Prosím o radu, jsem úplně na dně s penězi při RP...
Krásný večer maminky.. jdu k vám pro cenou radu prosím..
Nějak se to pokusím stručně a jasně sepsat.
Jsem nyní maminkou mé úžasné 10 měsíční dcerky, jsem na to všechno ale sama. Když jsem příteli oznámila, že jsem těhotná, řekl mi ať jdu na potrat, že to nechce. MUDr mi řekl, zda půjdu na potrat už nebudu mít děti, máme to v rodině (problémy s dělohou, babička jí nemá a mamka už také ne, vypadá to, že už druhé dítě mít nebudu moci.) Takže jsem neváhala a nechala si s tím, že mi rodina slíbila, jak mi pomuze. No v těhotenství to šlo, ale jak se malá narodila, všichni se na mě vykašlali, moc práce atd. tak jsem řekla, že se nikomu nebudu doprošovat. S nikým se nestýkáme, jen s mamkou a sestrou (16 let). MD jsem měla vysokou a bylo to v pohodě, ale jak už mám RP, tak to každý měsíc jde z kopce. Furt jsem bez peněz a už nevím co dělat. Terezka má všechno, máme co jíst, oblečení má též, hračky a léky taky, ale věcně jsem v mínusu. Mamka sama nemá, takže mi finančně pomoct nemůže a nikdo jiný není. Mám ještě pujcku z dřívějška.. měsíčně mi odchází 13.470,- nyní jsem v kontokorentu v minusu -5 tisíc, přijde mi RP (9300,-), příspěvek na bydlení 1800,- a alimenty (co jsem z nej vymohla 3800,-) takže tento měsíc to vychází na 10000,- čistého a vše zaplatim a opět jsem v minusu. Koukam na práce, ale nic není co bych mohla, malá je plně kojená po 3-4 hod, z domu je to o ničem, ani kosmetika ani nic jiného nejde. Snažím se rozprodat co jde, ale už nemám ani co… já prostě jsem v tak tíživé situaci, že vůbec nevím co dělat… přídavek na dítě mi vyjde od října,’ale to je jen 500,- a hmotná nouze jen “vypomáhá” a mě to vyšlo na nějakou 1000,- což je fakt “nic” když jsem takto v mínusu… prosím dokážete mi poradit, co mám dělat? Nevíte třeba o nějaké práci? Nebo něco cim si zaručeně vydělám? Já už fakt jsem hotová a nevím kudy kam… měl jste to někdo podobně?….
Děkuji moc..
@drep
Here we go again.Uz zacina byt agresivni 🙂
Prosím Tě, to není septobox, ale set top box. Jinak asi všechny jsme tu pochopily, že jde o tu škatuli, taky ji mám, telku mám už 15 let starou plazmu. A měsíční paušál za TV mám 115 Kč, je to ta nejosekanější TV u T-mobile. Je to o tom, co usmlouváš, a když neusmlouváš, tak to prostě zrušíš.
Podivej, ryby pro 10m dite do prikrmu kdyz to neji jsou asi zbytecne, ze jo. Kdyz nesni ani mrkev 🤦🏻♀️
Jo, asi tu jsou vsichni natvrdly 🤦🏻♀️ Uplne blby. Ale umi mozna trochu lip pocitat 😶
@zelenaesmolda Vím, naprosto přesně. Ženský na první straně byly naprosto v pohodě a chápaly to a poradily, tot vše. Pak jsou tu takový jedinci, co mají doma opravdu nudný život, místo toho aby se věnovaly manželovi nebo dětem, tak tu sedí a nadávají. Tyhle miluji 🙂
Máš opravdu zbytečně velké výdaje, z látkových plenek se nikdo neosype (na praní stačí vyrobit mýdlový sliz, doslova za pár korun), žádné ubrousky netřeba, dítěti se omyje prdelka pod tekoucí vodou (popř. ten perlan, znám jen z doslechu, my umývali pod vodou). Kosmetika? Co potřebuje kojenec za kosmetiku? Obyčejné tuhé mýdlo na prdelku, jinam na dětskou pokožku mýdlo moc jít stejně nemá, trošku šamponu na jemné vlásky (ten ti vydrží klidně rok), jestli má suchou kůži, tak na promazávání nějaké dětské tělové máslo, ale opět ti vydrží dlouho. Na přesnídávky je kolikrát fígl - nakoupit v DM plnitelné kapsičky a dávat jim je do toho. O paušálu ti tu holky napsaly. Maximum jídla vařit svého a postupně ji zvykat. Nechce, zkusím za chvilku, stále nechce, zase zkusím za chvilku, nenabízím místo oběda kojení! A tak furt dokola. To dítě nové chutě teprve poznává a bohužel sladkým dává samozřejmě přednost, takže ty se mají dávat spíš míň (ryba je nasládlá, batáty mají sladkou chuť). Takže teď budeš muset být v zavádění normálních příkrmů prostě trpělivější. Nevím, jestli má cenu víc radit.
