icon

Co pije novorozenec první dny po porodu?

reeeza
Dnes v 10:09

Holky z čeho je živo novorozeně první dny po porodu, když se ještě netvoří mlíčko? Nemám ani kapku kolostra a porod bude za tři dny císařem, tak se trochu bojím, jestli se vše rozjede, jak má a dumám, jak budou ty první dny vypadat. Asi bude chudák hladový?🙄

anonym_5a273f
Dnes v 10:14

Jako že řešíš, že nemáš kolostrum před porodem? Pokud máš obavy, najdi si kvalitní LP.
Mlezivo a mléko se spustí vlivem hormonů a bondingu po porodu. A po císaři je fajn kontakt kůže na kůži u otce a u matky, jak jen to jde. Právě aby se rozjela laktace.

reeeza
autor
Dnes v 10:22
@anonym_5a273f

Jako že řešíš, že nemáš kolostrum před porodem? Pokud máš obavy, najdi si kvalitní LP.
Mlezivo a mléko se spustí vlivem hormonů a bondingu po porodu. A po císaři je fajn kontakt kůže na kůži u otce a u matky, jak jen to jde. Právě aby se rozjela laktace.

@anonym_5a273f děkuju rozhodilo mě právě, kolik nastávajících maminek má kolostrum dávno před porodem. I u nás v porodnici už nabízí, že nám pomůžou ho sbírat pomocí masáže atp od 37tt..ale já nemám co sbírat 🤷‍♀️

lv
Dnes v 11:08

To kolostrum, i pár kapek miminku stačí, je extrémně výživné a koncentrované. Má taky zásoby glykogenu (cukru) v játrech a zásobu tuku.

zmrzlinka
Dnes v 15:53

Mne se rozjela laktace po císaři 10 den .Syn dostával nejdříve glukózu po stříkačce a pak UM.

anonym_5a273f
Dnes v 16:29
@reeeza

@anonym_5a273f děkuju rozhodilo mě právě, kolik nastávajících maminek má kolostrum dávno před porodem. I u nás v porodnici už nabízí, že nám pomůžou ho sbírat pomocí masáže atp od 37tt..ale já nemám co sbírat 🤷‍♀️

@reeeza U některých to jde, u některých ne. Nestresuj se tím. Je fajn mít informace, ale nic se nesmí přehánět.🙂

mollyweasley
Dnes v 17:46
@zmrzlinka

Mne se rozjela laktace po císaři 10 den .Syn dostával nejdříve glukózu po stříkačce a pak UM.

@zmrzlinka Mi se teda rozjela maličko dřív, ale že dávají dcerám UM se mi sestry styděly říct, přece se má podporovat kojení! A pak se všichni strašně divili, že spadly skoro o 20% váhy.

hvezdicka09
Dnes v 18:14

@reeeza u obou dětí jsem měla prvních pár dnů dokrm než jsem se rozkojila, pak jsem oba plně kojila do půl roku a oba ještě potom až do roka a třičtvrtě. Zvlášť syn po narození hodně křičel hlady, takže dokrm dost pomohl.

lp183
Dnes v 18:35

Ani u jednoho před porodem mi nic z prsou neteklo. Mela jsem oba přirozené porody, u prvorozené se rozjela laktace az 4.den, sestřičky/ja dokrmovaly ze stříkačky cizím mateřským mlékem (byla 72h kvůli komplikacím na kapačkách, takže hydratována dostatečně), u druhého se mi rozjela laktace za 24h po porodu a sál jak vysavač, takže dokrmovány nebyl. Obě děti klesly o 10% porodní váhy. Ale jak se rozjela laktace, tak začaly postupně zase nabírat, že do 2 dnů od nastartování laktace nás pouštěli z porodnice.

evellin123
Dnes v 18:41

@reeeza ahojky ,obe děti akutním císařem a doporučuji pít kojící čaje mě to strašně pomohlo ,obě děti kojené do 10 měsíce . Takže se určitě neboj ,když to nepůjde sestřičky poradi a pak hodně odsávat to mě taky pomohlo.

l_
Dnes v 19:29
@reeeza

@reeeza doporucuji mamila.sk a sbirat info.. a klidne si odtud kontaktovat laktacni poradkyni - poradi, podpori, nasmeruje..

Rodila jsem akutnim cs, nic nevedela, sestra mi rekla ze s temahle prsama kojit rozhodne nebudu.. kojila jsem.. jen prvni mesice v bolestech a s chybama, pak jsem se spojila s evou vranovou a zachranila nas..

monny3
Dnes v 20:23

Rodila jsem přirozeně, bonding, dítě u sebe...i přesto se mi první dny netvořilo kolostrum ani mléko. Po prvním porodu jsem dokrmovala od 2.večera UM ze stříkačky. U druhého porodu už jsem s tím počítala, laktace opět opožděná. Takže po 2.noci jsem si vyžádala na novorozeneckém dokrm UM, ale přes cévku po prsu (sestry mi k tomu musely asistovat a držet stříkačku s cévkou, takže některá kafrala, proč nedám stříkačku 🤦🏻‍♀️ ).

Dva dny dítě vydrží, potom už má hlad. Je fajn využít MM pokud by porodnice dala a pokud ne tak UM a cévkou, ať se stimuluje laktace dotekem a dítě ať saje. Kolostrum před porodem není potřeba a laktace se může i po CS rozjet pěkně, držím palce 🍀

suzanna123
Dnes v 21:22

U prvních dvou dětí jsem měla kolostrum už několik týdnů před porodem, u třetího jsem nezaznamenala vůbec. Nicméně kojení fungovalo od začátku bez problémů