icon

Jak se mám zplnoletnit?

baraluky
13. zář 2017

Chtela by jsem se zeptat je mi 16 let muj pritel je zletily a je mu 19 pracuje. Cekame miminko jsem v 27týdnu. Potrebovala bych vedet jak se mam zplnoletnit Kde se to dela,a co k tomu potrebuji/jeme.( Dalsi problem je ze oba dva jsme slováci ale zijeme tady uz dlouho ja 3 roky a on od mala.) Nasi rodice s těhotenstvím nemaji zadny problem. Naopak nam pomahaji s cim se da. Kdyby mi nekdo vedel poradit budu moc rada. 💁💁💁

dominikaromanova
13. zář 2017

@baraluky,

dle ust. § 37 NOZ (nový občanský zákoník) může soud na návrh nezletilého, který není plně svéprávný, svéprávnost přiznat a to za podmínek, že nezletilý dosáhl věku šestnácti let a je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti. Dále s návrhem musí souhlasit zákonný zástupce nezletilého. V ostatních případech soud návrhu vyhoví, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
Za návrh na zahájení řízení o přiznání svéprávnosti se neplatí žádný soudní poplatek. Při sepsání návrhu se můžete inspirovat v již zveřejněných vzorech návrhu a podání na internetu nebo o pomoc se sepsáním požádat občanskou poradnu, která působí v každém větším městě.

kaca_27
14. zář 2017

Ve vašem případě by asi bylo snazší nabytí pln svéprávnosti prostřednictvím uzavření manželství 🙂 Sňatek vám musí povolit soud, zrovna z důvodu těhotenství se ale povoluje běžně.