Odkdy chodíte s dětmi po horách?
Ahoj. Zajímalo by mě, odkdy chodíte a dětmi po horách, resp na pěší túry/ výlety, asi jedno kde...mám syna 3r. Podotýkám, že nejsme žádná rodina horských vůdců, ale rekreační turisti, ale syn je prostě fnukna. Nevím zda a kdy to přejde? Na odrážedle celkem ujede, radši se s jim pohybují takto, pěšky jde chvíli (samozřejmě ho zaujme každý 3 metry něco a rozjímá u toho) a pak začne ... fňuká, chce nést případně jet na kočáru s braskou...Trochu nápor na moje nervy. Když dorazíme na hřiště tak najednou nožičky neboli...Jako nevím, chtěla bych na výlet, jsme aktuálně v krkonosich, ale jako nevím zda ještě moje nervy vydrží další pokus o výlet...navic musíme jen na cesty s kočárem, máme jedno nosítko a v tom nakonec nesu triletaka!a mimino musí kočárem. Bohužel ani z kopce to není paráda...včera viděl lanovku a ptal se jestli je to lanovka domácí (tedy jestli jede domů😭). Dík za nazory
Syn ušel už ve 2,5 letech 12km - sebou jsem měla šátek a vůbec na něho nedošlo .... spíš mi přijde že s věkem fňuká víc ( teď má 6,5 a hodně sportuje - takže nožky má namakané a je to jen v hlavě) ... co u nás spolehlivě funguje je Geocaching - za ,,pokladem,, půjde kamkoliv a bude první :Đ
Chodíme s dětmi od narození. Ano tříleté toho ještě moc neušly, přizpůsobovali jsme trasy, tak aby je to aspoň trochu bavilo. U nás to byly hlavně kratší strmé výstupy. Jak šlo jít po 4 nebo dokonce po žebříku, tak jsme i batolatům přestávali stačit 😅 Od těch 3 let (3 syn a 5 let dcerka) se to začalo zlepšovat. Ušli sami po svých až cca 5-10km za den. v 6 a 8 letech jsme s nimi dali např. Sněžku, Labskou ze Špindlu. Remcaj furt, ale nakonec šlapou.
@simona_33 na delších výletech je u nás hlavní motivace jídlo, nebo sladkost. Po celém dni nebo po víkendu většinou cukrárna😉 Hlavně na dlouhých cestách na kole vidíím jak děti musí strašně často doplňovat energii. Jak to doma moc nemáme, tak na výlet vždy beru nějaké bonbóny, sušenky. Menší chodily hlavně na bonbónky. Už nemůžeš? další bonbón je támhle na kopci. Vrcholové prémie fungují odjakživa i u dospělých, u dětí ještě víc😉 Už mám děti větší, syn se včera vrátil, byli s tátou na kolech. Manžel si ztěžuje, že musí furt stavět na oběd. desetiletý doma moc nejí, ale pří výkonu potřebuje za den 3 normální teplé obědy 😅
@kassandra1 30km v dobré obuvy, pokud je zvyklé a nenese na zádech extra zátěž, fakt šestiletému dítěti zdraví neničí. Naopak, je to ten nejpřirozenější pohyb. Dříve to chodily běžně a ještě měly na zádech mladšího sourozence. Děti nejsou z cukru. Ujít ve 14ti letech 15km není žádný výkon. Teď je tolik lákadel proč zůstat doma, takže pokud se v dítěti nepodporuje potřeba pohybu od mala, netrenujeme jeho kondici (protože když se třeba bude chtít později hýbat i sám od sebe, tak se na to zase brzy vykašle, když nebude moci v kopci propadnout dech), tak pak se nemůžeme divit, že raději v pubertě sedí celé dny u kompu, postuji kraviny a jsou věcné nemocné.
Na hory jezdíme v létě a prakticky od narození dětí. V záloze mám nosítko. Nyní bylo klukovi 3,5 roku a zvládl vše bez nosítka, jen s chvilkovým poponešením na koni. Manžel už nechtěl nosítko brát, protže to nebyla nějaká obr túra. Pokud ale váš syn nezvládá delší cestu, tak bych pro něj pořídila nosítko vhodných rozměrů a nosila ho na zádech.
@20190418 Ty jsi vystudovaný ortoped, že to tvrdíš? Samozřejmě, že je to přirozený pohyb a souhlasím s tím, že by se měl pohyb podporovat od mala atd. Ale 30 km na 6 leté dítě je fakt hazard a blbost.
