Lze udržet bez miminka laktaci?

ewik84
29. zář 2020

Krásný den všem. Abych rychle shrnula náš příběh. 10 let jsme se snažili o miminko, což nepřišlo. Požádali jsme o adopci, prošli schválením a když jsme čekali na děťátko, tak jsem otěhotněla. Čekali jsme dvojčátka, bohužel teď v 5. měsíci u mě probehl potrat. Bylo to hodně dramatické a já zaroven přišla o dělohu. Obnovili jsme adopci a bylo nám slibeno, že až mě pustí z nemocnice a budu ce na to cítit, tak s náma zase začnou hned s miminkne počítat. . Je tedy šance, že bychom třeba v prosinci mohli dostat miminko.

A teď moje otázka. Díky těmto okolnostem jsme po dohodě s doktory nechali robehnout laktaci.

Jak ji ale udržet? Jak odsávat, jak často a kolik mléka denně, abych opravdu v prosinci byla případně připravená kojit? Čím vším to podpořit?

Je to vůbec reálné takto bez miminka laktaci udržet a rozběhnout?

Děkuji za každou radu.

levandule_k
29. zář 2020

Slyšela jsem, že lze kojit dítě bez porodu. Hodně bude záležet na tvé psychice, jak se nastavíš. Vyvarovala bych se bylinek, které pozasatavují kojení. Vím jen o mátě, ale určitě jsou i další, které takto fungují. Tady ti posílám odkaz o ženě, která kojila bez porodu http://www.kojeni.cz/novinky/jak-jsem-kojila-be...

nita1984
29. zář 2020

Odsavat každé 3 hodiny, hlavně v noci, kdy je prolaktin aktivní. Bylinky benedykt lékařský a řecké seno. Spojila bych se s laktacni poradkyní, ta pomůže i po psychické stránce. Moc fandím a moc držím palce

codal
29. zář 2020

@ewik84 nemám zkušenost, ale držím pěsti ❤️❤️❤️!

puhelin
29. zář 2020

Uprimnou soustrast. ;(
Urcite to lze. I adoptivni matka se dokaze rozkojit.

daasqua
29. zář 2020

Mně se podařilo držet jen odsáváním laktaci 16 měsíců - 4 měsíce jsem krmila výhradně odsátým MM (holka u kojení spala) a potom jako doplněk, když už byly i příkrmy. Nejdřív jsem odsávala tak 7x denně, protože mlíka jsem potřebovala opravdu hodně (v maximu 1,2 litru, průměrně 0,9), potom jsem to postupně snižovala a tím se i mléko pomalu vytratilo. Je dobré odsát vždy úplně do poslední kapky, aby se vytvořilo co nejvíce. Pokud máte možnost, zkus hodně toho zamrazit, hlavně to první mlezivo, to je megalék. Pak nějaké bylinky na podporu laktace a snažit se být duševně v pohodě, i když je to zvlášť v takovýchto situací těžké.

prezdivka
29. zář 2020

✊🏻✊🏻✊🏻🍀

ewik84
autor
29. zář 2020

@daasqua jsem zatím na hodně lécích, takže moje mlezivo kvalitní nebude.

zuzkasim
29. zář 2020

Udržela jsem si laktaci 3 týdny (kvůli hospitalizaci), odsávala jsem pouze 2x denně, pak jsem kojila prcka 3x denně. Držím palce aby vám to vyšlo.

elwe
29. zář 2020

Dá, jak psaly holky výše. Ale zase na druhou stranu, kojení dost snižuje možnost otěhotnět, tak bych to vzala do úvahy.

ewik84
autor
29. zář 2020

@elwe já jsem přišla o dělohu. Já už nemám šanci otěhotnět.

elwe
29. zář 2020

@ewik84 aha, omlouvám se, já si toho v příspěvku nevšimla

ewik84
autor
29. zář 2020

@elwe v pohodě

irmamala
29. zář 2020

@ewik84 Teoreticky asi ano, ale 3 měsíce mi už přijdou hodně dlouhá doba. Určitě by to bylo hezké, ale já bych nestresovala kvůli kojení a neběhal čtvrt roku života s odsávačkou po kapsách. Hlavní je, abys byla v pohodě a těšila se na miminko, to je podle mě důležitější než čím ho budeš krmit.

ewik84
autor
29. zář 2020

@irmamala tak já jsem stejně doma a čas budu mít. Samozřejmě, když to nepůjde, tak se z toho hroutit nebudu. Ale chtěla jsem to zkusit

gryfis
29. zář 2020

lze to, zvlášť když už tělo bylo částečně hormonálně připravené.. já malého měla jen na odsátém MM a to 22 měsíců, šlo by i déle, ale už jsme oba tak nějak nechtěli..

lysecek
29. zář 2020

Odsavala bych jak to pujde, to ano, ale laktaci pak pujde znovu navysit.Muzes ted odsavat co nejvic, aby sis “nahodila sebevedomi”, ze vyrobis dost mleka. I kdyz o mleko pak prijdes, da se rozkojit znovu - kdyz to muze udelat zena, ktera nikdy tehotna nebyla, mleko nemela, tim spis ty, ktere se uz ty hormony jednou vytvorily. Samozrejme bych to tak daleko zajit nenechala, abys o mleko prisla uplne. Ale zase zadny stres, kdyz ho bude mene, nebo kdyz miminko dostanete pozdeji. Jak ho budes drzet v naruci, laktace se zase zvedne.

ewik84
autor
30. zář 2020

Děkuji všem

drakenn
30. zář 2020

U prvního syna jsem kojila cca 6 týdnů pak odsávala..do 5 měsíce měl mé mléko plus sem tam UM.
Druhého syna jsem kojila 9 měsíců, pak odsavala MM do cca roku..
Mému mladšímu je 10 let a mám pořád kapky mléka v ňadrech.. zadne mlezivo..opravdu mléko
věřím, že bych se kdykoliv rozkojila. Příroda je mocná!