17denní dcerka málo přibírá, máme dokrmovat UM

luj89
15. črc 2017

Ahoj maminky,
Dnes jsme byly se 17denni dcerkou na kontrole u detske lekarky. Bohuzel za tyden pribrala jen 100 g a hned jsme odchazely s tim, ze mame koupit UM a dokrmovat. Tomu se ale branim, a tak prochazim diskuse a ruzne rady jak na kojeni. Mala by byla nejradeji u prsa neustale, presto asi nevypije dost, nebo nevim. Nachazim rozporuplne nazory na delku a frekvenci kojeni. A uprimne nevim, co si z tho vybrat. Jeste me napadl rustovy spurt... Mleko mi tece, kdyz zmacknu prso, ale nepotrebuji prsni vlozky.
Mate nejakou zkusenost nebo radu? Uz zacinam byt tezce zoufala :-\.

linee
15. črc 2017

@luj89 kasli na internet a koj ji jak bude chtit.Ja tak bojovala do 4mesice,pak zacala prikrmy.UM plne odmitala,a to bych dala max.po kojeni na dojezeni.A pribirala jako tvoje
.Opravdu ji koj casteji,klidne i po hodine.Mne dr.radila ne drive,nez 2,5hod.kvuli brisku,ale proste to zkus i casteji,lepe brisko,nez plac z hladu.Na 17 dni je spurt docela brzy.A nebo se obrat na nejakou laktacni poradkyni.
Nabizej,nabizej,udelej si pohodu.Mimi tale hodne citi,ze jsi z kojeni ve stresu,aby dost pila a pribrala.Miminka toto hodne vnimaji.Udelej si proto pohodu a uvidis do dalsiho zvazeni. Drzim palce.

almara2
15. črc 2017

Tak je důležité,že přibírá. Já měla velké a nenazrane deti, které většinou vypily obě prsa do deseti minut. Obecně je třeba asi rozlišit,jestli pije nebo se jen ududlava. Spurt to být klidně může, k tomu patří, kojit hodne, na požádání, třeba si pěkně spolu zalézt do postele a jen se mazlit a kojit. 😁Jinak nastaly nepotřebují prsní vložky, nic moc neodsaju a kojim už třetího kluka. UM bych asi nechala až jako poslední možnost,kdyby mi miminko plakalo hladem.

kamste
15. črc 2017

kuk sem www.kojeni.net
díky tomuto webu jsem kojila prvorozenou 2 roky

78marcela
15. črc 2017

@luj89 taky nepotrebuji.prsni vlozky, tedy v noci ano, ale pres den. Maly bude.mit sest tydnu a pribira půl kila tydne.
Kojene deti pribiraji skokove, jeden tyden treba.sto, dalsi tyden muze.trista. spis nez UM pockej, jak to bude za tyden, kolik.pribere. prikladej jak si rekne. Az pokud by.pribirala stale treba.po tri tydny takhle.malo, tak bych premyslela co dal.

izz76
15. črc 2017

@luj89 Koj jak chce miminko,klidně pořád. Hlavní je,že něco přibrala,um nedávej,někteří doktoři opravdu zamrzli v dobách minulých 😵

lenule01
15. črc 2017

určitě zkuste najít nějakou laktační poradkyni ve Vašem okolí, ať přijde k Vám domů, podívá se jak kojíte, podívá se na dcerku, jak jí to jde a určitě Vám poradí a uklidní. Kdyby měla malá hlad, tak se určitě přidá i častým pláčem, s UM bych také nespěchala. Pak ještě můžete zjistit kolik toho malá vypije, jeden z fíglů je pořídit si dětskou váhu, malou nahou zvážit před kojením a pak stejně zvážit po kojení 🙂 🙂, ale od toho jsou ty lakt. poradkyně, opravdu pomůžou.

luj89
autor
15. črc 2017

@kamste skoda, ze uz tam nefunguje poradna :-\.
@izz76 a to je pritom mlada...
@linee asi zkusim LP 🙂

catf
15. črc 2017

@luj89 pokud chceš kojit, tak je podle mě brzy nasazovat UM, jak tu bylo řečeno, malá přibírá. Pokud se ráda kojí, tak máš o polovinu starostí méně a je to jenom o množství, které vypije. Ideální by bylo, kdybys mohla malou po každém kojení zvážit, abys viděla, kolik vypije. Pokud si pamatuji, optimální je kolem 100g za kojení. U nás to bylo mezi 60g-100g za kojení podle toho, kdy se kojilo (přes den vypila víc, v noci míň). Kojila jsem 10 minut z každého prsu, cca 6x za den (včetně 1x za noc) a v pohodě to stačilo. Pak jsem i přestala dceru budit na kojení v noci (spinkala celou noc). Nevím,jaký má vliv na mateřské mléko a jeho výživnost strava, ale já jsem ze začátku vypila litry kefíru, plnotučného mléka, jedla jsem tučné sýry, jogurty, hodně másla. Jedla jsem celkově i hodně masa.
Spoléhej se hlavně na svůj rozum a nenech si do toho moc kecat.😉

luj89
autor
15. črc 2017

@lenule01 vahu jsme si dnes pujcili v lekarne a poprve zkusili. Vazila jsem ji oblecenou, ale to snad nevadi.. Vypila 60 ml a po chvilce odpocinku chce prso zase.