Jak bys popisovala mojí dceru, už bude mít 5let, nejsme nějací turisti, ale rádi se projdeme a dcera ujede pár metrů a stojí, nebo popoběhne a stojí = nechce jít dál, ve finále jí manžel nese protože fňuká, že jí bolí nožičky, ale v zoo, dinoparku či na hřišti naběhá kilometrů nepočítaně a tam jí nožky nebolí...
@kassandra1 osobně v tom žádný hazard ani blbost nevidím, chodili jsme takhle s našimi od mala, 20-30km normální výlet. Když jsou dobré boty a terén (ne asfalt) a dítě nepřemáhá své síly, tak proč ne? Konzultovala jsem se svojí fyzio a taky souhlasí...naopak je tristní, když dělá dospělému problém ujít 15km 😱
@kassandra1 ne, nejsem. Na to myslím stačí selský rozum. 30km dřív děti běžně chodily každý den do školy a zpět. Na plno místech světa stále chodí. Nemyslím si, že naše děti jsou tak zdegenerovane, aby to nemohly ujít taky. Když jsou na pohyb zvyklé a mají odpovídající vybavení.
My pořád nekde vyletime, a u toho motivujeme... Odměna v cíli, svačinu, dobrůtky po cestě, a když nic nepomůže, prostě si sednem a necháme nožičky odpočinout. To ho po chvíli přejde a jde se dál. Je pravda, že když jdeme s manželem, tak ten ho občas poponese na zádech. Ale domluví se vždy jen kousek. Já ho nenesu nikdy, to jsme zavedli když jsem otěhotněla, takže to ode mě nevyžaduje.
Od 3 let. V té době už byl syn 3/4 roku bez kočárku a za celý den zvládl ujít 9 km 😉
@summer2012 nevím, jettli je to tristní, záleží, na jaký pohyb je člověk zvklý. Běžně plavu 3km za hodinu a jedu 40km na kole, 30km na bruslích, ale ujít 15km mi teda problém dělá. Ujdu 8 a jsem úplně vyřízena.
@kassandra1
@ninive211
Když je dítě od mala postupně trénované a chodí každý víkend delší trasy a každý den kratší, tak 30km je pro něj jako nic. Chůze je ten nejpřirozenější způsob pohybu, dřív se lidé přemísťovali výhradně chůzí a jsou na to perfektně stavění. Ano i děti, 6tileté už nikdo nenosil. Teď je mu 14 a je naprosto zdráv a má velmi kladný vztah k pohybu. A nešlo o mé ambice, chtěl to ujít a kdyby ho to přetížilo tak to na něm poznám. Určitě přetížené dítě poslední půl kilometr nepoběží. Přetěžování kvůli ambicím vypadá úplně jinak. Např. různé dvoufázové tréninky kdy děti fakt padají na hubu.
@karlajasmine tak tristní to podle mě je, chůze je ten nejpřirozenější pohyb...40km na kole a 30km na bruslích je hezké, ale úplně o něčem jiném, člověk se "veze"...pokud jste zvyklá pouze na takovýto druh pohybu, pak chápu, že jste po 8km vyřízená...
Ajeje. Uz se nam to tu zvrhlo v soutez, kdo a ci dite ujde vic a uplne nejvic. Uz jen cekam, kdo se pochlubi, ze jeho batole da denne trasu z Ase do Brna za tri hodiny 😂. Ja k tomu napisu toto - s rodici jsme jako deti take hodne chodili. Dovolene byly vzdy tuzemske a turisticke... Pamatuji, jak mamca lidem basnila, jak davame 30kilometrove tury... Pak jsem si nainstalovala Endomondo a najednou jsem zjistila, ze dane trasy maji v realu treba jen 10 😉.
Jinak ted aktualne - trileta dcera v Krkonosich. Dala v nedeli 7km trasu hnusnym terenem (kamenity, kopcovity, ve finale bazinaty), do toho ji pichla vosa 😂. Rvala, ale dala to! Odmenou ji byly dve hodiny v bazenu, kde radila jak cerna ruka a pak jeste supajdila kilometr na pokoj.
Takze u dcery plati nepovolit (vzit jsem ji ani nemohla, vezla jsem kocar s mladsim).
