icon

Je kojení ještě v tomhle věku potřeba?

5. bře 2025

Ahoj, nedávno jsem zde narazila na příspěvek ohledně kojení a ráda bych se zeptala na něco k tomuto tématu. Aktuálně kojím syna 17 měsíců, A zajímalo by mě jestli je v tomhle věku kojení ještě nějak důležité? Samozřejmě vím že je to emoční útěcha ale dále je vůbec k nečemu víc?
Syn je aktuálně 6 týden nemocný, má za sebou dvoje antibiotika. Přechází z jedné chřipky do druhé. Takže imunita kojením rozhodně posílená není. Přemýšlím že s tím seknu. Začalo mě to hrozně vadit. Celý večer se po mně jenom sápe, nemůžu kvůli tomu spát, bolí mě to A navíc jsem zjistila že vždycky když na mě chce šáhnout tak se úplně oklepu hrůzou. Což mně přijde dost vypovídající. Samozřejmě ho miluji ale asi bych byla radši kdyby se po mně takhle sápal manžel 😂. Teď posledních 14 dní, jsem se snažila to trochu omezit. Jenomže jsem zjistila že jsem docela nahraná a jsem zahnaná do kouta. Syn nemá dudlík, nechce UM kaši, při každé bolistce za mnou běží a chce prso. Ne že bych mu ho dala, ale začne šíleně ječet a je schopný si tím rozhodit celý den. Člověk by řekl že si to trošku zapamatuje a bude to lepší a lepší, ale není. Každý den je to stejný. A těch 14 dní s tím fakt bojujeme. Dávám mu vždycky kolem oběda na chvilku. Jinak má smůlu pak až večer. A to je bod úrazu, mě už to prostě nebaví. V noci ho uspávám, dám mu prso, a pak se uválí ke spánku. Samozřejmě s šíleným křikem protože ho chce. Ale já mu ho nedám. Pak se vzbudí 10, ve 23:00. A začíná boj... Každý večer když odmítnu mu ho dát, začne neskutečně ječet na celý barák. Tím samozřejmě vzbudí starší sestru, manžela a všechny kolem. To by mi ani nevadilo. Spíš mě zaráží že se to nemění. Vůbec nevím co s tím mám dělat. 😞

zuzkasim
5. bře 2025

Obecně bych řekla, že kojení je v tomto věku ještě vhodné, ale zdaleka ne nutné. A pokud u toho máš tak nepříjemné pocity, tak proč to lámat přes koleno? Nejsi povinna dělat něco, co je ti proti mysli. Jakmile se ale jednou rozhodneš, stůj si za tím i přes všechny nepříjemností, které to s sebou přinese. A že kojení zvyšuje obranyschopnost organismu vůbec neznamená, že dítě nebude nemocné😉 To nelze očekávat.

lis6
5. bře 2025

Souhlasím s výše uvedeným. Navíc moje děti při nemoci moc nejedli a kojení tedy bylo vítaným zdrojem živin. Ale musí to vyhovovat vám oběma. Já kojení miluju.

lenerka1
5. bře 2025

WHO doporučuje kojení minimálně do dvou let, gastroenterolog mého muže u dětí jako prevenci před vznikem autoimunitních chorob doporučuje co nejdelší kojeni, takže jsem každé kojila faaakt dooouho. Nicméně kolem toho druhého roku už jsme to tak nějak upravovali, aby nám v tom bylo příjemně oběma - např. kojime jen doma, kojime jen přes den/jen před spaním/jen po probuzení... Děti projevovaly svou nelibost v závislosti na jejich charakteru, vždy jsem uznávala jejich pocity, nevyčítala jim to, ale neuhla z nastavených pravidel. V tom roce a půl bych si na nějaké velké omezování obzvláště v době nemoci netroufla, kojení funguje jako analgetikum, pomáhá obnovovat střevní mikrobiom (v případě užívání antibiotik k nezaplacení) a další benefity, proto má možná i Váš syn teď vyšší potřebu se kojit.

felis
5. bře 2025

Dcera byla kojena jen půl roku. Teď jsem byla na kurzu kojení ve vybrané porodnici a tam nam PA říkala, že rok je super. Do půl roka fajn. Co je nad rok, tak to není nutné, ale kojit můžeme, jak dlouho chceme. Asi to nestojí mít takhle, tak proč to hrotit 🤷🏼‍♀️

