icon

Kojení. Jak mám přestat, aby to vypadalo, že to nejde?

26. dub 2020

Zdravím, vím že spousta mě asi odsoudí ale nechci už kojit. Malá má 3 měsíce a už teď ji občas dám UM. Je po něm klidnější dokonce se vklidu vyprdi a vykaka... A já mám čas na spoustu věcí. Už teď vím že druhé dítě kojit nebudu. Jenže manžel mě do kojení nutí. Že tím že prej přestanu ji ubližuji. Poraďte jak mám přestat aby to vypadalo tak že to nejde? Už jsem z toho fakt zoufalá. ☹️

Strana
z6
elinkav
28. dub 2020

@lolam10 😄 když ho děláte každé 3 hodiny, tak už pak víte, na jak dlouho dát ohřát do mikrovlnky převařenou vodu.. 20 vteřin ohřejete, přidáte mlíko a jdete... pro mě mnohem příjemnější, než bolestivé kojení 🙂

leymea
28. dub 2020

@sudylichozrout tez jsem nesterilizovala (ani savicky), ale UM jsem davala az od pul roku. Kdybych driv tak to asi delat budu. Tez jsem proste zacala prichazet o mleko a kdyz jsem dala UM tak to byla uleva pro nas oba. Jenze ja stejne chtela kojit jen pul roku, takze vlastne zadny drama se nekonalo 😀 ted kojim a uvidime jestli se to bude opakovat. A UM je pripravene hned. Ja micham studenou vodu s varici vodou. Stacilo si zjistit pomer kolik ceho, ale to zensky, ktere nikdy UM nedelaly si asi nedokazou predstavit. Pritom je to tak rychle a jednoduche. Kazdopadne jsem pro kojeni (minimalne toho pul roku), ale UM neberu jako jed (starsi ma doted pred spanim 😀 )

journals
28. dub 2020

Fakt je zrovna kojení tím největším problémem? Asi bych se spíš zaměřila na celkové fungování rodiny, protože i když "vyřešíš" kojení, tak nevyřešíš příčinu toho všeho a vlastně budeš řešit tenhle problém pořád dokolečka.

Jinak tu nechuť ke kojení docela chápu. Tady je kojení podáváno jako božská, svatá činnost při které se každá žena cítí minimálně jako Madona s Ježíšem a okolo nich hraje rajská hudba a běhají růžoví jednorožci. Překvapivě to tak není 😀 Kojila jsem co 45 min, syn byl nenažraný (a stále je 😀) a já jsem to strašně nesnášela. Ale je to otázka jen pár měsíců, opravdu to je nejlepší co od mámy může dostat, tvoje miminko je malinké, také bych se přimlouvala za to, abys ještě chvilku vydržela. Pokud ti kojit jde, koj. Pokud to je problém - reálný problém za který se neschovává nic jiného, tak kojit přestaň a nic si nevyčítej. Některé ženy zde mají představu, že nekojit dítě minimálně do 2-3 let znamená že svoje dítě dostatečně nemiluješ a milovat vlastně ani nechceš. Nenech si tuhle hloupost vsugerovat.
(syn má 15 m a stále kojím, ale už končíme, na můj popud)

zelenaesmolda
28. dub 2020

A co zapojit chlapa?

izz76
29. dub 2020

Jedna věc je, že chlap těžko muze zakladatelku nutit do kojení když nechce. Druhá věc o které je zbytečné debatovat, jestli je lepší mateřské mléko nebo um, to snad každý průměrný člověk ví, že mateřské mléko je lepší, um je pouze náhražka. Ale pokud chce matka krmit své dítě nahrazkou tak ať to udělá, to je stejné jako si někdo raději námaze chlaba margarinem než máslem.

miaelle90
29. dub 2020

Vím ze jsi se na to neptala, ale to chceš vážně druhé dítě ??? Počítej s tím, ze to bude daleko náročnější.

jjasmina
29. dub 2020

@izz76 Ten margarin vs máslo je hustý přirovnání, vždyť margarin se nedá žrát :D

izz76
29. dub 2020

@jjasmina Nedá no 😆 ale plno lidí má margarín rádo 🤷‍♀️

puhelin
29. dub 2020

@izz76 Nahrazku masla 🙂

chrystyanna
29. dub 2020

tady není problémem kojení X umělé, ale to, že se zakladatelka doma uhoni, protože musí dělat vše sama.a vše musí být nejspíš tiptop..

