Kosmetika. Mohu používat i 5 let starou?

15. led 2024

Hezký večer,
děvčata chci se zeptat.Mám dost kosmetiky-stíny na oči,rtěnky,lesky na rty,řasenky,tvářenky atd,ale mám něco i pět let.Mohu tak "staré" věci používat?Nebo jak to máte vy?
Děkuji

lenatko91
15. led 2024

Po spotřebě většinou vyhazuju

autor
15. led 2024

@lenatko91 právě že na něčem neni spotřeba.Ale už po 2-3 letech asi vyhodit🤷🏻‍♀️

marselina
15. led 2024

rasenka asi nebude pouzitelna, ale ty ostatni veci bych prubla

cuuza
15. led 2024

Prubla bych tak pudr a tvářenku, pokud nebyly načaté, jinak papa

janule0123
15. led 2024

Ale je tam vesměs takovej ten obrazek s počtem měsíců jak dlouho nechat otevřeny

lennus
16. led 2024

Tu dekorativní moc neřeším, taky mám třeba tvářenku léta. Krémy apod. spotřebuju průběžně a jednou za rok vše projdu a případně vyhodím, co nepoužívám.

merope
16. led 2024

Ono taky dost záleží, jak často to používáš a jak máš citlivou pleť. Já mám v podstatě veškerou dekorativní kosmetiku víc jak 5 let starou a kdyby přišlo na to se někam namalovat, tak ji klidně použiju, pokud není vyschlá. Může tam být problém, že se v něčem můžou namnožit bakterie a ty můžou dělat paseku, ale beru to s tímto rizikem.

Co se týče krémů (a věcí "mazacích"), tak tam pokud si nejsi jistá, zkus ho namazat třeba na zápěstí - starý nevhodný krém opravdu poznáš, pálí to a pak vyhodit. Jinak nějaké mastnější krémy jde spotřebovat třeba na nohy (paty, plosky nohou), ale taky ne ty, co už "pálí", spíše prostě nějaké, co si nejsi jistá, jak dlouho je máš a vypadají v pořádku (ty já už na obličej nemažu).

Jinak se většinou vše doporučuje spotřebovat do 12 měsíců od otevření, něco i do 6, ale to bych třeba stíny použila tak max 2x.

olousek11
16. led 2024

Já myslím, že se to pozná hned, jak zkusíš použít. Stíny třeba nevadí.

jane46
16. led 2024

No ja bych uz do toho nesla, mam spatnou plet... Dodrzuji dobu pouzitelnosti od otevreni.

alice180
17. led 2024

@jane46 souhlasím. Přece jen se uvnitř kazí. Ještě když do toho člověk hrabe prstama, tak tam zanáší bakterie nebo třeba štětec do pudru a rovnou na tvář. A pět let ty jo ?!

eviicka
17. led 2024

Kosmetika má obvykle 12 měsíců od otevření, takže nenačnuté asi jo, načnuté bych nechala tak max. dva roky, pak bych vyhodila.

petaov
17. led 2024

Taky mám dekorativní kosmetiku dlouho po spotřebě, líčím se jednou za uherský rok, tak nechci po každé kupovat novou.

martinka0209
17. led 2024

Stíny,rtěnku neřeším,stíny mám tři roky určitě a stále je používam,oči mě z toho nepálí,tak v pohodě,hlavně já se nemaluji každý den,jenom když jdu do města nebo na akci,krémy a sprcháče taky neřeším,ty spotřebují do roka,hlavně doba použitelnosti při otevření 6 měsíci je krátká,ale krémy staré 5 let bych nepoužila,i opalovací krémy používám i další rok, když vypadá ,že jim nic není,opalovací krémy používám maximálně dva roky staré,ale my se mažeme pokaždé když jdem ven v létě,takže do roka je spotřebujeme

elesse
17. led 2024

Suche veci neresim a pouzivam. Rtenky vyhazuju ve chvili, kdy nevim jak jsou stare. Vse ostatni cca po roce, rasenky driv

mysh_me
18. led 2024

Vsichni vime ze vyhazovat by se melo, obvykle byva ten rok od otevreni. Ale ja teda licidla pouzivam, dokud je to viditelne ok, a vyhazuju jen to co uz je jete/nefunkcni. Ocni stiny, tvarenky mam jeste ze studijnich let, to se nekazi, tuzky a linky taky ne, rtenky dokud nejsou vyschle nebo nejak zmeni vzhled, vuni, konzistenci. Obvykle vyhazuju, kdyz uz to nemaluje tak jak jsem byla zvykla nebo to nedejboze zacne treba stipat. Jedine co si hlidam je rasenka, to je do oci tak jsem opatrnejsi, tu nejdyl po roce zahodim - ale ona se vetsinou stejne driv vypotrebuje nebo vyschne, uz nemaluje tak dobre = kupuju novou. Nepouzivam tekuty makeupy apod, tak tam bych se mozna taky zaridila jinak, ale s tim nemam zkusenost.