@simona_33 Starší do 2 let v nosítku, pak zrušeno to i kočárek, jako tříleták prochodil úspěšně Prachovské skály např. , tehdy k tomu pětiměsíční byla v šátku, vybírali jsme pro děti atraktivní cíle, zoo, zříceniny, skály apod. V těch třech letech ušel max 4 - 5 km, pak už fnukal, že ho bolí nožičky a ploužil se. Mladší je zdatnější chodec a v 19m zvládne, když má dobrý den, cca 1,5 km. V případě nouze bere tatínek za krk "na koně". Kočárkem jsem se na výletech nikdy moc omezovat nechtěla. My ale chodíme dost i běžně, nemám auto, supermarket je cca 1 km daleko, vlak, bus taky cca 1,5 km
@simona_33 túry děti nebaví. To se dá snad pochopit ne? Vy se kocháte, oni tu krásu uvidí až za víc než pár let. Hřiště je pro ně zábava. Takže vám doporučuji ho neznechutit hned od začátku. Podotýkám, že žijeme v Krkonoších a na výlety s 3letým dítětem “chodíme” - nosíte, vozíme, hrajeme si... navíc kolik si myslíte, že malé dítě ujde km
@simona_33 necetla jsem příspěvky ostatních, ale od kdy chodí sám a vzali jste mu kočár? Mám kluka necelé 2 roky a krásně běhá od roka, ale mám ještě dceru necelý rok a pořídili jsme dvojkočár. On si kolikrát rád sedne, odpočine si a pak utíká dál. Zvládli jsme krásnou dovolenou v Krkonoších. Vím, že je to rozdíl rok, ale třeba by se také rád povozil nebo ponosil.
@zmrzlinka jo on má zatím odrážedlo, jezdí sice velký kopce jezdit nechce, ale jezdí a noc nenamítá. Jenže nejde všude jet na kole....navíc máme mimino...já jen doufám že se to poddá....já po něm nechci žádné výkony a 50km přechod. Já chci třeba dojet lanovkou na Sněžku a dojít pěšky do Úpy...z kopce. Ale už se bojim no.
U nás pomáhá přítomnost dalších dětí, jak se honí, nemají čas na fňukání, nebo má aspoň fňukací náladu každé jindy. Proto na delší výlety chodíme často s dětnými kamarády. Když byly děti menší, brali jsme odrážedlo a do kopce je tahali na popruhu. Motivujeme na geocaching a drobné skladkosti (perníčky). Od tříleťáka bych žádné výkony nečekala, kor když se sourozenec může vozit. Zdá se mi normální, že chce taky. Naše pětiletá dcera by se taky ráda vezla místo dvouleté,ale nechá se ukecat a těch 10 až 15 km zvládne několik dní po sobě (sedmiletý syn už neremcá kvůli délce trasy vůbec, nejvýš si stěžuje, že se nudí). Ve třech letech toho ale schopná nebyla, jistila to krosnička nebo odrážedlo.
@simona_33 Nemás nositko pro mladší?
Mě napadlo jedno - vidí nosítko, tak se může nést. Co prostě nechat nosítko doma a naplánovat procházku, kterou víte, že ujde?
@simona_33 důležité je mu to nezprotivit...a ani sobě...ta motivace je hodně důležitá, ale nemá smysl lámat přes koleno...za pár měsíců může být vše úplně jinak...my děláme třeba pravidelné zastávky, kde klukům vymýšlíme úkoly, stavíme domečky pro skřítky...na čtvrt hodinky pauza...a pak zas ťapou...a hodně pomáhá si s nimi povídat, ptát se jich...starší miluje hádanky...vypravím jim co uvidíme o kus dál...chvíli závodí (kdyz mladší nechodil,závodil starší se mnou nebo tátou) nejvíc je neba, když se s mužem zapovídáme spolu...to se začnou nudit a přesně jak říkáš, zastavují na každém metru, seberou každý klacek..těch s sebou tedy vždycky pár táhneme...příští rok chystáme tatry (budou jim 3 a 5,5)a radši už se rovnou připravuju na to, že to bude (z mého pohledu) spíš lehárko, přizpůsobené jim, aby je to bavilo, proložené lanovkou, potůčky, termály, než nějaké lámání rekordů...jedeme se známými, takže máme v plánu jim na jeden den kluky svěřit a ukojit své vysokohorské choutky bez nich 😀
@simona_33 nam pomaha u 3letaka odmena, nahore jsou deti a hriste, pripadne susenka nebo bonbonek, predem se rekne kdy ho dostane a az to splni, opravdu ho dostane. Je to asi o zvyku. Ale obcas mame taky uknucane vylety a tuli tuli sceny. Nejcasteji nosi tatinek, takze ten zdrhne s kocarem a se mnou maly hezky tapka. A kdyz jde s nami na vylet babi s pejskem, tak to tapka uplne krasne

@simona_33 můžeš zkusit nechat mu nabrat krev, jestli mu chybí železo. Já takhle jako malá prý taky fnukala a zjistili mi pak těžkou chudokrevnost. Jinak u nás syn necelé 4roky ujde tak 5km, někdy fnuka, někdy ne, podle únavy.