Kojení. Poradíte, prosím?

luckawm
21. led 2021

Ahoj prosím o radu s kojením.
Malou kojim, ale přijde mi, že má pořad hlad. Kojim z jednoho prsu +/- 15 minut pak pauza (většinou jak ji prilozim muže se zalknout a hlta a pak jen tak jednou za čas polkne a spis jen zuzla) po pauze na odrihnuti dávám znovu to same prso v jiné poloze, aby vytáhla i zadní mléko - začaly se mi dělat hrudky. Kojim v jiné poloze též asi 15 minut. To pije ze začátku taky víc a pak opět jen zuzla a usina u toho. Beru tedy, ze je nakrmena když už nepije a jen zmoula jenže od konce kojeni začne řvát třeba za hodinu, že má hlad. Problem je, že když ji takhle často bolí ji pak zas bříško. Mám ji tedy na jedno krmeni krmit z obou prsou nebo jak??😳😳😳 nechci aby si ze mě dělala dudlík. Dudlík má svůj. První dcera byla jak hodinky a budila se po 3 hodinách. Malé je zatím par dni, ale přemýšlím nad vhodnou strategii. Jestli to kojeni takhle nechat a ona se naučí, ze si má v době krmeni vytahat víc z prsa nebo ji nakrmit z obou, aby měla opravdu dostatek - to mám zase strach, aby mi z nich opravdu vytahala i to zadní mléko a ne jen to přední a já neměla pak zánět kvůli tvořícím se hrudkam, které nevytahne....🤷‍♀️🤷‍♀️

terezanovotna30
21. led 2021

Pár dní staré miminko kojit na požádání. Dudlík není prso, miminko chce být s Tebou, nic jiného nezná. Je to normální, že chce být na prsu, i když aktivně nepije. Pokud se dělají na prsu boule, tak nahřívej a při kojení masíruj to bolavé místo. Není to nic extra příjemného, ale pomůže. Mezi kojením příkládej obklady z tvarohu, působí proti případnému zánětu. Miminko je ještě malé a teprve se "učí" aktivně sát, časem se intervaly třeba upraví, teď to neřeš a buď mu k dispozici ☺. Držím palce.

levandule_k
21. led 2021

Existence zadního (tučného) a předního (lehkého) mléka je mýtus. Složení mléka se během sání mění, dle potřeb dítěte, jak má hlad a žízeň. Když je hlad produkuješ tučnější mléko, když je víc žízeň, produkuješ lehčí mléko. Trávící soustava takhle malého dítěte je nezralá, některé děti trpí na bolesti více.

Když ti po hodině začne brečet, to ji jako chceš nechat řvát další dvě hodiny hlady, aby měla "správný" interval?

jjasmina
21. led 2021

Podle mě to resis až moc, dávala jsem na požádání a dudel nemá od narození. Chce jen mámu, tak dávej jak potřebuje a ne, nemáš málo mléka. Pokud ti to nevyhovuje, je tu vždy možnost dát na um, já mám v noci na prsu malou skoro pořád a to jí bude rok

janule1940
21. led 2021

Zadní mléko neexistuje,miminko se kojí na požádáni,režim v kojení je u maleho dítěte cesta k tomu,jak prijit o mléko.do půl roku jsem kojila někdy i co půl hodiny a někdy i co 4 hodiny,proste jak melo miminko hlad/žízeň/růstový spurt/nemoc atd.nyni v 15 mesicich se kojí cca 3x ve dne a 4x v noci podle situace.ale kdyz jsem ve dne někde pryč na delší dobu a je s tátou,tak proste vydrží.vzdy byl kojen na požádáni.dudlik nemá a ani ho diky tomu nikdy nepotřeboval.

konidana
21. led 2021

Ze zacátku jsem kojila vzdy z obou, nejdrív z jednoho, odříhnout a hned z druhého. klidně co hodinu, postupně se intervaly mezi kojením prodlužovaly a doba kojení se z téměř půl hodiny zkracovala na 10 i 5 minut

codal
21. led 2021

Obě děti jsem kojila někdy i co hodinu, chvílemi jsem měla pocit, že nedělám nic jiného. I v noci se jeden čas budily takhle často bohužel. Holky dudlík nikdy neměly, nechtěly, ano dudlíkem jsem byla já a někdy to bylo náročné, ale prostě to potřebovaly. Kojila jsem z obou prsou při každém kojení. Co jsem se bavila s laktační poradkyní, tak zadní a přední mléko neexistuje, tvoří se přesně podle potřeb miminka.

janule1940
21. led 2021

A ještě,co se bolení tyče-to,ze ho způsobuje míchání mlicka v brisku,je vyvráceny mýtus.plati to u UM,které je hůře stravitelné.u MM ne.pokud má boleni,zkuste vysledovat napr.intolerance-mléko,vejce,sója.