@somalicats Děkuji za upozornění.
A nějaký specifický název to má? Když je to tak levné? Mě řekli, že mají jen 2 druhy. 1 levnější varianta a třeba 50 programů a pak 2. dražší varianta a tam je prý úplně vše.
Mám tu první a i přes to platím tolik, tak nechápu kde je chyba.
@journals super, děkuji za upozornění. Když nejí mrkev, tím pádem ji nechám třeba do 3 let bez ryb. 🙂
@zuzkasim Strašně moc děkuji. Jste zlatá, moc děkuji! ❤️
@zuzkasim mydlovy sliz do pracky urcite ne,akorat si tim znici pracku.
Jestli tim jedincem myslis me, tak ja narozdil od tebe mam co jist a s penezma vychazim.
Jsem totiz financne gramotna.
Myju dvema detem pokadeny zadky pod kohoutkem. Vlhceny ubrousky doma vubec nepouzivame. Vyjimecne na cesty do auta. Taky zbytecny vydaj.
@zelenaesmolda To je blbost. Naše pračka má 12 let a doufám, že ještě nějaký ten pátek prát bude🙂 Předchozí pračku jsme měli sice jen 6 let, ale měnili jsme za větší, protože na 3,5kg prádla pro 4-člennou rodinu a plenky, to už nešlo. Znám spoustu lidí, co perou ve slizu a nemají nejmenší problém.
🤦🏻♀️ Ach jo. Kdyby jsi nebyla urazena ze ti tu nekdo pise jak usetrit, treba by ti to bylo i prinosem. Ryba pro plne kojene dite (sama to pises) ktere asi nema zavedeno vse je fakt mimo
@zelenaesmolda Děkuji, že jsi to napsala, konečně usnu.
Batáty jsou dost drahé, mě vzala bych je s brambory, můžeš vařit rýži s mrkví, moji kluci to milovali a pleny zkus Dada. Jsou lepší než Pampers a pomalu za poloviční cenu.
@malanoha Děkuji moc, ozkouším tedy ❤️
@zuzkasim
treba na mydlovych vlockach je jasne napsane,ze se nemaji davat do pracky.
Ty pracky se tim proste zanasi a nepoznas to treba hned ale casem urcite.
@journals Nejsem uražená, ale lze to napsat i lépe, každý se jednou dostal do finanční tísně. Já musela živit moji mamku v 18 letech, chodila jsem do práce a ještě do školy a když se mi třeba nelíbilo, že neměla peníze, tak jsem ji slušně rekla co a jak. Přeci jen lépe vyzní “Nekuř, ničí ti to plíce a alespoň ušetříš a budeš se mít dobře” než “No tak jsi kr*va co kouri, pak se div, ze jsi jak socka a nemáš co do pusy”
Hele, holka, narovinu. Jeste nedavno jsi pobirala materskou a bylo to ok, ted je to kazdy mesic vic a vic spatny a to jsi vlastne teprve na zacatku. Jidla potrebujes malo, hracky temer zadne, nekupujes boty. Bude hur. To nepisu proto, ze te chci vystresovat, ale proto, aby sis nekdy v klidu sedla, odhodila ublizeny pocit a fakt si ujasnila priprity. Myslim to vazne. Opravdu se zkus nad nekterymi radami zamyslet, vazne by mohly pomoct
@gracinka7 Zkusím to s tou rýží, moc děkuji za tip. ❤️
Dada jsme zkoušely, nám tedy přes noc vůbec nevydržely.. a to je měla třeba od 22 hod do 4 rána a úplně byla mokrá..😔
Nebudu se vyjadřovat úplně ke všemu. Za mě - určitě se vykašli na ty vlhčené ubrousky, to je naprosto zbytečná položka. Fakt si kup roli perlanu, nastrihej ho a používej ten, dá se to pak vyprat a používat několikrát dokola. A jestli je malá citlivá, tak můžeš používat jen namočené ve vodě (popřípadě se dám koupit olejíček, co si namícháš s vodou - ten je cca za 250kc, ale vydrží dost dlouho). Taky bych zrušila tu pojistku, malé děti pořád padají, člověk jen musí dát pozor, aby to nebylo příliš nebezpečné (jako nenechávat třeba na posteli atd). Mít pojistku ve tvé situaci je zbytečný luxus. Hodně se dá ušetřit i na té kosmetice - mít mýdlem stačí 1x týdně, zbytek jen voda nebo lehce otřít. Je fakt, že ta Weleda stojí hodně.