monny3
5. bře 2025

Tvůj syn je nemocný, už docela dlouho, je jasné, že se kojení teď nebude chtít vzdát, i kdybys mu to vysvětlovala horem dolem, je zcela přirozené, že se kojení dožaduje i proto, že jeho tělo instinktivně ví, že mu to prospívá 😉 Ano, i po prvním a i po druhém roce života má MM pro dítě přínosy (nejen emocionální), složení mléka (obsah některých látek) se mění po 1. i 2.roce dítěte, časem obsahuje například více tuků a bílkovin pro rozvoj mozku a růst ☺️ I tak to samozřejmě neznamená, že kojit musíš. Asi si zkus odpovědět co je tvým důvodem ke kojení, něco si třeba o prospěchu MM u batolat najdi (třeba na stránkách mamily, jsou tam i odkazy na studie) a podle toho se zařiď. U většiny dětí (když jsou zrovna zdravé!) funguje nastavení pravidel (kojení jen před spaním nebo jen přes den atp.) tak, aby to pro ženu nebylo vyčerpávající ❤️

konidana
5. bře 2025

Kojeni je podle mne super aspon do roka. Vsecko navic je bonus. Akorat odstavovat v nemoci, kdy dite casto nechce nic jist ani pit, i kdyz uz davno kojene neni, je blby. Jinak proste odstav, jestli uz nechces kojit.

konidana
5. bře 2025

@monny3 no to nastaveni pravidel jsem zrovna ja s myma detma nezvladla. Kojily se furt, tak 10x za den a 2x v noci minimalne, a omezit mi to nijak moc neslo. Takze jsem holt proste odstavila ze dne na den uplne. Deti do 3 dnu v pohode a za 14 dnu uplne super. I nejedlici pak uz normalne jedli. A hlavne mne to pomohlo, ta ziskana svoboda.

pampelina18
5. bře 2025

Úplně zbytečný. Nejvíc z mm má do 6 měsíce. Pak už to je spíš jen o zvyku a nějakému náhlavní, že budete mít spolu lepší vztah

monny3
5. bře 2025

@pampelina18 🤦🏻‍♀️ máš odkaz na nějakou studii, z které vychází MM po 6.měsíci jako zbytečné?

kakba
5. bře 2025

Nejsem odbornik, ale za me pokud dite ma normalni stravu, mluvi a chodi tak prso je uplne zbytecny. Muj nazor, nikomu ho necpu.

areh
5. bře 2025

Kojila jsem obě děti do dvou let. Ale po cca roce 2x denně vždy před spaním. Rozhodně jsem nedovolila aby se po mě sápaly a lezly mi do výstřihu. Ani doma ani jinde. V nemoci měli častěji, ale hlavně proto, že na nic jiného neměli chuť. MM i v pozdějším věku se složením přizpůsobí dítěti, takže význam určitě má i po 6m věku. Odstav proběhl relativně v klidu, ale určitě nedělat v nemoci, kdy je dítě samo o sobě mrzuté a není ve své kůži.

petrasipkova1
5. bře 2025

Jedno dítě jsem kojila do 18 měsíců, odstavilo se samo, nechtěně, když jsem jí řekla, že mám prasklou bradavku a bolí mě to, už pak nikdy nechtěla, je strašně citlivá. Druhé do 4. Narozenin. Nebylo to zbytečné, bylo to strašne fajn a byla jsem vděčná při každé nemoci, zvracení apod, že se o něj nemusím bát, že i když nic nejedl, tak kojení stačilo. O usínání během minuty ani nemluvím. 🙊 bylo to super období a přestal se kojit, protože už jsem chtěla přestat, nastupoval do školky a bylo to taky velmi snadné, domluvili jsme se a hotovo. Pokud by mi to bylo ale fyzicky nepříjemné, tak bych to v těch 18 měsících taky ukončila, je důležité byt v pohodě.

daasqua
5. bře 2025

Co jsem někde četla, tak fyziologicky je dítě přizpůsobeno kojení do cca 3 let. Má jiný tvar nosu, aby se mu dobře pilo. Od 3 let se začíná měnit tvar nosu na budoucí podobu, do tří let je to takový pršáček 🙂

macik84
5. bře 2025

Pokud ti to je nepříjemné, tak s tím určitě přestaň. Ale neřešila bych to postupným ubíránim, ale utla bych to že dne na den a nejlepší by bylo asi někam odjet.

lennus
5. bře 2025

Dobrý večer, je super, že jste vydržela tak dlouho. Za sebe musím říct, že i když jsem taky měla stavy, kdy mě to štvalo, přišlo mi užitečné vydržet, než vylezly zuby, taky při teplotě a nemocech je prso k nezaplacení. Ale kdyby to měl být dlouhodobý stres, asi to nemá cenu, ale kojení snad WHO doporučuje až do 2 let, tuším.

