21měsíční syn je z 95% kojený, jak ho naučit jíst?
Ahoj jdu sibsem.pro radu neb jsem uz opravdu hodne zoufala. Mam syna kteremu je 21 mesicu a jejo stravou je z 95% jen kojeni. V dobe kdy se zavina s prikrmy jsme bohuzel dostali atb - sirup na lzicku a od te doby do nej nic podobne konzistence nedostanu - zadnou presnidavku jogurt jasi UM ☹ Uz jsem to resila i pred kineziologii homeopatika bachovy esence Ted druhy den zkousime odstavit alespon pres noc Je s nim manzel a dava mu vodu Budil se skoro co 2 h ale poplakal tak 2-3 min a zas usnul
nemate nekdo podobne zkusenosti? Jak naucit dite jist? Dekuji
sama s tím nemám zkušebost - jen mě napadlo - kousky, že vy si sám osahal jídlo, třeba z vašeho/společného talíře? to jste už asi taky zkoušeli, viď..
Ani pečivo?
Nam pomohlo u starsi dcery az uplne odstaveni
Znáš metodu BLW? Zkus se poptat tady ve skupině, nabrat inspiraci. Dítě vůbec nepotřebuje začínat kašemi. Můj prvorozený kaše neměl rád, dávali jsme kousky měkkého ovoce, zeleniny, maso na pidi kousíčky, tím začínal. Teď je mu 2,5 roku a jí normální jídlo, ale množství dle nálady, MM je pro něj pořád hlavní mňamka. Ale prospívá, takže nač odstavovat...
@meliskal zkusila bych kousky jídla... případně něco netradičního typu ovocné smoothie apod...
ani v kolektivu dětí nemá zájem o jídlo, např. na oslavě narozenin apod.? často pomůže ta nápodoba, když dítě vidí, že ostatní něco jedí nebo naopak odmítají, tak je začne napodobovat
jinak Bachovy esence by měly výrazně pomoci v takovýchto situacích, opakovaně jsem na pomoc při odstavení míchala směsi a vždy to pomohlo 🙂
jen je potřeba, aby byla směs dobře namíchaná samozřejmě.... často se bohužel stává, že se tím zabývá někdo kdo má jen základní kurz - a podle toho to potom bohužel vypadá 😔
držím palce 🙂
@meliskal jinak příspěvek výš mi připomněl Baby-led-weaning metodu, tady je o ní víc
http://www.evalabusova.cz/preklady/miminko.php
Mela js to stejne, syn kojeny z min 90% jeste ve 21 mesicich, budil se od malicka co hodinu...uz jsem to nedavala...jednoho dne jsem se uz fakt nastvala, dala mu rano napit, pak si obvazala prsa obvazem, ze uz mama nema mlecko a byla rozhodnuta mu uz nedat...mel sice par hysteraku, v noci kdyz jsem mu rekla ze mlecko neni, tak nic jineho nechtel, dalsi den uz tobylo v pohode, vedel ze proste nedostane...takze ja musela odstavit najednou. Co se tyka jidla, tal je to stale bida, ale uz se to za ty tri mesice trochu zlepsilo...ze zacatku jedl opravdu jen ovoce ci zeleninu, sem tam jogurt....jinak nic. Ted uz si sem t da par kousku testovin nebo ryze, ale stale je to malo...je to drobek, ma 2,roky a neco malo pres 11 kg...vyskove nevim, tipla bych max. 90 cm...Ma teda rad sladke, tak aspon sem tam nejaky kolac, ale je tobida....mleko mi jine, nez materske nikdy nechtel...kravskeho si ted, po 4 mesicich, od ukonceni kojeni, da minimum...tak 2x do tydne pul deci...
Omlouvam se za preklepy, datluju to z mobilu....
Osobní zkušenost nemám, ale máme doma roční cácoru a ta nedá dopustit na ovocné kapsičky. Jestli jste ještě nevyzkoušeli.. Vymačkávám jí to přímo do papuly z toho náústku. Navíc by to malej už mohl zvládnout i sám a třeba by ho to bavilo.. Navíc jdou sehnat i kapsičky na víc použití, takže bys mu potom do toho mohla dávat všechno namixovaný.. Kašu, jogurt, ovoce.. Pokud by to u něj teda prošlo..
@dedulka Syn má 2,5 roku a asi 11,5 kg ☺️ Jinak kravské mléko dítě fakt nepotřebuje, pokud ti jde o vápník, tak toho je daleko víc v semínkách, hodně je ho v maku, v zelených potravinách. Takže rozhodně bych nenutila.
@bachovy_esence_poradna No však tam tu metodu přímo uvádím - BLW neboli baby-led weaning 😉 Zde na MK je přímo skupinka.
@brouzdalka ano, vím, píšu "v příspěvku výš" a to je Váš příspěvek 😉
@bachovy_esence_poradna Já jsem asi jinak pochopila použití toho slovesa "připomněl" ☺️ Jako že Vám to připomnělo něco, co tam ale přímo uvádím (i když jen zkratkou). To je jedno ☺️
@brouzdalka samozřejmě mi to Vaše uvedení BLW připomnělo tu metodu 🙂 ... a měla jsem k ní uložený ten článek, tak jsem na něj vložila link 🙂
každopádně ideální je ta skupinka tady na MK, není nad to si s někým popovídat jak to probíhá v reálu a podpořit se 🙂
@brouzdalka mleko nenutim....sama ho nemam rada...jen jsem to napsala, ze proste mleko nema rad 🙂
Moc děkuji za rady a podporu. Zadařilo se odstavení přes noc. Sice se tedy občas vzbudí, ale nekojíme. Přes den je to jak kdy, překvapil mě, že začal reagovat na talíře s jídlem slovy HAMI HAMI a tento týden jedl se mnou rizoto - tedy jen tu rýži zeleninu moc nechtěl, další den těstoviny a dnes dokonce ochutnal bram.kaši. Jinak jí jablíčko a trochu okousá rohlík či housku. Ale je to dle nálady - po probuzení, po jakémkoliv rozhořčení, že mu něco nejde, před odpo a večerním spaní vyžaduje kojení. Ale už je vidět, že mlíka ubylo, Prcek na to reaguje, že má málo a chtěl by víc. CHtěla bych odstavit úplně, protože mě to velmi vyčerpalo fyzicky i psychicky a cítím, že každé další kojení je na úkor mého zdraví. Řeším si ale v sobě, aby nehladověl. Ale je to zatím těžké vychytat to jídlo, neb jeden den mi třeba těstoviny jí a když jsem mu je dnes udělala jakože k večeři, tak se jich ani nedotkl ☹. Jinak ale rozhodně podvyživený není. Má nějakých 85 cm a 12 kg, i dle naší doktorky je mírami v pohodě. Bohužel nás ale honí kvůli železu, toho měl málo.

A co mu zkusit udelat fo flasky kasi s Mm? Zvykat ho nejdriv na jinou chut, pak to same zkusit po lzickach a pak zacit i zeleninu a tak? MM zna, tak si treba da rict a pak ho podfouknes jinyma chutema