A zkus si najít nějakou organizaci pro matky samoživitelky, ať ti poradí, co všechno můžeš využít. A taky bych s nimi probrala ty alimenty a výživné na tebe. Je fakt, že ti platí docela dost (někde to bývá výrazně nižší), tak abys na tom nakonec ještě netratila.
Pak ještě to jídlo.. vyzkoušela si ji dávat třeba kousky do ruky, jestli by to neprošlo? V tomhle věku mi prcek příkrmy jedl jen tehdy, když jsme u toho četly, tak třeba jestli by nepomohlo něco takového, aby jedla.
@journals Děkuji moc, jsi zlatá.
Tak T-mobile má těch paušálů na TV hodně, já mám nějaký ten Mini - programů teda rozhodně víc, než 50, ale ani to nevyužiju. Internet pevný vzduchem - jenže já to potřebuju pro práci, totéž manžel. A jak jsem psala, platím v součtu totéž, co Ty, ale za 3 telefonní čísla, televizi a ten internet, takže u Tebe je něco špatně.
Jinak postupně dočítám. Plíny - pampers jsou chemickej sajrajt teda, to se divím, že by se Ti po něčem jiným měla osypat. Ubrousky - používám jen na cesty, doma meju zadky pod tekoucí vodou, Perlan jsem používala místo ubrousků, teď mi došel a nechybí, pustím vodu, omeju rukou, osuším osuškou a hotovo.
Příkrmy- začala jsi sladkým, to je pak jasný, že ti bude vše plivat. Batáty postupně nahraď bramborama, přidej mrkev, zkus i brokolici, cuketu... S ovocem nespěchej, ovoce je sladký. Ryba - na tu se vykašli, respektive zkus odebírat od sebe, pokud ji budeš vařit sobě, nemá smysl jí to cpát, když není pořádně ještě ani na zelenině. Totéž ostatní maso. Přesnídávky si navař vlastní, jablka koupíš za pár korun a není to nic složitýho.
Vykasli se na jednorazovky a porid si z druhe ruky latkovky,sice je tam pocatecni investice ale z dlouhodobeho hlediska proste usetris.
Nám teda extra soft vždycky vydržely a že kluci čůrali vždycky dost 😮 a nebo už jsem četla řadu, že to chce větší velikost, pokud pleny protékají. Ještě můžeš zkusit babylove z dm, ty jsou taky fajn.
Dost už tu zaznělo, tak jen pár poznámek:
- hlavní je ta pojistka - už to, že ti to poradila MUDr. - zná situaci rodiny? Proti čemu, co by bylo z hlediska financí pro tvou rodinu kritické, tě to kryje? 450 měsíčně, to už je setsakra dobrá pojistka - mimochodem tedy výrazně více než pojistka pro malou mi tam pak chybí pojistka na tebe - takže je potřeba se zamyslet: "Co by ta či ona situace pro mne / naši rodinu znamenala a jak by se dala řešit?" Pár příkladů: "Dítě spadne z postele a zlomí si nohu." Co to znamená pro tvou rodinu finančně? Nic? Pak není taková pojistka potřeba. "Dítě se začne topit a bude už navždy na vozíčku." Co to znamená finančně? Tragédie? Ano, taková pojistka je potřeba (ale ta nebude stát 450 měsíčně). Analogicky u tebe - co kdybys měla úraz takový, že by ses o malou vůbec nemohla dále starat? Bude se o ni někdo starat? Budou potřeba peníze? Rodiče se často nechají ukecat opravdu do pitomostí.
- další co mne zaráží, je kontokorent - 5000 v minusu znamená šílené (a zbytečné!!) úroky, kontokorent tvou situaci nezlepší, jenom zase zhoršuje. Je potřeba to vymyslet nějak, jakkoli, bez něj - a co nejdříve ten dluh vyplatit. Hlavně pokud se to bude pořád navyšovat, tak do kdy? Ještě více jak 2 roky, co chceš být doma? To je neúnosné. Naopak bys měla dávat stranou na finanční rezervu, mít na účtu neustále něco do plusu.