daasqua
29. dub 2020

Nečetla jsem všechny komentáře (je mi jasné, že tu jsou hádky kojomatek a UMmatek). Pokud už občas odsáváš a chceš pomalu odstavit, zkusila bych toto - už jenom odsávej, nedávej jí prso a krm z lahvičky odsátým MM (ale už se ti potom navykne na tu lahvičku a nebude chtít prso). Je celkem možné, že ti odsátí potřebné dávky bude trvat menší dobu než kojení. Já kdybych kojila z prsu, trvalo by to přes hodinu a stejně by nic nevypila, byla spavá, a za hodinu by to začlo znovu (krmila jsem jen odsátým MM do 5m výhradně a potom do 16m doplňkově). Vypití mlíčka dítěti bude trvat také kratší dobu, pak se naučí samo držet flašku. Navíc si odsávání můžeš načasovat, jak se ti to hodí. Nejspíš se ti tím postupně zmenší zásoba mléka, takže v tom máš potom to "omluvu" manželovi, proč už to nejde. Já v odsávání našla plno výhod (i časových), nebolelo mě to a měla jsem přehled o dávkách.

jjasmina
29. dub 2020

@izz76 Mě to max nevadí, když se trochu plcne do pomazánky, ale jinak hnus, kostka másla v lednici nesmí chybět u nás 🙂

88petule
29. dub 2020

To je smutné... Já osobně bych na úkor dítěte kojit nepřestala a zapojila do chodu celé domácnosti manžela. Ti psi i to dítě jsou Vás obou... Mně by vadila i myšlenka, že za mnou jednou v dospělosti přijde moje dítě a bude se zajímat, zda bylo kojené, jaký to bylo a tak (zkušenost moje s mojí maminkou) a teď co... Řeknete Vašemu dítěti pravdu nebo mu budete taky lhát. 😳

sudylichozrout
29. dub 2020

@88petule Nezlob se, ale nedelej z toho takove melodrama 🙂 Starsimu diteti bude uplne sumak, zda bylo kojeno ci ne. Sama jsem byla kojena jen 2 mesice, mama prisla o mleko a prd se stalo. Nemela jsem zadne trauma z toho, ze jsem byla na UM a ani z te informace.

radulka57
29. dub 2020

@sudylichozrout přesně :D mě je uplně jedno jestli mě mamka kojila nebo ne, opravdu to neřeším.. důležitejší je psychika matky a co cítí a jestli má kojit jen proto že se to prostě dělá a musí, a jinak se cítí na dně tak to je vážně super, my nejsme živé bytosti co nemají práva?

westie
29. dub 2020

Necetla jsem celou diskuzi, jen tvoje prispevky. Mela jsem to s obema detma podobne, taky zadny moc cas na sebe, ale oproti tobe jsem mela jednu vyhodu - chlapa, co mi pomahal a sli jsme do toho s tom, ze kdyz kojeni nepujde, tak se z toho nezblaznime. V tvem pripade jde spis o to si to srovnat s chlapem, protoze ty nemas chvili klidu ne kvuli kojeni, ale kvuli chlapovi a jeho lenosti. Jestli je schopen se s tebou ctyri hodiny hádat, tak ma cas na to, aby ti doma pomahal. Ja bych to resila tak, ze bych mu rekla, ze jestli chce do toho mluvit, musi se zapojit. Kdyz v tom nic nedela, nema právo za tebe rozhodovat - kdo chce mit práva, ma mit i povinnosti a odpovednost.

88petule
Autor odpověď smazal
journals
30. dub 2020

@88petule jake prokazane problemy v dospelosti souvisi s tim, ze jsi nebyla kojena? 😳

88petule
30. dub 2020

@journals Pardon, já to smazala. Nechci se dál podílet na této konverzaci. Lituji, že jsem sem něco psala a je mi líto, že existují matky, co kvůli LENOSTI ODMITAJI kojit své dítě. Ano, paní autorka má svá práva, tak prosím, podpořte jí v tom, ale já se na to dívat nemůžu.

nat
30. dub 2020

Nektere maminky by se mely zamyslet nad tim co rikaji a pisou :-/ Kdo chce kojit a nechce je ciste jeho vec a pokud nekdo kojit chce a nemuze a nebo naopak nechce z vlastni vule,je kazdeho vec.Opravdu si rikam,ze ten konik stoji posledni dobou za nic,bud je to tu jen troll a nebo chytre maminky co jsou zrejme za to placene,aby tady radily a delaly mooc chytre a nutily ostatni do toho co nechteji.A pokud se nekdo nechce na nic divat nebo cist tak vemte nohy na ramena a bezte delat neco uzitecneho se svymi detmi .-)