nafuka
15. črc 2017

já mám třeba drobnější dcerku a UM jsem nikdy nedokrmovala. Do půl roku byla jen kojená, nic jiného jsem nedávala.

luj89
autor
15. črc 2017

@catf nam rikala Dr., Ze denne ma vypit celkem 150 ml na kg vahy. Takze pak zalezi jak casto kojis.

luj89
autor
15. črc 2017

@nafuka muzu se zeptat kolik pribirala a co na to Dr.?

betelgeuzz
15. črc 2017

Na Um bych se zatím vykašlala, zkus si teda zapisovat, kolik vypije v průběhu celého dne. Těch 60 je dobrých, kolikrát za den takhle pije? Kojíš i v noci? Noční kojení je pro tvorbu mléka velmi důležité.

nafuka
15. črc 2017

@luj89 v 6 týdnech měla 3,710 a ve 3 měsících 4, 820. Dr. říkala že patří mezi drobnější děti, ale drží si svou růstovou křivku. Dokrmovat mě nikdy nenutila ani do příkrmů mě nehnala.

fallingstars
15. črc 2017

@luj89 Podle mojí pediatry je třeba 100g za týden minimální přibrání, které považuje za OK a neřeší. Vůbec bych zatím UM nehrotila, na to je čas, prostě koj, jak si řekne, malý budou tři měsíce a někdy je hotová za pět minut a někdy za dvacet s tím, že posledních pět minut si jen dudlá. Nechávám, jak potřebuje. Ze začátku jsme měli váhu (narodila se menší a o 16 dní dřív, tak mi ji doktorka půjčila), ale nepřeháněla bych to s ní. Musím říct, že čím víc jsem kojení řešila, tím to bylo horší, takže za mě - dokud bude malá přibírat - bych poradila "prostě koj" 😉

betelgeuzz
15. črc 2017

@nafuka ale tobě přibývala naprosto normálně, proč by tě měla doktorka nutit do UM?

anetpierowska
15. črc 2017

Ahoj. Kojim jiz 2roky dcerku. Od narozeni pribira 80-100g tydne. Vzdy byla spokojena,plenek mela dost spotrebovanych. Kdyz jsem ji dokrmila svojim mlekem,tak ji akorat bolelo brisko a blinkla.dr. ti mohla doporucit dokrmovat svojim MM. Pres lzicku,strikacku. ..nepouzivas dudlik? Chtelo by to zavolat si kvalitni LP aby ti zkontrolovala techniku kojeni. Pribirani muze byt spatnym prisatim. Muze ji to stacit,dudlikem...nejlepsi je si s mimi zalest pod deku. Mimi jen v plence a kojit tak. Nosit v satku...hormony delaji hodne. Take kojit dle potreby miminka. I kdyz by to bylo co.30min. Ono se to pak upravi a neni to tak casto

betelgeuzz
15. črc 2017

@luj89 na těch stránkách kojeni.net je databáze otázek, které se tam dříve řešily, takže se tam dá vyhledat spousta užitečných informací od laktační poradkyně. Já ty stránky taky často používala. http://www.kojeni.net/index.php?option=com_pras...

Ještě mě napadlo, prostřídáš během kojení prsa?

luj89
autor
15. črc 2017

@anetpierowska ano, i to doporucila, ale rekla, ze musime nejdriv dokrmit UM, aby zesilila. LP v porodce mi zase rekla, ze je blbost nasadit UM, ze tim se muzem s kojenim rozloucit anze to lekari radi doporucuji jako rychle reseni.

pmedilkova
15. črc 2017

Mám osobní zkušenost stejnou. Naše holčička též málo přibírala též mi radili UM. Nedala jsem. Malá je drobná, pořád jí jak vrabec. Dnes je jí 16 měsíců a váží 9 kg. Doktoři mají tabulky dle který jedou, co se dá jiného dělat než mít svou hlavu. Držím pěsti ať odoláte tlaku. Co Vám mohu dpopručit je laktační poradkyně! Tu jsem měla a byla jsem moc spokojená.

evaamy
15. črc 2017

I tady ve wiki modrý koník jsou super články o kojení. Četla jsem hlavně to a kojím už dva a půl roku.

luj89
autor
15. črc 2017

@pmedilkova dekuji, jsem rada za osobni zkusenost 🙂.
Myslim si, ze dcerka proste jeste nema dost síly vysat dost mlicka. Budu ji proto kojit tak často jak si rekne. LP jsem dnes kontaktovala, tak uvidíme. Ted uz to jen nejak zvladnout s Dr. A to patri ve meste k nejlepsi...
Myslite, ze to muze souviset s nizsi PV (2960g) nebo s tim, ze i ja jsem drobna (150 cm)?

