klarka3366 po téhle zkusenosti už taky antikoncepci brát nebudu. Asi bych to taky nechala na přírodě, ale s takovou bych neotěhotněla snad. Ale celou dobu jsem si myslela, že špiním až krvacím po ovulaci. Teď jsem si dělala ovulační testy, ovulace nikde a zase začínám špinit tak mě to zase překvapilo. 🙈🙈🙈
@lenkaaa1113 jak dlouho si brala antikoncepci a od kolika let?
@hasara33 4 roky cca
Od 24 let
@lenkaaa1113 chápu, naprosto. Tak uvidíš. Budu ti držet palce , ať se co nejdříve povede. Říká se , že po ha by to mělo jít hned.
@lenkaaa1113 a před braním HA si měla cyklus v pořádku? Pravidelný, bez špinění?
@klarka3366 děkuji, doufám, že se brzo dočkám
@hasara33 ano pravidelný a bez špinění. No doufám že mi ten utrogestan nějak pomůže, už jsem fakt zoufalá. Teď jsem snad deset dní špinila i lehce krvácela tak jsem myslela ,že to mám už ms. Pak tri dny klid a pak jsem až ms dostala. Teď týden klid a lehce špinění zase. No tak jsem zvědavá jak dál se to vyvine, snad zase hned nebudu mít ms když mám utrogestan vzít v pondělí. Pak ani nevím kdy to brát vlastně.
@lenkaaa1113 "Bohužel" vítej v mém světě!!! Já takhle spinim (klidně i celý cyklus) už vice jak 15 let a kolik let trvalo, než jsme to nazvali správným jmenem a tak O_O. Nejsem tvuj doktor samozřejmě,ale ja mam nizkou hladinu progesteronu a mam to tak,ze mám třeba 7 dni ms a pak jeden den klid a pak od 9.dne musím brat nějaký progesteron (utrogestan,amelgen, nebo brala jsem i polykaci prasek,nikoliv na zavádění),abych cyklus cely neprokrvacela. Bez leku jsem vlastně nebyla ani schopná říct,jestli jen spinim,nebo mam ms, což je samozřejmě velká komplikace a řada doktoru na me koukala jako na blazna, že nepoznám menstruaci??? No hrozný. Nakonec to mam tak, že jsem brala progesteron skoro celý měsíc a i s timto jsem v cervnu spontánně otěhotněla, což moje gyndarka okomentovala, že je to vlastně zázrak. HA jsem pred 10 lety na 2 roky taky brala, právě na srovnání cyklu/hormonů,ale stejně jsem i s prášky od 19dc do 26dc spinila/krvacela a pak přišla ms, takže mi to moc ani nepomohlo. Nech si udělat hormonální profil, pokud ti ho ještě neudělala. Chtej,at ti to udela na začátku cyklu a pak po ovulaci, uvidíš,co vyjde. Pak si zjisti,jestli mas ovulaci a to ideálně na gynde na základě folikumetrie - cca v polovině cyklu ti na gynde udělá ultrazvuk a řekne,jestli ten cyklus budes ovulovat a asi kdy. Možná za to něco zaplatis. Můžeš se ji pak rovnou zeptat i na injekci Ovitrele,aby sis pichla a mela jistotu, že vajicko "vyleze" a bude k oplodnění. Partner je už po vyšetření spermio? Jestli chcete mimco,tak tohle bych taky nepodcenila. Gyndarky se ale ptej,jestli když s progesteronem zacnes ještě před ovulaci,jestli si tim tu ovulaci právě nezrusis. Me to jednou gyndarka vysvetlovala tak, že právě nezrusim,ale četla jsem radu diskuzi na emiminu, že holky psaly, že se to musí brat jedině po ovulaci. Nevím. V červnu jsem otěhotněla,brala jsem to normálně skoro cely cyklus a otěhotněla,ale..asi zazrak :D Kolik je ti let?
@lenkaaa1113 ahoj, nemam uplne tuhle zkušenost. HA neberu dlouho a přestala jsem ji brát, protože jsem cítila, že jsem "jiná" - nevím, nedovedu to lépe popsat.