cikitkapb
21. led 2021

Ty taky jíš podle hodinek? Slyšela jsi někdy o termínu „čtvrtý trimestr“? Jak můžeš bejt „místo dudlíku“, když dudlíky přišly až dáááávno po prvním dítěti. Jestli se ti nechce tak často kojit, tak dej malý v mezičase flašku, ale připrav se na dvě věci: první, že se ti o to víc budou dělat hrudky a záněty a druhá, že ti klesne laktace a patrně dojde k bojkotu kojení, ale to vám hrozí už kvůli dudlíku.

luckawm
autor
21. led 2021

@cikitkapb tak se zase uklidnime jo?? 👍😁

codal
21. led 2021

Co se taky bolení bříška, tak na začátku neznám miminko, které by bříško nebolelo. Ať už je na MM nebo na UM (všechny kamarádky to řešily). Holky obě plně kojené bez jakékoliv intolerance, bez problémů, jedna trpěla na bolení bříška víc jedna míň, každopádně s oběma jsem to řešila a nevyřešila. Dostávaly probiotika, nosila jsem je v šátku, aby měly skrčené nožičky a lépe se jim prdělo,cvičila jsem nožičkama, nahřívaly jsme bříško, nejedla jsem nic nadýmavého, přesto jsme se s tím potýkaly. Prostě to bříško se učí trávit mlíko a chvíli to trvá, než si zvykne. U umělého mléka vím, že říkaly, že dřívější krmení než po třech hodinách se nedoporučuje, ale u MM to prý neplatí. Přešlo to tak po třetím měsíci tuším, už si to nepamatuju přesně.

cikitkapb
21. led 2021

@luckawm Promiň, kdybys byla prvorodička, tak tyhle dotazy chápu, ale už doma jedno dítě máš. 🙈 A co tě tak popudilo zrovna v mojí odpovědi? 🤔😅

veru181
22. led 2021

Asi ti moc nepomůžu, ale po té smršti mám potřebu se tě zastat 😀, navíc mám spoustu věcí nastavených stejně. Z okolí vím, že každé dítě je jiné, takže proč bys jako druhorodička nemohla objevit úplně nové problémy 😀. V prvních dnech jsem dle doporučení kojila z obou prsou, vždy cca 15 minut jedno a 15 minut druhé. Pak jsme trochu bojovali a trvalo to déle, interval se postupně zkracoval (teď je to tak do 10 minut komplet). Nevím, jestli máš nějak hodně mléka, ale mně se dost brzy začala prsa plnit rovnoměrně. Po pár týdnech jsem přešla na kojení z jednoho, ve 3 měsících jsme se pak při růstovém sprutu vrátili ke kojení z obou a pokračujeme tak dál (a mimčo krásně prospívá). O tom, že je přední a zadní mléko mýtus, slyším teda prvně, a nedovedu si představit, jak by to mohlo fungovat. Sice mě fascinuje, jak je dokonalé, ale jak v ten moment může poznat, že má dítě hlad nebo žízeň? 😀 (ale pokud tomu někdo rozumí, ráda se nechám poučit 🙂 ). Nicméně v porodnici i laktační poradkyně teda mluvili o předním a zadním mléku s tím, že když kojím z jednoho alespoň tři minuty, dostane se i na to zadní. Já teda kojila od začátku po cca 3 hodinách, protože mrňous si častěji neřekl (jen výjimečně, tak jsem mu vyhověla) a dodržovala jsem ze začátku aspoň doporučený interval 2 hodiny. O mléko jsem kvůli tomu nepřišla, kojím ještě v 8. měsíci (nemám ho teda na rozdávání, ale přesně dle potřeby malého 🙂 ). Když mrňous u kojení ze začátku usínal, hladila jsem za ouškem a na bradičce, a teprve když to nepomohlo, bylo jasné, že už se nemá cenu snažit 😀. Ještě mě napadá, jestli má po té hodině opravdu hlad a netrápí ji něco jiného. Případně pokud si vždy dá jen trochu, tak bych jí asi s kojením zkusila vyhovět. Jinak tě chápu i s tím dudlíkem. Chtěla jsem to zkusit bez něj, ale malý byl od prvního dne hodně přisávací a v noci ho nic jiného neuklidňovalo - jen když byl na prsu, ale stačilo mu i dudlat můj malíček. I vzhledem k tomu, že mi přijde nebezpečnější mít dítě na noc vedle sebe než mu dát dudlík, byl dudlík jediné řešení. Má ho jen na noc nebo když se nedá ničím jiným utěšit (a zvládli jsme s tím zatím všechna klasická trápení).

levandule_k
22. led 2021

@veru181 Funguje tam nějaký mechanismus, reakce slin a žužlání bradavky, dle toho se to mléko přizpůsobí. Jinak já jsem slyšela, že MM se má kojit na požádání ne v intervalech, intervaly jsou jen u UM.

veru181
22. led 2021

@levandule_k Děkuji, slyším o tom prvně 🙂 Náš malý si ale málokdy řekl dřív, tak jsem se snažila aspoň o nějakou pravidelnost (3-4 hodiny), aby neměl dlouhé pauzy a pak se naopak nepřecpal 🙂