88petule
30. dub 2020

@nat To jsi mě klidně mohla označit. 🤣🤣🤣 Za tuhle diskuzi opravdu nejsem placená. Ale rozhodně v tomto případně nevnutím autorce pro dítě UM. Koník nestojí za nic, protože jsem řekla svůj názor? Znám osobně maminky co za A) nemohou mít děti a nepoznají, co je kojení a za B) maminky, co chtějí a nemohou kojit. Zde je potřeba podpora a pochopení. Říkám si, co v téhle diskuzi děláš ty? Okukuješ? 🤣🤣🤣

journals
30. dub 2020

@88petule a ze to rika zrovna ambasadorka Nestle 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

journals
30. dub 2020

@88petule Tak já jsem svůj názor už napsala výš. Kojení je u nich doma to poslední, co by měla řešit. Hlavně dítě nároky zvyšuje, takže se uhoní, když jí partner s ničím nepomůže, ale to je na jinou debatu.
Jen bych z toho nedělala větší drama, než to je. Tvrdit tu, že máš problémy v dospělosti způsobené tím, že tě matka nekojila jsou dost mimo zase pro mě.

88petule
30. dub 2020

@journals Já neokukuju. Přišla jsem říct svůj názor! Říkala jsem si v počátku, že třeba autorka po přečtení názoru, že kojení je důležité a že si to může udělat příjemné!!, změní názor. Ale s podporou, že ona je správná, protože nechce kojit, je to její tělo a její život... Fajn. Nemusíš na mě útočit, protože jsem Ambasadorka. 😟😟😟

nat
30. dub 2020

@88petule nemyslim konkretne Vas,a ja jsem jiz zde prispivala 🙂 Ale stojim si za nazorem,ze je to proste kazdeho vec tak jako kdyz se nekdo rozhodne nemit dite 🙂 prijde mi to smutne,ze se maminky neumi podrzet ale hazet na sebe jen vycitky a spinu :-/ Prece nekdo enni hnd spatna mam kdyz nekoji nebo nechce kojit........

88petule
30. dub 2020

@journals Právě jsem to smazala, protože tady v té diskuzi se svěřovat nebudu. 😟

88petule
30. dub 2020

@nat To jsme si nerozuměli. Určitě autorka není špatná! Chápu, že to má doma těžké, že ji manžel nepomůže apod. V tom ji ráda podrzim! Ale myslím si, že by bylo vhodnější promluvit si s manželem o pomoci v domácnosti a ne hned zahazovat kojení. Napsala jsem názor, ne příkaz autorce. Chtěla jsem aby autorka zapřemýšlela i nad jinou možností než jak zařídit, aby to vypadalo že už kojit nemůže. 🙏😉 To neznamená, že útočím nebo nedejboze nedržím s ní. 😄🙋🏻‍♀️🌺🌿

journals
30. dub 2020

@88petule Já na tebe přeci vůbec neútočím. Jen mě u ambasadorky propagující (hlavně) UM tak radikální příspěvky dost překvapují.
Ty sice píšeš, že s dotyčnou soucítíš, ale píšeš zde něco o líných matkách a o tom, jak se jednou bude zpovídat vlastním dětem že je dostatečně nekojila a neudělala pro ně i tak dost. Přečti si svoje příspěvky. Asi je myslíš jinak, ale zní útočně a nepříjemně dost. Pokud se dítě matky ptá jak dlouho ho kojila (už jen ta představa je absurdní sama o sobě) a chce matce cokoliv na téma kojení vyčítat, tak je něco špatně. A kojení to rozhodně nebude. Nikdy by mě nenapadlo vlastní matce vyčíst, že mě nekojila dostatečně dlouho, když "mohla".

me_druhe_ja
30. dub 2020

Úplně vidím, jak můj budoucí 16 letý syn za mnou přijde a po dotazu, jestli může jít večer na diskotéku přijde dotaz: "A mami, kojila jsi mě?" A pokud bych řekla že ne, úplně živě si představuju, jak se psychicky zhrouti, že jsem mu zničila život.😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

PS: já teda kojim, takže syn bude jednou zcela jistě štěstím bez sebe, až tuhle zásadní otázku každého teenagera za 16 let položí.,😃😃😃😃

sudylichozrout
30. dub 2020

@me_druhe_ja 😀👍

Strana
z6