anetpierowska
15. črc 2017

@luj89 moje dcerka mela na 23m 9300g. Z porodnice jsme odchazeli z flaskou a odsavanym MM. Prso nechtela. Doporucovali mi UM. NIKDY jsem nedala. MM je rychleji stravitelne a UM deti akorat zabetoni a pak vice pribiraji. Prvni ditko jsem bohuzel mela na UM. Nevedomost. Ten mel na roce 11.5kg. Ted mu je 6 a ma 24kg. Nepribira take moc. Nemame to v rodine. Muj tatka vypada jak z koncentraku. Strasne hubenej a ja jsem take hubena,manzel take. Tak deticky nemaji po kom byt. Musite take brat zretel na toto. UM je zahuba kojeni. Hl.kdyz se to poda flaskou,zjisti mimi,ze to jde snaz a prso nechce. Ja si to vybojovala diky LP.

anetpierowska
15. črc 2017

@luj89 kojte casteji a ono to bude dobre. Hl.je dulezite verit sobe a miminku. Musi mit min 6plenek za den pocuranych. Vy hodne pijte. Jinak dr.doporuci UM,protoze z toho maji penize. Staci jen doporuceni. Rozhlidnete se nekdy v cekarne zda tam nekde bude vyset obrazek kojici zeny a nebo reklama na UM. Co prevazuje? Prece UM.

catf
15. črc 2017

@luj89 mojí dceři je 11 měsíců a pořád kojím, příkrmy jí minimálně (nemá o ně extra zájem a já jí je nenutím) a podle mojí Dr. by měla už od 6 měsíce jíst 600g příkrmů, že prý nebude mít energii. No a realita je taková, že přibírá tabulkově, přitom se přes den nezastaví, takže bych to fakt být tebou nehrotila. Nechala bych tomu čas. Na UM se může opravdu stát, že pak prso už chtít nebude, protože z lahve to lépe teče (i když fakt je, že prso není jenom o jídle, ale i o kontaktu miminka s mámou, takže když miminko tehle kontakt chce, jen tak se prsa nevzdá...). Ve skupině sprnovek 2016, kam přispívám, jsou rozdíly ve váhách mezi holčičkami ve stejném věku klidně 2kg ( a to nahoru i dolu), takže fakt nelze házet všechna mimča do jednoho pytle. Moje dcera odcházela z porodnice s váhou 2930kg a na 7 denní prohlídce měla 2880g- prostě chvilku trvalo, než jsem našla správný rytmus kojení a pomohlo vážení po každém kojení pro kontrolu.

zuzineckah
15. črc 2017

@luj89 nejhorší je neustále sledovat, srovnávat a držet se nějakých pitomých tabulek... se divím tvé doktorce opravdu hodně a na její radu s UM bych se vyprdla.
Já osobně mám výbornou zkušenost s homeopatiky 👍 Na druhou stranu, tvorba a sytost mléka je jedna věc (ta se upravuje podle potřeby dítěte, takže vložky opravdu už nemusíš potřebovat), ale druhá věc je jestli dítko pije tak, aby se zasytilo a dobře prospivalo. Určite najdi nějakou LP, tim rozhodně nic nezkazíš👍

pmedilkova
16. črc 2017

@luj89 myslím ze to urcite bude souviset i s těmito věcmi. Když budete vy rozhodnuta DR vas nezlomi 🙂

luj89
autor
16. črc 2017

Tak dnes jdu za LP, kterou jsem nasla na mamila.sk. Myslim si, ze mam pomaly tok mleka, co jsem si tak nacetla. Tak uvidime, co nam rekne LP 🙂. Ale buem bojovat za kojeni 🙂

pmedilkova
16. črc 2017

@luj89 skvělý!!! Taky jsem ji z te ligy měla. Napište pak zprávu ;) když se vám bude chtít

martiniquest
16. črc 2017

Poradila bych se s laktacni poradkyni, osobni pristup je nejlepsi. Ale ve zkratce...V zadnem pripade bych nedala UM, tim se dostanes do bludneho kruhu nebo brzo s kojenim seknes uplne. Laktace funguje na zaklade poptavka-nabidka. Takto male miminko ma narok byt na prsu kdykoli chce, klidne nonstop (ja tak mela syna cele sestinedeli). Pokud mas pocit, ze je potreba laktaci zvysit, zalezte spolu nahate do postele a budte telo na telo. Takto se stimuluje tvorba prolaktinu a mleka bude vic (plus stale prikladej). Pokud bys nechtela byt v posteli, svliknete se a malou si dej do satku. Bude to taky fungovat. Preji pozitivni mysl 🙂 Jo a jeste dodam, ze kojene deti pribiraji skokove. Ze pribrala "jen" 100 g neznamena, ze je neco spatne. Pribrala a to je hlavni. Ted muze pribrat treba 400...Tabulky jsou delane na deti na umele vyzive.