Nicméně, to špinění před MS jsem mela taky asi rok. Pripisuju to hormonální nerovnovaze. V momentě, kdy jsem začala být víc... no, já nevím, jak to popsat, aby to neznelo ezo 😄 vic ve svém středu a vic ženská, tak se cyklus upravil, ovulace i MS byla pravidelná... co jsem dělala? Víc jsem pracovala na zahradce, vic pekla, vic tvořila - je prokázané, ze tyhle činnosti podpoři zenske hormony a tu rovnováhu... I tanec je fajn nebo kreslení/malování... U me to bylo spis psychického razu ne po HA.... Nicmene, HA dovede ženské hormony dokonale poblaznit. Pořád je to chemie, která upravuje ženský cyklus a tělu pak chvili trva, než se navrátí zas k přirozenému. 5 měsíců ještě není taková doba.
Zkus užívat drmek obecný. Je to bylinka, která: "posiluje oblast ženského zdraví a příznivě ovlivňuje celý menstruační cyklus, proto se v tradičním lidovém léčitelství užívá především na bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci či menstruaci se silným krvácením a v neposlední řadě ke stabilizaci ženských hormonů." Prodávají ho jako caj, kapsle, kapky... a trochu vydechni. Přijde mi, že z Tebe cítím zoufání... pust se do nového koníčku, kurzu. Potřebuješ trochu rozptýlit. To taky pomáhá.
Držím palce, ať máš cyklus co nejdřív OK a v náručí vytoužené miminko. A pardon za ezo-okénko, ale me to dava smysl 🙂
@felis dekuju a i tobě gratuluju! 🙂 Ženské aktivity jsou určitě fajn,na druhou stranu moc dobře chapu zakladatelku,jak je to špinění únavné, šílené. Snaží se o mimčo, takže by měla mit častěji sex,aby se "trefila" do těch plodných dnu,ale když furt spini,tak na to fakt není chuť.
Přeju krásné těhotenství 😺 Ja už rodim za 2 tydny 😅
@lenkaaa1113 utrogestan ti nejspíš pomůže na špinění, ale otázka je jak to bude až ho vysadíš 🤔 po vysazení HA to můžete trvá až rok než se cyklus zcela obnoví, takže žádnou paniku 😉 nicméně zkusila bych spíš přirozenější cestu obnovy skrz bylinky - maca, drmek, kontryhel ...jak se k tomu vyjádřil tvůj gynekolog?
@hasara33 tak po sedmi dnech pauzy jsem včera večer špinila, ráno nic, ale teď zase už trochu krve když jdu na záchod, no doktor mi předepsal jenom ten utrogestan, že ho mám začít uzivat po 17 dnech a pak po ms se mám dostavit na kontrolu. Nicméně dneska je to 14 den ,tak nevím jestli si utrogestan nemám vzít dříve.
@hasara33 minulý měsíc jsem pila kontryhel a pak začala brát drmek. Kontryhel jsem chtěla pít až do začátku ms, ale jak jsem přestala okamžitě jsem začala spinit a mírně krvácet, a až za deset dní se dostavila ms. Takže si myslím že jsem si to tím jenom posunula protože takhle jsem tím pádem měla ms až po 36 dnech. Tento měsíc jsem si právě řekla že ho pít nebudu a po týdnu po skončení ms zase mírné krvácení.
