Návštěva lékařky - večerní dokrm

n_ikola
15. črc 2021

Ahoj holky, byla jsem dnes u lékařky.
Mimco má 18 dni, byli jsme na kontrolním vážení a příbytek za týden je 130 g, což dle lékařky není ani moc a ani malo.
Kojim jedno a jedno prso.

Je fakt, ze malý večer spinka a nedaří se mi ho poradně probudit a přesvědčít na pití( dneska v 4.00 pil snad 10 min a úplně KO, pak se probral po hodině a půl a měl samozřejmě hlad)
Během noci se nehlásí sám, budim ho.

Přes den mám kojit normálně na požádáni, nebo standardně jej budit.

Doktorka mi rekla, ze večer ho mám přiložit a dodělat prikrm 60 ml, buď me mléko a nebo UM.
Moc si nedovedu představit ho trápit v třeba ve 2 na prsu 10 nebo 25 minut a pak ještě do nej dávat flašku.

Není lepší mu dat více do flašky a dat mu napít takhle v noci jen z toho ?

Dekuju za vaše názory a rady, jak to mate doma zrovna vy. 🙏🏻🙄

mhpraha
15. črc 2021

já mám doma 3 týdenní miminko a v noci někdy kojím i hodinu s přestávkami, do toho malého uspávám, krmím, zase uspávám, než odpadne.., malý to bere hodně pomalu.. stejně to tak je přes den, kojení pod 30 min jsem nedala ani jednou..

n_ikola
autor
15. črc 2021

@mhpraha ja prave malého budim taky, ale bohužel to nějak nejde.
Pak spuli pusu, ze už prso do pusinky nechce 🙁

n_ikola
autor
15. črc 2021

@mhpraha jinak přes den kojim 30 minut, 45 minut a někdy taky hodinu. Ale v noci to proste malý nějak nedává 😏

rebe
15. črc 2021

Lahvička ti může zničit kojení. Existují miminka, která hned napoprvé zjistí, že z lahvičky není potřeba taková dřina, a už prso nechtějí. Dobře zvaž, jestli ti to za to riziko stojí. Pokud máš pocit, že je ten večer fakt problém, pak to udělej, jak ti radí doktorka, lahvička jako poslední zoufalé řešení až úplně nakonec. Pokud ten příbytek není až tak málo, zvaž, jestli je to vůbec nutné a nebudeš ještě raději zkoušet výhradní kojení. Je opravdu maličky,může se to změnit během pár dní samo.

n_ikola
autor
15. črc 2021

@rebe myslíte, ze je vhodne ho třeba přes den přikládat častěj? Ikdyz spinka, tak necekat 3 hodiny, ale třeba už ho cca za 2 max 2,5 hodinky budit ?
Ten večer jen fakt problém 🙁 dlouho ho budim, lechtam a snažím se ho udržet, kolikrát mi vytuhne tak, ze už s nim nic neudělám a nebo se zakucka, tak ho odtahnu, nadzvednu a pak už se nechce prisat 😕
Používám kloboucek, malý už od porodnice jinak prso odmítal chytit, lahvicka je tak stejně podobná a je antikolicka, musí vydat celkem sílu aby se z ni taky napil …

rebe
15. črc 2021

@n_ikola Na to jsou různé názory, jestli budit, nebo nebudit. Moje děti byly neprobuditelné, takže jsem nechávala spát, ale zase když spí déle, může pak být už hladový a mít míň síly sát. Podle mě ty tři hodiny jsou ještě celkem v pohodě. Pravidelně zkoušej odbourat kloboučky, bez nich je to pro dítě menší dřina - a jak roste pusinka, je stále větší šance, že to bez nich půjde. Kojení funguje na základě poptávky, čím víc bude sát, tím víc bude mléka, tím lépe se mu bude sát.

zuzkasim
15. črc 2021

Co to znamená večer? Kolem 18h, 20h? Může už být jeho čas na spaní... Nikdy jsem děti přes noc nebudila, ani v porodnici ne. Díky tomu mi velmi brzy spaly celou noc, což mi většina lidí záviděla. Přibíraly pomalu, ale zaprvé si myslím, že to by přibíraly i tak (první dítě jsem v tu noc budit ještě zkuoušela, ale moc to nešlo), zadruhé jsem byla vyspaná já a to je pro tvorbu mléka taky dost zásadní věc. Kojila jsem kdykoliv přes den na požádání, když mi to připadalo dlouho (létě přes 3h), budila jsem. Jinak to často vycházelo po 2h. Příkrm jsem večer dávala pouze v době, kdy jsem se já cítila velmi unavená (jsem hubená, byl celkově strach i o moje zdraví). Jestli je dítě spokojené, přibírá aspoň něco, nějak bych se netrápila, stres dost ovlivňuje tvorbu mléka. Klobouček můžeš zkoušet odbourat, když to nepůjde, nevadí, já první dítě kojila s kloboučkem 9 měsíců, odbourala jsem ho až pak, další děti klobouček neměly vůbec. Všechny děti jsem kojila dlouho a u každého byly začátky jiné.

veruuu_kubesovic
15. črc 2021

@n_ikola
já teda nevím, ale kojené dítě snad nepřibírá na povel, to není jak dítě na UM...evidentně paní doktorka nebude mít pochopení pro kojící maminky ☹
jinak umí se miminko dobře přisát? piješ dost? pokud ano, tak bych rozhodně s UM nezačínala a já nejsem zastáncem budit na kojení, dítě si samo řekne...
Můj syn třeba od příchodu domů z porodnice dokázal prospat celou noc 🙂

klovalka
15. črc 2021

jinak pokud nechceš riskovat, že přijdeš o kojení tak dokrmovat stříkačkou - dítěti dát malíček do pusinky na patro, k tomu stříkačku s mlíčkem, vysaje to, ale je to pro něj pracnější, než z lahvičky.

jjasmina
15. črc 2021

@n_ikola nebudila bych, ani nedavala láhev, to je cesta spis k nekojeni, ale to je na tobě.

klecanda
15. črc 2021

@n_ikola pokud je malý spokojený, má dost pocuranych plenek, neřešila bych. Může přibrat jednou 100g za týden, pak třeba nic a pak třeba 200g. Zkus odbourat kloboučky, ideálně se spoj s nejakou LP, a koj na požádání. Jestli teď začnes s dokrmem flaskou, je to cesta k bojkotu a následnýmu skončení na UM..