me_druhe_ja
5. bře 2025

Asi takhle: kojení vlastně není nutné nikdy. 🙂 spousta dětí není kojených ani minutu. A žijou, jsou zdravé, šikovné, chytré. 🙂 jasně, kojení je furt o něco lepší varianta než UM (hlavně pohodlnějším a levnější) a pokud matka i dítě chtějí, je mi naprosto sumak, že se kojí třeba do 3, 4, 5 let....ale pokud to v tobě vyloženě vzbuzuje odpor, tak bych se v roce a půl fakt netrápila. 🙂

izz76
6. bře 2025

Neodstavovala bych nemocné děti, počkala bych si až bude zdravý,bude se chodit ven, bude víc unavený,lépe spát atd. Ja bych tedy neodstavovala v tomhle věku vůbec,ale to je můj názor.

wxkatuska
6. bře 2025

Nepřijde mi vhodné odstavovat nemocné dítě. Pokud Vám kojení tak moc vadí, alespoň bych počkala, až bude zdravý, neporostou mu zuby atd..
U nás dokud jsem kojila, tak ta odolnost vůči nemocem byla určitě lepší, a když něco chytili, tak měli lehčí průběh. Kojila jsem dlouho a neznala u dětí antibiotika, i když na virové infekty trpěli. Skutečné peklo začalo až po odstavu.
Letos je chřipková sezóna opravdu výživná a léčba trvá dlouho.

janiis
6. bře 2025

moje dcera nebyla kojená vůbec, od narození jsme se natrápily obě dvě a nikam to nevedlo, imunitu má perfektní, nikdy žádná antibiotika (dnes jí je 13), maximálně rýma jednou za rok. Zato syna (nyní 10 let) jsem kojila necelých 5 let. Užívali jsme si to oba a to je důležité. Jakmile je vám to nepříjemné, pomalu bych ho odstavovala až bude zdravý, nemocného určitě ne.
Syn se pak odstavoval postupně sám a když už prso nechtěl, tak jsem byla já, kdo málem lítostí řval na celý barák 😂 pravdou je, že pár měsíců po narození syna jsem se za dramatických okolností rozváděla a to kojení utěšovalo syna i mě 💝 jinak ale co se týká nemocnosti, tak syn je výrazně náchylnější k virózám než nekojená dcera 🌺

etinka
6. bře 2025

Tak kojení není úplná nutnost nikdy. Jsou děti, které kojené nebyly a také vyrostly. Je to individuální, ale určitě není také stoprocentní pravda, že kojené dítě je zdravé a má lepší imunitu. Když jsem měla malé děti, kolem mě některé kamarádky kojily ještě ve školce a děti byly na kopici pořád, samá antibiotika. Já jsem kojila dceru 4 měsíce a syna plně asi 2 měsíce a pak a dokrmem. Syn měl za svůj život antibiotika třikrát, je mu 20. Dcera párkrát. 🫠

Pokud ti není kojení příjemné, tak syna odstav. Ale nedělala bych to v době nemoci.

makmak28
7. bře 2025

Já jsem kojila do dvou let, ale dcera nebyla sápací typ takže o to to bylo jednodušší. Začala jsem postupně jednotlivá kojení nahrazovat flaškou s mlékem/slabým kakaem, hlavně ta, po kterých obvykle šla dcera spát.
Také se přikláním k názoru odstavení až po nemoci, ale kdyby se to táhlo dlouho, nejspíš bych to nelámala přes koleno a bohužel... 🤷‍♀️
Moje makarádky, co teď mají děti ve věku 1,5 a 2 roky obě kojily jen pár měsíců a pak musely přejít na UM protože přes veškeré snahy už prostě MM neměly - takže za mě je rok a půl super základ a jakmile se malému uleví tak směle do odstavu. 💪
A jak už tu někdo psal - pokud by byl odstav drastický (křik apod.) tak opravdu na víkend od prcka odjet může hodně pomoci, ne-li vyřešit. Navíc ony ty děti s mámou kolikrát nadělají scény a cirkus pro celé sídliště, ale když máma není, tak je to jen sem tam pár slziček, zamračení a šlus. 😁
Držím palce, ať je malý co nejdříve zdráv a ať se vám ta situace brzy vyřeší a jste zase oba spokojení. 😊🍀

kafr
7. bře 2025

Kojila jsem 20 měsíců a asi dost podobně jako ty - dcera závislačka, žádné um, dudlík atd. Museli jsme to utnout nikoli omezovat, to neprošlo. Natřela jsem si prsa slivovici (alkohol stahuje tvorbu mléka) a prohlásila, že se mlíko zkazilo. Vyšlo to. Pochopila to během jednoho dne - to chodila pořád kontrolovat, jestli je mlíko fakt zkažené. Bylo potřeba víc mazlit.
Pak jsme byli s dcerou na alergologii (je atopik) a paní doktorka se mě snažil přesvědčit, ať to ještě vydržím, že to mlíko se určitě ještě spustí, že pro dceru je to to nejlepší i v tomto věku. Neudělali jsme to. Byl jsem ráda, že mám klid, už se to ve mě zlomilo.