@lenkaaa1113 to je dobrý no 🙈🙈 přijdeš s problémem, pic hormony a zdar 🤦🏼♀️ jinak utrogestan je vlastně progesteron, který se přirozeně uvolňuje v druhé fázi cyklu, tzn. po ovulaci a připravuje tělo na těhotenství, též je to hlavní těhotenský hormon. Snižuje kontraktilitu dělohy, tudíž by nemělo docházet ke krvácení. Přirozeně progesteron produkuje žluté tělísko, které se vytvoří jakmile se vajíčko uvolní z foliklu a pakliže nedojde k otěhotnění, tělísko zanikne (přestane produkovat progesteron) a zvýší se hladina estrogenu, který spustí menstruační krvácení. U tebe nedochází k ovulaci, tudíž ani progesteron nefunguje, takže je vcelku jedno jestli si utrogestan vezmeš teď nebo za 3 dny ten 17 DC (mělo by to ale být v půlce cyklu zhruba, aby to nasimulovalo ten přirozený cyklus). Umělým dodáváním ve formě progesteronu se pravděpodobně zbavíš špinění, ale k ovulaci a přirozenému cyklu ti to moc nepomůže. 🤷🏼♀️ Jak jsem řekla, hlavu nevěš, pravděpodobně se to srovná samo, ale bude to asi déle trvat.
K těm bylinkám - i bylinky mají svá pravidla užívání a pokud chceš pozitivní výsledky, musíš se jich držet. Samozřejmě neudělají zázrak hned, takže také chvíli trvá než se jejich účinek ukáže. Poraď se ideálně s někým, kdo tomu dobře rozumí v souvislosti s ženským cyklem. 😉
@hasara33 děkuji za informace, tak jsem si už prášek teda vzala dneska. Nejhorší je že kdybych třeba aspoň jen špinila, ale většinou spíš krvácím může to být taky tím progesteronem že? Na gynde teda řeknu, že si myslím, že ani nemám ovulaci a uvidím co mi řeknou
@lenkaaa1113 nejlepší by bylo kdyby ti gynekolog udělal hormonální profil a dle toho by se pak nasadila cílená léčba 🤷🏼♀️ ona příčina může být klidně někde jinde, ale nejpravděpodobněji se jeví absence ovulace a tím pádem progesteronu v druhé fázi cyklu - zjednodušeně řečeno působí estrogeny, díky kterým ti naroste děložní sliznice jenomže pak přijde ten problém v nedostatku progesteronu, estrogeny působí dál a sliznice se začne předčasné odlupovat a vylučovat - což může být příčina toho špinění až krvácení.... 🤔
Spinila jsem nekolik let tak 10 dni nebo tyden pred menstruaci,utrogestan mi nepomohl ale az kdyz jsem si navysila davku leku euthyrox na stitnu zlazu. Pak jsem otehotnela a doted kojim takze cyklus nemam, uvidim co bude az MS nabehne.
@yanabella no kdybych aspoň špinila jen, ale já fakt spíš krvácím.
@hasara33 Ahoj,tak dneska je to šestý den co beru ten utrogestan a zase jsem začala špinit, nebo trochu teda zase krvácím. Jsem 19 den cyklu, takže i do ms mám ještě daleko. A utrogestan bych měla správně brát ještě čtyři dny, tak myslela jsem že to pomůže, ale asi ne. Jak jsem předtím krvacela už 13 den tak jsem po utrogestanu přestala ale je to tady zase. Ach jo doufala jsem že to pomůže a budu mít klid.
@hasara33 myslíš že bych to měla přestat brát? Ať se třeba rozjede ms, ale to si nemyslím.nebo raději do dobrat ať to beru těch 10 dní? Nejlépe se objednám asi zase na gyndu. Ikdyz říkal že na kontrolu mám přijít až to po ms.
@lenkaaa1113 ahoj, normálně to teď dober, počkej na ms a pak se objednej na gyndu a nech si udělat hormonální profil. Nebo klidně zavolej gynekologovi hned s tím, že utrogestan bereš, ale stejně špiníš.

@lenkaaa1113 po vysazení ha mi trvalo rok , než se mi cyklus dal zase do pořádku. Jinak jsem ms mela 2x do měsíce , nekdy na 3 dny , nekdy na 7, pak nic, pak špinění. Nechala jsem to samo, aby se to srovnalo a pak ok. Uz bych ji teda nikdy nebrala. Ale jak pisu nechala jsem to na přírodě , nemela jsem žádné prášky. A asi bych ho začala brát až v po podle instrukcí dr.