- pak je dobré si měsíc-dva psát opravdu každý výdaj (každou blbost) a pak to zanalyzovat - podívat se, kde ti ty peníze utíkají a co se s tím dá dělat
- pleny doporučuji zkusit Albert, malý se mi z látkovek taky osypával, teda taky z některých Pampers (mají některé parfemované), Albert je mnohem ekologičtější a když koupíš v akci, tak i levnější. A hlavně to je neparfemované a mnohem čistější. Určitě nekupuj levnější Pampers, to je fakt šmejd. A ještě jsou drahé. Vlhčené ubrousky na pleť dítěte, které má citlivou pleť, nepatří. Resp. teda po tom je pak dobré je ještě umýt. Já měla doma perlan, ale zjistila jsem, že nejlepší jsou nevlhčené z DMka + sklenička s vodou, ale kdybych neměla peníze, tak ten perlan a prát. A případně prostě neparfemovaný toaleťák. A pokud jsi doma a nepracuješ, tak bych kolem roka už zamakala na tom, aby malá chodila na nočník. Často pokud je silná motivace, tak se to podaří a hned ušetříš.
- co se týče jídla, tak to chce prostě zkoušet a zkoušet, skleničky já kupovala jen pár zpočátku, ale ty zeleninové Hami se opravdu nedají jíst. Levná a dobrá značka je Babylove (DMko) nebo Lídl (ale není moc výběr). Nicméně tady bych se trošku posnažila jí dávat ledacos ochutnat a uvidíš. Zase - ještě tak 2 měsíce, od roka věku už může skoro všechno co ty (s omezením koření). Takže na tom jídle se dá ušetřit a zdravě.
- a zbytek výdajů zase - zkusit si hlavně opravdu vše velmi pečlivě psát.
A na závěr - nevím, kde bydlíš, je to rozdílné lokalita od lokality, ale minimálně na pokrytí toho kontokorentu bych zkusila najít nějakou brigádu tak na týden s tím, že bych poprosila mamku, aby pohlídala. Práce na zahradě, úklidy, je toho kupa, co se dá dělat. Případně mrkni na hlidacky.cz - tam si můžeš zkusit dát inzerát nebo posbírat nějaké požadavky.
Jako není to snadný nemít peníze, ale kupa věcí se dá. Taky mám v minulosti období, kdy jsem doma prolízala šuflíky, aby bylo na jídlo. Ale tím spíše je potřeba začít být kreativní, hlídat si výdaje a přemýšlet, co jde dělat levněji (třeba sehnat zadarmo ovoce a nadělat si vlastní skleničky - jen bacha ty skleničky s tenkým uzávěrem na zavařování nejsou vhodné) a kde sehnat peníze. Teď jsou všude v lesích ostružiny, možná jsou někde ještě letní jablka, to mnoho lidí nestíhá sklidit. Meruněk a broskví je letos málo. S 10 měsíčním dítětem se to dá jet si natrhat ledacos. A komu to nesežrali slimáci, ten má přebytky cuket - mnoho lidí na vesnicích tím pak krmí slepice nebo to ani nestihnou spotřebovat.
@somalicats Děkuji moc!❤️❤️
Ten Tmobile to je opravdu hrůza teda😔
No, linteo, dada, nivea.. to byl boj u nás..
Začínala jsem prvně dýní jako první prikrm a ta dobrý, pak brambor flusala, mrkev flusala, batáty jedla a do teď to zůstalo, ale zase musím rict, když si udělám doma treba kure na paprice, tak ji trosku na lžičku dam ochutnat a to se olizuje.. 😂
@zelenaesmolda Moc dekuji
@zelenaesmolda Určitě na tohle bude víc názorů, nechci se hádat. Mýdlové vločky nekupuju, takže to ověřit nemůžu, strouhám mýdlo, rozpouštím se sodou a nyní 12-letá pračka, pere už 8 let pro 5-člennou rodinu (před tím jsme byli 4). Nikdy jsem neprala jen se slizem, protože na bílé krajkové spodní prádlo použiju jiný prací prostředek, stejně tak na softshell. Toť má osobní zkušenost. Kdybych byla v nouzi, vezmu pračku na odvoz (na netu takové inzeráty jsou) nebo za nějaký pakatel a klidně budu prát ve slizu vše (předpokládám, že v nouzi si nekupuju dražší krajky). Ona si zakladatelka může vybrat, ale ty rezervy, kde ušetřit, jsou u ní rozhodně dost velké.
@gracinka7 Moc děkuji, kouknu❤️
Ty dada, no.. třeba to bylo tím, ale malá měla 4 a ještě ji byly větší.. tak nevím..

@te_reza Vždyť si psala, ze si vymyslim. A jak si predstavujes, ze varim? Ze ji koupím 2 bataty na týden? 😂